♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Friday, December 9, 2011

♥Best Moment♥

WARNING::n3 yang panjang berjela....if rajin sudikan baca if malas skip ker...ai tak kisah ngeee!


AsSalam di hari Jumaat yang sejuk ni....suhu 0 deg  pagi ni sejuk sampai kaki kebas uwaaaa...ai hate winter! Hari ini tergerak hati nak share experience proses melahirkan Adam. Dulu masa lahirkan Adam tahun 2005 tak der blog bagai cuma ada friendster, Myspace jer fesbuk pun tak wujub lagi waktu tu ngeee ...so ni untuk kenangan di masa depan...mana tahu nanti-nanti Adam pun boleh baca juga bila dah besar sebab dia selalu tanya macam mana dia lahir, sebab dia pernah tengok dalam tv orang bersalin then dia cakap cian mama mesti sakit kan.....datang sambil hug ai....terharu so cute masa tue ......... alhamdulliah makin besar makin bijak dia ni.


Ai preggy di usia 22 tahun sangat muda selepas 6 bulan kawin alhamdulliah everything ok sepanjang mengandungkan dia. Mengidam buah delima but masa tu bukan musim memang terasa macam tak dapat makan  lepas tue kira ai bernasib baik masa 8 bulan umi dan angah ai jumpa ada buah delima kat umah sorang cina tue. Theyols minta beli then cakap ada orang preggy nak makan ....nyonya tue kasi terus kat umi then dia tak bagi bayaq....tq nyonya jasamu ai kenang hikhik.


Masa ai preggy 6 bulan ai dah start duduk ngan umi kat Alor Star sebelum tue weols tinggal kat umah weols kat Kulim High Tech Park....sebab umi ngan darl risau ai duduk sorang-sorang masa darl gi keja....hikhik heaven waktu preggy ni di manja bukan main. Apa benda umi tak kasi buat suruh makan ngan tidoq jer...ouch  terasa princess sangat waktu tue but ai suka jejalan....dan memang kuat jalan even sehari waktu adam lahir pun ai berjalan gi shopping.


Ai preggy kaki tak bengkak macam selalu then perut pun tak buncit macam orang preggy sampai hari nak due orang sangka ai baru preggy 5 bulan bila ai cakap dah dekat due theyols terkejut opocott gituew sebab kecil hikhik dah ai pun kuruih jer masa tue but makan tak ingat donia ngeeee. Alhamdulliah Allah permudahkan segalanya waktu dalam preggy tue.



sebulan b4 bersalin...ai part tengok benda ni memanjang fail...doctor cakap ni kepala, ini kaki...urmmm ya jer yang betulnya tak perasan pon hahahaha!


So masa 6 bulan weols decide nak bersalin kat Kedah Medical Center so mencari doctor yang ok...so masa tu our neighbor cakap Dr Kamaruzaman bagus sebab dia bersalin semua guna khidmat dia so weols terus decide jumpa dia hikhik.Yes Dr Kamal ni very soft spoken ai senang ngan dia. Di sebabkan company tak tanggung kos bersalin (biasalah kilang jepun kedekut) so weols kena saving bayar guna duwet sendiri la. Masa tue mencabar juga la sebab weols baru kawen then weols baru beli umah so nak prepare rumah baru etc pakai duwet almost 8K start dari benda kecil sampai besar semua buat sendiri then bila decide nak bersalin kat private hospital so darl kena keja lebih dari selalu.....pity darl! So dah weols saving lebih almost 7K tue kira standby if kena C sect nanti. Alhamduliah ai bersalin normal total bil just 2K jer ai duduk sehari semalam jer.


Ai ingat lagi masa raya ke 4 darl terpaksa balik ke kulim high tech sebab dah start keja actually masa tu ai dah overdue 8 hari so doctor cakap if sampai 10 hari tak bersalin gak memang terpaksa buat C sect la. Pukul 8am ai kuar berborok ngan umi,angah & maid neighbor then terasa nak gi toilet masa masuk dalam toilet ai terasa lain bila check kat pants dah lekat darah....then terus kuar sambil nervous kat umi cakap `umi ada darah la` semua orang masa tu dah stop cakap....arrr darah??? jom jom bersiap kena gi KMC dah nak bersalin la tu...dah tumpah darah..umi cakap ngan kalut....ai dok mamai lagi arrrr dah nak bersalin....sejuk kaki tangan masa tue ngeee!


