♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Thursday, June 21, 2012

♥ Musim Buah *Woot Woot* ♥

Salah satu reason ai like summer/夏 ialah banyak buah available yang boleh di makan. Macam yang kiter tahu kat sini makan buah ikut musim, rasa yang paling banyak waktu sekarang la. But kat 日本 ni rega buah tropika memang mahai sket compare buah biasa dan banyak buah kat mesia not available in 日本.


Sekarang paling banyak buah tembikai/suika & Jagung. Yang beza kat sini pastinya `rasa` sangat la amaiiiiiii/sweet sebab theyols ni memang jaga sungguh kualiti buah tue. Setiap buah ada level manis yang di letak kat situ. Alhamdulliah this year merasa lagi miyazaki mango last year darl beli mango ni kat auction n3 kat SINI sekali ngan kani/crab but this year weols beli kat supa/mall jer. Kebetulan masa weols terjah tue mango ni tengah less from ¥980 (RM39) sebiji jadi ¥780(RM31) so terus rembat 2 biji if nak beli set 3 biji ¥2900 (RM116) if convert memang nampak mahai sangat....tapi ikut duit orang sini macam sebiji tue RM9 or RM7 la sebiji..... tapi kat sini rega biasa la cuma mahai sket compare buah yang biasa jumpa tue.


But FYI miyazaki mango ni memang antara yang mahal harganya sebab buahnya sangat manis dan bukan selalu ada, selalu kat website miyazaki mango ni theyols selalu open order b4 buah tue masak lagi...if lambat memang sold out la....my younger sis kata macam harum manis but ai tak sure sebab tak pernah makan pun harum manis tue. Kali ni mango ni manis nya level 14...memang sangat amaiiiii makan plak sejuk² masa weather tengah panas sangat lah heaven *guling² sukerrrrrrrrrr*


miyazaki mango ni memang kulit dia color merah gini...tengok warna kulit tue dah bertukar color sebab tue theyols buat sale kot.


lepas di kopek alhamdulliah elok jer...manaih sangat², cara potong memang gini.


Jagung plak sepanjang minggu ni dah beli dua kali, yang ni ikut supa jual ada yang murah ada yang mahal...ai beli kat Ito Yokado sebiji ¥98(RM4) jer alhamdulliah elok jer isinyer dan sweet ...ai loikeeeee ♥♥♥♥♥♥♥


ni jagung kukus darl buat....nak letak butter dia tak kasi sebab penyebab perut BUNCIT katanya....perut dia dah slim perut ai jer berlayer ni nangesss hentak kaki uwaaaaaa!!!


ni plak buah manggis, 1st time jumpa terus beli sebab jarang sangat jumpa...ni manggis from Thailand si adam jakun giler nak makan hahaha but lepaih tue suka plak cakap tak cukup nak lagi ngeeeeeeeee....Now dalam fridge memang wajib ada suika/watermelon ni m(._.)m



Rasanyer kat mesia pun tengah musim buah khen??? heaven nyer, bila musim buah memang rindu Mesia ketat² uwaaaaa. Hope balik cuti nanti ada rezeki nak makan buah cempedak...teringin nak makan lama dah but selalu balik sure bukan musimnya...sadis betui la. Yang pasti sekarang musim derian ekkkk sana sini dok upload pics derian tue uwaaaaa....ai ni bukan suka sangat tapi teringin gak nak rasa 2 3 ulas since teramat jarang nak jumpa plus rega yang mahai kat sini ngeeee. (o^^o) 









25 comments:

yatie chomeyl said...

sedapny amanggis. I xberani nk beli at sini sbb hari tu beli durian mentah so hubby xmo beli dh yg import jauh2 dr Thai or Philippine.

lieyalatif said...

cantiknye sis kaler buah mangga tu.....tgk dari kalernye tu pun mmg dah tau sure manis sedap2 nieh....bestkan kat sane nie...buah-buahanye best...ye laa negara cuace sejuk.....

kat sini dah musim durian sis...cempedak pun ade, rambutan pun ade dah......

Kesuma Angsana said...

best nyer ... mangga merah tu mcam pernah jumpalah.. mesti sedapkan!

