♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Tuesday, April 15, 2014

❤️S@kur@ & Tulips❤️


Hi uols #Lambaian Diva m(._.)m

Wah tetiba jadi rajin update n3 seminggu sekali plak gitueww.... But ituew la target ai at least nak try update sekali seminggu if not memang berlumut, berkarat or teruih berkubur.  April so dah 春/spring yatta shiawase ne becoz i❤️spring, colorful season :) .


So start ngan 桜/sakura, di sebabkan mankai/kembang masa weekday #SedeyGiler #OverActingDasarDramaQueen DUSHHHH!!!  But masa weekday memang sempat bawa my kiddos hanami kat kouen/taman umah weols ni...tak de la banyak pun pokok sakura kat situew tapi boleh la setakat nak snap pics ....tetiba rindu 小山/oyama sebab kat sana banyak giler pokok sakura kat kouen #OhAiRinduMyKg  :( 


Adam oniichan with princess Mia :)


1st time tengok sakura last year still dalam perut ai lagik....alahai rambut bila la nak lebat ni :D



Weekend sakura area 市原/ichihara ni dah banyak kuaq daun dah tak cantek. So solution nyer  terpaksa cari jauh sket kat area Narita Airport nun....gigih hiking tipu naik keta lol ngeee kat 山/bukit kat situew....kireii/cantek giler. Ai lupa nama kouen ni but memang sebelah narita airport jer...masuk & parking free but umat macam semut lol....nasib baik weols sampai awai if not kena queue nak masuk parking sebab kat sini parking tak banyak. 


sakura, never get bored 


kat kouen ni memang route flights landing & takeoff so if lucky boleh snap pic yang cungggg kat sini...ai main tekan2 jer tak dan nak tunggu since ader princess ni ngeee.


kat sini ai suka yang sakura tunnel...seriyess lawa giler...fefeeling nak menari pusing2 ala2 hindustan gituew....#VeranganTakHabis snap guna iphone tak berapa lawa sangat.


Us❤️❤️❤️


This year macam x berapa puas berhanami la...dah 3 years timing mankai kena waktu weekday (´-`). So nak mengubat kedukan #KedukaanLaSgtKhen ituew next weekend weols terjah tengok tulips kat Sakura Furusato Kouen Sakura shi. Ramai yang confuse ingat kat akebonoyama kouen but bukan sama tapi tak serupa gituew....kat akebonoyama tu lagi cantek kot, but jauh sket from our house even still in chiba compare ngan sakura shi ni lebih dekat la. 


Farm ni ala2 macam kat Holland tapi sebelah sawah, waktu ai gi tu atsuii/hangat ya ampun even baru kol 9am lol. From jauh memang nampak macam carpet ...lautan tulips ni. Darl cakap x mo p dah lepaih ni...hamboiiiii darl ni over yer....biasa ni ngeee!!! Masuk free but if uols datang ngan keta parking kena bayaq ¥500, Tuesday dia close yer.    



windmill & tulips 


ureshii ....big smile, cheeky girl


 hanohana (((o(*___*)o)))


princess & mama (o^^o)


my "syurga" with colorful tulips ❤️❤️


princess mia arisa....kawaii x flowery shirt tu? hadiah from auntie lin & hat from auntie zora ..arigatou aunties (o^^o)


 decorated with 139 type of tulips....kireii desu ne??  



Meriah sangat pics ekk but kena buat collage if not jadi berpuluh² gambaq nak upload dah la ai malaih bab² ni #Hampunnnn tera ni pun dah 13 pieces...













Friday, April 11, 2014

❤️Rindu ketat-ketat❤️


Harluuuu uols sayam2 sekelian ❤️...

Almost 6 months #BerlumutTerukDahNi ai x update anything kat sini serious ai rindu ketat2 #GengBlogger semua❤️, susah nak update kt PC sebab ai memang prefer update guna PC sebab pics save kat situew but since ader princess ni tak mampu nak on PC ....so update guna iPad jer la .


My princess Mia Arisa turn 6 months old on 3/4/14 how time flies ekkk...please don't grow up so fast baby. So ai upload sket her pics ✌️. Gambaq dia ambik from instaBforBaby app ni ala2 IG cuma hat ni for baby jer. Cuma lupa nak print screen hat dia umoq sehari until sebulan tu...x per previous n3 dah ader gambaq tu.











