♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Wednesday, November 30, 2011

♥ Penahan Haba Sejuk ♥


Dah berapa minggu tak buat WW maybe next week la. Last week weols gi Besia terjumpa 1 benda yang kira ok if beli waktu fuyu ni. Ai penggey kertas penahan haba sejuk...hikhikhik tataw guna ayat yang proper sket ngeee. Function nya untuk mengurangkan haba sejuk dalam umah.


ikut saiz...ada from S until LL


If dekat ken/negeri yang yuki/snow lebat memang theyols buat tingkap 2 lapis so kurang sket sejuk tu....weols punya punya tingkap sekeping jer...selalu waktu fuyu akan ada air yang macam peluh melekat kat tepi border cermin tu...ituew maknanya memang sejuk la. So if pakai benda ni dia kasi kurang skit kot hikhikhik....bagi ai dah 4 hari guna ni oklah nak kata bagus sangat tak juga. But angin from tingkap dah tak rasa since letak benda ni. Sapa yang guna tahu la macam mana rasa....theyols buat half jer sebab tak nak umah gelap if buat full.


baca pelan-pelan na....mari mengeja dulu ngeeee


oke dah siap pasang....taraaaa!


So ada kat sini yang dah biasa pasang benda ni kat umah tak?




nota ibu jari manis ai::ni update laju-laju  sebab nak keluar gi youchien  sebab ada majlis buat mochi plak....nanti free ai terjah umah uols oke....hugs ketat-ketat yunk!





33 comments:

yatie chomeyl said...

nanti nak beli jugak la, at least kurang sikit bil heater hehe

Yan said...

adoiii..sejuk nya ye.. i kat sini dalam air cond 16 degree pun dah menggigil..

mizzkechique said...

utk menahan panas ada x?? hehe

Amie said...

Selamat pagi Ayu....sejuknya...dah dapat penahan haba sejuk boleh tidur lena tak?

Asrul "iLham" Sany said...

memula tgk gambar ingatkan stoking, skali... hahaha

curlast

:D

Teratak Hami said...

Apa rupa benda tu? Kain / Kertas?

Tak pernah guna sebab Malaysia belum turun yuki lagik :-)

アヌムちゃん said...

kitorang pn pasang gak..tp kecik sikit xde la besar macam k.ayu punya tu.heeee

Asmara said...

rumah lama dulu kami pasang, skrg jadi alas kaki dlm bilik pulak sbb koyak. haha.. tp mmg berkesan jugak at least angin tak lalu celah2 tingkap. tutup semua jd gelap. yg akk punya bintik2 tu kaler hijau, sama je kan mana2. :D

Hanie_Dew said...

wahahaha..terasa kelajuan sis update. =D

sape nak pasang mende tu kat m'sia ni mmg one kind la kan. hahahha

teringin nak rasa fuyu ...

kirim la yuki sket..

cupcakes tu penuh dgn kasih sayang jadi takde lemak...




kot!

Papa Mifz said...

simple jer tengok bendo tuh..tapi boleh membantu mengurangkan sojuk yer...

diana said...

o...
baru tau nih....

kat malaysia tak payah pakai ni.
sebab kami kat sini semua suka sejuk..alat tahan panas ada tak>??
ekekke...

ajumohit said...

owh mcm tu ke gunanya, bila ayu citer pasal musim sejuk ni, aju leh terasa kt mesia ni ehhehehe

azam said...

kat mesia orang tak beli......panas lah...hehehe

beli aircond je

Aziela said...

first time dengar and tengok pasal benda nie...tapi ayu citer detail, senang nak faham. Dah boleh imagine dah nie...hihihihi.. verangan yaww...

Cik TeN10 said...

tak penah guna lg la stakat ni..

ohh skrg ni dh tiba musim mochi la kn.. ktorang tiap2 tahun xpenah miss event buat mochi ni.. mkn smpai nk termuntah.. sy plg kuat pn leh makan dua ketul je.. tu pn dh full gila rsa.. plg suka mkn mochi dgn kacang merah !! ngeee

Munnafendy said...

first time dgr bnda ni kak...tggu la 1day sy p jepun sy beli..hehe

aanie said...

satu hape pun x phm bahasa jepun...ngeeee.....
kat mesia ni org wat pakai wallpaper.....kot..

tini said...

i dulu time fuyu redho jer tau sejuk2 tuh, takdelaa nk pasang pape ker.. dapurlaa tmpt pling malas nk g sbb tingkap takde curtain huhuhuuu... ayoo rindulaa

Nieza said...

akak dok Finland ni memang tingkap dan pintu semua 2 lapis ayu..tu pun masih terasa sejuk juga:)

Ira said...

Ok gak kan lekatkan benda ni? mengurangkan wap2 air yg bertepek kat window jugak tak? isk, my day curtain dh berkulat! stressed plak tengok, susah nak ilang bintik2 itam tu.. T___T

Jue said...

nak cari gak..umah skrg sejuk giler..huhu

sitiezahim said...

hehe umah saya mmg ari2 ada wap tuh..so ari2 la saya ngelap..huhuhu..tak penah jumpe plak bende ni kat german..cam menarik jeks..

Hanis MY said...

huwaaaa jakun tak pernah pasang nanti nk cari..hik2

babYpose said...

Hai dear, kadang2 best jugak sejuk2 ni..

ieda said...

kat mesia akak x pernah jumpe layie .. ermm kat KL x tahulah kan :)

YONG JIAO XIU said...

hurm teruk gak ya, bila tgk ayu tulis byk pasal winter ni br terpikir hujan emas d negeri org hujan batu negeri sendri, lagi best negeri sendri. mmg best main salji, tp yong mmg tak suka sejuk sgt. kos tinggi betul ya klo winter, gan pemanas,n segala benda yang kena beli tuk tahan haba, klo panas plk, air cond plk. kat mesia ni, selamat la ujan je. tak perlu pki pemanas, cuma tak perlu pasang kipas je,jimat sikit. hahaha

Soo Hae Daa said...

wahhh...bestnya dah merasa winter...dengki... =p

kasihredha said...

first time tau tentang ni...:)

EmpayarUtama said...

Boleh jadi selimut tak?

CIK JATT said...

first time i tengok benda ni...

Syaima' said...

wahh penah nampak kat kedai tapi tak beli sbb ingat tak berkesan. kena beli nih, umah ni pon tingkap selapis jeee sejuk gileee.

Kamalia said...

uwaa..jakun nye ai..xpenah tau pun,sadis sungguh..sbb kat sini xde sape yg guna bnda ni,so sume org xtahula..nnt ai nak cr,rs nak beku dah duk danchi nih..gagaga

Run Away said...

best ar...duk sana sejuk kan.....hekhek...;d...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...