Anum said...

best kan bila tiba musim buah

kasihredha said...

bestnya mangga...dan jagung tu.
Jagung sana manis kan...sedappp.

balik msia nasi mkn cempedak puas2 ye

LuN@_aiDi said...

iolls like byk2 buah manggo tuh! nmpk sgt2 marbeles..
menitis air liur maks neh.. tuptaptuptap!!
pantang neh derang kata xleh makan buah manggo..
iolls pun xtau nape..
skng musim buah aper yea kat M'sia neh?
tak pasti lak, wlpn berada di M'sia..hahahah

Teratak Hami said...

Kat M'sia mmg meriah musim buah skrang. Dah byk sgt sampai tak heran nak makan. Nanti balik m'sia mkn cempedak goreng k!

Ijah EmoTemo said...

aiols tgk mangga tu terliur hokkay! nyumss!!

Amie said...

Nak mangga yang cantik warnanya tu, mengancam SELERALAH aYU.......

Shaofie said...

sedapnye suika tu kak....!!! waaaa... salam dari malaysia buat akak semua.. selamat kami ucapkan untuk kita hingga sampai tahun depan..#Eh, ternyanyi lagu raya pulak. Hahaha

ViviLim@Mrs.Nurulazmi said...

comey nye mangga tu...color merah! first time vi nengok. jagung tu mak aii...menggoda betul!rasa nak gigit2 jer gambar jagung tu =0)

ADEEYA said...

Sedapnyaaa buah2 tuu :D

Liza said...

bestnya macam2 buah ada, terliur tgk mangga tu...

Asmara said...

mangga dia mmg amai!! bersesuaian dgn harga kan. nmpk gak manggis kat aeon tp tak teringin lak nk beli. durian yg ai teringin nak makan sebiji. hehe.. tp haritu masa parents dtg dah bawak sebekas durian fresh. puas gak la.;D

Kamalia said...

i ade nampak manggo ni smlm kat jusco..harga sama dgn u beli jugak,tp i xbeli pum..xcukup kalu beli stkat 2 bijk..hehe..
i pun kepingin nak makan cempedak..sedapnya kan kalau dapat makan petang ni..haha.sadis sungguh.

Shaofie said...

Nak datang nihon!!! *asek tengok tiket flight je dari tadi*

hazila said...

Akak beli jagung asyik kena yg tak manis je....

FnF Simple Life said...

sedap mangga tuu... kami pun beli mangga tapi tak tau jenis apa ...kulit merah macam kat gmba tu from mexico. rege murah je 298yen sebiji...hehe...tak cukup...berebut anak beranak...
buah2an tropika dari filifina takleh beli...selalunya tak sedap...kan...

siti kektus said...

mangga tu unik lah. kaler merah. :D


sekarang mmg musim durian kak, tapi, durian kat ruma semua tengah buang buruk,. asal bukak je, busuk. sabar je lah. :D

Rtp Farra Arisha said...

merasa enak kalau dapat menikmati buah-buahan itu, esp miyazaki mango, lagi-lagi yang dah masak sepenuhnya. hehehe

aleya said...

alala..camne ley jumpe manggis tu..sy time natsu bru sebok nk mkan strawberry plak..mmg jgan harap la nk jumpe..hampenye :(

Shahriah Abdullah Novelis said...

As'kum Terima kasih sudi add sha... dah follow sini jugak... waduhh buah mango tu mahalnya... pengsan tengok rega buah tu...:))) rasanya tentu heavenly manis ya?? teringinlah pulak ni hheee..:))

ieda said...

aah mango dia warna merah ..
menarik ..
sini pun musim buah juga tapi deyan lahh .. mahal lagi ..
kalau macam nie disana .. leh diet nie , makan buah aje .. banyak pilihan ;)

Nadiah Sidek said...

sedapnya manggis. sini ada juga jual tapi jarang-jarang ada. kalau ada, beli juga sikit sebab mahal. jadilah buat lepas kempunan.

Cik Eka said...

sdap nampaknye buah mangga tu kak..

adeh teringin je..

wa siap ada level manis berapa yer.bagusnya..sini semua hentam je khennnn..hehehe

yup,sini musim buah doyan,,hihi..cekodok doyan,ikan tempoyak,hehehehe...

pasni mungkin rambutans

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...