♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Thursday, July 14, 2011

♥ KANI & MANGO ♥


Salam hari khamis uols alhamdulliah di panjang usia sehari lagi. N3 kali ni nak citer pasal makanan jer. Lately tekak ai memang MENGIDAM nak makan kani aka mr crab, memang ai ada cari kat supa / supermarket but hampa. Dulu boleh gak beli fresh kat market basah di Oarai Ibaraki but after tsunami tempat tue dah tutup sebab kena teruk...now tak sure dah dibuka ke belum...ingat this weekend nak terjah situ la...ngeeee. But tak sangka darl ai pemurah (ni yang buat ai cayang lebey hikhik) dia beli kat yahoo auction, tarabagani from Hokkaido. Harga 3kg kani just ¥3000 (RM114) plus shipping ¥2000(RM76) so total ¥5000 (RM191). Beli kat Yahoo auction ikut luck gak la...macam kawan ai Lin dia dapat harga lagi murah 5.5kg total ¥3400...haiyaa manyak murah lol...berbuih jelezzz bila tenguk harga dia dapat plus dapat kani 3 jenis plak tu....kira nanti makan kani tidur kani minum pow kani hahahahaha.



kali ni weols ambil kaki jer....panjang dan penuh isi yer uols. Dulu pernah beli jenis blue king crab jenis ni....perhhh memang full la fridge weols.

ni blue king crab...dalam jepun ai lupa namanya hikhik...

model fofuler ai...adam najmi...


Alhamdulliah tinggal di Japan ni dapat merasa kani macam-macam jenis dan yang paling penting murah dan mampu beli. Ai check kat Mesia jenis blue king crab tu paling murah RM 500 taw...if tengok harga gitew memang tak mampu nak makan...mampu telan ayaq lioq jer kan.


Lepas tu darl beli plak mango from Miyazaki yang terkenal ngan mango manis dan mahal tue...darl beli tak fikir 2 kali sebab dapat bonus sama hahahaha...beli mango 2 kg sebiji ¥2000 (RM76) bapak punya mahal...tak pernah rasa makan buah mahal ni...dan yang penting berbaloi rasa ngan harga gitew.


2kg dapat 4 biji...dah lincin semua.....agaknyer if request nak makan lagi agak2 dapat tak ekkk?

Dan ada cara potong sebelum makan..kena potang gini...my sis cakap macam potong harum manis....ntahlah sebab ai tak pernah makan jenis harum manis itew.


Kenyang sangat dan ureshii/happy leh makan benda yang ai terasa nak makan sangat. Kat sini now benda yang orang suka makan suika/watermelon, dan jagung....


jagung yang amat amaii/manis....


Last week tengok si Ika Bangkok buat nasi carrot ngan ayam seri harum teringin la plak so bikin terus...recipe itew terjah SINI na...but compare pic ai ngan pic ika nampak beza kan...ika punya ayam lagi yummy gitew hikhik...ayam ni tak letak kerisik ngan lengkuas if not dah jadi rendang ayam macam makan waktu raya tue....but yang penting memang harum...sewangi nama recipe itew...ai like tq laling Ika yer...






nota ibu jari manis ai::memang penuh ngan makanan ek...sekali sekala jamu mata apa salahnyer...ngeh ngeh ngeh....♥






48 comments:

nyonyacyber said...

ko pagi2 lagi buat perut aku bergegar,.. sedap nyer weihhh giler besar kaki ketam tuh!

アヌム ちゃん said...

nangis tengok..semua sedap2..kani tu besar gilaa..yg adam pegang tu..huhu..kalau beli dekat supaa mmg la mahal tak hengat..sikit je pn dah 1 mang lebih..mahal btol en.kani..huhu..lapa la pulak..heee

sy x ikut hubby sbb nanti susah pulak..takot die mensetsu lama ke kan..taktau nk campak sy ke mana nnt..heee..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

peah ang tgk yg adam pegang ek??
mmg besar x muat fridge aku taw...kena patah2 baru boley masuk...ngeee nak p terjah seafood restaurant makan na...*_____^

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

anum::mmg besar sebab itew mahal skit pow x per
suruh ur husband tgk2 kat ternet kot la dapat yang murah sket....

alolo cian ek...x per next time leh terjah gi lagik khennn :)

ijayuji said...

