contoh mochi...gini la rupanyer!
Kebetulan tengah hari kemarin weather sangat baik tak sejuk macam selalu kira ok la duduk kat luar tue. Kali ni memang ai angkut DSLR la tak guna iPhone dah hahahaha.....if not pics tak clear nanti.
nak buat mochi semua guna jenis kayu dari penumbuk sampai ke tempat tumbuk tue....
setiap sorang kena tumbuk 5 kali termasuk la sensei then if ada otosan nak tumbuk pun boleh gak ngeeee!
dah siap pun mochi yang di tumbuk tue...sensei tunjuk kat setiap sorang...yang ni basic mochi tak campur ngan apa pun lagi.
suasana hari tue....ni untuk class yang umur 6 tahun jer.
Tak lama just sejam jer tengok theyols buat tue...lepas tue sempat masuk tengok galeri gambar masa Undokai (hari sukan) hari tue....Oyama TV ada record tue IA next week boleh tengok kat TV event ni ngeeeee!
Nota Ibu Jari Manis Ai::Esok 2 Dec bertambah 1 angka kat belakang umur ai...ouchhh terasa makin tua but age just number right?? (ayat penyedap hati ngeeeee)
31 comments:
Unik kan, mereka masih mengekalkan tradisi turun temurun.
seronoknyer dpt join aktiviti mcm nie
macam2 perasa eh ada? stoberi ada x? hihihi...
umur tu sekadar angka jer.. yg penting hati kena sentiasa rasa muda.. hihihi
esok besday sis yer.. happy birthday.. =)
belum turun saleji ker sn??
berat gila kan kayu penumbuk mochi tu, i leh pukul 2-3x je pastu lenguh tgn2 hahaha
Yochien bdk ni x jemput parents pun. Tp last year dah buat, mkn dgn natto lg. :D.
wahhh beli je senang hehe.
seronoknyer anak2 dapat buat mochi...
Oishii....
Akak suka inti kacang tanah....hehehehhehe.
Age is just a number. Indeed!
Happy birthday darling.. Opss..too early ekk.. hehehehehe
masa kuat btl cemburu kan? hmm mochi.. mcm best je :D
aduhh sedapnya dikk
baguslah kan xtvt mcm nie anak2 dpt belajr kan :)
cam kueh bulan kan?
esok besday ye..
semoga bahagia selalu dan dimurahkan rezeki..
wah pengalaman yg mnarik nih ;D
slamat hari jadi ladychenta!
1st year smpai sini dulu pnh gak duk buat mochi ni,berat sungguh kayu tu..ai pun suka kcg merah..
menarik...pengalaman berharga tu buat Adam:)
bestnya
masih kekalkan xtvt mcam nie
mak datuk siksanya nak buat, tapi macam sedap je.. ada rasa mcm kuih koci tak? Anyway Happy Birthday, moga dipermudahkan segala urusan di dunia & di akhirat, Amin...
Jepun ke tu?? nampak macam sedap tapi kalau jepun ni agak kurang lerrr... hehehe
Salam Singgah
Ada ambik resepi mochi tak? Mochi ni macam kuih koci / tepung gomak kat M'sia but kuih M'sia tu akak tak suka, Mochi suka pulak.
Happy "Awal" Birthday :-) Angka bertambah but jiwa & raga tetap muda.
mochi...mochi...kita boleh joint ke..he he heh
esok birthday Ayu ye...selamat ulang tahu Ayu, sama tarikh dengan kakak kak Amie tau... eh eh...kak Amie sama tarikh lahir dengan Adam, Ayu sama tarikh dengan kakak Kak Amie pulak!
salam ayu,betul lah kan,sekejap je dah masuk dec..rasa betul tuanya diri ini.
eh akak pernah buat mochi ni suatu masa dulu.mmg sedap..akak sukaaaaaaaaaaaaaa sgt2.ishh..tak boleh nak ckp lah kesedapannya..
erkk..tapi akak buat style mesia lah kan tak daya lah nak tumbuk nasi.
Bestnya byk activity ye Ayu, seronok tgk anak2 dpt join activity cenggini
macam bentuk pau saja. hehehe. mmg la kagum gan depa ni, buat demo bagai kat sek, bebudak blh tau mcm mana nak buat er kuih tradisional eh kan?bagus2.
tengok diorang tumbuk rsa dh lemah semangat.. mcm berat je nk angkat penumbuk.. haha so mmg tiap2 tahun sy tgk jer la.. pastu ngappp !! hahaha
ohh esok besday akak ?.. happy birthday in advance.. lg 34 minit nk kul 12 kire halal la ekk.. ;p
eeemmm..interesting.. macam sedap je bendalah ni..heee..
btw happy bufday in advance ye..
ayu ada kad birthday, yong send via email. Selamat Hari Lahir! terlebih awal wish, sebelum tdo ni, baru pukul 11.45 mlm waktu mesia, tak masuk 12 pagi lagi, tp kat sana grenti dah pagi kan. kira ok la masuk hari lahir kat sana dah kan.
bestnye men tumbuk2 ye..
nampak mcm sedap...tradisi kan...;d
laling.. fm jeles nih..
nak duk jepun gak leh?
heheee
nampak sedap..=]
Post a Comment