Since princess dah 6 months so kena cucuk BCG ituew pun dia lewat 3 weeks sebab weols sefamily kena influenza type A last months. 



FYI This is how they do it, 9 needles injected twice.Say nehi nehi..itaiiiii...but she`s strong girl....nasib baik tak demam.



adam oniichan with princess mia :)❤️❤️❤️❤️❤️


Banyak nak cherita kat sini but x sempat...later2 la ekkk uols...b4 lupa nak say omedetou to #GengKetat2Sendai Dr Hanis for 2nd pregnancy im so happy for u babe ❤️ ...Rindu nak BW nanti ai terjah teratak uols oke...!













Friday, October 25, 2013

♥ Introducing My Princess MIA ARISA ♥



Konichiwa....ader yang rindukan ai tak ❓ #feelingMacam Retis #DUSH!! Ya hampun berkulat lagi blog ai ni, sorry uols kali ni bersebab ai tak update....nak tahu why ❓ baca kat bawah but for sure ramai yang dah tahu reason nyer  (o^^o)


Syukur alhamdulliah atas izin NYA ai selamat melahirkan my lil princess on 3 October 2013. Ni antara best moment selain 11 November 2005. 2/10/13 malam tu sempat kuar berdua ngan darl g beli barang, balik sempat makan pau kacang merah #oishiiKatta #melelehAyaqLioq dah ni ngeee. Lepaih tu around kul 11pm ai gigih main candy crush until ai dengaq bunyi #POP ...confuse bunyi apakah ituew❓❓ kuaq bagitahu Kat darl ai suruh g check Kat toilet...ok rupanyer dah macam air sirap. Cherita Kat darl sambil boleh senyum² lagi....then darl call clinic cherita Kat midwife etc ... Biler darl cakap bersiap Jom p clinic sebab midwife cakap base on explanation tu dia kata macam air ketuban dah pecah...ok ni dah start tak boleh relax siap muntah 2-3 Kali sebab nervous #IniSangatTakCool.(?-_-?)


Sampai clinic around 12am gurai ambil blood pressure then duduk Kat "Kerusi Ajaib" untuk check bukaan berapa cm... Bila sensei cakap 4cm #OMG² cepat nyer rasa sebab tak sakit pun...sensei siap tanya awat tak Mai awai sket #imagineSenseiCakapMelayuLoghatKedah hahahaha.. Ikut kan ai nak tunggu sakit jer baru nak terjah✌️✌️.


Midwife bawa ai g satu special room nak check heartbeat akachan etc...Kat situ Ada 3 rooms yang available before masuk ke labor room tu....size room tu macam single room Kat mesia tu...darl teman kan ai...but of coz cara Kat sini different ngan mesia. If dulu ai bersalin Adam oniichan Kat KMC theyols kasi ubat Kat votot nak kasi verak dulu...sini no ubat² la....sakit contraction pun tak boleh request epidural etc...Kira semua back to back macam zaman our parents bersalin dulu kala.


Ai rasa start dia monitor tu sakit langsung tak terasa until kul 3.30am gituew dah start slow contraction Kira hat jenih manja² gituew...mampu gi toilet lagi la. Pukul 4.30am sakit yang maha sakit dah datang lalalala #bunyiMacamHappy tapi NON HADO  ....midwife datang bila dia notice draft contraction tu makin high...ai cakap nak g toilet dia start seluk plak but ok since dah already sakit...dia cakap DAME aka tak boleh abunai/bahaya sebab kepala akachan dah turun bawah....dia teruih suruh ai jalan masuk labor room ...1st time gak merasa tiub nak bagi kencing dia cucuk Kat situew....#ouchhh agak pedih biler nak masuk and kuar tu...but still boleh tahan la tak de ai meraung bagai....


