♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Thursday, May 31, 2012

♥ الحمد لله ♥

Praise to Allah for everything, lately lega sket perasan ai tentang shogakko/sekolah adam nie. Dulu masa dia memula masuk shogakko risau juga macam mana dia nak bawa diri even before dia masuk youchien/tadika *rasa semua okasan gituew kot...over hahaha*. Ai risau dia paham ker tak sensei ajar sebab masa kat youchien sensei bukannya mengajar pun banyak ajar cara berkawan ngan bergaul ngan tomodachi/friends jer. Di sini tak der pra sekolah macam kat Mesia tue...semua start belajar bila masuk ichi nen sen/darjah satu sebab kat sini nihonjin tak nak kodomo/kids stress so theyols ikut flow yang ada.


Adam boleh cakap nihongo since umur 5 tahun before dia masuk youchien lagi then dia practice cakap everyday ngan darl so bila masuk gakko ni ai risau dia paham ker tak apa yang sensei/teacher ajar tue....boleh cakap ngan paham benda yang berbeza plus dalam nihongo yang ada beribu² words yang kena hafal dan faham tak semudah ABC macam eng & BM *seriyess tak tipu bab ni*. Since dia bawa test paper yang sensei buat kat gakko tue lega sket tengok result dia.


bukan niat nak menunjuk or RIAK yer *Allah tahu NIAT saya* setakat menunjukkan yang si Adam ni dah faham soklan & boleh focus....perasan tak cara sensei making paper pun lain from mesia.


Kat sini tak der segala jenis exam macam kat Mesia tue tapi ni test seminggu sekali yang sensei bagi hati ai berlagu riang alhamdulliah segala kekusutan dah terlerai *hamboiii ayat tak tahan hahaha*. Sebab dulu ai tengok dia macam susah nak focus dalam class taw dah berapa kali ai tegur dia bila tanya sensei plak dia kata adam ok jer dalam class. Ai sentiasa berdoa agar di cerahkan hati & fikiran *ayat apa ni???* adam dalam menerima ilmu ni, sebab NIKMAT ni kejap jer Allah boleh beri kejap juga boleh di tarik so apa yang dapat bersyukur la. Since ada masuk ichi nen sen bulan April yang lepas every day ada jer homework yang sensei kasi min 1 mix 4, memula masuk 2 minggu pertama semua arahan or homework yang kena buat sensei kasi kertas but lepas tue student kena tulis sendiri.



contoh kat sini ada cakap kena buat homework apa...tulisan cakar ayam si adam ni, yang sensei mark merah tue ada salah tulis. Fening ai tengok lagi fening nak baca ngeeee!!


Berkenan ngan bento/bekal ai memang follow list menu shogakko punya since youchien lagi ai buat gituew sebab tak nak kasi adam rasa different menu dia ngan menu tomodachi. Nasib baik juga dish orang 日本 ni semua simple² belaka masa ryori/masak pun kejap jer.


list menu shogakko untuk sebulan. banyak **** kat ataih kepala nak baca ni ngeee!



nak elak sang isteri fening sebab memanjang terkebil² nak cara kanji tue darl buat list ni siap bergambar lagi...ureshii ありがとう ketat² darl sebab mudahkan keja ai cuma search recipe jer if tataw nak ryori macam mana. 


Menu shogakko ni tak payah buat bento kawaii² macam kat youchien dah, lega sangat tak payah ai menjadi kreatif nak menghias bagai. Zaman kawaii ni dah berlalu since dah masuk ichi nen sen ni ai loikeeee♥♥


contoh bento adam kun waktu youchien dulu


ni plak contoh dish yang budak shogakko makan....full meals usually consist of bread (or increasingly, of rice), a main dish, and milk..ai just pay for milk, if receive a full lunch u must pay ¥7000(RM280) per month. Now ai thing the reason nihonjin makin tinggi ialah MILK hikhikhik.


Banyak betul experience yang ai lalui kat sini, so excited wootz wootz. Ntah berapa tahun lagi untuk tinggal di sini even our target nak balik before adam masuk form 1 tapi macam kiter tahu `hanya mampu merancang Allah yang tentukan` tapi mohon di permudahkan segalanya inshallah (((o(*___*)o)))  


dah simpan everything barang adam kat youchien dulu dari uniform, kasut, set bento, book etc for us benda ni very precious, our memories in japan.  








25 comments:

yatie chomeyl said...

wah kiranya lam alg la u kat jepun ni babe...lam alg adam nk masuk form 1. smpt lah i dtg jln2 lagi even dh blk msia nanti kui3x

lizz said...

anak saya pun sama tulisan cakar ayam gak huhu...waa suka bento...tu...list menu tu banyaknyer...

