♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Friday, August 26, 2011

♥ Nasi Minyak Hujan Panas & set nya ♥

Salam Jumaat uols today Adam dah gi youchien/kindergarten sepatutnya start 1/9 tertiba sensei/cikgu call semalam cakap kena gi hari ni ada apa ntah but just half day la...ai yang dengar apa lagi kalut la semalam sebab tak prepare apa benda pun sebab memang ikut date yang dia kasi tue...geram juga nasib baik la tak gi jejalan mana (macam la boleh jalan waktu posa gini ngeeee...over acting betul kan ai ni).Kejap jer kan ramadhan dah nak berakhir semoga amalan kita di terima olehnya.


aksi terrrrrkejut siap kasi mata besar yer uols ngeeeee


Today n3 berkaitan ngan recipe (sila pura-pura terkejut sambey tutup mulut hahahaha) ai ni bab nak letak recipe terasa amatlah malas but kecian plak kat sorang kawan tue dia asyik PM kat fesbuk katanya teringin nak makan so disebabkan malas nk type 2-3 kali so ai janji nak kasi hari ni kat blog. Untuk recipe nasi ni memang ai tak ingat dari source mana sebab dah lama lagipun if ada recipe yang ai nak try memang ai salin kat buku recipe ai (uols tak baik gelak kat ai....ai nampak tue) bukan apa sebab senang nak bawa gi dapur ngeeee...kalo kena minyak etc kena kat kertas bukan laptop...style orang lama ek...nangesss hentak kaki. But if uols tahu recipe ni dari source mana let me know ek.





Nasi Minyak Hujan Panas

Bahan-bahan
4 cawan beras basmathi
5 cawan air
2 kuib pati ayam
2 helai daun pandan
perwarna merah,hijau,kuning (kat japan jenis serbuk so bancuh ngan sedikit air)


Bahan Tumis
1/2 inci halia - hiris halus
2 ulas bawang putih - di mayang
1/2 biji bawang besar - di mayang
2 s/b minyak sapi (ai tak der so ganti ngan butter)
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga


bahan hias
bawang goreng & kismis

Cara-cara
1. Panaskan minyak & minyak sapi,tumiskan bahan yang di hiris dan rempah 4 sekawan tadi hingga naik bau.
2. Masukkan beras dan gaul rata sebentar.
3. Masukkan air,kuib ayam,garam dan daun pandan, kacau sekejap dan biar nasi masak.
4. Bila nasi kering ambil chopstik dan buatkan lubang di atas nasi dan tuangkan setiap lubang dengan 3 warna secara berasingan.
5. Bila nasi benar-benar masak kaup balik nasi hingga rata, masukkan kismis dan hias dengan bawang goreng bila hidang.

Tips::masa nak letak pewarna tu jangan kasi nasi berair sebab nanti color tak cantek...ai selalu letak 15 minit b4 nasi masak then kaup balik 5 minit lepas tue.

Daging Hitam Berempah 
source::TryMasak

bahan-bahan

1) Daging - dipotong kiub (500g)
2) Bawang Besar (2 biji)
3) Halia (1 inci)
4) Kayu Manis (1 batang)
5) Serbuk Jintan Manis (1 sudu besar)
6) Serbuk Lada Putih (1 sudu kecil)
7) Serbuk Kari Daging (2 sudu besar)
8) Serbuk Jintan Putih (1 sudu besar)
9) Minyak Sapi (1 1/2 sudu besar)
10) Minyak Masak (2 sudu besar)
11) Sos Cili (1/4 cawan)
12) Tomato Puri (1/4 cawan)
13) Pes Cili (1/2 cawan)
14) Kicap Pekat (4 sudu besar)
15) Gula (1 sudu kecil)
16) Garam (secukup rasa)


cara-cara
1. kisar hancur bawang besar dan halia bersama sedikit air.
2. Panaskan kuali dan masukkan minyak dengan rempah ratus. Tumis seketika hingga wangi.
3. Apabila naik bau, cairkan minyak sapi. Kemudian, masukkan bahan-bahan kisar dan pes cili.
4. Kacau rata dan masukkan gula.
5. Reneh hingga pecah minyak dan masukkan daging, sos cili, tomato puri, kicap dan sedikit garam.
Masukkan daun kari.
6. Masak di atas api kecil supaya daging meresap sebati bersama semua rasa.
7. Biarkan hingga kuahnya kering dan daging empuk, sebelum dihidang




Dulu ai selalu terjah trymasak ni sebab recipe dia bervideo gitew senang ikut step by step jer....now siap ramai dah sponsor website ni...berbaloi dia buat 3 tahun lepas .*_____*.

Rasanya yang ayam masak merah ramai dah tahu buat kan...then yang itew ai tak ikut mana-mana recipe just guna recipe my umi jer...plus acar timun & nenas.Ai suka set ni siap darl request suruh buat hari raya nanti. Nasi ni dulu ai suka makan kat bazar ramadhan Kilang Lama ada sorang uncle mamak yang buat set dia lebih kurang 8.50 hengget nasi hujan panas+daging hitam @ ayam masak merah + dalca...memang terbaik dari ladang la...makanan dia yang paling ai rindu if terjah kulim sebab dia bikin waktu ramadhan jer.



nota ibu jari manis ai::ada orang nak try ker?? ngeee....uols yang nak balik KG tu safe journey ok hati-hati di jalan raya...ingatkan orang tersayang (pesanan dari orang yang tak balik beraya uwaaaa)









44 comments:

Anum said...

bestnya sis

ajumohit said...

Alahai menarik betul, rajinnya masak, yelah teringin juga juadah traditional ye...selamat hari raya maaf zahir batin!!

NM02 said...

huh... ai suker nasi hujan panas yu!!!!

WuMing said...