Masa masuk labor room pukul 4.45am tu draft contraction memang high 70-80 ni ai refer Kat darl sebab dia monitor benda tu siap cakap ready u akan sakit sat lagik hukhuk....actually masa ai masuk labor room tu baru 6-7cm jer but sakit yg maha sakit dah tiba.... Epidural tak leh guna langsung baru tahu erti sakit bersalin dalam erti kata sebentar....lucky darl with me this time dulu masa Adam dia tak boleh sebab guna forcep doc cakap tak leh tengok sebab ganaih #nNgess


This time midwife n darl guide me very well...dulu doc suruh teran jer Kat sini bila contraction datang baru dia suruh push so tak de buang energy gituew jer...ai have a prob about breathe selalu nafas pendek then tak reti nak teran...ai tak confident boleh normal without forcep dok agak sure macam Adam gak nanti but alhamdulliah 4 Kali push dah kuar...syukur alhamdulliah. Dulu masa Adam guna epidural so push tu tak rasa sebab kebas giler even dia kuar pun tak sakit but now ai rasa everything from head, shoulder etc memang terasa sangat...my sensei super duper cool tak banyak cakap...Cuma dia cakap sugoi kejap jer dah bersalin if nihonjin memang take time katanyer.


1st pics of Mia Arisa...tq midwife♥ pics ni theyols kasi ngan card yang siap record voice mia...macam card raya yang ada music gituew. left masa mia baru kuaq from my womb blood ngan air ketuban pun tak cuci lagi...right princess with us but kena blur n crop la pic ni sebab ai tak bertudung masa ni.


Ai bersalin Cuma ader sorang midwife and sensei jer then baru sampai specialist budak²....alhamdulliah 5.31am on 3 October 2013 maka lahir la princess yang bernama MIA ARISA. Feeling macam 1st time bersalin memang totally different antara kelahiran Muhammad Adam Najmi and Mia Arisa ni. Midwife sampai puji darl guide me macam orang pro sampai tanya tak nak jadi bidan ker❓❓❓ omg #pitammm ngeee. But memang bukan ai nak puji dia sebab dia cool tak gelabah...ai dah hilang focus bab teknik nafas tu but dia selalu ingatkan ai...masa bersalin pun ai selalu tutup mata masa nak teran dia Asyik cakap open ur eyes jangan tutup...abunai takut pitam. Ai pun actually rasa macam terawang² rasa macam mimpi jer....proud to my self mampu teran lama giler sebab ai memang tak confident sampai satu tahap ai cakap Kat darl dame/tak boleh dah ..letih giler but darl selalu bagi support Kat ai...1st time bersalin Kali ni sampai midwife ngan darl kena lap peluh ai...atsuii/hangat giler rasa masa tu....sebijik macam scene dalam drama or movie orang nak bersalin tu hukhuk.


Kira kejap sangat Kat labor room tu sakit pun tak lama syukur sangat ...lepaih jahit memang rest sejam Kat dalam tu then teruih jalan masuk room no wheelchair etc...so jangan verangan nak bermanja yer. After that midwife bawa machine nak massage kaki ader dalam sejam gituew...best uols rasa fresh sebab letih kangkang tadik #Dush❗️❗️ 5 days 4 nights at clinic all the staff's treat me very well...terutama bab makanan sebab banyak benda ai tak boleh makan then theyols follow my list yang weols kasi dulu. Pukul 6am everyday wajib bangun sebab nurse datang check suhu badan mama & akachan.


foot massage machine

function dia macam ni la


my room 207

kawaii room for me ありがとう darl coz make sure ai comfortable kat sini....semua single rooms kat sini cuma if nak yang luas macam ni kena plus ¥3000 per day if room biasa tak kena charge.


1st time juga kena record anak kencing, verak, timbang berat before and after menyusu during ai stay Kat ward hari tu...#mampuuu❓ Bukan dok makan tidoq jer ...theyols ajaq cara menyusu and mandi akachan ngan betui...siap nurse datang nak urut breast incase susu tak kuar. 4-5pm plak turn sensei datang visit...clinic yang ai pilih ni kecik jer just ader 13 rooms but lengkap semua...operation room pun ader...sensei yang deal and sambut my princess pun boss clinic tue la. Dah tua sangat tengok dia...now dah 23 days feeling❓❓happy, excited & joy of happiness but same time sleepless & restless. Princess pun dah start reti buat perangai dah of coz dah makin pandai gituew khen ✌️✌️.


happy face ♥♥ wajah kesayangan ai...


