♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Thursday, June 7, 2012

♥ Kek Batik Jawa & Wedding ♥

Last Monday sempat ai merajinkan diri buat kek batik jawa lepas skodeng kat blog kaka hana, bila tengok senang jer nak buat terus jer try. Alhamdulliah memang sedap cuma ada gak bahan tak cukup masa nak buat kek batik ni ngeee...tak per asal rasa lebih kurang jer hikhikhik.


sempat snap sekeping ni jer ituew pun guna instagram ngeee...even tak selawa kek batik kaka hana ituew tapi rasa superbbb uolsss auwww  m(._.)m  



RESEPI KEK BATIK JAWA ala Sarawak
resepi oleh : kak zakeeyah yusof FB

Bahan-bahan (warna merah utk setengah adunan)
350 gm mentega - 175g
1/2 cwn gula halus - 1/4 cwn
8 biji telur ( gred B ) - 4 biji gred B 
1/2 cwn serikaya - 1/4 cwn *tak letak sebab tak der stok*
1/2 cwn susu pekat manis - 1/4 cwn
1 1/2 st esen vanilla - 1sk
1 1/2 cwn tpg gandum - 3/4 cwn
1/2 cwn horlick - 1/4cwn (yg nih hana tambah) *ai tambah juga*
300 gm biskut merie ( patah 4 ) - kemudian bahagi 2 - 150g
1 sb gula hitam @ serbuk koko - hana guna serbuk koko 1sb+coklat emulco 
pewarna hijau - hana guna pandan emulco


Cara-cara
Pukul mentega dan gula sampai kembang.
Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil pukul hingga kembang. 
Masukkan serikaya, susu pekat manis & esen vanilla, pukul lagi hingga sebati.
Masukkan tepung gandum, horlick dan gaul rata. Bahagikan kpd 2 bahagian. Satu bahagian masukkan gula hitam @ serbuk koko + 1/2 biskut marie yg telah dipatahkan dan satu bahagian lagi masukkan pewarna hijau + 1/2 biskut merie.
Alaskan acuan 9" x 9" tompok2kan kedua-dua adunan sampai habis. Hentak2kan sedikit loyang agar adunan mampat. Panaskan kukusan. Kukus 1 jam atau sehingga masak. 


Nak ucap Selamat Pengantin Baru buat Wan shahrul & Rusputih yang berlangsung baru², actually apa kena mengena wedding ni ngan ai??sedara ker??? hikhik actually wan shahrul ni adek kepada my BFF wan aida...bongsu lelaki sorang ni jer...kira wedding penutup gituew. Tahniah buat mak engku YTM Datuk Tengku Bishara Binti Almarhom Sultan Badlishah kerana mendapat menantu perempuan (((o(*___*)o))). Antara family yang sangat low profile, humble dan tak berlagak even theyols anak sedara kepada YTM Tunku Abdul Halim sultan of Kedah & Yang Di Pertuan Agong....salute  ♥♥


lawa sangat pelamin tue tengok...grand gituew...credit to wan shahrul fb *pics ni di tag oleh kengkawan nyer..mohon halal na ai copy ngeeee* Semoga kekal bahagia hingga ke Jannah IA. 


taraaa ini la my BFF dah 12 tahun kenal since zaman study dahulu kala. Kebetulan arwah papa aida kawan baik ngan my abah gak...tak sangka si anak ikut jejak plak...miss u ketat² babe (@ p @)





29 comments:

Hanie Dew said...

weee..weeee...nampak sedap gile kek batik tu. mmg mcm kek lapis sarawak...

congrats to the bride and groom. pelamin cantik, apatah lagi raja seharinya.

Cik Awin said...

akak sgt rajin memasak kan...menu2 pn nmpk menarik je...

Hanamiko Sakura said...

rasanya macam kek batik yang biasa ke?.. nampak sedap ^_^

Nadiah Sidek said...

kalau letak serikaya lebih sedap agaknya ye. belum pernah cuba lagi resipi ni. kek batik biasa tu banyak kali juga la buat

Kesuma Angsana said...

len la respi kek batik ni.. leh cuba.. pengantin tu so sweet ler

hazila said...

Wah klassss you buat kek batik JAWA lagi. Kita buat kek batik Langkawi je.......

ieda said...

wahh sedappp kek batik tuu
lain dari yg lain dikk

selamat penmgantin baru buat pasangan pengantin .. bila dah lama x jumpe BFF nie .. windu dia lain macam kan dik ;)

lieyalatif said...

uish sis...kek batik mmg peberet.....sedapnye lahai....lagi2 sejuk2 tu...mmg dok kudap2 jek laaa..seloyang pun tak cukup sorang hihihihihi

Aziela said...

Ayu buat kek lagiii...! Jeles..jeles..!

yatie chomeyl said...

u, i nak send lamaat i kat u boleh...sbb nak u poskan kek tu kat I ehkekkekeke

MizzTina said...

aiols buat kek batik campak² je..hahaha

Cik TeN10 said...

tahniah buat pengantin baru :))

perghh,, mmg mantap lah kek batik jawa ni.. cantik pn cantik.. rsanya dh tentu la sodap kan... dh lama xbuat kek batik.. ntah bila ntah nk rajin baking balik.. hahahh :D

ohh itu sbb pergi hspital hari ahad tengah malam pulak.. kaunter pembayaran tak buka kan.. so dia charge dlu 5000¥.. semalam gi balik utk settle il.. dia pulangkan 2500¥.. ubat 2 jenis tu hoken cover jadi 2500¥ la.. kalau xdak hoken parahh idup kt nihon ni kan..

Kamsiah said...

pasti akan dicuba kek tu...cantik dan gebu rupanya...

Aju Mohit said...

wahh kelas kau ayu!! sedap betul nmpak kek ni, rajinnya ayu membuatnya tu...

kasihredha said...

betul2 jadi kek batik jawa le ayu..cantik

Munnafendy said...

wow! macam kek batik sarawak tp color hijau!


*pssttt....grand la pelamin..tak mampu cek..huhu

Nadzirah K. said...

x taw plak ade kek batik serawak...hehe..
slalu orng pnggil kek batik je..:)

lizz said...

erm nyum sedapnyer kek batik terus jer rase cam nak buat hehe sabtu ni nak try la...

Asrul "iLham" Sany said...

pos kat saya satu bakul muahahha

Papa Mifz said...

rajin yer baking membaking nih...bagus2...:)

Hanis MY said...

auwww cantiknyaaa kek u buat dan oishii sou!
wah u menten dulu kini dan selamanya beb...kelless....

sabar dubai said...

nampak menarik laa kak ayu kek batik tuhh heheh

CIK Y O N G said...

wahh.. rajinnya membatikkan diri.
cik yong lepas kes pulut kuning tak daya nak ke dapur lagi..hee

Fatin Mraz said...

rajin nya dia wat kek...

yummy!!

FnF Simple Life said...

wah...kek batik jawa serawak pun ada rupanya...special nih

sitiezahim said...

alamak nak kena buat serikaya la plak dolu...malehnyeeee...ekekek...

ainnoraini said...

Sedapkan kek batik ni...
Kakain pun dah lama tak buat..penyakit M ni selalu ada jer..

jemarisuri said...

bestnya dpt bikin sendiri...

tiefazatie said...

mcm menarik la kek batik nie..hee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...