♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Monday, December 8, 2014

❤Lady Chenta in Seoul❤




 Annyeonghaseyo.. hwangyong-hamnida,

Wah tetiba reti cakap korean gituew...hahaha basic boleh la, finally impian nak ke Seoul tercapai gak...actually unplanned pun memula plan nak gi Okinawa but flight ticket dah sold out so terlencong ke Seoul ngeee...boleh gitueww?

3D2N saja just short trip for us, nak try merasa best ke seoul tu...memang weols pi semata² seoul tak terjah nami island pun... mostly orang gi mesti berhari² but weols tak de cuti :( ituew pun adam oniichan ponteng gakko sehari dah. Weols terjah Nov 28-30 jer....mohon bertabah jangan muntah ijau sebab n3 panjang berjela & gambaq punya la banyak.


27 Nov malam tu weols stay kat Narita View Hotel sebab flight early morning tak mau rushing ke airport so stay kat hotel senang. Plus if stay kat hotel boleh parking free for 15 days :). The room so big but rugi sebab tidoq sat sangat ngeee...after this boleh stay sini lagi...ai recommend for those yang cari hotel near Narita airport & price pun sangat affordable. Shuttle bus to Narita Airport also available .


 woke up 4am #GilerAwai then naik shuttle bus to airport (5.30am) , nak check-in kat kaunter tetiba staff kat situ tanya kenapa nama adam oniichan tak sama ngan passport. Bila tengok nama adam terletak bin amir hamzah (my FIL name) uwaaaa rasa nak nangihhh ingat tak boleh fly dah (´-`) ...becoz is not small but big mistake yang darl buat sebab dia lupa double check masa booking dulu. Nasib baik staff kat situ baik hati tolong betulkan, kena charge ¥1000 alhamdulliah janji boleh fly. FYI weols fly guna Vanilla Air...ala² AA gak la. Kat sini banyak low cost airlines macam jetStar, peach VA etc.


Benda penting if nak travel kat luar wajib ada pocket wifi ni....sebab my darl selalu outstation pi oversea so dia dah jadi regular customer...rental global wifi ni...sehari ¥550-600 gituew la dah lupa harga asal per day. But kena booking awal and kena letak our flight num if not tak boleh rental. Kaunter nak ambil pocket wifi ni ikut flight kita. Nak rental kat Incheon airport bapak punya mahaiiiii and complicated...nak harap wifi free pun susah ikut tempat khen.


sunny day ...beautiful @.@. weather in nihon ok but sampai Seoul ame/hujan lebat :(


Sampai jer Incheon airport terus ke kombini / convenience store beli T-money card....1st time ai jadi guide kat darl hahaha...sebab dia yang suruh ai but itinerary etc dia memang tak ambik peduli pasal trip ni sebab dia super busy  ngeeee...so si bini ngan jaya dan gigih nya baca blog² dan tanya tomodachi yang pernah gi korea ngeeee. T-money boleh beli kat kombini or kat machine tu...easy to use...if kat nihon kena insert card kat korea letak jer...canggih gitueww. T-money satu 6000won weols topup 20000won setiap sorang sebab dalam tu just ada 3000won je tak cukup nak naik densha/train ke seoul. 1 nak puji eng yang staff kat incheon airport sangat baguih..tak macam nihonjin uwaaaa. but if theyols tahu uols reti cakap nihongo theyols prefer cakap nihongo compare eng. Just satu jer yang ai tak suka system gate besi tu...really annoying for me..berapa kali stuck kat situ sigh :(


12 eki/station from Incheon airport to Seoul eki. 50 minutes -+ senang giler tak payah tukaq line etc...yang green color bermaksud eki yang akan pergi and yang red bermaksud dah stop, senang khen ...memula plan nak gi hotel letak luggage dulu but princess tak behave plak...segala bunyi dah kuaq uwaaa so decide turun kat hongik university eki 2 eki before seoul ...ke hello kitty cafe weols terjah. gomen ne gambaq blur...ai voom guna iphone jer ni :P


Turun kat hongik uni eki eixt terus cari cab nak gi Hello Kitty Cafe tu sebab ame nak jalan macam laceh plus bawa luggage lagi. Ya ampun dekat rupanyer ngan eki ...but ahjussi driver tu stop kat junction yang tak jauh from eki ...dia cakap keta tak leh masuk ..tak sampai 500 meter kena bayaq 3000won gak :(...so weols heret la luggage tu...ahjussi tu tipu keta leh masuk la cuma kena masuk ikut jalan lain...sigh. Honestly kena cari betui² cafe ni sebab dia atas bukit...ni macam typical rumah korea...masuk gate kecil then kena naik tangga baru sampai...uwaaa cian darl hangut luggage naik tangga plak...but sesampai kat cafe ni...rasa nak nangihhhh kawaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii sesangat....pinky! If you're a fan of Hello Kitty, this is the place for you!