Nasib baik masa tu angah ai tak gi keja lagi so dia tolong hantar ai ke KMC ngan umi temankan...sempat call darl masa tu dia baru nak masuk keja....cian baru balik sana kena bergegas ke aloq staq balik. Sampai kat KMC staff terus tanya doctor mana ai ambil so bila cakap Dr Kamal theyols cakap dia cuti so terpaksa ganti ngan Dr Zuraini. Lepas tue terus bawa masuk labor room 1st time masuk situ....dalam tue sejuk giler uols terasa macam kat dewan bedah gituew....tempatnya luas ada banyak katil kat situ...siap ada bilik air setiap katil tue. Umi kena tunggu luar so theyols kasi baju suruh tukar....then nurse check masa tu ai dah buka berapa cm rupa-rupanya 3cm....nurse datang lagi bawa ubat nak suruh berak....ubat jenis tablet yang sumbat kat vontot tue ngeee...siap nurse tue cakap lepas bubuh ubat tue kalau boleh tahan la dulu berak tue if tak tahan boleh baru buang.....dia ingat benda tue boleh control ker...lepas sumbat ubat tue tak sampai 2 minit dah kena gi toilet nak MELABUR ngeeee.


Lepas setel sesi toilet baru nurse datang pasang alat yang dengar jantung baby. Dup dap dup dap bunyinya...ai masuk labor room pukul 9.15am then darl sampai lebih kurang 11am kot....dia minta permission kat nurse nak masuk temankan, masa tu contraction dah start sejam sekali...setiap kali contraction sakitnya Allah jer tahu tengok muka darl risau sangat-sangat dia asyik suruh mengucap jer masa tue. Then contraction dari sejam sekali dah jadi setengah jam sekali lepas tu tukar 5 minit sekali but air ketuban tak pecah lagi....last doctor datang pecahkan ai ketuban...berlendir air tue ai confuse  air kencing or air ketuban masa tu dush....then last ai rasa nak nak berak plak...siap cakap kat nurse `ni rasa nak berak boleh pi toilet tak` nurse cakap jangan then terus call Dr Zuraini sebab masa tu dia kat clinic kat tingkat 3. Bila Dr Zuraini datang terus dia cakap dah nak bersalin ni...lepas pakai glove dia suruh push terus....masa tue darl pegang tangan ai kuat sangat....nak teran but nafas tak panjang selalu waktu dah nampak kepala Adam nafas ai dah putus balik....3 kali try tak boleh juga last Dr Zuraini decide nak guna forceps so darl terpaksa kuar sebab dia tak kasi tengok  maybe sebab ganaih kot ngeee.


 macam ni la gambaran if guna forceps....letak kat kepala baby then tarik kuar.


Bila dah kuar kepala ngan bahu rasa lega sangat....lepas tue Dr letak Adam kat atas ai tera dia nak potong tali pusat baby....kuat giler Adam nangess masa tue..Tepat jam 2.59pm.....1st benda yang ai tengok adakah dia cukup sifat??? alhamdulliah tak ada kekurangan syukur. Lepas tue nurse ambil adam untuk di bersihkan then Dr Zuraini start nak jahit bekas forceps tue.....ya ampun masa dia jahit tue terasa macam jahit baju jer....nyilu giler uols...sebab sakit sangat ai minta injection nak kurangkan sakit tue. Ada dekat 5cm stitch sampai kena kat vontot gak la....lepas setel bab etc... cleaner datang cuci darah....nak pitam ai tengok sampai 3 baldi darah ai jer.....kowaii giler masa tue. Then Dr panggil darl masuk suruh azan baby....darl datang hug and kiss me sebab both of us safe....nak nangess jer masa tue. Lepas rest setengah jam kat labor room then nurse nak bawa ke bilik ....dia tanya ai rasa pening tak sebab if pening dia nk tolak guna katil if ok naik wheelchair...then ai jawab honest tak la....masa duduk kat wheelchair tue tak boleh duduk serata sebab bekas stitch tue sakit if kena tindih so terpaksa duduk lebihkan sebelah kiri from kanan.....seksa giler masa tu.


di usia 1 hari ...mata sepek...mulut kecil la ni dah lain 


Masuk kat bilik terasa macam masuk bilik hotel jer hikhik baru jumpa semua orang kat situ. Theyols baru tengok baby kat nursery. Then lepas 2 hour terasa nak gi toilet darl ngan umi pimpin bawa gi dalam dok atur langkah pelan2 ai noticed yang ada darah jatuh kat lantai macam horror movie plak  tup tap tup tap. Umi cakap ni darah banyak ni ok jer...ai masa tu cakap ok tetiba masuk dalam toilet dah duduk memang rasa diri melayang mata tertiba nampak color coklat then terus gelap but ai still dengar sora darl ngan umi....semua panggil ayu ayu...bangun bangun ada dalam 3 minit ai masa tue...then nurse datang bawa ke tilam...nurse cakap lepas ni if nak buang air jangan gi toilet buzz dia nanti dia bawa bekas untuk pee. Then whole night tue nurse datang bantu buang urine ai sampai cara pasang diapers guna kain yang theyols guna....tq nurse besarnya jasa yang uols buat bila jadi nurse ni.....benda yang ai rasa jijik mampu uols buat ngan baik...memang banyak pahala yang uols dapat.


