♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Friday, November 18, 2011

♥ Mai Dengaq Cheq Guna Loghat Kedah ♥





Woot Woot AsSalam di hari Jumaat yang sejuk ni....makin samuii sebab tak der matahari + berangin tak sanggup nak kuar gerrrrrr. N3 kali ini just untuk suka-suka jer. Sapa sini orang kedah??? right click cepat ngeeeee. Ai memang orang kedah dari lahir sampai dah kawen ni tak pernah kuar dari kedah....issyyy sayang sungguh nak tinggai bumi jelapang padi tue but now sekali tinggai dah beribu-ribu batu...auwwww!


Dan kat mana pun ai berada loghat kedah tetap ai guna tak caya tanya la kawan-kawan yang biasa sembang ngan ai kat phone etc....hahaha lawak sometime thyeols terikut nak cakap loghat macam ai gak. Ntahlah ai tak reti nak cakap key ell even sebelum ni ai pernah keja ngan Datuk Aza selalu out station kat Selangor ngan Johor tapi loghat kedah gak ai cakap...sampai terkebil-kebil theyols cuba paham ngeeee. Bagi tak biasa dengaq orang kedah cakap sure cakap issyyy awat kasaq sangat bahasa ni....but reality nyer ituew memang loghat weols...sama ngan loghat kat negeri-negeri lain juga. Ada beza loghat perlis, kedah dan penang. 






Words yang selalu di guna ::

lapaq(lapar), 
ayaq(air),
sua(hulur),
tibai(pukul), 
loqlaq(tak senonoh),
ciwi, 
segan(malas/malu),
cheq (saya), 
nyok(kelapa),
hangpa/depa (mereka),
tidoq(tidur),
menyebai (merajuk),
sat(sekejap, gerek(basikal),
merap (manja), 
kebuloq (lapar),
kelippoq2 (pejam celik),
menyorok (sarapan), 
cemuih (bosan), 
habaq (bagitahu),
beletiaq/pot pet pot pet hahahaha
cabai besaq (cili besar)
cabai melaka (cili padi)
qheyau (menangis)
gheti (reti)
kupang (sen)
mamai (mimpi)



Actually ada banyak lagi dan ada yang ai jarang guna tapi kebanyakan loghat kedah selalu ada Q kat belakang....kena pronouns betui-betui taw. Dulu masa arwah tok ai ada dia selalu cakap loghat kedah pekat giler. Contoh adek hang dah menyorok ka belum (adek dah sarapan ke belum). Awat hang nak pi tanjung plak (kenapa awak nak pergi penang lagi) selalu orang tua-tua sebut tanjung tu merujuk kepada sebelah pulau....sebelah tanah besar plak di sebut bagan contoh kat area butterworth, seberang perai etc. Dalam filem anak mami pun ada dialoq ni issyyyy ayaq apa ni?? manis meleciah aiiii (air apa ni manis sangat la) lori gula pecah ka or else ayaq apa ni tawaq hebiaq (air apa ni tawar giler) ?? Selalu juga orang tua-tua ni refer makan sama ngan minum ya...jangan confuse.


Mukalu nak confuse lagi dengaq ayat ni plak...awat hang dok heiwan sangat ni (heiwan...tak sure eja betui ka tak ni...refer ke bersuka ria...macam dengaq lagu ka menari ka...) selalu kena ngan arwah tok ai juga ngeee. But jenis loghat ni ikut juga dearah taw....sometime tu if pekat sangat ai pun tak berapa nak paham hihihihi.


Dulu masa terjah umah ayah angkat kat kg simon penggerang johor ....mak angkat ai suruh  tolong ambilkan lada nak letak dalam kari ni.....yes cheq ngan confident nyer pi ambil lada hitam la....lepas tu mak angkat cakap la ni bukan lada....terkebil2 mata ai masa tu...dalam hati kata nak lada ni la lada...lepas tu dia gi ambil cili padi....terus ai tepuk dahi...lepas tu ai cakap la ....mak cheq panggil lada ni cabai ngeeee...lepas tu dok pakat gelak berjemaah.


