♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Monday, May 21, 2012

♥ Second Hand ♥

Salam di hari Isnin yang special, apa yang special??? sebab pagi tadi ada gerhana matahari, gerhana penuh pukul 7.34am kanto area. Subhanallah sangat indah yang cerah tetiba gelap dan cerah balik, sangat bertuah...katanya akan jadi lagi 300 tahun di 日本 *ntah ada ntah tak dunia ni*


Last weekend memang busy ngan PTA event, sayang sangat tak sempat nak jumpa k.ita waktu theyols jejalan Tochigi last weekend sadis betul la. Then weols start kemaskan barang² mana yang hendak di jual dan buang. Kat sini banyak second hand shop untuk beli dan jual barang², selalu gak weols jual barang walaupun tak banyak mana pun asal ada space untuk simpan barang lain. Contoh baju,  nihonjin punya budaya pakai 3-4 kali then tyeols jual sebab space tak der nak simpan banyak² that why fashion kat sini senang berkembang sebab nihonjin suka try & beli. Kiter plak suka pakai sampai terkoyak baru buang ngeeeee *yang terkoyak tue yang sedap pakai katanyer*.


antara barang yang weols jual.


Weols gi 2 kedai second hand....satu OFF HOUSE untuk jual baju & kasut...2 pasang kasut adidas darl ngan adam...yang darl baru 2 kali pakai yang adidas putih ada tue plak tak pernah adam pakai lagi sebab saiz kecil 19 cm now dia pakai 20 cm. Untuk kasut adidas darl dapat ¥1500 (RM54) then adidas adam plak ¥500 (RM20) nangessss bila tengok rega tue...beli mahai tapi jual dapat banyak tue jer, nasib la....ituew tak masuk baju yang sehelai theyols ambil 30yen jer uwaaaa hentak kaki nangesss lagik. Ituew yang sakit hati nak jual selalu weols buang jer hahahaha DUSH!


Lepas tue singgah ke BOOK OFF ni kedai second hand jual buku, barangan electrik etc...darl gi jual lappy tohiba, hp softbank ngan barang computer yang lain....lupa nak tanya dapat berapa yang tue sebab ai tunggu dalam keta jer waktu tue. Selalu second hand shop ni theyols beli ngan rega murah then jual mahal contoh kasut darl tue weols gi tengok theyols jual ngan rega ¥3100 (RM122) taw untung half kat situ jer....hentak kaki (。-_-。). Rumah kat sini amat chomell nak letak barang banyak² macam tak mesia mimpi siang hari jer la ngeee (@ p @)








28 comments:

Jo-Blogger said...

sy singgah sini ye..nak follow u.nt follow me back ye..

http://johariblogger.blogspot.com

kasihredha said...

tapi kalau buang ...lansung x dapat duit..elok le jual...tapi mmg menagis lah kan tengok susut nilai dia.

Aziela said...

Waa, no wonder la nampak diorang mcm bnykkk jer baju bersilih ganti, tapi wardrobe diorang comey2 jer...

Kamsiah said...

dari buang mcm tu ja...jual la walau dapat harga ciput ja hehe...tp kalau bg free...dapat pahala

Munnafendy said...

bagus jgk jual tu dr buang terus langsung tak dapat ape..

tp btul la, bju koyak tu yg sedap pakai..eeheeeee

Anum said...

ye la dari buang better jual

Ijah EmoTemo said...

ngeee kalau jual tu dpt la jgk duit sikit khen uols.. tp err itu ler mcm uols tulis beli mahal jual murah nangess

aanie said...

dapat sikit je....tp better jual kalau dah xleh pakai...kalau kat sini jawabnya masuk tong recycle je la....

Teratak Hami said...

kat Melaka ni takde tempat menjual, mensedekah banyak ler. Akak pun tgh proses mengemas rumah, buang mana yg patut, nak raya le katakan :-)

lieyalatif said...

ooo kat situ boleh buat camtu kan sis...betul tu sis, rumah kat jepun kecik2 comey ...kang kalo byk sgt barang kang semak kan.....tapi tu la kan sis, harga mmg tak berbaloi dgn yg kite beli heheeh...tapi nak buat camne sis...dari tersimpan tak berguna kan....

Nadiah Sidek said...

sama la sini. banyak kedai barangan terpakai. garage sale pun ada. perabot memang beli yang 2nd hand je. elok lagi!

jemarisuri said...

tak berbaloi plak ngan harga beli..huhu...

nti ayu wat la giveaway maybe ok kot brg yg taknak tu...hehe..

Asmara said...

kalau jual kat yahoo auction berbaloi sikit. tp leceh la kan nak tunggu org bid. sama la kami pun mmg kene hantar hard off, kdg tu terpaksa jugak buang, esp baju2, dan brg budak. byk sgt mmg semak, nak bg org xde sape boleh dibagi. huhu..

yatie chomeyl said...

lenkali u jual kat FB, dpt mahai sikit kot hehe

Hanis MY said...

mmg sakit hati kan tp at least dpt la sedikit sebanyak... better jual kat org terus lg untung tp tula nak cari pembeli semua etc...

FnF Simple Life said...

isk..sayangnye...tu laa murah gile kedai book off ni amek brg kan..pastu dia jual mahai kemain. teringat kete kami beli 30man, jual balik dapat 3man je...hampesss...

aizamia3 said...

sekurang2nya dapat gak duit.. ;)

Hanie Dew said...

orang kite jenis suke buat brg sentimental value. kalau ada je kenangan ngan barg tu syang je nak let go. part yang koyak tu yg selesa mmg betul.hahahaha.

rumah kat sana takde divider bilik, ruang, tamu ke. aku slalu tgk akt tv tu kan nihonjin ni suke tido kat narita.

Tentang Kita said...

bagus jgk jual brg2 terpakai nie...walaupun xbyk still leh digunakan tuk mkn2 atau santai2 jer kan..dr buang terus lgsg x dpt apa2..

lizz said...

murahnyer dierang belikan...lawa lak kasut aqil tu...

LYAfrina said...

lya pon ada jual bju2 tpakai asya y mmg kualiti sgt2 baik..pakai sekajap.. n still nmpk baru..

~Sweet Honesty~ said...

comelnye kasut tu..harga pn murah..berbaloi2..(^_^)

Aju Mohit said...

Hmmm lega dh dpt jual ye Ayu, even dia amik murah at least dptlah duit skit nak buat makan2 ;)

tiefazatie said...

adeh..xpe la sis..dpt gak duit dr buang kan2..tp nangis gak la..huhu

mizzkechique said...

elokla tu jual.. drpd buang xtentu hala.. mn tau ada yg memerlukan..

LadyBird said...

kesiannye.. beli mahal jual murah.. huhu.. tp nk buat mcmn kan?

jgnla buang, membazir.. bg je kan org kalau jual tu rs x berbaloi.. leh pahala jugak kan?

Hanamiko Sakura said...

beli barang2 second hand pun mahal juga ke kak ayu?

Cik TeN10 said...

Ok la tu drpd buang sje xdpt pape kn.. Untung la kedai second hand tu..dpt untung banyakkk !! Xpuas hati lak rse..haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...