♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Friday, June 1, 2012

♥ Hutang Owh Hutang ♥

Who agree with me HIDUP LEBIH INDAH JIKA TIADA HUTANG? heaven rasanyer if langsung tak der hutang but boleh ker tak berhutang di zaman sekarang ni??? Mean hutang umah, keta, credit card (CC), bill etc. Kiter bukan taraf jutawan yang boleh beli everything ngan cash jer....Hutang macam rumah tue memang tak mampu nak elak if nak duduk umah sendiri but elakkan guna CC terlalu kerap...ai bercakap base on my experience about CC ni.




Suatu ketika dahulu *ayat sastera* weols kat mesia ada 4 CC berlainan bank ada HSBC, Citybank, Maybank & bank islam. Of coz yang international punya bank kadar faedah nyer lebih tinggi dari local bank. Contoh dulu weols guna CC citybank ada sampai ke 11k *pitam berkali² tengok bil ngeee* ... bayangkan bil CC 4 bank tue tak termasuk nak bayar umah & keta lagi. Sure uols heran beli apa khen...jawapannyer tak ingat sebab beli apa pun asyik guna CC jer. Ini adalah factor kena ramai orang muda yang muflis sebab CC...takut oiii so elakkan guna CC. Until now bil CC weols kat mesia tinggal just 2 bank tak setel lagi inshallah hujung tahun ni akan clear everything so tinggal hutang rumah 1k monthly jer nanti. Every month weols send duit ke mesia nak bayar hutang jer dah 8man (RM 3K) tak termasuk segala bil kat sini. 




Bak orang kata makin tinggi gaji makin banyak hutang, ai agree sebab KEHENDAK susah betul nak di puaskan. Gara² tak nak berhutang weols cuma pakai 1 jer CC kat 日本 iaitu America Express ituew pun sebab AMEX ni tak der caj lebih just bayar apa yang kiter guna then rule kena bayar sekali gus sekali guna so benda ni boleh buat kiter control nak beli apa² takut terlebih monthly budget, fungsi sama ngan cash cuma beza guna kad jer  ..but yearly adalah kena bayar depend kad jenis apa uols pakai...kat mesia rasanyer free kot. 


ni our bil CC this month.


Weols guna CC beli barang umah, isi minyak etc jer...memang budget 8man gak untuk CC ni..selalunya tak sampai 8man pun kecuali guna beli ticket flight akan lebih la. If kira total segala jenis bil kat mesia & japan sebulan habis 18man(RM7k) kat situ jer...pitam lagikkkkk *lap peluh* membazir kan. If tak der HUTANG mak cik kayooo ni hahahaha. Inshallah next year dah boleh relax suda...fenat & stress tengok angka² tue but rasanyer darl lagi fening sebab dia yang cari duwet ngeee....*cian darl* So uols before nak berbelanja tue tanya diri dulu perlu ker??? *ingatan buat diri sendiri gak...mati lah kena lahar nanti hahaha* Target nak bersihkan hidup dari hutang...*voley ker???? ganbare yunk* JOMMMM sesama try na (o^^o) 


Now tengah saving nak tukar keta plak, sekarang pakai keta chomell jer beli masa memula sampai dulu. Kat sini foreigners nak beli keta kena bayar cash if nak berhutang kena ada guarantor nihonjin so menyusahkan plak khen if ada² nanti so better beli cash....second hand car kat sini semua cantek² dan mampu beli. Compare rega keta mesia ngan japan memang jauh beza, ada rega keta kat mesia dah sama ngan rega umah kat sini tak der gituew sebab theyols nak semua rakyatnya mampu beli keta...bagus kan??? So beza miskin dan kaya kat sini tak nampak different sangat. 


yang menjadi idaman kalbu...sapa pandai teka la keta apa ni??? Doakan ada rezeki untuk keta ni nanti inshallah (@ p @)


Sebelum lupa nak tempek something kat sini.

jeng



jeng



jeng



jeng


auwwww *menari pompom gurl ni* sungguh terharu bila baca comment ni *lap ayaq mata terharu uwaaaaa*


Tiada kata selain mampu cakap terima kasih ketat² sudi baca blog ai ni....even follower tak sampai beribu² lemon tapi bila tahu yang ada ada royal readers sangat terharu taw. Thanks to all follower & silent readers ai *wahhh buat ucapan macam memang bintang fofuler plak sambey buat lambaian DIVA ni ...larikkkk* sebab blog ni hanyalah coretan dan luahan hati ai jer, bukan blog gossip panas retis etc.  To syyyy tolong bagi link ai nak follow nanti sebab banyak sangat link kat profile tue confuse nak follow which one (((o(*___*)o))) ! Buat uols semua sayanggggggg ketat² duapolohjutakali ngeeee!!











