♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Friday, November 11, 2011

♥ Benda Sihat Tapi Tak Mampu Nak Telan ♥

AsSalam di tarikh yang cukup cantek 111111, mesti ramai yang tunang, nikah or bersanding pada date ni kan. Semoga kehidupan yang dilalui pun sencatik number ituew. Today dah start ame/hujan plus ada angin uwaaaa samuii/sejuk giler kat sini....tak sanggup nak keluar....melekat kat kotatsu jer jawabnyer...penyakit M pun suda datang (meraung) hentak kaki kuat2 ngeee!

Today nak share ngan uols tentang satu makanan yang sangat sihat tapi seriously tekak ai tak mampu nak telan. But benda ni fav my darl....dia breakfast ngan benda ni every day tanpa rasa jemu *KAGUM



 jeng


 jeng 


jeng


!!!!





Natto dalam BM tak sure sebuat apa ngeee....


Natto ni bahan utamanya ialah kacang soya...if kat tempat ai cuma brand ni jer boleh makan sebab brand lain suka letak alcohol, even kat Jusco pun tak ader boleh dibeli...nasib baik kat sini ada 1 supa yang jual natto tak letak alcohol....so be careful ekkk bukan semua natto boleh di makan.

Ai tak sure orang lain but ai dah try makan 2 kali benda ni then luah balik tak sanggup nak telan sebab bau dan rasa yang sangat PELIK bagi ai. Memula ikut petua kaka cantek suruh makan ngan kimchi tak ok gak then darl suapkan mix ngan miso uwaaaa lagi tak boleh telan...last sekali terpaksa  mengudur diri dari percubaan nak makan natto.(hahaha baek punya ayat :o) 




Natto is a traditional Japanese food, made from fermented soybeans by adding healthy bacteria. It has a very individual strong taste and smell, a sticky consistence and is usually served for breakfast (but of course, uols can eat it every time of the day). Natto is rich in the enzyme nattokinase, which has been shown to reduce the risk of blood clots and help break up the plaque associated with Alzheimer's disease. But selalunyer yang baik tu ai tak mampu nak makan uwaaaaa nangesss! 


ni meal yang selalu darl makan....selalu dia mix ngan natto....now darl breakfast miso+taufu+natto or miso+tamago+gohan+natto ....if ai di suruh makan jenis ni awal2 dah angkat bendera putih ngeeee. 





Make sure lepas makan natto brush ur teeth ekk sebab nanti mulut berbau. Sapa nak kulit cantik macam Koyuki amalkan lah makan natto. Pada yang boleh telan natto ni ai tabik springggggg kat uols...sugoi clap clap clap lalalala.


Ok habis citer pasal natto ni, iklan sat na....


antara menu yang ai buat last week....kecuali pudding tue jer


sekarang musim orang buat pudding kasih bertaut khen....actually ai dah buat lama masa bulan July lepas ...sebab geram tengok kaka ita & kaka azlita buat so ai try la juga....suka yang kat dalam warna warni tue sedap...ai ni jenis suka try...sekali buat if ai suka akan buat lagi lepas ni if tak suka memang tu la terakhir ngeeee.....but nak buat pudding ni kena ada mood rajin sebab banyak step kena buat....if uols noticed ai suka buat set nasi kan??? urmmmm dalam umah ni memang laju if buat nasi set2 gini dan ai memang suka try menu nasi ni....hikhikhik! Uols plak bagaimana???








48 comments:

azam said...

nampak macam sedap....hehehe

kira macam taucu la nih...hehehe

Syaima' said...

tak boleh telan natto!bau pun tak leh tahan ape lagi nak try hehe. tapi i durian pon takleh makan. hehe. rajin nyeeee masak bebanyak.kak ayu buat miso sendiri ke?camne eh nak buat?selalu i beli je kat supa. leceh tak nak buat?

Anum said...

anum tengok je dah tau comfirm anum x leh makan
hehehe

Teratak Hami said...

Akak pun tak suka Natto tapi boleh telanlah dengan nasi. Makan tempe lagi sedap.

Menarik tengok puding tu. Tak pernah jumpa lagi kat sini. Nak jumpa, kena buat sendiri la gamaknya kan.

Amie said...

selamat pagi Ayu,
macam-macam ada ye...nape tak makan je Ayu, nantikan dapat kulit cantik & gebu.... he hehehhh

sedap2lah pulak menu hidangan Ayu minggu lepas tu ye...mmmm

Hanie_Dew said...

saya! suka makan. natto tu mcm pelik tp macam sedap je. nak cantek punya pasal kalau ada akt m'sia nak try jugak la. mana tau bole telan bole cantek macam Koyuki. hihihihihi...


wah masak set nasi tu dah macam kat retoren. cole bukak kedai ni. presentation yg menarek.

mizzkechique said...

mende tu mmg pekat likat cenggitu eh.. adeh, klu ai mmg xleh telan.. huhu

Ida,Japan said...

nato..pernah try mknsekali,,,,pun tak leh telan hee...kt tadika, selalu gak dihidang kt budak2 kan...wahhhh..mcm2 menu ada kt bawah...rajin adik kita ni msk yer...pas tu puding kasih bertaut tu..cun la..

Diana @ bilakukatacinta said...

dear...natto tu dah mcm tempe kan? hehe...yelah..dua2 dari kacag soya yg diletak menda2 bakteria tu....tp natto ni jd sebiji2 lah pulak


busuk sgt ke natto ni smpai kena cuci mulut? mcm bau jerng/petai ke...or mcm bau cencaluk?