AYUUUUUUUUUUUUUUUUUU!!!!!!! HIDOIIIIII wa!!! uuuuwaaaaaaaaaaaaa....kita kan nama jer kawen ngan org jepun tp bila balik tak pernah pulak kita terpkir nak mintak! Tp masa last sekali balik MIL orderkan!!! sukeeeeee sgt!!! sampai nak termuntah muntah melantak! wakakaka.... seronok mkn niii tp yg bestnyer BIL tolong ketuk2kan :D laki ai tak leh diharap dia pun tukang bedal jerrr ahahaha... terasa rasa kesedapan dia tu!

ijayuji said...

baru perasan ada model tak berbayar tuuu rambut cacak2 lagi wakakaka..tu sapa punyer kerjalah tu eak? hihihi...kakkoi!!

Hanis MY said...

owh tidakkkk seme tu feberet rau! especially tang kani tu mak aih besonyerrr... adam mmg model encem, rambut ala2 takuya kimura hokeh hik2...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ika::nanty balik nanty request lagik...if balik waktu fuyu bikin miso kani pow dah sodap sangat sebab isi sangat amai khen....bab ketuk2 kiter darl ai buat...ai keja makan jer ngeee...hahahaha

sephia said...

mang aii..besaunya ketam tuhh! tiba2 kecil hati sbb tak dpt merasa..hihihi..advance gila boleh beli kt auction..hehe

Teratak Hami said...

Ishh, memang canggih sampaikan Kani pun masuk Auction... besar giler Kani tu, agak2 nak massak apa?

Tolong ajar camne nak potong buah mangga jadik camtu.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

hanis::nanty kiter buat jamuan kani nak...owh mama dia suka kimura so rambut pow ala2 gitew...kimura gak la...hikhikhik

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

sephia::alololo jgn kecik haty
nanty ajak oppa carik ketam besaq na...
sini mmg selalu beli kat auction...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ika::uols rasa sapa buat rambut itew????
bab fesyen ni mama dia la
larikkkkkkkkkkkkkkk

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kak hami::hahaha duk nihon part auction mmg biasa but kalo kat mesia beli kat auction mmg luar biasa la....

part potong mango tue...akak potong 3 slice kira kiri kanan di potong then tinggal yg biji jer...then potong buat petak ...kopek sket jadilah gitew...

Anum said...

bestnya
terus jadi lapar nie

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

anum::mmg selalu lapar if tengok gambar makanan jer...kihkihkih

faiz said...

besarnye ketam tu..mkn sorang tak larat tu..hehe

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

faiz::mmg besar weols yg bertiga mkn pow x habes lagik....:D

anie,Nagoya said...

Bahagia perut(⌒‐⌒),sedap tekak(^_^)v.mango pun belu kat tenet ke?murah tu.kalo kat supa sebj ada lam 3000 lebih.kalo tak silap le.nak cari gak kat tenet.teringin nak rasa kemanisannya

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kaka cantek...perut mmg bahagia tapy tuan badan takut tengok rupa peruk nie....uwaaaaa...beli la sedap gitew

K.Nor said...

dah rasa mesti ayu makan king crab bila ayu kata makan ketam jer kat n3 k.nor smlm.. fuhhh besornyerrrrrrrrr... bak sekor nak merasa hehe

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.nor::hahahaha pandai la...
tgk kat umah k.nor semua menu bisa buat iman ayu bergoyang ngan hebatnya...heaven makan ketam kat sini k.nor...

Papa Mifz said...

yg Adam pegang tuh,betul ke sebeso tuh....mak oi makan x habis tuh....