35 comments:

Anum said...

insyaallah sis

Nadiah Sidek said...

alhamdulillah saya tak ada kad kredit. mak dah ingatkan awal-awal pasal kad kredit dan saya sendiri pun tahu bahananya. suami je la yang pakai kad kredit. tiap-tiap bulan dia mesti pastikan dia bayar hutang kad kredit. kalau tangguh-tangguh, memang boleh pengsan tengok nilai tu :p

p/s: takde kad kredit pun masih berhutang juga. PTPTN! tak selesai lagi bayar. huhu..

yatie chomeyl said...

nasib baik la study kat sini, meraa jugak kitorg pakai keta best2 nk bwk blk msia. if duk msia, x tentu lg leh pakai kete mcm skrg ni huhuhu

Tentang Kita said...

ader 2 hutang jer lg..loan umah dan loan PTPTN..PTPTN tu insyaallah..thn depan dh hbs...loan umah tu..aduyai..entah bila mau hbs

laskar pelangi said...

Bestnya kat jepon kete murah2~~

Asmara said...

Mitsubishi Grandis? eh ye ke. agak je sbb tengok design dlm tu.
Amex pakai sejak 2003 dulu pastu dah dtg nihon terus berhenti. kat sini husband pakai visa coop je. hehe.. betul2 guna CC dgn berhemah, kami tiap2 bulan automatik tolak 2man. selalu jrg guna lebih dr tu, kene jimat dah skrg. ;)

Zana Adieyza said...

zana ada 2 cc.. tapi setakat ni hanya pakai bila betul2 perlu.. x setiap bulan pakai.. sbb gaji pun bukan besar sgt.. hihihi..

bestnya kat sana kereta murah eh..

Aziela said...

CC tu memang betul2 memerangkap.... Tapi rasanya nowadays, dah ramai yang sedar tentang bahananya. Cuma mungkin perlu ada sekadar emergency kena masuk hospital tgh2 malam, mungkin boleh guna.

MizzTina said...

aiols utang PTPTN.. hoh, mahal btl interest..

semoga uols dpt beli kete tuuuu...

Munnafendy said...

ntah macam mana rupanya nk hidup tanpa hutang kat mesia ni...kete mmg kena ada (pengangkutan awam yg pnuh bangla?oh pleaseee!) nak beli kete pulak mahal nak mampuih so nak taknak terpaksa bhutang. tmbh2 kat sini, student nk bljar pun kena bhutang! dah tu camno?

Hanis MY said...

Cc tu mmg kna pandai manage kan sebelum bl fikir dulu duit dlm bank byk mn boleh survive ke tak

Auwww i ni buta kete sket tp booehlah i tgk kete br u tu bila u dtg sendai nnti... Tk sbr nk tgk mesti cunss...

Juliet_iRa~" said...

btol2..bahaya kan k.ayu CC ni..

tp ira br apply maybank..no hidden charge gak cuma setahun mmg kena byr gov tax rm50 utk 2 kad..huhu..

apply sbb sng nak beli tiket flight kalau nak g holiday..harap nt xbeli brg guna CC...kena tgglkan kat umah ni kalo shopping..hihi

psss..k.ayu ira amik resipi kek tu nak share kat blog tau nanti..:D

tq kak!

FnF Simple Life said...

suka sgt dengan sistem kredit kad jepun... kdg2 rasa cm debit kad pun iye jugak kan...kita bajet sebulan 2man...hubby pun pakai cc sama cm As. Itupun guna utk byr tol dan shopping online...

Rasa kat msia better buat debit card instead of credit card... cc kat msia tu interest mcm nk bunuh org aje... kad tu penting juga utk booking hotel, flight, online shopping kan...bawa duit byk2 pun mcm tak selamat aje...

Aju Mohit said...

