♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Tuesday, June 5, 2012

♥ Ketaq Jumpa Dentist ♥

Last Sunday sempat bawa adam jumpa dentist sebab dapat surat dari shogakko/sekolah rendah suruh jumpa dentist sebab level gigi si adam ni dalam 1-6 so yang ni kena jumpa sensei la. Adam kun okasan lagi ketaq kaki tangan dengaq kata nak gi dentist ngeee. Sebab masa kecik ai masa SEJARAH ngan dentist ni...menangis ketakutan kat klinik dulu since tue my umi dah cakap even sakit gg lepaih ni jangan harap nak bawa dentist *umi ai garang uols nangesss* so kiranyer dalam sejarah hidup ai ni cuma 2 kali jer jumpa dentist ituew pun masa kanak² riang ribena. Di sebabkan kedegilan /ketegaq *orang kedah pangey* ai maka terhasil la gigi yang tak berapa cantek dan tersusun ni *ituew pun ada hati senyum sokmo biler snap pics ngeeee* sekarang ni baru nak tergedik² nak pakai braces bagai nangessss (´-`) 。。。。


Nasib baik kat 日本 ni kanak² wajib jumpa dentist, memula dentist datang gakko/sek then buat basic check from situ akan di beritahu kena gi clinic or tak payah. So finally weols terjah dental clinic kat area umah weols jer...around 5 mins from umah.

darl tengah isi form, sekeping ni jer sempat snap b4 iPhone ai habes battery ....nangesss!!



Owh ai sungguh jakun terjah dental clinic ni  *gelak berjemaah yer* suka sebab bersih sangat dan harum *voley kata gituew? ngeee*. Seriously muka adam masa duduk atas chair tue dah cuak giler macam nak nangess ai tengok maybe dia dok dengaq  macam² versi citer bab jumpa dentist ni *macam mana nak sunat dia nanti...cuak* but darl pandai pujuk our lil hero ni. Sensei/doc cuma ada sorang kat clinic ni but nurse ada 3 orang... nurse check gg adam b4 sensei take over lepas tue.


 nurse akan bulatkan kat mana yang rosak...cekap sungguh nurse buat keja ngeee


Lepas tue keJAKUNan kedua tiba plak....tetiba nurse tue ambil DSRL ala² scene dalam CSI jer ngeee ohmygucci.... ambil pics muka adam, senyum then gigi...siap letak cermin dalam mulut *siler gelakkan ai lagi sebab baru tahu step nyer gituew...nangesss jakun lagik*. Sensei datang then check apa yang patut then dia explain everything....baru tahu function yang theyols ambil tadi...rupanya terus pic tue di upload kat system siap ada gambar adam dan gigi nyer hikhikhik. Sensei explain yang si adam ni berus gigi cara yang salah sebab dia tengok gigi dah start nak rosak then kena buat lagi 6 kali for treatment nak kasi gg tu ok balik. 1st appointment lagi 2 weeks...so weols cuma bayar ¥1500 (RM61) jer sebab yang ni insurance cover....tengok kat bil if tak de insurance kena bayar ¥5000 (RM203). ...ni kira yang tak buat apa² treatment ni. Mahai rupanya nak buat treatment kat sini patut gigi² nihonjin ni bersusun macam ai juga uwaaaa larikkkkkk!


see gg tak cantek pun ada hati senyum sokmo gituew....sadis betui la uwaaaa



Ai ada tanya if nak cabut gigi yang tak sakit berapa?? then nurse tue cakap sebatang gigi yang tak sakit ¥20000 (RM814) GULP mahai nyerrrrrr...dah la insurance tak cover if tak sakit...nak tipu sakit tak boleh sebab selalunyer theyols akan Xray nak tengok saraf bagai....habis tue bila gg ai nak cantek ni??? hentak kaki nangesss lagik...lepaih tue darl siap perli ai lagi `ituew la masa kecik² tak nak jumpa dentist sekarang dah tua baru nak buat` perhhhh jatuh rahang dengaq ayat PEDAS gituew....yalah orang yang salah...merajuk 2 mins ngeeee!!


Tapi ai plan nak buat whitening la...even gg tak cantek but penting bagi gg bersih gituew...sebab selalunya gg kiter ni sure ada juga yang sebatang dua yang color kuning sket kan???? if banyak minum coffee or smoking peratusan gg kuning tue lagi tinggi.


  ada 2 jenis cara whitening so pilih nak guna jenis mana...ai rasa nak pilih yang tengah tue la....sapa pernah ada experience bab² whitening ni boleh la share ngan ai ekkk...yang penting sakit tak??? *mati la penakut giler bab sakit ni*



But terlupa nak tanya nak kena bayar berapa untuk whitening ni...nanti jumpa sensei lagi ai bersoal jawab bab ni ngan dia la...hope tak sampai ¥10000(RM401) if not terpaksa cancel mahaiiii *dasar perempuan kedekut khen...if beli handbeg tak per plak ngeee DUSHHHHH²*











28 comments:

Anum said...

anum memang penakut ...

pena rozie said...