presents from sponsor to princess & ai...actually masa balik pun balik lagi but lupa nak snap....yang special dapat teddybear ikut weight princess then tulih nama mia arisa but benda tu 2 months baru siap...excited tak sabaq nak tunggu....

princess MA 2 days olds

she 5 days old

pose DIVA mampooo ❓ ❓ ngee...9days old ...makin hari makin berubah muka princess (((o(*___*)o)))  


Alhamdulliah confinement Kali ni my parents datang nihon jaga Adam oniichan and masak etc... Ai just fokus jaga princess jer...syukur sangat ada yang help if not boleh pitam rasanya nak handle sorang diri....tera umi tolong pun time ngan oniichan dah kurang...if ader free time memang ai cover tidoq jer...cian darl juga sleepless sebab princess nangess nak susu jer. 


Menu bersalin during ai stay kat ward hari tue...FYI nihonjin ni semua bedal memang tak de pantang larang macam weols ni...of coz ai tak makan semua....setakat ikan dan sayur yang lain darl yang perabih.... 1 hari makan 4 kali sehari breakfast, lunch, hi-tea & dinner...but pics ni ai pakai boh jer....malaih nak pikiq hukhuk.... layannnn m(._.)m    







curlastt sangat presentation memang setaraf hotel 5 star gituew....masuk masterchef ni confirm boleh memang ngeee....berselera sangat tengok kenapa la budaya kiter tak buat gini...semangat sket nak makan khen....gituewww demand bukan main.  



"The other day, a cute girl was born to us. Our family has gained a member, and we feel lots of happiness. From the bottom of my heart, Ai want to say thank you for being born."


my prince & princess.... sayang ketat² ♥♥♥♥♥


Mia Arisa
みあ ありさ
ミア アリサ

Mia:: 美愛 Beautiful Love
Arisa::美桜 Lovely Sakura


03 October 2013
Itahashi Maternity Clinic Ichihara Chiba.
2.94kg






nota ibu jari maneh ai:: berchenta juga nak siap n3 kali ni...berapa kali draf nak siap 1-1....











Tuesday, September 24, 2013

♥ Preparations & おめでとう アダム 兄 ♥



Hola uols, tengelam kejap timbul kejap...apa nak jadi ngan blog ai ni uwaaaa #mood siler la datang rindu nak berblog ni.  m(._.)m  


Today ai dah 37W6D #DupDapDupDap dah uols...start counting da days, bila citer pasai preparations nak sambut my lil princess ni seriously baru jer completed last week....just 1 item tak sampai lagi...infant carseat sini rule memang WAJIB ader carseat for safety. Infant carseat tu boleh pakai sampai 5 months jer then kena tukaq ke child carseat plak....dah terbeli infant carseat hari tue tertiba baru jumpa carseat yang yang boleh guna from 0-4yrs uwaaa rugi....#HentakKakiKuat².


 bag nak ke clinic dah siap....yang mickey tue bag akachan yang hello kitty tu my bag ngeee...ingat nak bawa luggage jer senang nak boh semua barang kat situew...but theyols ada rule gak bab² bag ni #sigh. 


Semua terkejutzzz opocott gituew biler tengok banyak giler barang yang ai bawa...nak buat macam mana clinic ai ni x provide barang² tue so ai kena beli then bawa...but tak rugi pun actually sebab benda tue memang akan guna gak nanti. Meh check antara list yang ai kena bawa ::

1-  Maternity Pajamas 4 helai (ader yang cakap beli sleepwear biasa pun tak per...but ai prefer maternity lagi sebab senang nak bf tak payah nak selak the whole thing)
2-  Berus & ubat gigi
3-  Selipar/sandal nak pakai dalam ward
4-  Towel, Bath towel
5-  Inner wear (maternity type)
6-  Handkerchief (yang ni pun ada jenis kain kena beli uols)
7-  Drinking mug
8-  Toiletries
9-  Alat tulis
10-  Facial cleanser
11- Baju Kuar ward