Sepanjang malam nak kata tidur ngan nyenyak tak juga sebab sakit stitch tu terasa sangat....darl yang teman pun tak dapat tidur...asyik bercerita saat2 adam lahir. Pagi tue darl tolong lapkan seluruh badan sebab ai takut nak mandi lagi....boley gituew??? ngeeee. Nurse datang bawa breakfast milo ngan roti then kasi list menu yang ai nak order nanti....curlasttt macam menu otel gituew....hahaha nasib baik steak or chicken chop tak dak hahahaha larikkkkkkkk melampau tue. Ai stay sampai petang jer....pukul 2pm dah discharge lepas darl setel bayar bil etc weols balik. 1st BF adam pun kat umah masa kat KMC nurse tak kasi lagi sebab dia suruh ai rest....tak aci taw adam minum susu lembu dulu dari susu ai. But lepas tu memang ai full BF dia sampai umur 2 tahun 3 bulan.

nak tempek pic masa dia kecil ai plak free hair lagi masa tue...memang banyak giler pics masa dia kecil tu...if uols noticed banyak pic ai dok sebelah kanan sebab selalu snap guna N73 masa tue...la dah besar dia tak berapa suka nak snap pic...haiyaaa!


Ai thing banyak kejadian jadi dalam hidup kiter but this moment hanya yang melalui jer rasa nikmat ituew ... bersalin ni memang sakit tapi nikmat dapat lahirkan zuriat tak ternilai harganya. Now everyone keep asking me `bila Adam nak dapat adek?` honestly ai benci sangat soklan tue...plz don't ask me again becoz make me sad.  Bukan ai tak nak but rezeki tak ada lagi....dah usaha tapi Allah tahu apa yang terbaik kot. Bukannya ai tak ada anak langsung then ai rasa orang yang dah kawen lama tapi tak ada rezeki nak lahirkan anak sure lagi sedih dan terasa if di tanya soklan gini. Sometime bab-bab sensitif gini better diam dari bertanya....sebab hati manusia yang bernama WANITA ni mudah terasa!  


If ada rezeki kali ni maybe caranya berbeza sebab dulu ai macam tak bersedia dari segi mental dan fizikal menjadi seorang ibu....take time nak ubah sebab muda kot masa itu. Now dah fasa mature hikhikhik ... ramainyer orang preggy dan bersalin this year geram sangat tengok baby theyols. Ai proud to be a mama *___*!








44 comments:

azam said...

i'm proud also for all mama

susahnya nak lahirkan bay ni....tapi sedih bila ada yg buang² sekarang......bodoh gile

wife saya semua anak keluar ikut tingkap je......tulang xcukup luas utk kuar baby

Anum said...

sweet memory
mesti bangga jadi ibu

Teratak Hami said...

Tulah cabaran untuk menjadi seorang ibu ... bertarung nyawa kita kan??

Ida,Japan said...

dh baca......bila2 nk baca lagiii....sbb nk cepat, pjg benor citernya, k'ida lahirkan anak boy pun kena forcep ayu..sbb susah nk kuar..baby 3.7 kg..punya la lama amik masa di saat akhir tu, push2 pun gagal alih2 kena la sedut kuar...namun walaupun sesakit mana, seperit mana yg pernah kita lalui saat itu..ada nikmat disebaliknya kan...semoga ayu dimurahkan rezeki utk pregnant seterusya...

ajumohit said...

Seronok baca citer Ayu, bab2 tumpah darah
Ni mmg ngeri bacanya, syukurla sume selamat, takpela Ayu insyaallah ada rezki Adam Akan dpt adik kan, Aju pon anak pertama forcep, kedua induce, ke3 normal Huhu....nice sharing

Aziela said...

terharunya baca... tak kira siapa, bagaimana dan dimana, tapi setiap kali terpapar kisah kelahiran anak, mengalir air mata... terbayang kegembiraan masa lahirkan Adam (sama kan nama anak kita). Akak x tergamak nak cerita dalam blog pengalaman mengandungkan dia sbb itu adalah antara episod duka dalam hidup akak.. Syukurlah kelahiran dia mengubat segala pilu di hati...