Adam masuk kindergarden kat sana... International punya atau yang biasa punya..

Saja nak tahu..

Naman sempoi laa

Nasi Minyak Hujan Panas...

Tak pernah rasa lagi..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

anum::fav ai ngeee

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

aju::tekak org kg mmg cr makanan kg jugak la...selamat hari raya :))

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

NM02::sedap kan uols
buat pow sonang jer

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

WuMing::owh kasi masuk local jer sebab international sini nak bayar sama ngan sebulan gaji lagipow area sini x der la...owh u kena try makan sedap taw...kat bazar ramadhan byk jual :))

fazilzura said...

wah besh2....

fuh itu dia, pjg tui resepi nye tu

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

fazilzura::nampak mcm panjang
actually pendek jer dan senang buat ngeeee

Teratak Hami said...

Ayu,
Nanti klau kelapangan, nak jugak try nasi hujan panas ni.

Selamat Hari Raya ... jgn sedih dipagi raya. Akak pun x balik kampung sebab dah memang ada di kampung :-)

CIK JATT said...

hmmm.. tak pernah makan lagi. nasi beriani pernahla, combination macam tu. ada ayam masak merah ngan daging masak hitam.
mesti best gak nih

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

K.Fizah::try la senang jer dan mmg yummy la...wah bestnyer hidup kat kg...selamat hari raya

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Cik Jatt::ai 1st time try buat pow kat japan la sebab biler kat mesia jadik pemalas rasa nak makan org masak jer so beli lagik cepat ngeee...but if masak sendiri puas haty nk - + kat mana pow oke jer

sabar kagawa japan said...

kak ayuu terbaik...nnti sile letak resepi lg yer....kite nk resepi utara plak nnti...hehehe demand...

Asrul "iLham" Sany said...

tahniah...akak buat sy nak gi carik nasi ni kat Baram hari ni

;D

sephia said...

kurus puasa ai..selamat hari raya ;)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Saba::ketidakrajinan diri nak buat n3 recipe ni ngeee...org utara mkn pedas2 tahan x nanty???

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

asrul::siler la carik tapy kat param pow dah kurang org sbb pakat blk kg khenn...moga jumpa apa yg dicari ngeee

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

sephia::x per kurus sket jer hikhik
selamat hary raya uols

Ijah EmoTemo said...

Dah lama tak mkn nasi hujan panas. Hee sekali makan mmg syok la :D

hazila said...

Ayu,
Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri. Dah banyak buat kuih raya? Tunggu akak datang beraya ye.... ( ntah tahun bila baru sampai)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Ijah::itew la pasal
ai plak mmg suka jensi2 nasik berset ni ngeee

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kak hazila::arigatou
selamat hary raya akak...baru siap 4 jenis x bertambah pow uwaaa
datang la pintu umah sentiasa terbuka ni :))

Juwita Jamaludin said...

Ayu suka nadi hujan panas mcm kena buat lak tp akak tetiba rasa x sihat kena hujan kelmarin fathnin pun saya ni saja baring2 kan diri hari ni masak simple2 je

mizzkechique said...

rajinnya... MK rajin gak, rajin cri resepi tp malas nk buatnya.. sila la babap...

Ana Ghazali said...

takpe....senang nak bawa kemana-mana kalau tulis kat buku...bole buat raya resepi nie....hehe

Amie said...

Ayuuuu..... tak boleh pura-pura lagi... memang sangat kagum! cantiknya nasi hujan panas tu dengan set lauknya sekali... hu hu hu

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.ita::sama la ayu pow kena hujan kemarin but alhamduliah weols oke jer...but today hujan dah start lebat la...mmg raya dlm ujan la kiter nnt akak...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

MK::owh x dapat cheq nak tulun part tue ngeee

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Ana::khenn ai dah siap 2 buku recipe ibarat ternet bergerak ni ngeee

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.amie::sifu buat lagik cantekkk jelez ayu tgk...akak punya recipe lain sket dari yg ni khen...

Hanis MY said...

Wahhh bestnya I nk g berbuka kt tochigi la camni wuwuwu

Papa Mifz said...

1st time tau pasal kewujudan nasik nih....colorfull yer....

Asmara said...

hehe.. sama le suka salin resepi dlm buku, dah tebal buku resepi. tp silap tak tulis sumber mana, malu kdg nak letak kan. nnti tuan punya resepi asal marah la pulak. :D

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

hanis::mari la terjah
but sempat ker
lg 3 hari jer tinggal :(

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

papa mifz::la ye ker
suruh wife masak sure lepas ni mesti suruh dia masak lg sebab best ngeee

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

K.As::itew la pasal suka haty salin sumber lupa khen...ayu dah ada 2 buku recipe keja menyalin jer ngeee

YONG JIAO XIU said...

woa..mcm rumit....hmmm.
hehehe alasan tuk jadi malas memasak kan. hahaha
bgs la ayu, siap kasi respi lagi. nasik tu membuatkan org terliur je. yummy. puasa nih.laparnya.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Yong::nmpk mcm rumit but if buat x rumit mana la
Trust me ngeeee (^_−)−☆

Umie Artoqiemie said...

memey cun ar klo time2 panas ni tengok mende ni.. huwaaaaaa.. ngidam weh...

sitiezahim said...

saya pon ada buku resepi...samaaa la kiteee...heheh...cuma saya print dan lobangkan tengah2..ikut kategori..hihihi...anyway slamat ari raya ayu..maaf kalau ada salah silap ok :)

アヌム ちゃん said...

sedapnyeeeeee..lapaa..sob2

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

wah!sedap!sedap!
cpt2 saya cari pen n kertas..sebab nak salin resipi.. ;0).
color nasi hujan panas yg kak ayu buat sungguh menggoda =0).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...