♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Tuesday, May 29, 2012

♥ Proud To Be Housewife ♥

Hari ini nak citer pasal housewife bukan desperate housewives yer uols, dulu masa memula kawen umur ai baru nak masuk 23 tahun masa tue memang rasa rendah diri sangat biler jadi housewife yalah memuda lagi lepas habis konvo tak sempat keja dah kawen terperap dalam umah keja masak, kemas etc. Sedangkan my friends future study ke master etc or dah keja. Biler jumpa wife kawan² darl memang rasa kerdil bila tahu ada yang keja engineer, doctor, lecture, lawyer etc. Biler cakap kat darl nak keja dulu dia bantah sebab dia kata dia mampu tanggung lagipun not easy nanti cepat letih, then bila dia buka mukadimah pasal benda ni ai terpaksa akur. Biler preggy lagi la niat nak keja tue terbantut.  When you come across old friends and the first question mostly is, “are u working” and it is quite embarrassing for me *dulu la* When ai meet new people, the almost second question is about work, and the answer housewife then u can hear word “oh!”. That normal situation for me, who agree with me???




Now dah masuk tahun ke 8 ai be housewife ..feeling?? Most of the times ai am proud, and confident, ai am happy that ai am there for my son when he come home, ai am there as a guide and as a teacher for him, have time to be there for my friends, am my husband's best friend feel so good  sebab everything ai handle sendiri...perubahan ketara haruslah bab masak ni. Dulu memula kawen ai just master buat asam pedas jer hahah ituew pun sebab my fav dan senang...yalah dulu zaman muda harus lah study & berjimba ngan tomodachi/friends, bab masak memang my umi yang setel hukhuk dasar pemalas. Biler kawen ngan darl, dia suka sangat makan gulai/kari...biler tahu fav dia tue gulp telan ayaq lioq jer sebab rasa susah sangat nak buat kari masa tue. The best option masa tue ai beli instant curry jer, but rasa sangatlah tak sedap...seriyesss! So masa tue baru lah rajin nak beli recipe book bagai...yalah tahun 2004 mana la lagi blog masakan macam sekarang ni. So masakan ai dah improve dari hari ke hari. Sebab bab masak ni tak boleh give up bila sekali masak tak jadi kena bikin lain sampai la jadi. Kiranyer dari benda sekecil ke sebesarnyer kena handle sendiri....ai rasa kepuasan bila ada anak nampak dia membesar di depan mata sendiri...tak perlukan orang lain tolong jaga etc.


Ada juga kawan yang luah kat ai dia actually penat keja if somi dia mampu memang dia nak jadi housewife jer tapi dia cakap kewangan tak cukup dah la tinggal kat bandar besar macam key ell tue. Sesudah subuh dia berniaga nasik lemak pukul 8am pergi keja... balik dari ofis keja kat bazar plak tengah malam balik then buat benda yang sama hari². Weekend jer mampu BERNAFAS sket...subhanallah ciannyer dengaq. Ituew la nasib manusia ni berlainan apa pun rezeki yang DIA berikan bersyukurlah. Sebab macam tahu jadi housewife ni tak der masa ofis hour bagai sebab keja always ada...working 24/7, being there for every one. Memang wajib la lepas balik keja kena masak setel anak² etc so penat tue dah jadi double. Ai salute kepada mom² yang keja tapi rajin masak ect...bukan mudah sebenarnya nak buat banyak keja dalam satu masa.


Zaman sekarang modern housewife semua nyer berpendidikan ada diploma,degree,master even PHD pun ada so rasa rendah diri tue tak perlu ada sebenarnya, sebab keja gini palahanya berlipat kali ganda setiap kali masak buat somi & anak². Jika somi mampu keja sorang apa salahnya khen....macam ai start 2007 darl bagi GAJI every month kat ai tak der la banyak sangat RM850 jer sebulan cukup nak beli something buat diri sendiri alhamdulliah bersyukur sangat. Selalunya dia bank in dalam bank terus, macam sekarang ni dia bank in terus kat bank di mesia cuma di up sket sebab dah keja kat 日本. Bezanya ofis ai kat umah dan skop keja ai masak,kemas, jaga anak etc...TOLONG JANGAN SALAH FAHAM NGAN STATEMENT AI BUAT NA BUKAN NIAT NAK MENUNJUK KER APA. Ada kawan citer somi dia kasi 2k sebulan, alhamdulliah happy for her dah rezeki khen lagipun somi dia memang dari family yang senang...bagi ai kat situ jer rezeki yang darl ai ada mampu kasi kat ai even ai tak mintak dah bersyukur sangat.