And Lady Ayu, Yessss! Mereka tak patut tnya kita bila lagi Adam nak ada adik!

Ida,Japan said...

oppps ayu dtg lagi...lupa nk ckp,k'ida masuk kelas jepun kt kaikan/kyushu university house

Liza said...

salam ayu...bestnya masa pregnant xde bengkak kaki, akak tiap kali preggy mst kaki macam kaki gajah, awal2 lagi dah kena beli selipar baru yg besar n luas...nak jalan pun xlarat...
tp bila bby selamat, segala kesakitan hilang sekelip mata kan...masyaallah, besarnya kuasa Dia...

Ira said...

[hugs] I feel u, Ayu..
tapi apa2 pun kita patut bersyukur sebab diberi peluang juga oleh Allah untuk jadi mommy walaupun hanya baru seorang. Me too, pengalaman preggy was the most wonderful moment in my life! don't sad coz Allah knows best :)

cik fadh said...

best bace experience akak ni . smpai abis tow fadh bace..hihi..

Cik TeN10 said...

seram pulak dengar cite akak tu.. nak2 part kena jahit.. uwa...

Ijah EmoTemo said...

hiks... best baca pengalaman uols kecuali part jahit menjahit tu.. ngilu ai baca. *nangis* hehehe.

adam sgt comel la dari kecik smpi skrg hikhik ;)

Asrul "iLham" Sany said...

semua mak kat dunia memang ohsem!

:D

say to easy=) said...

mak saya kata dulu pun saya kena forceps jgk sebab degil nak keluar.hehe

Hanis MY said...

tacingnya entry ni sob sob... insyaAllah ada la rezeki tu nanti... mulut org mmg mcm tu i dah sakit hati bertahun2 dgr soklan dn perli2an yang sakit di telinga ni wuwuwu...

Cho Zila said...

kenangan semasa mengandung dan melahirkan adalah suatu kenangan yang berharga dan selalu diingati.. soalan cepumas biasa kedengaran mungkin bukan niat sangat tp cuma soalan basi2 yang tiada niat per2..orang melayukan penuh dengan bunga2nyer..

nolimitadventure said...

hm, thanks for share..
hope better than before..
salam persahabatan.. :)

nyonyacyber said...

hang pun experience sama cam aku la.. first baby kena forcep gak.. sian baby aku keluar pipi dua2 belah merah bekas kena kepit huhu

Hanie_Dew said...

fuhfuhfuhfuh dup dap jantung baca ni. rasa takut pun ada pulak nak preggy dan bersalin. masa preggy memang heaven tp nak deliver tu..eerrrmmmm..

ieda said...

bukan mudah untuk menjadi wanita dan ibu .. pelbagai pengorbanan yg kita perlukan .. dan hari2 kehari kita belajar semua yg baru ..

akak x leh bayangkan kalau fosep tuu , ngeri .. tapi dari segi medical memang itu cara utk selamatkan bayi jika didalam kritikal kan :)

Umie said...

ayu...touching2x... i feel u dear!

ayu, len kali kalau ada org tanya "bila nak bg adik kat adam" uols jawab aje cenggini.. "nape tak tanya bila aii nak mati"... sebab both soalan tu kuasa Allah, we dont know when & where... pasni mesti org tu taknak tanya uols dah...kih3x

Jue said...

aku bc smpi abis!! hihi **muka bangga**

dgr pgalaman ko cite psl preggy ni wat aku takut dlm ms yg sama aku x sbr **ckp mcm dah bajet kawen haha**

mak aku kt yg benda sedut kpala baby tu x elok, takut kpala baby lonjong kalau slh cara..nsb baik adam ok je kan..kiut la dia!!

dah bsar nanti, mmg x trs masa dah blalu kan. pasni bole la dia bc blog ko beb haha

Kamalia said...

Sweetkn bila teringat blik ms2 nih..kiranya wktu tu u tumpah darah ke?cuak ai bila baca kisahorg tumpah darah nih..
IA,ai sentiasa doakn smoga u dimurahkn rezeki..ank buah ai dh 5 thnkawen xde ank lg..tension die taw tiap kali org tye soklan snsitip nih..

et said...

bestnyer baca kisah ayu bersalin..patut letak dlm blog untuk kenangan masa depan kan..hehehe...
i suka baca kisah org ngandung n bersalin ni..prepare untuk diri sendiri kan walaupun ntah bila nak ada rezeki..hahahaha...