desserts menu display in english. Order and pay kat right counter then pickup ur order in left counter. But theyols punya manner not so good. Weols waiting almost 5 minutes nak order ...datang tak minta maaf pun sebab tunggu lama etc....if nihonjin siap bow minta maaf sebab tunggu lama. also not friendly. Maybe sebab ai dok kat nihon yang mana manner theyols tiptop even uols tak reti nihongo. 


 kawaii menu but taste not so good. Ice choco terlalu manis for me...banana waffler rasa weird hadoiii adakah syndrome keletihan effect rasa etc. By da way lepas ambil order nanti uols akan dapat free hello kitty tissue tu. ai loikeee sayang nak guna hukhuk.


after minum etc weols snap² pics kat sini...ada 2 tingkat but weols duduk kat 1st floor sebab letih nak bawa luggage naik atas. But ai confused sket nyapa HKC ni tak sama ngan mostly orang gi tu...ke dia buat renovation ekkk? sebab same address. 

our kawaii table and chairs ...also kawaii decoration 


stairs ke tingkat atas...


susah betui nak snap pics princess ni...


berapa kali nak click ni ngeeee


My fav place is hello kitty bedroom ....tak nak balik plzzzz


pinky and cute 

aksi si mama dan anak....terlupa diri sekejap kat sini m(._.)m    


sini pun pink....


omiyage but ai tak beli pun sebab kat nihon pun banyak choice. 


last pose before nak balik ke hotel...terjah seoul sebab nak mai sini jer actually ngeeeee #TutupMata


weols stay kat Won`s ville myeongdong hotel ..memula nak book sejong hotel sebab dekat ngan subway tapi zannen full la plak tu untuk 3 beds macam weols nak tak de tinggal yang single jer...tapi ok la sebab from myeongdong market tu jalan kaki just 5 minutes jer. ... cuma 2 eki from seoul eki ...for 2 night weols stay just ¥28000 (RM799) murah la tu khen...staff sangat helpful, fasih cakap eng ...cafe dia kecik jer then breakfast habis awal giler 9.45am ... Boleh la makan veggie fried rice puas tanya ingredients kat chef ya la even tak boh apa pun kena make sure gak khen. 


 1st night at myeongdong hujan lebat but weols kuar gak jejalan kejap sambil berumbrella gitueww...tetiba teringat lagu #MemoriDaunPisang apakahhhh dangdut la plakkkkk. Weols gi supa beli air etc....myeongdong ni meriah giler ekkk ...ni ala² ameyoko ueno cuma beza sini banyak jual cosmetic etc...ada zara, uniloq etc but ai tak masuk pun sebab nihon pun banyak brand tu ngeeee. 


 2nd day pepagi buta terjah namsam tower aka seoul tower sebab dekat ngan hotel jalan kaki just 850 meter jer, from hotel memang boleh nampak seoul tower tu. ai noticed banyak giler cafe kat seoul ni...makna theyols suka minum coffee ekk. Sejenis kegigihan bila nak jalan naik ke cable car tu...ya ampun berbukit bukau. 


tengok cuma 150 meter nak gi kat tempat cable car tu but rasa macam jalan sekilometer lol (@ p @) ngeee. Lucky princess with her papa if not tak sanggup ai nak jalan kaki...my boys relax jer ai dah semput hoiiiii. dah sampai kena panjat tangga plak...fitammmm. Macam mana la orang yang gigih jalan kaki naik ke tower tu...penat nak daki tu, jauh hoiii. But if rasa nak kuruih boleh try jalan kaki hahahaha(o^^o)


weols sampai kol 9am ...gigih betui sampai awal sampai pintu pun tak buka lagi ngeeee.


 while waiting kaunter di buka jejalan kat area tu baru perasan ada escalator la...kenapa tak de orang mention pasai ni?? if tahu naik escalator jer ke cable car tu....but escalator ni buka pukul 9am yer...so weols try turun dan naik...if nak guna escalator ni kena jalan ke main road dekat ngan highway tu. from subway ai rasa around 10 mins gak la. 


banyak giler #KauKunciChentaKuDiDalamHatiMu ni ngeee...rasa tak lama boleh runtuh lol berat . Weols tak naik tower sebab ada rombongan cik kiah from china yang mai punya la ramai kena queue nak naik lif ke atas tower lagipun weather hari tu mendung berkabus tak cerah so view tak nice if nak tengok whole seoul. 


but jelly/jealous juga la sebab darl ada gambaq atas tower tu...dia gi tahun 2008 ...dok hotel pun best tapi jauh from seoul...tue la if nak dok hotel best² kena duduk luar seoul...if not mahaiiii...muda lagi masa tu ngeee


princess with darl...now dia jalan tak suka holding hands dah so solution beli bag yang ada tali kat belakang tu...senang nak control but darl tak suka guna....