Maybe sebab dulu ai kalut nak keja so darl kasi GAJI la nak suruh bini dia ni zip mulut hahaha, dan selangkah ke 日本 pembuka jalan yang bagus jugak....di sini weols di ajar berdikari jauh dari family dan sedara mara. 日本 bukan macam mesia yang berlambak kedai makan or warung plus susah nak dapat halal food so option nyer kena masak la. IF kat Mesia nak makan daging burger or nugget boleh gi mall beli kat sini semua kena homemade sendiri dari tak reti terus jadi master hahaha. Macam cake juga tak pernah terlintas ai akan reti baking cake sendiri dulu nak makan kek gi SR beli jer tak payah susah diri baking...but biler kiter buat everything kepuasan tak ternilai sebenarnya...penat tue berbaloi. Masa terluang boleh try macam² recipe actually....so badan pun makin MEMBESAQ jugak uwaaaa nangess bab tue (@ p @). But above all ai am happy!! Are u??


So kesimpulannya di sini tak kisah apa pun keja uols bersyukur & bangga la ngan diri sendiri, jangan pandang rendah ngan diri sendiri biar orang judge kiter macam mana asal kiter tahu apa yang kiter buat. Ok sekian sahaja karangan bahasa melayu surirumah kali ni ngeeeee. DUSH!









30 comments:

Aju Mohit said...

Mmg best klu dpt keje sendiri kan Ayu, best jugak dpt uruskan Rumah Dan anak2, kumpul idea Dan duit utk berniaga ;)

lieyalatif said...

sis, suke i bace entry u kali ni sis....i pun ramai kawan2 yg same2 U dulu bile dah abis belajar kawin n jadi housewife..sepatutnye dieorg tak patut malu, malah patut bangga sebab dpt jaga sendiri pakai makan hubby n anak2....mcm lieya yg bekerja ni terhad....so i mmg bangga dengan kawan2 yg ade degree or master or phd tapi housewife ...

シャイマ said...

hehe.syaima pun dulu rasa sgt rendah diri jd housewife sdgkan belajar overseas.tapi lama2 dah biase. just keep telliny myself kat jepun je ade peluang nak jd housewife, balik msia duduk kl sure kena keje jugak.and pastu bila skrg hari2 dpt g class japanese rasa bersyukur pulak jadi housewife sbb kalau keje tak dpt kot. hehe

ps. part gaji mmg dapat sbb that was our agreement sebelum syaima agree kawen ikut dia dtg sini hahahaha.tapi masuk bank sini la sng nak belanja ;p

ieda said...

akk dah lama teringin nak menjadi housewife .. tapi kewangan suami x mengizinkan .. insyaallah x lama lagi ;)

yatie chomeyl said...

keja housewife la plg best. dpt tgk anak membesar dpn mata dan always b there utk suami. :)

~Sweet Honesty~ said...

jgn tak tau..surirumah la keja yg paling telus dan murni kat dunia ne tau.. sbb merekala pemangkin ekonomi sama ada utk suami atau anak2..

maka..sila berbangga yea..(^_^)

LYAfrina said...

klo dpt pluang..lya pon nk bekerja seumur hdup buat suami n anak2 saja.. tp ekonomi sekarang..lya ttp kna kerja..nk bntu suami..

dulu lya kawin msa umur 21 thn... time tu dlm sem 5.. kranya slain sbg student.. lya jgk housewife.. tp rsa seronok sgt2 time tu.. smpai la hbis belajar ..pon still jd housewife... smpaila umo 23thn..lps bsalinkn asya.. tup2 dpt offer keje.. nk lps mcm syg.. skrangnya leh hdup selesa skit.. so lya trima keje tu.. mungkin rezeki kot..

Kamsiah said...

ayu...Tuhan telah tentukan apa yg terbaik utk kita...akka dah 20 th jadi suri rumah...walau kdg2 jeles tgk kawan2 bekerja..tp bila teringat anak2 mereka terpaksa 'dicampak' sana sini...nurseri,rumah pengasuh...akak rasa beruntung sgt jaga dan didik anak sendiri....

kasihredha said...

kalau punya pilihan..akak pun nak jadi HW

Asrul "iLham" Sany said...

saay respek surirumah sebab itu keje yang susah :D

Munnafendy said...

sy try kasi hint kat tng, nak benti keje lepas kawin konon nk jd suri rumah...tp die lak xkasi..ahaks..nk buat cemana akak, mcm kwn akak tu jgk la ddk key ell ni kalau sorg je keje gaji ckup2 je..nk berlebih2 ckit mmg xdpt la..

Teratak Hami said...

Memang banyak pahala jadik surirumah ni. Akak pun sempat jadik surirumah selama 1.3 years. Klu akak still kat Selangor, maybe forever surirumah. Now kat Melaka, minta permission dari husband nak kerja semula.

Aziela said...

