♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Wednesday, May 30, 2012

♥ Kek Lapis Choco Horlicks ♥

Sepatutnya today nak buat WW tapi dah promise ngan kawan (edah,lia & fatin) nak tempek recipe kek lapis choco horlicks so layan jer la ekk...actually baru 2 kali buat...kek ni senang sangat nak buat just renyah nak melapis tue jer...since periuk kukus ai terbakar hari tue ai agak fobia bab² kukus *lap peluh* ni but terpaksa buat gak sebab TERINGIN ai plak memang jenis suka try new recipe if kena ngan tekak memang akan repeat buat 3 4 kali la if tak kena ngan selera memang sekali jer la ngeeee....darl ai jarang makan cake but kek lapis ni laju plak dia makan. Recipe ni ai ambil kat blog kaka yatie tak berapa lawa kek ai compare ngan kek kaka yatie but rasa 5 star otel gituew...ai recommend uols try la buat sekali...sekali cuba berkali² nak rasa again, again & again uwaaaa BAMOK ai nanti.


1st time try jadi tapi banyak lubang² jerawat...kira 1st time juga bikin kek yang berkukus gini



Kek Lapis Choco-Horlicks

Bahan-Bahan
(loyang ai jenis tinggi and kecik jer, tak ingat saiz apa)

250g mentega tulen
1/2 cawan gula halus
5 biji telur gred A
1/2 tin susu pekat manis-Yatie letak 1/2 cwn *ai letak suku jer*
70g horlicks- Yatie letak 1/2 cwn *same*
30g serbuk koko- Yatie letak 3 sudu besar
1 sudu teh esen vanila
1/2 cawan tepung hongkong/gandum *ai guna tepung gandum sebab tepung HK x de*

Cara-Cara

 1. Panaskan kukusan terlebih dahulu.(pastikan tutup ketika memanaskan pengukus) dan gris loyang dengan mentega dan lapikkan kertas minyak.
 2. Pukul mentega dan gula halus sampai berkrim
 3. Masukkan telur satu persatu. (Masuk sebiji,pukul sebati baru tambah sebiji lagi)
 4. Masukkan pula esen vanila dan gaul sebati. Masukkan susu pekat dan tepung hongkong sedikit demi sedikit sambil digaul rata.(jika menggunakan mixer,pastikan guna speed paling perlahan
 5. Gaul sebati menggunakan senduk dan bahagi 2 bahagian
Bahagian 1 masukkan horlicks,kacau sebati dan warnakan kuning. Bahagian 2 pula masukkan serbuk koko dan kacau sebati.
 6. Pastikan pengukus sudah mendidih sebelum mula mengukus.. Kukuslah berselang seli warna sehingga habis.. setiap lapisan mengambil masa 6 minit(bergantung kuat atau perlahannya api dapur)Tutup loyang dengan aluminium foil ketika mengukus untuk mengelakkan air kukusan menitis di atas kek.
7.  Kukus selama setengah jam lagi selepas kukusan terakhir.


2nd time try pic semalam....yang jadi bentuk luv♥ tue guna bekas pudding hahaha 


Selalunya if ai buat kek ai kurang kan sugar buat if uols buat kek lapis it`s ok manis sket sebab lepas kukus rasa manis tue kurang dan sukatan make sure sama ekkk.

So sapa kat sini yang ada instagram ekkk??? ai baru jer buat acc instagram *alahai baru tergerak hati nak guna..orang lain dah bertahun buat*  tak sampai 3 weeks but pics dah 36 hahaha jenis yang suka snap pics instagram ni sesuwei sangat la m(._.)m .

 

nama pun lady chenta so harus ada ♥♥♥♥ gituew auwwww! banyak pics food jer  (@ p @)






Nota ibu jari manis ai::all pics edit using instagram









33 comments:

Kesuma Angsana said...

tq,.. leh cuba ni

MizzTina said...

nk try buat la!!!

ieda said...

rajin adik buat
sedap nie .. yumx2

Kamalia said...

tq babe..ai suka kek lapis tapi nak melapis tu yg agak malas sungguh tau..
tapi,serius nampak dri picture u ni pun dha tau sedapnyaaaa..

yatie chomeyl said...

i nk tggu kek u pos je...i dh majuk aysik buat kek bantat je..salah oven I la ni hehehe

Nadzirah K. said...

sedapnye...
klu ade free time boleh cuba buat ni :)

lieyalatif said...

eh senang la sis bahannye2.....tapi tu laa pengukus lak takde...agak2 kalo ditransfom kan ke bakar dlm oven jadi tak huhuhu....nampak menarik sbb ade horlicks tu....

Yatie said...

Assalamualaikum Yuyu,
wow cantik kek kukus Yuyu ni, mmng sedapkan kek ni..akak pun akan buat lagi dan lagi coz satu family suka sangat....

Munnafendy said...

alaaaa tak reti pakai la kak ayu!

laskar pelangi said...

boleh try resepi nih:)))

hazila said...

Akak malas betul bila kena kukus lapis demi lapis. itu yg nak mengendeng kat rumah orang je...

Tentang Kita said...

rajinnyer akak nie memasak...kalau bab kek atau kuih mmg saya surender...lauk pauk leh lagi nak masak

aanie said...

x penah buat kek..x berani nak try....huhu....

ai xde acc instagram...hp pun x canggih...huhu...

Aju Mohit said...

Ada instagram tp just letak gmbr je, xde follower, x reti pon ye hehehe, sedapnya kek lapis ni, I like!!!

Asmara said...

menarik! boleh cuba nih, stok horlick taun lepas pun masih ada lagi. ;D

Aziela said...

Uii...nama kek pun dah cukup menggoda..

lizz said...

errm bestnyer...nak try la hujung minggu ni...

FnF Simple Life said...

hmmmm....sedap nye...tp horlicks takde la pulak.

Teratak Hami said...

best tengok orang rajin baking & memasak. Akak ni dah lama "ke laut". Masak pun utk breakfast jek.

sabar dubai said...

menarikkk tp buat mase ni kene save horlicks sebelom smpi stok baru hehehe

Papa Mifz said...

rajin nyer...siap ado resipi...nak suh wife buat jugak la...nmpk menarik kek tuh...:)

kasihredha said...

teringin nak rasa yang ayu buat...bila boleh rasa ye?

Isteri Encek Bard said...

wahhh nampak sedap sangat ni

Hanis MY said...

auwww i likeee yg love tu... masih jakun guna instagram wuwuwu... comelnya acc u siap ada lips love bagai loike so much!

Juliet_iRa~" said...

kak mcm sedap sgtttttttttt :)

minta tau resipi..heee

nt nak try buat...

;p

jemarisuri said...

menjadi la kek lapis ayu...kalau js tak tau la jadi ke tak...hihi

SeputihSalju said...

sedapnya kek...

LYAfrina said...

sedapnyerrr

Nieza said...

sedapnya kek lapis akak dah lama simpan resepi tapi tak terai lagi..:)

Cik Eka said...

waaa macam sedap jeeeeeee...
tapi sejak dah keje jauh,pindah umah baru ni,takde can le nak bako kek..

ujung minggu jele nampak gayenyer....wuwuwuwu

ch000tz axoera ヅ said...

arrghh instagram heheh jup add :p

ch000tz axoera ヅ said...

tak jumpaaaaaa mcm mana nak addd...:((

ch000tz axoera ヅ said...

my instagram hehehe ch000tz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...