lepas turun form seoul tower weols ke myeongdong market again nak lunch before jejalan lagi. Masa ni princess tengah tidoq sambil menyusu...tak nampak macam dia menyusu khen ngee...nice weather so umat ramai kat sini...need space nak jejalan dalam tu ngan princess...oxygen plzzz ngeee. Baca orang cakap normal kat myeongdong ni ...sehari sampai sejota orang pi sini sini boleyyyy??? but ai jumpa banyak giler imitation handbag, jacket etc kat sini.


lunch seafood fried rice...ni pun puas tanya ingredients risau ooo...dia cakap tak boh any animal extract dalam  chili paste tu. Kedai ni senang jer...masuk kat main entrance then jumpa junction turn left kedai tu sebelah kiri tepi kedai happy lemon...tue yang main door if yang small door tepi family mart. Kat sini cuma ada chicken & seafood but yang boleh makan cuma seafood fried rice jer...nasib baik tak de pork if not memang tak masuk dah la...


Gigih adam oniichan tengok oppa tu ryori fried rice ngeee...


sebab kat seoul ada 5 famous palaces but ai pilih yang paling besaq...gyeongbukgung palace, ya hampunnn fenatttt nak jalan sebab luas sangat...plus princess nak lekat kat ai je sebab tak mo ngan papa dia...ramainya umattttt. Take subway Line 3 to Gyeongbokgung Station and proceed to Exit 5. The palace grounds are open from 09:00~18:00 (March ~ October) and 09:00~17:00 (November ~ February) murah jer masuk 3000won (¥300). cantek palace ni...dulu masa darl pergi winter so boleh tengok frozen lake kat situ...ada juga museum tapi sadly ai sangat letih nak jalan ke situ...uwaaaa   


breathtaking views


❤ this pics 

after berpenat lelah pusing gyeongbokgung palace weols ke Itaewon nak cari korea halal food gituew. owh my gucci heaven nya tempat ni for those yang nak makan best² yang confirm halal, sini la tempatnya...banyak giler malaysian restaurants but ai pilih murree. Jalan daki bukit lagi...tataw la berapa kilo dah ai lose weight kat seoul ni ngeee. Turun kat Itaewon eki line exit 3 but weols terEXIT 2 sebelah Hamilton Hotel so just cross turn left ...weols cari restaurant ni guna gugel map (o^^o) .


ai order Bol-Go-Gi Dukbaegi rasanya dapat side dish kimchi, sambal ikan bilis, nori dan yang satu lagi tataw apa ke bendanyer...dushhhh!! for sure my boys pilih indian food la theyols ni bukan suka korean food pun hukhuk...adam oniichan pilih nan & chicken curry while darl order chicken briyani. hikhik darl cakap nasi dia tak sedap apakahhhhh????? berbelit lidah melayu ai nak sebut nama dish tu but rasa serious sama ngan sup daging....lain kali letak jer beef soup gituew ngeeeee wink (((o(*___*)o))) .


30 Nov pukul 7am weols chcekout from hotel naik subway sebab hujan nak tunggu bus direct ke airport macam leceh plus weekend staff hotel cakap takut jammed so naik densha la senang. Perut dok dangdut alahai sempat breakfast kat dunkin donuts kat seoul eki...muka nampak sangat baru bangun tidoq hoiii.


 kiddos at incheon airport...besaq airport ni ekkk macam kat suvarnabhumi airport.


 tu diaaaa nampak tak?? semua dok queue nak takeoff ...our flight almost 25 minutes baru boleh takeoff...busy betui airport ni. 


tak banyak weols shopping just beli omiyage/souvenir for us, family and close friends jer. FM, keychain ai beli kat seoul tower, tshirt beli kat itaewon murah jer satu 5000won (¥500) ahjumma tu siap kasi free socks kat weols ngeee. Last pen, note magnet holder, keychain and chocolate weols beli kat airport...seriously takaii/mahai giler omiyage yang juai kat airport tu...beli kat luar better kot...kena kira betui² sebab rega dalam USD. 


Kesimpulannya short trip ke Seoul ni ok la...cuma tak best jadi buta huruf sebab tak reti hangul #HentakKaki uwaaa nak beli makanan susah nak baca ingredients etc sebab tu tak de pun omiyage makanan yang weols beli. Street food pun tak try sebab tak confident ngan seasoning macam tteokbokki kat sini mostly tak boleh makan sebab paste and rice cake ada alcohol & chicken. Since ai dok nihon ai memang alert benda ni sebab benda simple macam roti pun sometimes tak boleh makan. Rasanya ai memang terpengaruh ngan Kdrama sebab tu teringin nak gi sangat ngeee. Ai memang terkejut jumpa ramai giler malaysian kat sana ....tak pernah jumpa malaysian seramai tu kat tokyo ngeeee.


