♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Thursday, May 17, 2012

♥ Gara² kuih lapis periuk ku terbakaq ♥

Apa macam tajuk gempak tak??? Ituew la orang cakap malang tak berbau, then ai dah merasa experience
dapur hampir terbakar.Tragedy last Tuesday petang dalam pukul 3pm gituew semangat nak buat kuih lapis, lagi semangat sebab dah beli periuk kukus sebab selama ni ai kukus guna microwave steam oven jer *excited giler hahaha*. Then sebab setiap lapis tue kena kukus around 5 minutes memula tue masa lapisan yang ketiga ai dah check air kat periuk tue still ok lagi but bila ai kukus last layer tue periuk dah start bunyi pelik taw. Tetiba jer api makin besar dan marak julang kat atas...masa tue jantung ai macam dah lari cross country rasanya. Terus ai off dapur but api still marak punya la panic + nervous sampai gi cari air sampai ke bathroom sedangkan tepi dapur tue dah ada singki, otak jadi blank kejap :((



marak macam nilah cuma beza yang ai kena kot belah tepi bukan tengah...nasib baik tak sempat sambar plastic kat atas macam tue...if not memang umah boleh terbakar la. 



Hanya Allah tahu perasan ai masa tue plus alarm asap dah bunyi `kaji desu kaji desu` *dalam BM bunyinya ala² ADA ASAP ADA ASAP* ...` try la imagine ngan api + alarm yang non stop  tue mana tak panic gituew! Dua kali simbah air baru api stop *guna baldi besar*...syukur alhamdulliah sebab takut sangat macam tue...dah la gas kat sini guna saluran macam air paip tue tak macam mesia yang guna tong gas. Tangan habis terketar², 5 minutes ai ambil masa nak bertenang terus off gas masa tue then terus call darl. Citer kat darl sora dia dah cemas semacam *mau tak nyer si bini nangess macam umah terbakaq* , lucky my darl seorang yang sangat tenang dan pandai pujuk ai...sejam juga ai take time nak back to normal. 1st time jadi macam ni so terover react la ngeee! Cian periuk tue tak sampai sebulan beli dah hampir hangus ngeeee!!!


masa baru beli berkilat siap boleh buat cermin gituew *silau biji mata tengok* hahaha


after that...puas sental *sampai sakit tangan²* tak kuar gak hitam tue *ada petua nak hilangkan hitam² tue tak ekk?* hentak kaki nangesssss!!!! uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


api yang marak sambar aluminum border tue....yang sebelah kanan tue yang tuan umah pasang...jenuh nak bayar balik nanti...nangesss lagikkkk! (´-`)。。。。。。。。


alarm yang detect asap...almost umah kat 日本 ada system macam ni for safety....kena cari chair nak stop bunyi tue selagi dia dok detect asap ada selagi tue dia BISING ngeeee! m(._.)m


menu yang jadi lepas periuk terbakaq ialah kuih lapis tue...sepatatnyer ada 8 layer but layer yang paling bawah dah hangus so ai buang la layer tue...nasib baik tak der effect bau hangit kat kuih lapis tue if not memang buang jer la....then time kukus yang last tue sepatutnya 20 minutes tapi sempat 7 minutes jer then terus kuar api......set nasi limau purut plak nasib baik ai masak before kuih lapis if not makan luar la jawabnyer sebab ai fobia nak guna dapur hari tue!



Apa yang pasti jangan tinggalkan dapur waktu uols tengah ryori/masak if ai lambat or duduk kat tempat lain sure ada yang jadi lebih teruk kot...ibarat kata pepatah api kecil² jadi kawan besar² jadi lawan. Si Adam cakap kat ai `mama next time be careful taw, nanti umah terbakar kiter nak duduk mana` *dalam slang nihongo dia ngeeee* Kira ai bernasib baik juga sebab api tak sambar paip gas tue, syukur if not tataw nak cakap.