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

papa mifz::yes besar tue la
ni kira sebelah jer bukan penuh
sini mmg jenis besar nak jumpa yang kecil susah...terbalik plak kat mesia kan...byk yg kecil susah nk jmpa yg besar gini *_____*

Niena Pengembara Ilahi said...

mak oi.. sedap2 nye.. suma niena suka .. isk...besar incik crab tu

Mdm Biar Betul said...

pergh!!! terbaek!!!

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

niena::hahaha meh join ai..kani byk lg...mango dah habes hikhik

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Madm Biar Betul::terbaek dari Hokkaido gitew~

ieda said...

aduhh dik .. akak salah tgk ke ketam tuuu besar tuu ke .. wow ! besaq tuuuuu

Asmara said...

weee!! lagi satu buat ngidam ni. tabehodai kat hokkaido 2sen je. makan la sampai puas! rasa nak terbang ke sana je. heheh..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.as OMG 2sen????
manyak murah lol....dah smpi hokkaido ek?
bestnyer...ayu ni biler thn nak terjah...jauh kebonar ngeee

mas saari said...

singgah dari blog abg ben! follow sini..

besarnya kaki crab tu!

hazila said...

Wah jeles betul tengok kani yang besar gabak tu. Kat sini lagiiiiiii la susah untuk org susah cam akak ni nak makan. Tengok gambo je lah.

Niena Pengembara Ilahi said...

mango tu pnah makan abg bwk balik, dia study kt kanagawa ken dlu

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

mas saari::tq sudi terjah umah ai
nanty ai BW uols plak yer :))

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kak hazila::hahahaha padat sungguh isinyer kak oii...makan sampai penat nak kunyah...boley gitew?

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.ieda x salah mata tu
mmg besar betul..sini ketam mmg besar2 gitew hikhiik

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

niena::owg abg uols dari dai sana ek...manis kan mango tue?

YONG JIAO XIU said...

makaih besaqnye crab. tu amik kaki Mr Crab dlm spongebob ke?hehehe.
owh sy plk tak pandai mkn ketam. hmm sepanjang hayat ni 26 thn hidup ni, rasanya baru makan sekali yang ada cengkerang cm tu, tu pun mak yg tlg amik isi. klo tak tu bantai yg crab stick je.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

yong ruginyer uols x makan crab gini...hahah mr crab itew kira duwet jer ngeh ngeh..crab stick x sama ngan crab gini....nnt dtg jepun leh ai belanja uols makan :D

Nieza said...

uishhh besarnya...teringin nk rasa tapi kat sini tak jumpa lagi tu...entah ada ke tak ye..

Juwita Jamaludin said...

ayu nak dengar cite lawak kami pernah beli blue crab tu masa baru sampai baru 2 minggu kot tersalah dengar ingat 500 yen rupanya 5000 yen terkedu terpaksa bayar gak.. hahahahaha waktu tu tak pandai nihongo gi pasar...hahahaha... besar tu yang adam pegang tu manis nya,,,:)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.nieza::sini mmg terkenal ngan ketam besar2 dan manis la akak...u should try nanty :))

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

OMG k.ita mahal giler bayar ek...mmg susah kalo x paham nihongo ...yalah basic pow tataw ek baru smpi 2 weeks katakan....penat whole ni bau kani jer weols hahahaha @_________@

Syaima' said...

wow camne nak siang ketam eh kak?tak penah masak ketam!

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

syaima hahaha kulit ketam sini memang liat...if gigit mcm ketam mesia x dapat la nak makan kena potong ngan gunting...if akak masak potong kecik then kat tgh2 akak potong kulit dia but isi x buang nnt nak mkn buka kt tgh jer...senang telan hikhikhik...

tiefazatie said...

beso gle kaki ketam itu sis!

Cik Eka said...

pehh beso gile ketam.selalu nengok dalam dicovery cenel je org tangkap ketam beso2...

teringin je rasa..hihihihi

mangga tu arghh geram..

kak,cer try mintak lagi,dapat x?? hehehehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...