Yahoooo finally habis gak n3 ni...berhari² hold sebab princess dok kacau...1st time rasanya upload pics banyak giler ni...tak per orang suka tengok gambaq from baca words pajang berjala khen hukhuk (?-_-?) 














© 2009 - 2014 LadyChenta - All Rights Reserved.

Tuesday, November 25, 2014

❤️Otanjoubi Omedetou Oniichan (Belated) ❤️



U changed my world as soon as u entered in, time flies so fast u have become a lot stronger and bigger but u will always be my baby����. Happy 9th birthday (belated) my darling son ��. Gituew la caption ai Kat IG last week masa his birthday. Betui tak sempat nak update blog recently ��. Ni pun update lelaju guna iPhone while Princess tengah sleep ni��. 



Dah besaq anak teruna ai ni, maka kaedah mama nya makin kertuuuu la ni����. Tak sempat nak celebrate sebab both my heroes not feeling well masa tu. Then darl pun kena outstation 5 days in Malaysia. Tapi his birthday present memang dapat awai-awai lagi. Dia request nak gi disneyland in shaa Allah soon sebab disneyland tak leh gi weekend sebab umat ramai sangat��


Ai sempat ryori/masak simple giler that day. Carbonara spaghetti, tortilla pizza , cake pun beli jer since ai makin bamok ni malaih giler nak baking bagai uwaaaaa. 

                  Menu that day

Got present from his makchu...arigatou makchu ❤️❤️❤️��




© 2009 - 2014 LadyChenta - All Rights Reserved.

Tuesday, October 14, 2014

❤️Mia Arisa's Tanjoubikai ❤️


Alhamdulliah my princess turns 1 year old on 3 October 2014. Kegigihan ada nak update n3 but asal ai dok nak mengedit gambaq sure la miss sugar tu jaga from nap nak gigih berebut keyboard ngan ai plak��. So asyik tertangguh jer n3 sebab without pics tak berseri blog katanyer gituewww����. 


On 5 Oct weols sempat buat tanjoubikai aka birthday party for her ��, actually just small bufday party jemput neighbors and close friends jer...tak larat nak invite reramai sebab malas giler nak masak dushhhh������. Sejenis perangai yang burukkkk hihihi. Actually berkobar-kobar jika raga ai nak buat ituew ini tetiba jeng jeng jeng kemain panjang suspend gituew ����... Darl Kena gi outstation ke Malaysia selama seminggu taw. So punah la angan-angan ai mood teruih meredum bagaikan Sakura yang gugur #HamboiiiKemainYerWords ��. On princess bufday pun darl still kat mesia....just FaceTime wish kat Mia ������ sedeyyyy #WordsDramaQueen hikhik����.


Ai tak prepare apa sangat buat yang mana sempat jer, if kat mesia boleh la order ituew ini khen but sini gigih la ryori/Masak kebetulan hari tu khen adiladha so fefeeling macam buat open house gituew without menu raya....dah tak koser nak buat letihhhhh sebab darl balik nihon malam 4/10 tu dah la princess ni suka melekattttt jer kat ai ni #GegurlKatanya .


bufday gurl...tapi atas kepala ni tak leh boh apa pun semua kena cabutttttt....x leh nak melawa dah  m(._.)m  


So seawal pagi gigih la bangun start masak, main dish curry mee, fried bihun, laksa, nugget, chicken wrap while rendang & lemang ida bawa...rajin betui dia...baru ada fefeeling raya sket gituew khen. Memula plan nak buat her bufday cake but since darl far away so tak jadi nak buat sebab princess ni tak leh nak tinggai lelama so decide order jer la hukhukhuk. Dessert table ai buat RVC, rojak buah etc...setakat cake biasa yang tak renyah tu boleh la baked if yang guna icing bagai dame la ...tak sempatttt.


 guest terawai sampai ...arigatou ida datang tolong and bawa memacam food kat weols...shes so kind, dia antara kawan yang ai kenai memula tinggal kat nihon masa 2009 (o^^o).


gaijin pot hahaha .....my neighbors from Philippine ...teman dok borak pepetang ...my place ramai betui gaijin.


 Malaysian in nihon...syada yang super kawaii ....yang baju hitam tu bachi kohai/junior masa AAJ kat UM then yang striped shirt tu kohai darl masa kat boarding school Mat Jiwa...dia ni kohai sampai darl tak cam tapi chor ni kenai darl..yalah masa tu darl dah form 5 then chor baru form 1, maybe sebab dia ketua asrama tue yang ramai kenai kot...hamboiiii kemain glam yer masa kat sek dulu (((o(*___*)o)))


 present from tomodachi for princess MA...arigatou minna (o^^o)









© 2009 - 2014 LadyChenta - All Rights Reserved.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...