Nieza said...

seronok akak baca pengalaman ayu bersalin ni...akak pun sama belum ada rezeki lagi tapi dah lali dgn soalan sampai org pun lali juga nk tanya..haha tapi akak ada pengalaman berada diwad bersalin masa belajar nursing dulu memang byk dugaan jaga org bersalin ni.

YONG JIAO XIU said...

wups rasa macam ngeri je, kena stitch.
mmg betul tu, kesian org yg tak dpt anak lagi, yong pun tak berani tya member yg dah 3thn kawin tak dpt anak lagi, tau perempuan ni sensitif.
my sis in law pun tak dpt anak lagi,tp yong phm sebab lepas wed dia gan abg dulu dia kena operate untuk buang ketumbuhan kat area bwh perut, so mmg tak mungkin dpt anak lagi.
ayu tak pe dah dpt anak kira dah ok, ada dah sorang. ramai je member yg anak sorg even dorg nak anak lagi. even abg sulung yong pun anak sorg je.

Hanamiko Sakura said...

aaaa... tak dapat nak bayangkan kesakitannya... ana selalu tanya ibu.. tapi ibu tak jawab.. tanya kakak pun tak jawab... rupanya macam ni... ni yang dinamakn perempuan lebih kuat menahan sakit berbanding lelaki...

sitiezahim said...

nice entri..bes dpt layanan camtuh kan..saya tak penah merasa sbb besalin hosp gomen je..

Totie@Tomy said...

perit jerih seorng ibu lahirkan anak..saya pun tak lama lagi tunggu masa..bedebar campur gembira..

abah khalisha said...

seksa abah tgk masa wife abah bersalin..nak patah tangan abah wife pusing

Thanks Yuyu Zulaikha Sebab Sudi Makan Bersama

fazilzura said...

WAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA syahdu nyeee...

tp yg paling2 syahdu bab org tny bile nak tmbah lg.. mmgrs sgt2 sedey , bkn kite x nak kan .. tp dh x de rezeki lg.. nk wat cmner.. yg sorg tu pun kite dh rs syukur sgt2... tui dak ? SObsobbbb .. sedeh ni

Amie said...

panjang kenangan itu ye Ayu, memang sesiapa pun tak mungkin dapat melupakan saat2 seperti itu, bukan hanya seorang....kak Amie sendiri ada anak 3, ketiga2nya membawa kenangan yang tersendiri, alhamdulillah... biarpun sakit tapi semuanya adalah nikmat dan rezeki yang tidak ternilai Allah beri....

Juliet_iRa~" said...

skang umur bpe ek?

hee..comel ms br lahir..

ms bc kisah ni kan..rs mcm waa speecless..sbb ira xkhwin lagi..so mmg xda experience preggy, deliver bby smua la..hee

tp seronok bc..best2!

:)

Papa Mifz said...

samo la ngan papa mifz...maso mulo2 tgk print scan tuh tak nmpk apo pun...haha

アヌムちゃん said...

Best baca experience k.ayu..tuen sy xtau bila lg.n xsuka gk bila org dok tnya2 huhu

alexa yussida said...

besarnyaa pengorbanan seorang ibu..huu

KizZ said...

Eeewaahhh tahniah tahniah..huu hari tu dengar akak saya bersalin pun ish memang pergh..*tak tau nak cakap apa*

Soo Hae Daa said...

kak ayu...terus seram bila bc darah 2 baldi tuh...isk2..byk nye...

aanie said...

walaupun takut nak baca, tp tetap baca smpi habes...
ngilu bila ingat balik bab jahit tu..serius rasa nak tendang muka doktor tuh...huhhu..
best kalo spital swasta..semua terjaga...kalo gomen, buat la sendiri..huhu...

EmpayarUtama said...

Pernah dengar - saat lepas melahirkan, dosa ibu terputus sama seperti bayi yang baru lahir, wallahua'lam

Daddylicious said...

mungkin bukan hari ini tapi pasti dilain hari insyaallah...

CIK JATT said...

mudanya u masa time dapat adam. ngeri pulak baca kisah u. macam tak pernah bersalin pulak:)
selamnya ngeri tapi pengalaman dan anugerah yang tak ternilai kan

PinQib said...

pic in the middle kawaii sangat.. heheh.. =) comel nyewww

Ena said...

Salam Singgah..

Best moment yg tak dapat dilupakan sampai bila2 kan..

betul tu.. paling tak suka bila org tanya bila nak tambah lg.. sedangkan tu semua kuasa Allah.. bertapa sedihnya tengok sorang2 baby lahir.. sbb kita tunggu turn next baby kita kan.. Apapun bersyukur sbb kita pernah merasa semuanya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...