Bukan setakat tu saja. Jadi suri rumah akan rasa best kalau ada suami yang sangat memahami... Namun, intipati story Ayu nie, akak rasa ialah kita harus bersyukur seadanya... Alhamdulillah.. Setiap apa yang kita hadapi hari ini adalah ujian dan pasti ada rahmat di sebaliknya.. Amiin...

imie fatiema © said...

handsup..ai setuju sangat ngan entry ni.. bila dah resign n fully housewife mula2 mmg rendah diri sket beselah manusia alwiz ada negative thinking tp tu actually mind kita je.buang jauh2 itu semua n skrg dah nampah benefitnya,anak2 sendiri kita jaga mmg byk beza ngan babysitter jaga. kita lebih fokus peranan sbg wife n mother.i'm proud to be housewive too...

Juliet_iRa~" said...

respek2..haha..:)

normal tu kak ayu..mmg agaknya ml2 bkenalan dgn org lain xtau nak tnye soalan apa..msti akan tnye nama siapa, dok mana n kerja apa..hee..soalan lazim kot sbb kita br nak knl org kan..tp ok ape jd housewife..dpat gaji dr hubby..best nyaaaa..kalau la ira dpt camtu..hee :D

et said...

disokong itew...perlu berbangga sebab dapat melihat anak2 membesar didepan mata. lebih penat sebenarnya kan?housewife kerjanya tak pernah ada chootii..huhuhu...

aanie said...

sy pun kalau suami mampu mmg nak duk umah je.....jaga anak sendiri.....

tp nasib setiap org x sama....

lizz said...

ermm sangat best jadi surirumah kan...teringin tau...pernah cuti sebulan jadi housewife sangat seronok...

Hanis MY said...

kenapa pulak nk kena malu2, ada org pandang serong ke beb... i kalau tak keje mmg tak dpt gaji dari my love kut... segan nk minta duit dia nk bg mak ayah... apapun itu rezeki yg Allah dah tentukan dan rancangkan... semua ada kebaikannya...

aizamia3 said...

bila tengok jiran kat sini jadi surirumah.. oh.. rasa cemburu pulak tapi untuk ai berhenti dan duduk rumah rasanya buat masa ni tak boleh lagi..

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

tahniah kerana menjadi housewife...

sebenarnya kakD jeles tau...

ch000tz axoera ヅ said...

nak gak jadi housewifey yg bergaji bulan² hehehe

Asmara said...

Alhamdulillah, rezeki masing2. Moga apa yg kita buat sentiasa diredhai. InsyaAllah. Berpeluang jd surirumah sepenuh masa memang pengalaman paling best. boleh tengok anak2 membesar depan mata. Itu yg paling utama.
*Teringin nak jd housewife selamanya. ;)

Elysa Sofia said...

Suka entri ni..:) lisa pun teringin sgt nak jadi full time housewife bile dah kahwin nanti..tgk anak mmbesar depan mate (uiishh berangan jauh sangat dah ni huhuhuhu)...Lagi satu,suri rumah adalah pekerjaan yg paling banyak dpt pahala ustaz azhar cakap ,:)

Nadiah Sidek said...

i'm a proud housewife too! err..kadang-kadang rasa rendah diri juga :p. takpe la, janji rasa bahagia duduk rumah dengan anak-anak :). bab masak pun setuju juga. alhamdulillah, makin banyak improve. lagipun duduk sini bukan ada pilihan. nak tak nak kena masak sendiri. ada hikmahnya juga duduk jauh di tempat orang, kan? :)

Nieza said...

Biar dipandang rendah disisi Org tapi dipandang mulia disisi Allah Ayu. Berkhidmat utk semua hingga ke akhir hayat byk dan besar ganjarannya drp kita dpt duit yg byk diluar tapi semua tu kita tak nampak lagi.Alhamdulillah akak pun syukur dgn kesempatan dan peluang yang diberikan masa CTG ni dapat lah jadi full time housewife sekejap kalau tak tunggu pencen pula la kot..hehe

Bab masak tu memang betul dan ada hikmahnya kita dok luar ni kan.pengalaman merantau tempat org ni byk mematangkan diri kita tentang kehidupan.

Liza Razak said...

betul tu..jadi suri rumah memang best !! since saya jadi suri rumah ni,saya lagi happy.boleh jalan suka2 hati..boleh blogging dan melepak dengan kawan2 konon2 macam bujang lagi..hehe

Kamalia said...

well said babe!..
ai pun kengkadang ada gak rasa mcm u tu.kdg2 rasa rendah diri bila jumpa kengkawan balik,tp bila pikir balik rasanya kerja kita ni mmg sangat best..hehe

Syyyy...... said...

Sy suka baca coretan LC...
Tiap2 pg smpi kt opis on je PC mesti bukak beberapa blog wajib terutamanya LC..Kite x pandai jd hanya menumpang citer/pengalaman org lain je...apapun bersyukur dgn apa yg ada...
Salute to LC..........

happyichigo♥ said...

alhamdulillah rezeki ayu jadi housewife...dira nak gak jadi sahm nak jaga sophie tapi masih kena bantu somi lah...sekarang nye sahm memang berbeza dgn dulu..skrg ni ada master phd, tak payah malu2 lah kan....cayalah ayu....!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...