♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆
Showing posts with label ♥Operation♥. Show all posts
Showing posts with label ♥Operation♥. Show all posts

Wednesday, April 27, 2011

♥ Tangan ai kena operate? ♥


Tajuk tak boleh blah hikhikhik...nie entry khas buat kengkawan yang semalam tanya kat fesbuk pasal tangan ai yang kena operate ...why? jawapanya jeng jeng jeng !!!


Actually case ni dah lama tahun 2008 lagi tangan sebelah kiri ai ada ketumbuhan...nak kata ketumbuhan tulang tak juga sebab tak keras...dia lebih kurang macam tempat yang ada putih kat ayam tue...selalu kita potong kat area tue kan sebab lembut...arrr gitew la ibaratnya. Doctor kata namaya genglion (tak sure spelling betul ker tak). Tumbuh antara pengelangan tangan sebesar bola guli. 1st operation ai buat tahun 2008 tak ingat bulan bila then tahun 2009 ai kat japan benda tue tumbuh balik then May 2009 ai balik mesia 3 bulan untuk operation tue. Senaja tak buat kat Japan sebab ai dah rasa macam mana susah nak handle semua benda guna sebelah tangan. Operation pun ai buat kat General Hospital (GH) kat Alor Star. Ai ada pergi kat private hospital tanya kos nak remove genglion ni dan almost 5k and above so rasa sangat tak berbaloi ngan price gitew.


So ai decide buat GH...yang 1st operation tue kena tunggu 4 bulan sebelum leh buat...masa tue ok lagi sebab tinggal kat mesia. Untuk 2nd time ai balik ai jumpa balik Dr Raj dia terkejut sebab setahun tumbuh balik ...dalam hati kata mesti dia tak buang betul-betul hikhikhik. Lepas tue dia nak kasi date but bila ai kata dia tinggal kat Japan terus dia kasi date tak sampai seminggu untuk buat. Ai so lucky sebab doc tue sanggup ubah schedule...Dulu masa operate pakar bius datang jumpa ambil darah semua but untuk second time apa satu tue tak buat...yang ni ai tak sure sebab bila ai tengok nama ai tak ada dalam database dia orang sebab date operation terlalu awal dari selalu so ai tak kisah sangat janji ok.


Sepatutnya operation ni kejap jer dalam half hour dah habis tapi untuk 2nd time sampai 2 hour gara-gara jantung ai lemah...itu yang doc cakap la...tengok macam easy je remove benda ni tapi kena bius satu badan uolls...ai memang fobia bab ubat buis ni sebab lepas jaga jer sehari asyik muntah.... lemah satu badan asyik muntah...muntah dan muntah...ouchhh!


Ai dah cari pic yang tunjuk macam mana rupa tangan ai before operation tapi tak jumpa rasa ada kat mesia kot. so layan jer pic ai kat GH jer....remove benda ni bayar just RM 45 jer...beza banyak dari 5K tue kan...lagipow GH ni yang baru so selesa juga la, stay pun tak lama just sehari semalam jer.



taraaa ni la rupa tangan ai yang dibalut dengan berlapis-lapis kain bawah tangan ai doc letak papan nipis nak bagi tangan lurus...Dr Raj kata memang balut tebal dari yang 1st tue. Bila berpeluh cari lidi nak garu...rimas tuhan jer yang tahu. Kena pakai benda ni 3 weeks sebelum buka dan cuci.




yang ni pula 1st time doc suruh pakai silicon tangan ni nak bagi tangan stabil dulu tak buat benda ni...yang ni kena buat ikut ukuran tangan guna lilin if tak salah dulu...caj just RM 35 jer. Yang ni ai pakai sebulan lebih sebelum doc cakap boleh tanggal but tangan still keras tak leh gerak sebab sakit if move.


Sebab tue ai balik 3 bulan kat mesia kira waktu yang sesuai gitew nak operation dan recover ...until now ai dah tak angkat benda berat-berat takut sejarah akan berulang...ngeri tak sanggup nak kena kali ketiga dah. Sebab operation ni ai dapat merasa masuk dalam dewan bedah yang selama ni tengok dalam TV jer...serious ai cakap sejuk giler dalam tue...ketaq satu badan tak tahan ooo.


Gitew la serba ringkas cherita tangan ai ni hikhikhik. My advise jagalah permakanan dari sekarang sebab segala penyakit bermula dari makanan, belajar bersyukur atas kurnian yang Allah berikan sebelum di tarik sebelum waktu. Ai rasa now dah paham apa yang OKU rasa bila diri kekurangan sebab selama 2 bulan tangan sebelah kiri ai tak berfungsi sebelum sembuh. Alhamdulliah now dah ok cuma bila sejuk ada sikit rasa sakit kat tempat operate tue. Moga di permudahkan segalanya AMIN.! @_____@ !





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...