37 comments:

Anum said...

nasib baik x hbs semua kan sis
x pe sis kuih lapis tetap jadi

mizzkechique said...

dlm pd terbakar pun menjadi gak kuih tu ye.. mujur uols xpape..

imie fatiema © said...

alolor wisaunyer , hati2 ea next time,takpe la periuk boley beli baru tapi nyawa more valueable.year2007 rumah sy kat kg hangus terbakar anak buah main api,ngan kucing2 4 ekor mati.pilu teringat.

dear,header sgt mabeles la.

yatie chomeyl said...

nasib baik x jadi apa2 yg buruk. tp hari tu bomba ada bgtau, kalau api tgh marak..jgn simbah air...nanti dia lg menjulang tinggi.

ni ada i jumpa kat satu website --> Letakkan penutup periuk berdekatan untuk memadamkan api gris – jangan sekali-kali simbah air ke atas api gris. Selain itu, simpan baking soda berdekatan untuk memadamkan api makanan. Jika kebakaran berlaku di dalam ketuhar, matikan ketuhar dan tutup pintunya. (source: http://www.ehomemakers.net/my/article.php?id=154)

Ijah EmoTemo said...

aiyark uolss.. mujur tak jadi apa-apa.. fuhh.. take care ye uols!

tiefazatie said...

ya allah sis..nasib baik xde pape..take care sis!

hazila said...

Wah.... mesti special rasa kuih lapis tu kan ayu. hehehehe...alhamdulillah tak ada kemalangan yg serious.

lieyalatif said...

aduh seriau hah lieya bace sis....leh bayangkan tinggi nye api tu pastu dgn keadaan paniknye bunyi alarm tu....kelam kabut dibuatnye...

syukur sume okey...n hasil masakan pun super duber meletops.....tapi tang periuk dah legam tu yg buat sakit ati kan sis.....takpe sis, sental leee tiap2 ari heeheheh....

Tentang Kita said...

takutnya. mujur xde kemalangan jiwa. ...pernah jadi gini masa duk bujang..x perasan periuk nipis, pastu duk rajin menumis dan tinggalkan kejap tiba2 periuk tu leh bocor..apa lagi...periuk ku terbakar..

Aziela said...

Ya Allah Ayuuuuuuu! Akak yg baca nie pun jantung dah marathon tauuu. Subhanallah... risaunyerr... Er, Yatie Chomeyl, tq for the tips. Akak pun x tau x boleh simbah air. Kalau akak, mmg sama dgn Ayu, amik air simbah...
Syukurlahhh Ayu sekeluarga selamat. Beruntung Ayu sbb dikelilingi oleh gentlemen yg cool. Tapi, kalau fobia lg dgn dapur, dun force urself yer...

Teratak Hami said...

camne boleh datangnya api? air kering ke?

Nasib baik periuk dan dinding sahaja yg "terkorban".

aanie said...

uii, takotnya....
nasib baik sempat padam....kalau ai pun mmg panik jugak....

ieda said...

ya allah takutnya akk
sampai macam tu sekali .. huhuh
sib baikk x jadi lebih buruk dik ..

LinChan said...

Haiyok abunai desu. Sma2 kita hati2 bile kt dapur. Sebbaik xjadi kebakaran yg teruk kan

Elysa Sofia said...

lisa pernah tinggalkan api tu cmtu je,,tapi setiap minit mesti pergi tengok.*penat* haha nasib baik takde ape2 jadi..nextime berhati2 tau :)

Y O N G said...

ya Allah nasib baik tak ada ape Laling oii..
confirm kueh lapis tu paling Hebat sekali!!
pengukus tu kena beli yang besau lagi besau lagi ya. haaa

sabar dubai said...

waaa abunai yo.......tgk periuk tuh tau mcne kuatnyee api...mama vogue len kali kene hati2 tauu eheheh

Hanie Dew said...

syukur takde pa pe yang teruk jadi. mcm mana bole jd gitu. sbb periuk tu ke atau air tak cukup?

kat mesia skrg pun dah byk yg pkai gas saluran paip cenggitu. safety lagi kot.tp once api masuk ke saluran paip dua kali ganda bahya nya.

ainnoraini said...

ya allah ngerinya kakain bacanya...
alhamdulilah semuanya selamat...

tpkan mcm mana ble terbakar yee..air dia kering ker...

