♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Tuesday, May 15, 2012

♥ ETC card ♥

N3 yang agak kejakunan hahaha DUSH! Dah 3 years weols kat 日本 but baru 1st time buat ETC card. Apa ituew ETC card??? alah function nyer macam kad touchNgo tue la...but yang ni kena pasang vehicle device baru boleh guna...dah sama ngan SMART TAG kat Mesia. Semangat nak buat ETC sebab nak terjah Sendai *sebab 200km lebih kena guna highway la* nanti nak tengok akachan mama Hanis nanti *siler la terharu ngeeee*.


Weols jarang drive jauh² sebab tired plus darl lebih suka naik densha/train so boleh relax lagipun tak der anak kecik memang mudah guna densha....densha ni even kat kampung mana pun still ada...system yang sangat bagus dan punctual . If drive nak jejalan mana pun darl lebih suka guna jalan biasa compare ngan highway. Contoh gi Disneyland if weols tak stay kat mana² hotel memang drive la...almost 3 hours gak nak sampai ke situ sebab start kat Saitama jalan dah jammed ngeee. If tak der ETC ni nak bayar guna CASH rega tol naik jadi double taw...sangat beza ngan tol kat mesia yang fix if guna cash or kad, sebab kat sini benda berkaitan ngan manusia memang mahal.


ETC ni ada 2 types card


ETC exclusive card

These are cards that are exclusively for use on ETC systems. The card comes only with functions for settling toll fares for ETC on toll roads.


All-in-one ETC card

This is an ETC card that is combined with the functions of an ordinary credit card. This card can be used on toll roads as well as at shopping facilities* that accept credit payments




11 companies yang boleh uols apply nak buat ETC card ni.



So ETC card akan dapat ikut company mana uols apply la, macam weols memang guna AMERICAN EXPRESS, alhamdulliah card dah sampai last week.


taraaaaaaaaaaa our ETC card....so rasanya cover card setiap orang berbeza kot , ikut CC mana uols guna.




Now tinggal nak pasang vehicle device jer...kena tunggu darl free dulu sebab dia busy sangat lately, Inshallah next month or early July dah boleh terjah Sendai wootz wootz!! Excited nak tengok akachan ngan nak berjimba ngan geng Sendai *____^











19 comments:

yatie chomeyl said...

ooo hanis due next month ye

Ijah EmoTemo said...

Oooo baru tahu pasal ETC card ni hehehe..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

yatie::hait 11/6 kot if x salah IA

ieda said...

salam dikk
lama x singgah sini .. akk x nampak kelibat adik , nak cari prob internet ... ada masa nie kat opis punn sama .. sempat BW sikit2 ..

winduuuuuuuuu

ooo ETC nie lebih kurang macam hurmmm " touch & go : kat mesia tuu ke dik .. kan kan ;)

lieyalatif said...

ehem, sure ur fren terharu tu sis...dah siap2 prepare dah nak gi melawat after she deliver nanti...auwww!

ohooooooooo....mmg canggih kan....ni sonok dok jepun nie....10tahun maju dari m'sia...mcm2 teknologi canggih dan menyenangkan org ramai ade....

jemarisuri said...

seronoknya js kalau dpt kad camtu tp...huhu

aanie said...

mak ai, bayar cash jd double? baik apply card ni je....

Anum said...

good info sis
anum dapat pengetahuan dari entry nie

シャイマ said...

kitorg rizwan dah ade kat etc dr first year student lagi, tapi psg device kat kete baru tahun lepas hehe. best kak ayu dah ada etc boleh road trip nanti!!jom g osaka!

Teratak Hami said...

bersemangat nak ke sendai tu. Hanis sure happy terima tetamu. Dan mana tahu nanti berjangkit kat Ayu pulak :-)

yaNa said...

bagus gak dowg wat sistem gnie kan..br ar sumer org akan apply teknologi yg ada.. ;)

Hanamiko Sakura said...

ETC card.. ohh..
sebenarnya pasal card2x ni saya bnyak tak tahu.. hihik

LYAfrina said...

SYOK..merasai pgalaman di negara org.. dpt pgalaman dlm pelbagai hal..lya y kat mesia selamat drp tol..sbb duk trg,, hehe

ADEEYA said...

Wow dah tiga tahun. Seronoknya! :)

tiefazatie said...

wah..mcm tue lak eh..tenaga manusia pun die amik kira nie..tu yg jd double kan sis..

Aziela said...

Double kalau bayar cash...???

Aju Mohit said...

Bagusnya dah pasang siap2 ye nak tgk Hanis nnti, msti punctual jek train diorg kan

sitiezahim said...

bes kan bila public transport banyak dan punctual..hehe..btw hanis dah besalin ke?

Asmara said...

kami sejak duduk sini pakai etc sbb kereta mmg dah ada, memandangkan kami ni mmg kaki jalan, sgt berbaloi naik turun highway. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...