Nadiah Sidek said...

bagusnya siap ada menu berjadual lagi. ingat nak buat juga gini sebab setiap hari pening fikir nak masak apa (tapi tak buat-buat pun lagi :p). sudahnya masak yang ringkas-ringkas je. hihi..

tahniah adam! dapat full marks tu. aunty bangga dengan adam :)

Cik Eka said...

waaa adam,terer..hehehe
kagum tengok..cepat jugak dia paham kan...

eka suka tengok hiasan makanan jepun,lagi2 budak pegi skolah..eii comel...name die bento eh kak...

emm cam lame je lagi akak duduk sana kan....

salam dari jauh...

ieda said...

bagusnya adam ..
mudah paham
insyaallah dik , dia akan berjaya nanti
tulisan tuu semua budak2 same je ;))

ch000tz axoera ヅ said...

sis!!!!! check out ur email...need some advice I nak gi Japannnn


buzzz me buzz me eyh xoxo

Anum said...

tulisan cakar ayam.. sama macam anak buah anum

lieyalatif said...

seronok plak bace sis...lain betul dari kat sini kan...beruntung adam....

lieya mmg tertarik bab2 bekal ni...bento yeak org panggil kat sane...pandai dieorg hias....

~Sweet Honesty~ said...

budak2 mmg cpt tangkap n blajar kan..cuba suh org tua blajar..sah2 pitam..hehehehe

FnF Simple Life said...

suka entry ni.. terasa sama berlaku kat saya...sensei ilmi boleh cakap ego...so mudah kami communicate dengan sensei ilmi since nihongo kami pun tak berapa ok...pasal bento serupa laaa kita...list siap2 menu lunch sekolah save dlm pc...dulu2 letak gak gamba mcm tu...lately malas dah hubby nak gugel katanya mama bukan buat sama pun mcm yg digugel...hihi

aizamia3 said...

tahniah adam.. usaha tangga kejayaan kan.. ;)

MizzTina said...

terbaekkkkkk la adam.. meh kissh ckit..

ch000tz axoera ヅ said...

sweet memories kan......tapi apa pun tinggal ditempat sendiri lagi bagu....you reminds me when I was in Norway.....best mmg best tapi I miss Malaysia all the time...

Juliet_iRa~" said...

adam bijakkkkk!

auntie tumpang happy..hee..ibu mn y xhappy bila anak dia leh fhm dgn bahasa y mmg asing bg dia kan..hehe..tp sbb dr kecil dah kat sn tu satu advantage laa..hihihi..clap2 kat adam..tahniahh ibu dia pn sgt support adam yea x kak?;p

k.ayu..ira nak buat kek lapis choco ni..haha..insya-ALLAH..kalau sempat..kalau x esok..ngeee ;p

Kamalia said...

bagusla darl uols ni..ai ingat lagi time amni pi youchien,penim nak tengok menu tetiap ari tu..kadang2 xtau menu ape,mntak tolong kouhai je..
tersenyum ai babe bila uols tulis xyah buat bentou kawaii2..senang dahla ye buat simple je..semoga adam kun terus bersemangat utk bersekolah..:)

Ijah EmoTemo said...

fening kejap nengok tulisan jepun ni uols muehehehe.. curlast lah adam! harus klu ai jmp adam nnt tak gheti nk ckp bhs apa dgn heols *nanges*

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

i'm still bad in reading katagana/hiragana

Aziela said...

Subhanallah...pandainyaaa Adam. Congrats to him and the parents. Akak faham perasaan Ayu. Tak terlintas langsung kata Ayu nak menunjuk, in fact, berterima kasih sangat sebab sudi share dengan kami yg x kan merasa ke Japan nie... Keep it up u alls...

jemarisuri said...

tabik kat adam pandai baca japan ..kalau js mau berthn baru pandai..hihi

ainnoraini said...

tengok jer laa..fahamnya langsung tak fahammm...

sabar dubai said...

kelassss aaa adam.....mmg tabik..mama die nnti leh jd student adam plak nnti keh hehee

Hanie Dew said...

bijak adam. fening jugak aku nak nengok tulisan kanji tu. owwhh...
tahniah adam. meh kiss sket.hihii..

cabaran besar sekolahkan anak kat japan.tp one thing yg aku suka, disiplin diorg sgt superb. rasa nak tinggal sana je.huhu..

korg akan blk sini jugak ye...ohh..kat sini nnt takde yuki.. kekekeke.

happyichigo♥ said...

bijak nya adam..harapnya nanti bile sophie masuk sekolah cepat lah tangkap belajar..buku sekolah di jepun comelnye suka sgt gambar kitsune tu! dan milk in the bottle tu, kiut aje....all the best adam di jepun!!!

アヌムちゃん said...

waa bestnye adam dah masuk shougakkou ..and tahniah dpt markah 100 tuu...tere2..

Teratak Hami said...

cantik juga tulisan Adam ...:-)

Kiranya Ayu dah terror lah masakan jepun ye. Nanti balik M'sia boleh buka Japan bento shop.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...