Rasa dalam loghat dalam Mesia ai kurang faham if guna loghat kelate, tganu, sabah & sarawak....yang sebelah borneo tu lagi la loghat lain benar kan...sebab dulu masa ai study batch ai banyak from sabah dan sarawak biler thyeols duduk dalam group cakap loghat negeri masing-masing ai mampu dengaq jer tak mampu nak paham ngeeee....so lepas ni boleh belajaq kot sebab bakal abang ipaq orang sarawak ngeee. So uols plak macam mana??? masih ingat ke loghat negeri masing-masing or semua dah jadi orang key ell cakap pon kena key ell la????




nota ibu jari manis ai::semua gambaq cheq cedoq(copy) kat pak cik gugel~





51 comments:

SEPHIA said...

isk awatla yg ketegaq sgt neh hahahaha ;p

Anum said...

anum suka dgr bila dia org becakap

azam said...

aloq jangguih mari ka??

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

sephia::pandai cheq ckp betui :D

anum::khennn

azam::mergong marikkkk

Kamalia said...

gelak besar ai bila tang "adek hang dah menyorok ka belum"..rupenya sarapan..at 1st ai igt main nyorok2..ai suka dengaq org kedahnye loghat..klakar dan mesra alam sungguh..abg ai duk kat jitra sampaikan ckp pun dah mcm org kedah..
ai kalau tipon mak, msh lagi speaking..
speaking nogori..yola mak.:))

Cik TeN10 said...

hahahaha.. suka3 !!! tengah nagkat kaki tangan ni.. cheq oghang kedah !! hahaha

tapi kan loghat kedah ni dengaq bunyi macam lawak !! bg org yg tak biasa memang dengaq bunyi macam kasaq sket.. tapi org kedah ni mudah mesra.. peramah kan.. :) uwaa rindu nak balik umah.. nak pekena laksa kuala kedah !!!

mizzkechique said...

suke blaja loghat² yg ada kt mesia ni.. besh!!!

sob..sob..johor xde loghat..

NM02 said...

ketegaq.. suker perkataan tu

SEPHIA said...

kami kan duk perlis 15 taun..blajaq kt kedah 4 taun..hehehe..syok buleh cakap suma loghat ;p

aTy _faRed~ said...

ai loghat kedah boleh paham lagi..walaupon tak boleh nak cakap..tapi kalau bahae kelantan n ganu..susah ai nak paham..rase macam derang cakap jepun ngan ai.. heheh..;p

Ida,Japan said...

Ayuuuu..s'mat pagi, ayuu, kacang yg k'ida selalu beli sedap la ayu...kunyah gitu2 jer pun sedap...yg tak dak kulit tu...cuba tukar brand lain, kut2 rasa dia ok

Hanamiko Sakura said...

hahaha.. nanti saya cakap bahasa jawa pulak.. nak tak.. hehehe

Ira said...

Haha.. I ckp loghat utara time balik kg husband jelah. mula2 belajaq cakap utara, pelik aihh.. bunyi siam! hahaha

fazilzura said...

i gheti speking ganu kite je huhuhu

Sue @ Nenie said...

Salam...Ha ha ha bila tengok perkataan segan=malas tu nak tergelak rasanya..

Masa belajar dulu, time weekend, adalah sorang kawan dari Kedah, hari dah meninggi tapi dia belum mandi, dia pun cakaplah
"Segan lah nak mandi"

Kitorang pun jawablah
"Alaaa ngan kitorang, nak segan apa.."

Ha ha ha ha ha..Kawan dia pun bagitau, segan dia maksudkan ialah malas bukannya malu ngan kitorang sebab mandi lewat...

Ngeeeee.....

Asrul "iLham" Sany said...

curlast...

sy blaja cakap kedah skit2 ngan abg ipar

:D

Umie said...

