♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Tuesday, November 22, 2011

♥ KiSaH BENTO ♥

Hye uols lambat plak post n3 today bukan sebab apa best layan marathon Taiwan drama hikhik....5 kali ulang citer It`s Started With It Kiss I & II ...suker ketat-ketat citer ni even hero ngan heroin dia tak berapa ensem ngan cantek but acting theyols sangat superb woot woot.


ini lah rupa bento adam yang dah siap di ikat then kena letak dalam beg bento nanti


Bento aka bekal dalam bahasa melayu nya ini ai buat every day kat Adam gi youchien di sebabkan masalah tak der makanan halal, gigih si mama bangun bikin hari-hari. Ni if kat mesia tak payah susah-susah khen singgah beli kat warung tepi jalan jer beli nasi lemak etc. Kat sini tak boleh la....so  menu semua ai ikut jadual yang youchien kasi bezanya another kids makan yang tukang masak youchien buat but adam mama kasi bento. So dalam sebulan memang menu berbeza...dari sini ai belajar menu japan yang tak pernah ai buat lagi macam sanshoku yang guna 3 color. (rasa macam dah buat n3 berkaitan ngan bento tapi malas nak cari link balik ...boley gituew???)


Kat sini memang budaya bawa bento so tak de peliknya. But dah lama ai tak upload pic bento adam sebab now macam tak sempat plak....every morning mesti busy issyyy tataw buat apa hahahaha!


contoh bento adam yang ai bikin. tak lawa sangat sebab bab deco memang ai fail....hentak kaki nangess!


Kat sini memang jual macam-macam jenis hon (buku) cara nak buat bento....ada untuk kids, adult even outdoor pun ada....bezanya rajin ker tak nak ryori (masak) etc. Special menu kat japan ni semuanyer simple-simple belaka tak der yang kena ryori sampai sejam lebih...semua less oil,sugar,salt!


antara hon bento yang ai ader.


Bab bento untuk kids ni yang penting kena creative jer....tangan kena seni (ai bab ituew tak mampu uwaaaa nangesss). Ai pun ada buat yang error bab deco ni last-last malas pikiq kasi dia makan terus ngeh ngeh ngeh.





nota ibu jari manis ai:: stress tengok PC ni sebab video card rosak plak malas nak guna lappy sebab banyak software ai install kat PC...nampaknyer kena beli baru la VC.. terbang 1man (tetiba rasa macam kedekut giler ni) OMG yeahhhh clap clap clap esok nihon cuti hari pekerja woot woot ai super loike cuti ni ngeeee!







46 comments:

Asrul "iLham" Sany said...

curlast bento2 yg kawaii...

sy slalu beli bento kat jusco

ohsem (addicted sebut perkataan ni)

mizzkechique said...

bungkusan tu sm mcm kt kg sy buat bila bg moreh.. mmg ada kain yg mak buat untuk bungkus cenggitu.. hurmm, bento tu bekal rupenya..

Asmara said...

aha sama tiru buku bento! kdg tak sempt nak ikut menu sekolah, ikut menu balance lauk semalam je. hehe.. bento mmg simple tp byk bhn kdg renyah jugak nak gunting2 nori tu. huhu..

Nieza said...

menarik yer..memerlukan kerajinan juga yer nak buat bento pepagi tu Ayu.tabikla sama Ayu rajin juga tu.akak kalau tapaukan bekal kat mr.hubby tak adanya nk hias pelbagai pun..kalau suruh buat bento gini adehhh lagiler malas:)

Ida,Japan said...

rajin ayu deco2 bento adam...sorang boleh la ayu...kalau 3 4 org ni haiii jenuh la..k'ida buat bento ringkas jer ayu..tak dak deco2 ahhh....tak sempat pagi2 hiiii

azam said...

yum ²...kalau camni

hari² seronoklah......pergi kerja bawak bento pun xpe

kasihredha said...

kreatifnya ayu...sukee

ajumohit said...

Cantiknya blog Ayu!!! Rajinnya decorate bento sebegitu rupa, baru selera Adam nk jamah bekalnya

sitiezahim said...

nasib baik tak jadi ke jepun kalau tak i pon nangis sama ngan u la ayu..hihihihi

Aziela said...

waa...tukar header lagi nampaknya...suker..suker...hihihihi. Eerr...kalau kindy kat sini...makan dh siap kat skolah. Oh yer, kalau bawa menu lain drpd youchien, x boleh ek?

Yan said...

eemmm..interesting..suka akak tgk.


kalau akak mintak dikirimkan, apa sudi ayu kirimkan..

akak berikan charges nya n everything lahh..hee

Saiazuan said...

saving duit kan klu bekal mcm ni :D

Cik TeN10 said...

ari tu sy ade tgk program ape ntah kt tibi nihon ni.. diorg buat survey la.. antra banyak2 negara nihon teretak pada tangga teratas utk kategori ibu buat bekal utk anak pagi2.. rajin betul kan housewife kt nihon.. anak plg ramai p mostly dua org je.. cbe macam kat mesia.. anak 10.. jenuh buat bentou la si ibu.. last2 pengsan kat dapur.. haha

Teratak Hami said...

Apasal pink color bekas bento tu? huk, huk. Ni mesti ikut mama gegirl !!

Kat U dulu akak takle bawak bento sebab mesti nak bertingkat2, nasi, kuah2 sampai malu nak bawak. Selalunya makan kat shokudou jek.

