♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Thursday, December 1, 2011

♥Omochi Kai♥

AsSalam pejam celik dah sampai 1 Dec khen cepatnyer masa berlalu dah sampai penghujung tahun pun. Ok nak share ngan uols activity kat youchien Adam kemarin. Parents di jemput ke event omochi kai but di sebabkan darl busy so dia tak dapat join terpaksa la ai gi sorang diri nasib baik ada tomodachi kat sana juga.....kira tengok theyols bikin mochi. Mochi ni di perbuat dari beras/nasi yang di tumbuk hingga lumat....mochi ni jenis melekat-lekat kalo makan....dalam mochi tu boleh letak perasa apa pun selalu ai suka kacang merah or ichigo mochi... perhhh sangat oishii uols.


contoh mochi...gini la rupanyer!


Kebetulan tengah hari kemarin weather sangat baik tak sejuk macam selalu kira ok la duduk kat luar tue. Kali ni memang ai angkut DSLR la tak guna iPhone dah hahahaha.....if not pics tak clear nanti.


nak buat mochi semua guna jenis kayu dari penumbuk sampai ke tempat tumbuk tue....


setiap sorang kena tumbuk 5 kali termasuk la sensei then if ada otosan nak tumbuk pun boleh gak ngeeee!


dah siap pun mochi yang di tumbuk tue...sensei tunjuk kat setiap sorang...yang ni basic mochi tak campur ngan apa pun lagi.


suasana hari tue....ni untuk class yang umur 6 tahun jer. 


Tak lama just sejam jer tengok theyols buat tue...lepas tue sempat masuk tengok galeri gambar masa Undokai (hari sukan) hari tue....Oyama TV ada record tue IA next week boleh tengok kat TV event ni ngeeeee!




Nota Ibu Jari Manis Ai::Esok 2 Dec bertambah 1 angka kat belakang umur ai...ouchhh terasa makin tua but age just number right?? (ayat penyedap hati ngeeeee) 





32 comments:

hazila said...

Unik kan, mereka masih mengekalkan tradisi turun temurun.

Tentang Kita said...

seronoknyer dpt join aktiviti mcm nie

Zana Adieyza said...

macam2 perasa eh ada? stoberi ada x? hihihi...

umur tu sekadar angka jer.. yg penting hati kena sentiasa rasa muda.. hihihi

mizzkechique said...

esok besday sis yer.. happy birthday.. =)


belum turun saleji ker sn??

yatie chomeyl said...

berat gila kan kayu penumbuk mochi tu, i leh pukul 2-3x je pastu lenguh tgn2 hahaha

Asmara said...

Yochien bdk ni x jemput parents pun. Tp last year dah buat, mkn dgn natto lg. :D.

azam said...

sedapnyer.....

selamat hari lahir in advance k

Syaima' said...

wahhh beli je senang hehe.

lizz said...

seronoknyer anak2 dapat buat mochi...

Aziela said...

Oishii....

Akak suka inti kacang tanah....hehehehhehe.

Age is just a number. Indeed!

Happy birthday darling.. Opss..too early ekk.. hehehehehe

Saiazuan said...

masa kuat btl cemburu kan? hmm mochi.. mcm best je :D

ieda said...

aduhh sedapnya dikk
baguslah kan xtvt mcm nie anak2 dpt belajr kan :)

Asrul "iLham" Sany said...

cam kueh bulan kan?

ainnoraini said...

esok besday ye..
semoga bahagia selalu dan dimurahkan rezeki..

So Shy Lady said...

wah pengalaman yg mnarik nih ;D
slamat hari jadi ladychenta!

Kamalia said...

1st year smpai sini dulu pnh gak duk buat mochi ni,berat sungguh kayu tu..ai pun suka kcg merah..

Nieza said...

menarik...pengalaman berharga tu buat Adam:)

Anum said...

bestnya
masih kekalkan xtvt mcam nie

sudipVSsenduk said...

mak datuk siksanya nak buat, tapi macam sedap je.. ada rasa mcm kuih koci tak? Anyway Happy Birthday, moga dipermudahkan segala urusan di dunia & di akhirat, Amin...

Abg Bear said...

Jepun ke tu?? nampak macam sedap tapi kalau jepun ni agak kurang lerrr... hehehe

Salam Singgah

Teratak Hami said...

Ada ambik resepi mochi tak? Mochi ni macam kuih koci / tepung gomak kat M'sia but kuih M'sia tu akak tak suka, Mochi suka pulak.

Happy "Awal" Birthday :-) Angka bertambah but jiwa & raga tetap muda.

Amie said...

mochi...mochi...kita boleh joint ke..he he heh
esok birthday Ayu ye...selamat ulang tahu Ayu, sama tarikh dengan kakak kak Amie tau... eh eh...kak Amie sama tarikh lahir dengan Adam, Ayu sama tarikh dengan kakak Kak Amie pulak!

anymz said...

salam ayu,betul lah kan,sekejap je dah masuk dec..rasa betul tuanya diri ini.
eh akak pernah buat mochi ni suatu masa dulu.mmg sedap..akak sukaaaaaaaaaaaaaa sgt2.ishh..tak boleh nak ckp lah kesedapannya..
erkk..tapi akak buat style mesia lah kan tak daya lah nak tumbuk nasi.

ajumohit said...

Bestnya byk activity ye Ayu, seronok tgk anak2 dpt join activity cenggini

YONG JIAO XIU said...

macam bentuk pau saja. hehehe. mmg la kagum gan depa ni, buat demo bagai kat sek, bebudak blh tau mcm mana nak buat er kuih tradisional eh kan?bagus2.

Cik TeN10 said...

tengok diorang tumbuk rsa dh lemah semangat.. mcm berat je nk angkat penumbuk.. haha so mmg tiap2 tahun sy tgk jer la.. pastu ngappp !! hahaha

ohh esok besday akak ?.. happy birthday in advance.. lg 34 minit nk kul 12 kire halal la ekk.. ;p

Yan said...

eeemmm..interesting.. macam sedap je bendalah ni..heee..

btw happy bufday in advance ye..

YONG JIAO XIU said...

ayu ada kad birthday, yong send via email. Selamat Hari Lahir! terlebih awal wish, sebelum tdo ni, baru pukul 11.45 mlm waktu mesia, tak masuk 12 pagi lagi, tp kat sana grenti dah pagi kan. kira ok la masuk hari lahir kat sana dah kan.

cik ika said...

bestnye men tumbuk2 ye..

Run Away said...

nampak mcm sedap...tradisi kan...;d

Fatin Mraz said...

laling.. fm jeles nih..
nak duk jepun gak leh?

heheee

ciK LyndaWawa said...

nampak sedap..=]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...