@yU, i was born in Kedah (selama kedah)..then family migrate (word takmo kalah nie..migrate la sgt padahal pindah sebelah aja) pi ke bgn serai (perak utara)...dah kata nama utara...ckp pun kompem la loghat utara gak kan...aii kalau jumpak dgn geng utara nak la sembang slang utara...tp kalau dgn membe2x johor kena la neutral plak slang tu...satgi depa tak paham pulak..kenkadang depa suh gak ckp jela slang utara tu...tp mcm lawak plak one sided aje kan..nie pun jarang2x ckp utara...balik kampung baru nak bole ckp pun...ckp ngan asben bukan dia phm pun..dah kata dia org johor kan...;-)

YONG JIAO XIU said...

hahaha ayu nak tau tak, yong ada super best friend org kedah er penang sebnrnya, bagan lalang ke yg sempadan 3 negeri tu? belakang umah dia dah masuk kedah, dia dok kat tanah penang. adik dia sekolah kat kedah. Dia selalu la pakai segan, setahun kat u, tak tau la plk segan tu maksud malas. hingga la lepas setaun baru la dia explain bila yong ada sebut something yg membawa maksud malu. hahaha 1thn sesat bahasa.

Hanie_Dew said...

lemah betul tang loghat loghat ni. hhehe.

kalau loghat utara lagi la. kadang2 maksud sebenar sgt la jauh berbeza dgn bunyiknya.

contoh nya menyorok tu. rupanya sarapan. hahahha

Hanie_Dew said...

shawl leopard tu rm5 je masa i beli sis. hahahahha. tp lawa kan. kan. kan.

i pun suke leopard printed product.lawa semacam.now kalau nampak je corak leopard ke kan mesti teringat kat lady ayu.

Teratak Hami said...

Loghat Kedah memang akhir Q tapi Melaka pulak "r" tukar jadik "u". Dah tu bahasa Melaka lagi kasar.

Macam kamus pulak. Lepas ni boleh pinjam words yang comel2 macam qheyau,merap, kelipoqq2 ....

Asmara said...

time belajar dulu ramai kawan orang utara, memang tak boleh hilangkan slang utara tu. tp betul kamalia kata, kelakar dan mesra alam sungguh! :D

ajumohit said...

Tu diaaaa, Cik kiah Mai dahhhhh hihihi, byk2 longhat, ini yg paling senang Aju blaja hihi

Ana Ghazali said...

hehe..suka la akak kita nie cakap bahasa kedah...4 tahun ana dok kat kedah..tahu l sikit2..hehe(Basiq jer)

WuMing said...

Orang Utara memang baik-baik belaka... WuMing juga orang utara he..he..he..Tapi orang malaysia keseluruhannya baik...

Memang betul... WuMing juga cakap utara dgn semua orang... Malah kawan-kawan dari Johor pun cakap ikut WuMing bila kami bersembang melalui telefon atau berjumpa...

aanie said...

sy ada kwn kedah...dia slalu ckp kedah ngn sy...dok panggil hang...hang...sy pun dah lekat panggil dia hang gak bila ckp ngn dia..hehe...

sy x lupa lagi loghat negeri sy...sb kdg2 ckp dgn hubby pun dlm bahasa kelantan...x kisah la dia paham ke tak..hahaha...

sitiezahim said...

dulu saya penah dok penang n ex bf pon org tanjung, so paham la gak ckp utara..then penah duduk jelebu so paham jugak sikit2 loghat nogori..saya asal jawa johor tp hampeh dlm bahasa ibunda dan lahir dan duduk tetap dan berpencen di pahang (insyaAllah) tp mmg tak terikut langsung loghat pahang..hahahaha

Ros said...

Salam,
Kak Ros ni dari penang,tapi bukan sebelah pulau nu..sebelah Seberang Perai..jadi laqat ngan kedah ni lebih kurang ja bunyi dia..

So Shy Lady said...

akk duk kdah 6thn spatah hrm pun t.pdai ckp kdah huhuhu

El-Janna said...

nak qheyau la cm ni.. xpaham la:(

Papa Mifz said...

wah entry loghat utara yer..best2...