Live with no credit bestnya Ayu, skrg ni duk menanggung hutang ptptn and kete huhuhu

Pink Lavender said...

nak teka...
mitsubishi grandis kah idamanayu?

bestnyer merasa dok negara org..
menarikla kisah jepun..
tulis byk2 tau...akan kubaca..hi2...

makneng follow kamu
jom follow makneng

Iffah Afeefah said...

lom keje da byk utang skng hehe

ieda said...

cc adalah sebahagian dlm kehidupan org zaman skrg .. akk dah lama x ada ... dan pernah ada .. cuma x terkilan sbb dpt settle kan banya benda dgn cc ..

now dah lama x ada , tapi certain2 part jadi kelam kabut bila x ada cc ;)

ch000tz axoera ヅ said...

hehehe betul....besar gaji besar lah hutangnyer...tu mak kata bukan saya kata hehehe

fazilzura said...

yup2 sokong.. kalau bley x nk berhutg tp dgn gaya idup kt msia, gaji ciput plak uhuhuh kdng2 time sesak2 leh pakai..
sibbaik ler ai jenis displin .. kalau xde hal, x kan soping dgn cc ..

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

even stud pn kna brhutang klu nak belajar :(

sitiezahim said...

fuhh saya pon mau pitam sama baca angka2 tu...huhuhu..
takpe la ayu yg penting kita cuba plan perbelanjaan sebaik mungkin kan..part kete mmg syok kan kat sana, kawan2 dr jepun yg abis blaja sumer hangkut kete lawa2 (jeles mode hik hik hik..)

Juwita Jamaludin said...

ayu tahniah dah beli ke nak beli kerta baru ni.. lawa... grandis kot..hik hik.. akak memang tak de CC walaupun kat msia sedih je.. hubby tak bagi takut akak terlajak .. jadi nya guna suplementary je.. huhuuhu kat nihon hubby guna yang coop untuk ETC dan shopping online

Totie@Tomy said...

huhu takot jugak pakai cc ni..takot terover dose..sbb pantang nampak yang cantik2 mesti nak beli punya..hehe

Amie said...

Selamat pagi Ayu,
banyak kali cuba masuk tapi baru kali ini dapat ... huh! cerita pasal hutang kan Ayu... bank pun boleh bankrap kalau tak ada orang hutang! he he hehh tapi betullah, makin banyak duit makin banyaklah pulak barang kehendak yang nak dibeli, sebab barang keperluan semua sudah mencukupi... inilah nafsu manusia, termasuklah kakak sendiri hikhikhikkk

~Sweet Honesty~ said...

rasa sangat terharu bila ada yang puji2 blog kite kan??

happyichigo♥ said...

klu boleh i pun nak jenguk blog u tiap2 ari tau...weekend je lah jenguk..sob sob..

wak kete ape tu....semuga tercapai hajat mu itu!!

アヌムちゃん said...

tak suka berhutang jugaa..huhu

kasihredha said...

takut dgn kredit kad

amin...semoga impian ayu trcapai

Mishter Izwän said...

ade hutang mmbuat kan kite tak tidur lena .

CIK Y O N G said...

Hi Ayu..
Lama tak singgah kat sini.. Wah Adam dahsyat - 100% semua yea..

Cik Yong dah lama gunting CC:memerangkap dan terperangkap. tapi ada jugak adv. CC esp sesape yg outstation mcm Cik Yong everything kena advance dulu. Tapi kita yang buat dia kan, so buat dia betul2..kikihhh.. Syg awak ketat2..

IDA said...

kereta tu mcm mitsubishi grandis je..sbb dulu hubby penah teringin kereta ni..tp bila try masuk dlm dia tak berkenan pulak.ckp psl hutang semua org perlu hutng utk hidup skrg ni.kami pun byk hutang tp dh makin berkurang..ptptn dh habis,kereta dh habis..tinggal cc dgn loan tanah je lagi.harap2 cpt habis boleh hubby balik huhu.org selalu kata org keje jepun kaya..huhu..diorg tak tau belanja kat sana cemana..kan kan

Athirah Rosli said...

waaahhh..hebadnya! rasa mcm teruje lak tgk kete tu.hehhhehee...

SEPHIA said...

adakah Grandis? wuaaaaa!

aizamia3 said...

betul.. memang heavenler kalau takde hutang tapi kalau tak berhutang tak dapat nak merasa (bagi mereka yang kekurangan duit, macam ai ler tu).. hehehe..

Teratak Hami said...

Akak dulu pakai Celica ... merasa beb. Tapi pegi sekolah naik basikal. Lagi enjoy.

Kami suami isteri prefer berhutang selagi boleh berhutang dari keluarkan duit segedebuk beli barang. Duit simpan utk kes2 emergency.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...