♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Thursday, June 14, 2012

♥ Inkan or Hanko ♥

Apa ituew inkan / hanko??? ok kat 日本/japan untuk apa² urusan semuanya perlukan inkan *ala² cop mohor tue ngeee* yang mengantikan signature tue *nama kiter dan memang kena tempah kat kedai*, sebab signature bolah di tiru tapi setiap inkan tidak boleh sebab setiap inkan orang berbeza dan di register. Inkan ni ikut ken/negeri juga ada rule kena follow nak buat nanti. Ada 3 jenis inkan yang di guna kat sini.

1. Jitsu-in - bersaiz 18mm diameter selalunya diguna untuk membeli rumah, kereta or important contracts....merupakan inkan paling penting.

2. Ginko-in - saiz 15mm khas di guna untuk urusan bank sahaja.

3. Mitome-in - inkan yang di guna everyday macam package deliveries, office memos or unimportant paperwork etc.  


contoh inkan...credit for owner this pics ありがとう



Systematic right?? that why weols like 日本 so much ngeee. Macam hari ni Adam not feeling well down with fever, cough & vomit. So if tak boleh gi shogakko kena kasi surat kat hanco/ketua kumpulan dalam group jalan kaki dia aka senpai/senior....nanti senpai kasi kat guru kelas. Penting untuk kasi surat ni if not nanti cikgu anggap anak uols hilang plak ngeeee.


ini lah kertas tue...kena letak reason apa then kena cop ngan inkan tue. If fever 38 above kena jumpa sensei/doc kena dapat surat kata anak tak kena influenza etc...theyols sangat detail bab ni.


muka adam kun yang tak sihat...odaijini my lil hero. Terpaksa ponteng class for da 1st time since masuk shogakko ni.. dah la hari ni doc datang gako ada check telinga ngan hidung...tak pe janji dia sembuh nanti. For everyone yang doakan for him really appreciated ♥










31 comments:

kasihredha said...

cepat sembuh adam
oh macam tu yek disana..macam cop mohor gitu..
benda tu kena tempah or dah ada yang siap?
kat cop tu tulis nama ke?
banyak tanya pulak

Aju Mohit said...

emm sistematik cara diorang, adam aju pon demam gak ayu, ciannya adam, moga adam segera sembuh ye, nnti suh mama masak sodap2 hehehehe

Sidratul Muntaha said...

ooo
inkan ni bkn setakat kat jepun ade kot?
tgk kat china mmg klu surat2 rasmi etc mmg kena pakai inkan ni..
sama mcm korea jugak
kat taiwan pun guna jugak
tapi bak size2 tu tak pasti la sbb rajin dok nengok citer taiwan ah cheng
dgn citer cina pun mmg perati ade inkan nih..

Teratak Hami said...

akak still simpan inkan ini ....:-) Akak ada 1 jek, guna utk semua kerja.

yatie chomeyl said...

layu je muka adam, nampak sgt x sihat.sian dia, mesti mam apun susah hati sekali

MizzTina said...

dh mcm cop mohor lak..

get well soon adam!!! muahh..moga² kiss ni blh baikkn adam dgn cpt.. hehehe

Kesuma Angsana said...

ok.. macam tu ke.. tp benda alah tu cam alat makeup pun ada hehe.. get well soon adam!

hazila said...

Moga Adam cepat sembuh...

Asrul "iLham" Sany said...

memang terperinci skali cara dia ek..tapi bagus ar part surat tu diorang concern kalau budak2 hilang...

*cepat2 sembuh ye adik Adam :D

Anum said...

sedih tgk muka adam
moga cepat sembuh

Tentang Kita said...

semoga adam cepat sembuh.... baru tahu kt sana kena guna cop jer...korea n china pun sama jgk mcm nie kan?

♡ a.y.u ♡ said...

moga cepat sembuh ADAM...amin....

yaNa said...

moga adam cpt sembuh..
kcian kt hero demam plak..

bagus jgk sistem cop kt sana yer..
kalu kt cnie,yana pon bleh tempah cop ngan gelaran nama tan sri..
hua3..

ViviLim@Mrs.Nurulazmi said...

get well soon adam kun =0)
rajin2 mamam ubat =0)

Liza said...

auntie Liza doakan Adam cepat sembuh n blh pergi sekolah cm biasa ye....ciannn kalau demam lama2 kan....

aanie said...

adam g skolah jalan kaki ek?

bestnya japan....:)

get well soon adam....

Zana Adieyza said...

semoga cepat sembuh yer adam..

siap ada cop tersendiri utk tujuan yg berbeza.. canggih la!

jemarisuri said...

moga cepat sembuh ye baby adam...

wah mmg sistematik betul kan depa ni cop pun ikut jenis jugak ekkkk..hihi

FnF Simple Life said...

moga cepat sihat ye Adam.

Asmara said...

odaijini Adam-kun! byk minum air masak k.
*nampak ナジブ。ayu x nak buat ke?

IDA said...

saya pun ade satu inkan.buat masa awal2 dtg nihon dulu..seingat saya pernah guna utk buka akaun bank n masa nk bersalin kat hospital :-)

~Sweet Honesty~ said...

siap ada cop2 segala ye kak ye?? cop tu kene buat sendiri ke mmg dh jual kt kedai2?? bgus juga cara cmne kan.. moga ank cepat sembuh la yea..(^_^)

Hanie Dew said...

mmg sistematik.i love japan too.tp takde chance nak merasa tinggal sana..huhuhuuhu..

kesian adam, comel jugak time sakit..hihihi...get well soon adam..meh kiss pp dr aunty sket. muahh...hahahha..=p

Papa Mifz said...

wah cop mohor kat sano letak nyer dlm bekas2 ala2 makeup gitu yer...unik...

アヌムちゃん said...

odaijini adam kun

Nieza said...

mcmx2 cop mohor ada yer..hehe

cian adam moga cepat sembuh yer..take care:)

Liza Razak said...

wahh..kena pakai cop signature ek kat sana..cool gile

ch000tz axoera ヅ said...

mcm suka plak kat chop2 tu.....

lizz said...

auntie doakan adam cepat sembuh yer...

happyichigo♥ said...

adam apa khabar sekarang ayu? harapnya dah sihat lah ye..kesiannye dia nampak tak bermaya je..

ahmad said...

reeally? baru tau haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...