Soo Hae Daa said...

suka dgr loghat sana....besh...hehehe..

tak, tak...kte xlupa loghat kte walau duk key ell...hehehe...ckp org ganu kak ayu xfhm la ye..nnt sy ajar kak ayu ye...hehehehe

et said...

amboi depa.loghat kedah gitu.dimana bumi dipijak,disitu langit dijunjung.hahaha.(apakena mengena yer ayu) muahaha

anymz said...

akak pernah dok kedah selama 8 thn.anak yg sulong pun pernah sek di sek ren sharifah rodziah..akak dok jln sultanah di alor staq dulu..

anak akak yg sulong masa tu ckp kedahnya pekat betul.pasir pun di panggil pasiaq,gerek isshh..pekat betul bahasa dia..hehe

E-na Lovely Kitchen said...

sedap dgr n guna loghat kedah...ramai gak member dr utara...

ayu kt jepun ni semua benda bole pos...cake pun ada delivery...cer tgk link bawah ni...
http://www.birthday-cake.jp/SHOP/pokemon-na.html

Nadzirah K. said...

hehehe...saya orang negeri sembilan :)...

Saiazuan said...

prnah dlu dok kedah, tp pindah n membesar kt n9.. so xbrapa pndai speaking kedah dah.. prnah dlu try nk ckp kedah, end up kena gelak je..ahahaha

sabar kagawa japan said...

pernah call kat aku mase kt nihon bru2 nih..perghhh mmg pekat kedah kak ayu manis kan kan kan kan hehe..tp syok dgr smpi terikut2 kite

Daddylicious said...

selalu ingat ni....pongkok hang la...

hehe!

Juwita Jamaludin said...

ayu memang pekat pun ayu cakap.. hahah tapi seronok dengar.. akak suka gak dengan DR MAZA dengan ceremah dalam bahasa kedah.. hihihhii akak biasa gak loghat kedah ni sebab abang ipar cakap gitu.. hihiihiihi

jeBateja said...

tu diaaa....cek hanya ingat laksa kedah....pehhh...loaghat2 cek dah lupa biar pun pernah duduk sana 2 tahun....ahakz

Munnafendy said...

kak oi~
cek dulu ka, dok merap ja...ckit2 gheyau!haha

cek pun org utara gk kak =P

Juliet_iRa~" said...

keke..sll gak terikut ngan loghat ni..

sllnya sbut pi sn la, awat hang ni..

haha..tp cm lwk sbb pelik kot org luar ckp..;p

zaty luvlianncezzz said...

ye jadik saya pon owg utagha gak ! ;)

hehe

Jum hayati di sini (^o^)
bila izrail datang memanggil

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

teringat masa zmn vi study undergrad dulu. dpt roomate dari utara- Kuala Nerang. Speaking utara mmg pekat habis. masa tu Vi x phm dia ckp apa...pelan2 Vi bljr dgr, akhirnya faham jugak..ngeehihihihi ;0). The best roomate dlm hidup Vi.
Vi ada famili angkat kat kedah. kat kwsn Baling. dh lama Vi x ke sana.

Totie@Tomy said...

dulu masa kat uitm room mate ni mmg cakap kedah pekat..lama2 dengan saya sekali cakap kedah..tq pada kawan ku ejam ayang banyak ajar totie bahasa utara best..

Niena Pengembara Ilahi said...

kalau org2 yg dh berumur ckp mmg xpaham bahasa kedah nie

Rtp Farra Arisha said...

i love to see people talking the countries languages! :)) hehe..loghat kedah kekadang susah untuk difahami :O

Run Away said...

sama lah dengan cheq...owq utaqa juga...;d

IDA said...

aha semenjak dok aloq setaq ni mcm2 perkataan dok dengar..kdg2 terkebil2 jugak tak paham mesti diorg tanya..paham ka tak ni..hahaha

Utara said...

Ada sapa dak ada info pasai kaghang bunga dlm loghat kedah.. :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...