Kamalia said...

mmg sangat scary..ai baca pun dah terasa kecuakkannya dah..konpem tangan menggigilkan..
semoga kita bersama2 la berhati2 di dapur ye..ai pun kalau duk kukus kuih tu mmg asyik la risau air tak cukup..
cantik lapis kuih tu..sangat menarik.

jemarisuri said...

syukur ayu smua selamat...sbb js pernah terkena camni...mmg fobia kejap...nk guna dapur pun takut..tp kini berani balik...huhu..kalau tak tidak berasap la dapur tu kan..


la jadi jugak la kuih lapis ayu tu ingat dh tak jadi dah...hehe

Asmara said...

Kowaii! Alhamdulillah takde apa kan. kalau sndiri kene pun mesti dah panik/cuak, mmg kena hati2, kat sini fuyu pun byk rumah terbakar, tp most sbb danbou. alahai sian kat peyuk, hihi.. boleh bersih kot beli pencuci utk kilatkan peyuk kat supa mybe ada. :)

kasihredha said...

ayoyoo...nasib baik x de apa2kan
yg penting kuih lapis jadi :)

Hanis MY said...

ya ampunnn... nasib baik u tak cedera, mcm mana boleh ada api eh? apapun kuih lapis tetap menten, kalau i pun mahu fobia sat. huhu take care and b careful next time k...

Munnafendy said...

kak ayuuuuuu....camana api boleh tsambaq mcm tu? air kukus tu dah kering kot?

hisy nasib baik la xtbakar rumah...aduii seriau!

Hanie Dew said...

thanks. kalau menang tu rezeki namanya...hihihihi

FnF Simple Life said...

fuh... Alhamdulillah takde pape...errk salam kenal dari Chiba...neway kena selalu beringat...pesanan utk sy juga...heee...mahal gile kos nak repair kabinet dapur yg kena sambar api dapur gas. salah sorang rumah student ug kat chiba nih penah jadi mcm ni... kena 50man just nak repair kabinet dapur dengan wall paper yg terbakar. dia kol embassy minta tolong...seb baek embassy baik hati tolong bayarkan...tak mampu seh...

Aju Mohit said...

Ya Allah syukurlah dapat dipadamkan, msti berdebar2 msa tu, lenkali kene extra careful ye ayu

FnF Simple Life said...

Lin tu student Chiba dai gak ke?kalau chiba dai sure kenal punye... tp mcm tak kenal je...ehehe...

Nieza said...

dasyatnya ayu sampai boleh naik api gitu..akak kat sini guna dapur yg electric tak nampak la apinya. memang kena hati-hati kalau msk kena selalu dok dapur takut nk tinggal takut terlupa.Harap kejadian yg sama tak berulang lah yer.

Nadiah Sidek said...

Allah...boleh bayang keadaan masa tu. kalau saya, entah lagi panik gamaknya. huhu. alhamdulillah cepat juga ayu bertindak sebelum api terus marak. sekarang ni fobia lagi ke guna dapur?

Hanamiko Sakura said...

dah dapat bayangkan macam mana perasaan kak ayu.. dengan api besar tu, dengan alarm yang berbunyi tu.. mesti gelabah tak hinggat.

alhamdulillah, semua selamat.. berhati-hati kak ayu :)

Jue said...

nasib u guys xde pape beb
sgt bsyukur..aku bc ngan jantung dup dap dup dap

nak ilangkan etam tu senang beb..mak aku slalu berus guna berus dawai tu campur sabun mandi yang ketul tu..seyes bole ilang

ABU said...

uish.. bahaya ni.. hahahahah sampai hitam tebakar..

et said...

uolsss...i pun penah jadi macam tu...masak kengdian tinggal tak duduk kat dapur buat keje lain...meletops ko nasib baik tak meletps sekali dnegan tong gas...ketaq tak payah habaq la...
habis dapur retak seribu..seramnyer bila teringat balik kejadian itu...

happyichigo♥ said...

alhamdulillah tak de terbakar dan sape2 cedera..bahaya nye ayu..adam pun nak wat tegur mama dia dah..hihi...pandai adam! take care ayu!

aizamia3 said...

lebih selamat tidak menggunakan air curah ke arah api, itu lagi bahaya sebenarnya sebab memarakkan lagi keadaan..

periuk tu boleh disental menggunakan sabun mandi, guna dengan berus dawai.. insyaAllah hilanglah hitam tu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...