CIK JATT said...

eh eh. tukar header baru. sweet:)

rajinnya u. creatif lak tu. i selalu berangan nak buat bekal kat anak2, tapi masa tak mengizinkan. awal pagi dah kena kuar rumah. syioknya kalau jadi housewife

a.k.a Fatin Mraz said...

owh..itu ke bento..

mm..bagus ya.. ryori x sampai sejam.. less sugar pe sumer..
sgt healthy..

mana belaja ikat bento tu.. hehe

アヌムちゃん said...

comel gk bentou yg kak ayu buat tu.heee.kne rajin la kan..heee..

aa psl tabehodai tu..dlm 1000yen gak rasanya.huhuu

farmys said...

tak pernah try bento.. ada ke jual kat m'sia.. biasa bedal sushi jer.. tak sama ek sushi dgn bento?

aTy _faRed~ said...

waaahhh..kat sane pakai beg bento macam tu ek.. kat sini bebudak mesti tak mo bawak.. soh isik jer dalam plastik..huhu... bento tu nampak menarik...

aanie said...

menarik je deco bento ni....kalau ai jadi adam, rasa macam sayang je nak makan....kekeke....

nyonyacyber said...

wahhh.. hang ckp tak pandai hias comei2 bento tu.. tp lawa jer aku tgk.. kalau aku agaknya lagi la kecundang bab hias menghias ni.. hahaha tp aku suka la part bento depa mesti balut kain camtu kan.. kalau aku buat kat anak aku camtu agaknya mesti depa gelak kat sekolah kan haha

acheeqa farhana said...

cantiknya..sayang raseny nak makan..hehe..

btw,sgt kreatif la..

Syaima' said...

adeh harap2 bile anak dah kena masuk sekolah dah balik msia. haha tak sggup nak buat benda tu semua. untuk hubby pon tak buat bento.balik makan kat umah je senang.tayah hias2.

Munnafendy said...

comelnya bento adam kak! mesti die hepi je hari2 mak die buatkan bento cumil =)

Zana Adieyza said...

bento yg menarik boleh naikkan selera kanak2 untuk makan kan.. budak2 ni lebih tertarik kepada makanan yg macam2 bentuk & warna.. so mmg kena pandai hias makanan bagi naikkan selera..

bangun pagi demi siapkan bento Adam adalah satu pengorbanan yg besar.. tahniah dear sbb berjaya untuk pastikan Adam bawak bento yg berkhasiat & menyelerakan!

So Shy Lady said...

woh kiut miutnya bento tu, syg nk mkn. ikat comel2 tradisonal btul tuuu ;D

Papa Mifz said...

rajin nyer buek bento yer...untuk si suami tak buek sekali...:)

zuwaidah said...

ooooo begitu rupenya bento...bekal rupanya..so creative lah..agaknya nak bagi kita sendiri selera gamak yek

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

sungguh kawaii itu bento =0).
hari tu nak beli buku kat tokyo, tapi tulis dlm nihongo...huwaa!nangis (T__T). Vi bkn paham semua tulisan tu...

WuMing said...

Cerita jepun dan Korea banyak crita Cinta... Tak minat...

Bekalan tuu nampak macam cerita Doraemon saja..

Hanie_Dew said...

bento comel kan. nak blaja buat bento la pasni. dah comel. yg buat pun boel jadi comel sama. deco tu tak kesah la sis., janji ngap sedap sudaaa...

nak pinjam gaun..silakan...hahahah

azam said...

Entry hari ni??......xde ke??

Soo Hae Daa said...

wahhhh...sgt ketif kak ayu....cntiknye..lau sy tu, dh syg nk mkn sbb comel sgt..eheheh

YONG JIAO XIU said...

woa ni kata tak lawa? mmg comel sangat la. rajinnya. Bagus la ayu dok sana, jadi terlebih rajin dan creative. mesti adam happy sebab ayu wat mknan tuk dia. kot klo blk mesia, ayu dah tak masak nanti, grenti adam tya punya.

Kazen said...

bagus laa istri mitahli + ibu contoh :)

Entri terkini | Wordless Wednesday 19 | My New Header

Juliet_iRa~" said...

comelnyaaa..

sgt kawaiii..;p

msti adam mkn dgn berselera..

:D

Juwita Jamaludin said...

salam ayu.. semalam dah datang bagi komen tapi tak leh gak.. kalau guna ihone gitu la keadaannya.. zaman akak kat jepun berbentou untuk fathnin dah berlalu dah.. huhuhuhu dulu kelam kabut je.. hihihihihi tapi best bila nampak comel dan anak makan habiskan....

Tentang Kita said...

bento tu bekal ker...cantik jer deko yang akak buat tu....

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

curlastt ko jah....

Hanis MY said...

vogue d vas je i tgk bento tu...

p/s: eh cemana tahu i telah merantau hehe...

Rtp Farra Arisha said...

arisha pun suka bawa bekalan..hehe. the food looks very yummy! YUMMY!!

fazilzura said...

suke tgk BENTO jepun .. cute je, nak wat BENTO kene pandai hias ye? kalau hari2.. mau pening nak menghias nye..

* eh awk , kt sanun ado jual buku psl FELT dak ? aci belikan ... ?/

Run Away said...

menarik dan comel kan...penah tgk kat cete jepun...;d

sudipVSsenduk said...

semua mak2 dkt sana mmg kena deco bento utk anak ke? kalau main letak mcm gitu je tak leh ke?

Lady Shana Sweet said...

ala... mau bento..!!!

Blog Skuter Merah Jambu said...

bento...cantik jer hias...hehe...nampak lebih berselera...untung adam ada mak macam nie...hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...