Si twin gg dah tak berape nak ade dah... huk3... jage gg malas...

yatie chomeyl said...

sama lah kita babe. kecik2 dulu kan ada check up gigi kat skoloah, dpt nurse garang. i nangis smp fobia n trauma terus. then setaip kali arwah mama nk bawak gi dentist, I akan menggelupur. penyudahnya gigi hodoh smp skrg. dh tua2 br nk treatment sbb dr & nurse kat sini baik2 and treat lembut je...x rasa sakit pun. tp dh preggy, xleh la nk buat treatment sgt huhuhuhuh

MizzTina said...

aiols bab gigi mmg tkt.. xtau ngape..hahaha

~M.I.M.I.E~ said...

haha.. mmg gitu pun kak ayu.. sy aritu siap xray bagai..hehe.. tiap2 bln gi jumpa dentist skg ni, betulkn gigi yg xbtul.. abih 1mang tiap2 bulan.. nasib baik insurans cover jgk..hehe.. tp btul la , best jumpa dentist kt sini.. cuba la akak try..hehe

Cik Awin said...

make up tu amik kakak ofis je cz dia wat partime mak andam, bayaran bwh RM50 je...hantaran pulak, bunga2 yg hijau tu leh pki balik klu ada org nk pinjam, mmg jimat...nmpk simple, tp menarik...harap org tlg buatkan je, tgn saya ni kaku bab2 gubahan ;)

Hanis MY said...

Eee tk suka jgk dentist huhu eh gigi u cntik je i tgk bila snym biyutipul je

Eh dh check family room toyoko inn?

Asmara said...

kami tiap 6 bulan sekali cuci gigi. suka klinik sini ha-isya lembut sgt. kalau ada insuran mmg murah sikit la. tp kalau nak cabut gigi kene beberapa kali appointment baru dia buat.

~Sweet Honesty~ said...

cantik gg..huhuhu..jeles tengokk

aanie said...

mahalnya nak cabut gigi....pengsannn....

ai pun teringin nak buat whitening tp takut sakit....

Teratak Hami said...

Hubby akak kategori gigi color kuning tapi doktor kata gigi color kuning kuat. Tu pasal gigi dia takde rosak pun wlpn gosok gigi waktu wajib sahaja.

lieyalatif said...

alamak sis cite pasal dentist ni i pun takut sis huhuhuhu.....bedebar2 rase dada kalo bercerita pasal dentist nie....tapi bab bawak anak gi dentist berani laa heheeheh...

boleh tahan gak harga kat sane yeak sis...suke sis update entry mcm ni, at least boleh compare dgn kat sini...

ape pun sis, u tetap manis heeheheh

aizamia3 said...

anak-anak ai tak takut jumpa doctor gigi tapi doctor gigi yang ai pernah bawak jumpa tu wat keje tak berapa ok.. eeem.. nak kena tukar doc. lain ni..

jemarisuri said...

js pun takut..terutama time nk cuci gg..rasa sengal smua bdn...hihi

FnF Simple Life said...

mama ilmi mmg penakut ngn dr gigi...naseb baik gigi takde problem...tap ilmi cool aje...mcm papa dia...rilek je jumpa dentist utk buat treatment gigi...

laskar pelangi said...

wuuuuu~ takot jugak nak jmpa dentist T__________T

si ngokngek said...

kahkahkah..kena perli tue tadah telinga ja lar kan..klau dentist nk check gg mmg automatik ketaq kepala lutut,jgn buat main

Asrul "iLham" Sany said...

kalau dentist tu cam Scarlett Johansson saya tak takut hahaha

Aziela said...

Mak akak dulu dental nurse, so dah biasa dengan dentist. But now, nak pergi klinik tu asyik x der masa jer..

Hanamiko Sakura said...

kalau check gigi tau tampal gigi boleh tahan. tapi kalau bab kena cabut dan kena cucuk.. larikkk.. hihi

Nadiah Sidek said...

banyaknya nanges. ngee~

safiyyah belum pernah dibawa jumpa dentist sebab dia penakut dengan doktor nurse semua tu. baru disentuh sikit dah melalak-lalak. belum lagi buat apa-apa tu. macam mana nak pergi jumpa dentist gitu? huhu..

LYAfrina said...

nampak canggih sistem kat sana..
lya pon tkut jumpa dentis..kalo jd..khamis ni lya operate gg..huhu.seriau

Aju Mohit said...

Baguslah Adam berani kan, auntie dh lama x jumpe dentist huhu

lizz said...

saya gi jumpa dentist takper lagik kalo nak tampal gigi tu tak tahan ngilu sangat...eh cam best jer buat whitening tu...ingat nak try gak la...

iKhRam said...

rasanya semua orang tak kira laki atau perempuan takutkan dentist..

kadang2 biarlah gigi rosak dari jumpa dentist.. huhuh

takutnya..

tapi nak gigi cantik..!!

Munnafendy said...

ohhhooo!
insyaAllah sbtu ni sy pi klinik nk buat whitening...yelah karang nk bsanding gigi kuning..ahahahah

Hanie Dew said...

mahal oh fee dentist..tp adam dah start buat treatment gg dr kecik harusla cantek gg dia nanti. gigi aku pun bersusun. siap ada siong..hahahaa

IDA said...

whitening tak pernah buat..tp cleaning pernah le.guna alat mcm gmbr no 1 dan 2.mcm sakit la jugak.bila ckp sakit dia tukar yg lain..tp mcm ngilu2 gitu..tp mmg buat kat semua gigi le lepas dah habis 5 appointment tu last selalu dia cleaning gitu.sejak dok nihon every year hubby bwk gi dentist.dulu takut tp kena paksa..rela la jugak dan skrg dh jd berani dr dulu hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...