♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Monday, June 4, 2012

♥ PTA Task ♥

Assalam, ohayo minna san,

Cherita last weekend full ngan PTA (parents-teacher association) task, cian ngan kohai/junior sebab theyols dah berapa kali ajak buat makan² or BBQ.... ada yang teringin nak makan cupcake ngan burger homemade ai buat la tapi weols asal weekend jer sure ada activity kena buat. Macam last Sat & Sun pepagi memang involved ngan PTA jer, jarang mesian kat sini active join PTA ni but darl semangat suruh join...bermasyarakat katanyer ngeeee. Pagi sabtu tue weols kena cat stop mark kat atas jalan tue, but keja ni darl jer buat sebab panas tak nak kasi isteri ngan anak deman nanti *auwww suwittt la darl macam gula² kapas ni hukhuk OVER*. Satu group ada 10 orang kena di bahagi kat banyak area ada dalam 80 orang yang buat keja ni...seriyess nihonjin buat keja laju giler!



macam ni la keja nyer....cat dan kipas (o^^o) 

tetiba si adam nak berkipas satey jugak...ai buat apa??? tolong pegang payung & tengok jer hahahaha *dasar pemalas!!! pics agak blur sebab snap guna iPhone then ai zoom & edit guna instagram.....leopard tak leh tinggai suka ketat² auwww*



Around pukul 11am gituew dah setel semuanya...but ai & adam balik umah dulu sebab panas sangat hari tue *puteri lilin katakan...matilah kena lahar berjemaah nanti ngeeee*

dapat UPAH green tea yang tak berapa nak sedap ngeh ngeh ngeh.


Hari Ahad plak pukul 7.30am weols dah round area rumah yang kena weols collect sampah macam, botol, tin, kotak etc....setiap sorang kena collect kat 4 buah rumah then kena bawa gi tempat buang sampah besar kat situ ada orang tunggu ambil plak. Memula ingat nak jalan kaki jer sekali round bapak punya banyak sampah theyols buang tue so kena ambil kena keta la....nasib baik lah bukan sampah basah tue.


dapat map ni weols just collect kat umah yang di color ijau tue jer

sebelum kuar sempat breakfast mee goreng ngan hot milo then jalan lengang kangkong dulu check sampah...nak bawa ke tempat sampah nihonjin dah penuh kat situ....sugoi/hebat sungguh theyols ni *lupa nak snap pic sampah weols kena kutip tue...tak sempat ngeee*

di tempat kejadian...memula pukul 8am orang tak ramai sangat lepas 3rd round gi nak masuk kena queue...classic kat pics tue?? ai edit guna instagram lagi ngeee♥♥


So from barang yang di buang tue nanti akan dapat duwet, dari duwet tue la theyols buat buaian or kerusi etc kat keon/taman. Rasa berbaloi sebab sekurang² ada juga sumbangan weols even tak banyak tapi membantu gituew. Tak paham kenapa budaya macam ni tak der kat mesia....PTA or PIBG kat mesia sangat buhsan just meeting setahun sekali jer without buat other activities...atau weols patut cadangan kan PIBG kena ubah sket system tue...peace!!!!











23 comments:

Anum said...

bagusnya ada budaya macam nie

lieyalatif said...

bagus kan care hidup kat sane sis....ade sorang kawan hubby dok further study kat sane almost 3 years kot...then balik malaysia die ckp bile tgk keadaan org buang sampah kat sini die rase nak pindah jepun terus .....alangkah bagusnye kalo kite kat sini pun ikut budaya kat jepun....

yatie chomeyl said...

nihon nin mmg rajin buat kerja2 mcm ni kan. danchi I pun sebulan sekali ada gotong royong bersihkan kawasan..tp i x pernah pergi, hubby je pergi kui3x

kasihredha said...

bestnya kat sana..
kat sini bohsan

Cik Eka said...

bagus betul ada budaya macam ni..

kalaulah ada kat m'sia cam ni..

kan best...

ch000tz axoera ヅ said...

dream on kalau mesia ada mcm ni...>_<

ainnoraini said...

kat sini tak ada macam tuu...

Asmara said...

baguskan! kat sini pun ada jadual gotong royong. masa ni la nak jumpa kawan2 nihonjin. ;)

Aju Mohit said...

bagusnya kalau kita pon mengamalkan konsep yang sama kan ayu, bersih dan semua terhindar dari penyakit

CikUna said...

mak ai... macam besh gitu kak ayu... cuba la kat malaysia pun buat.. kita tengok sapa je yang rajin join.. ntah2 kak ayu & family je kan... huhu.. Una pun akan join kot kalau buat coz dapat kumpul ramai2 gitu..

aizamia3 said...

menarik.. ;) suka tengok kerjasama yang dilakukan tapi rasanya kat Malaysia ni susah nak buat macam tu..

Kamalia said...

hehe..kalau i pun harus jadi tukang pandang dambil duduk abwah payung..
kat rumah i adela gotong royong sebulan sekali..mula gotong royong dari pukul 6.30am..haha.

aanie said...

kat sini pun blh buat....tp antara ada org nak join dgn tak je...hehe...

farah wahida said...

bgus dan sgt menarik..=)

lizz said...

waa...bagusnyer dierang nikan...bestnyer kalo kat malaysia pun mcm ni gakkan...

Hanis MY said...

bagus betul... dlm masa sama ajar budak2 jadi pembersih...

Aziela said...

Kat Malaysia asyik buat walkathon, tabung marathon, tabung itu dan ini.... Kemasyarakatan? Jumpa cikgu2 kat umah kenduri pun diorang nak menyombong... Pelik betul.

LYAfrina said...

kalo kat sana semua maju kedepan kan..n pasti org2 sana sgt2 bdisiplin..

Anonymous said...

Klu PIBG kat m'sia ni buat xtvt mcm ni ada ke parents nak join. X der kerlaass la katakan. Apa barang nak kutip2 smph ni. :P. Cth: kat sklah saya la. ( sklh bndr la katakan). Klu sklh kmpg maybe parents join kot.

Juwita Jamaludin said...

Komen guna iphone suka x masuk.. Rajin ayu clap3 akak je x join x faham dan tak larat buk aktiviti dis

Juwita Jamaludin said...

Komen guna iphone suka x masuk.. Bagus ayu rajin.. Clap3.. Akak ue x join byk aktiviti dan x faham hhuhuh

MizzTina said...

best btl budaya kt sn kan.. kt sini? hurmmm

Teratak Hami said...

Aktiviti gotong-royong camni ada jugak kat M'sia tapi nak tak nak je follow... hehehe. Buhsan jumpa jiran2 then gossips. Tak pun ada kepentingan politik. Kalau parti tu buat, ahli parti ni taknak join. Gitu ler kekdahnya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...