For Akachan

1- Pampers (x de dalam list but ai bawa gak)
2- Bedung
3- Susu (also x de dalam list kena bawa but almost susu kat sini tak boleh minum kena baca ingredients betui² ni bawa incase susu lambat kuar etc)
4- Baju kuar ward


ni contoh maternity innerwear yang ai  beli....so jakun ok...zaman ai bersalin adam dulu pakai jenis biasa jer...dulu tak banyak jenis maternity yang juai kat mesia tu...now dah ader sket² rite??? but jenis ni senang giler nak guna....#aiLoikeeee


Darl dah siap pasang buaian automatic ni ngan babycot ....2 barang ni pemberian geng ketat² ai iaitu ken kun okasan...Hanis ....tq ketat² babe ai terharu♥ ...ai loike babycot jenis ni sebab senang nak simpan...boleh simpan macam tent tu....maklum la umah jpn ni semua nyer comey² so kena tengok space dulu nak beli apa pun....


3 item`s ni darl order kat internet jer...sebab weols tukaq ANA millage ke rakuten coupon...sangat untung so tak payah kuar cash gituew...


stroller from combi weols pilih sebab ringan ituew yang penting if nak bawa naik densha/train senang...nak buka & tutup guna sebelah tangan jer...price 3man gurai (RM971) but ai tengok kat Mesia same model macam ni RM1200 but now ada sale boleh dalam rega macam ai beli tue....ni design last year punya sebab tue cheap yang latest design memang mahai 5-6man (rm1600-2000)...sayang nak kuaq duwet nak beli mahai² but if may handbag boleh pejam mata jer beli....apakah???? #DoubleDush 


1st time juga beli baby carrier ni sebab bukan semua tempat sesuai bawa stroller rite??? nak dukung jenuh lenguh weols dah biasa dulu si adam ni tak mau dok dalam stroller so kena dukung jer la....stroller pakai 2 kali jer hope adek dia nanti ok la. Ai pilih ergobaby ni lepaih ai baca review yang rata² tomodachi kat nihon recommend suruh beli...baguih katanyer...ai beli ¥14000 (RM453) ai thing memang prince gini even kat mesia pun ekkk...dapat banyak free gift sebab darl buat review...


Last beli baby bather yang ni murah sesangat just ¥1000 (RM32) jer uols....sebab brand ni dah tak kuarkan baby bather dah so kira last stock weols beli....best sebab boleh buka tutup tempat dia....bukan seketui macam biasa tue...ok sesangat la sebab bukan nak pakai lama sangat pun once dah besaq boleh mandi macam biasa.


Lega sesangat dah settle bab akachan ni tunggu nak kuar biler jer ngeeee.....last weekend p checkup buat  heartbeat test akachan then kira movement etc almost 40 minutes. Alhamdulliah everything ok...my weight naik sekilo from 56.5kg ke 57.5 kg #pitammmmm akachan plak dah 3.2kg besaq khen?? Now dah nampak perut dah turun area V line pun dah start sakit if baring or tidoq。。。memang seksa giler if nak bangun...dah macam nenek tua. 


akachan dah start dapat present form aunt`s sekalian ....this hello kitty set from model cantek Syada..giler kawaii....ありがとう sayammm  ♥ ♥.


my pics from 10W until 36W last week 37W lupa nak snap...but memang besaq perut ai...patut la akachan pun berat...the best moment...bukan selalu boleh lalui moment gini ...ai luv it ♥


B4 lupa omedetou adam najmi oniichan sebab sakuhin (natsu yasumi or summer break project) terpilih di pamer kat Ichihara city hall untuk seluruh shogakko/sek rendah ichihara ni selama 3 hari dia sorang jer gaijin yang terpilih syukur sesangat even project dia buat simple giler buat sensei puji cakap sugoii...task ni option jer nak buat boleh tak buat pun tak per....but darl cakap jangan malaih if nak pandai so dia buat la...dalam class dia pun 3 orang jer yang buat. Dulu lukisan KLCC dia terpilih gantung kat supermarket ...mama so proud of u sayammm ♥♥♥


dia buat sakuhin tentang biji dalam buah, berat etc....おめでとう oniichan. Sepatutnyer plan nak buat special n3 about this buat gomen ne mama lazy sangat lately nak type nak blog ni.






Nota Ibu Jari Manaih ai:: Sekali buat n3 panjang berjela...2 in 1 lagi #DasarPemalas hampunkan ai yer.












Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...