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

azam::nampak mcm taucu tapi bukan~


syaima::khennn fengsan nanty weols....KA dah send link kat twitter cara nak buat tue


Anum::khennn sticky sgt


k.fizah::arrr tempe ok lagik...dah ramai geng blogger masakan buat pudding tue...if nak recipe nnt ayu kasi link ekk

k.amie::kalo blh telan awal2 dah makan kak...sebab x sanggup la ni ngeee...arr minggu lepas punya menu


hanies::WOW uols suker..??kena rasa baru tahu blh x ka ngeee...kwn ai ckp ada kat mesia la....but ai x sure kat mana....isyyy x mampu nak buka restoran lagik ni


MK::arr mcm gituew la....x masuk part bau lagik ...larik jauh2 la


k.ida::tue la pasai kat youchien theyols kasi then my adam mmg mkn just mama dia jer x lalu....


diana::arrr adek beradik tempe but rasa dia lain ...tempe x berbau kuat...petai bucuk lagik kot

アヌムちゃん said...

takpenah gak try natto tu..teringin nk try sushi natto dekat kedai sushi tp takot tak tertelan je.hahaha

mamaNoriz said...

soya fresh tu ek...seketul2 nmpak...

mesti byk khasiat dia compare kite minum air soya je kan...

tpi mmg nampak lain macam lah...hehehe
sya ni tekak kampung je...huhu

yatie chomeyl said...

dekat hoikuen SN pun ada bg natto ni rasanya. xsure la dia makan ke x uuhuh kalau I mmg xleh telan la

❤paperdoll❤ said...

tingin nk makan nato tu sbb org kata sedap..kimci...sukaaa..ahaks..

hazila said...

Akak masih cuba membayangkan apa ke rasanya natto tu....

lizz said...

macam likat...jer natto ni...wah tang kulit cantik yang tak tahan..ni...

Yan said...

bagus tu ye.. makanan sihat.. cam ne ek rasanya..

aleen aiden said...

aaaa ayam tu,nampak mabeles sangat!xnak cakap pasal natto.nak tengok ayam jek.hu3

Munnafendy said...

waaaa....nasik ujan panas!! nak nak nak!!! ey nasib jauh je kak, lau tak da lama serbu umah akak nih,.haha

erk..natto tu mmg melekit2 ke? mcm loya je nk mkn =.=*

Hanie_Dew said...

ngeeee...si hanie dew hari hari cantek. hahahahha..fengsan..

tiefazatie said...

bestnya sis msk2 tue..tergoda..
tp yg natto tue adeh..pelik..

Asrul "iLham" Sany said...

melekit2...

cam pelik lak

:D

So Shy Lady said...

adik bradik tempe gak ni ye!

akk pon suka msk nasi n lauk pauk compare kek/dessert/biskut etc
coz t.prlu sukat main campak2 je ;D

Papa Mifz said...

ice cream cornetto papa mifz mkn la...huhu

Asmara said...

alamak dear. mesej ai x sampai ke tadi? guna iphone ni kdg x tau, penat menaip. hehe..
*bdw aii mmg peminat setia natto no 1. hari2 harus makan, kdg smpai 2 pek. hihi.. mustard dia yg ada sake, tp natto biasa ok kene check ing. eh tapi natto takde la bau kuat. asben kata ok je(kene tnya dia sbb dia xmkn, tnya org yg makan mmg kata xde bau, hihi..), kalau dicium mmg berbau tp kalau letak atas meja takde bau apa pun. :D
akk pun nk buat entry pasal natto, dah amik gmbr lupa je, nnti aii backlink ayu. :D

Sue @ Nenie said...

Salam Ayu..Thanks sudi singgah blog Sue..He he he..Sebelum ni kalau singgah selalu silent reader....

Wahhhh Natto..Teringat pula cerita Si Ika@Bangkok...

Agak2 lah rasa dan baunya lagi kuat dari taucu yaaaa...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

anum::hahaha ai pow x biasa makan natto sushi tue....mmg x layan hahaha


mamaNoriz::sama la tekak kg jugak...x rasa mcm air soya hikhikhik


yatie::my son kat umah jer...sebab papa dia ajaq makan ngeee


sista::OMG sedap??? tekak kiter lebey kurang dek ....confirm x suka...nnt blk cuti ai bw sekotak try na


kak hazila::x terbayang gituew hihihihi


yan::susah nak ckp...pd yg suka oke kot ngeee


aleen::yayaya ayam ekkk marik menambahkan lemak di badan ngeee


Munnafendy::nasik hujan panas tu buat masa raya haji lepas...menu tu jer...fav ai taw


hanie::x per mmg lawa pow...bukan puji tapi realiti gituew


tie::pic berthn tue asyik update benda lain jer


asrul::hikhik pelik ekk org mesia tgk :-p


so shy lady::arrr adek beradik tempek but rasa lain yer...tempe ai boley telan lagik....khen ai suka masak nasik gini senang...


papa mifz::OMG hamboiiii bunyi mcm layoq jer ni


k.as::wahhh sugoi makan ekkk....ayu dah try x blh2 gak...fail bab ni sbb darl mmg every day makan dlm fridge mmg ada stok 2 bungkus mean ada 6 kotak selalunyer.....owh nk buat gak ekk...x per share la info mana yg perlu :))


kak sue::finally kan SR dah boley bersuara kat gini....ureshii....jgn la malu2 biler terjah sini ekkk...owh ika ada buat ekk n3 pasal ni??? nnt check blk,,,,arrr bau kuat dari taucu tue

syafiqakarim said...

sedap le?
pelik je -.-

ajumohit said...

Hihi mmg selalunya mknan berkhasiat tu yg susah nk mkn, try letak or mkn ngan sambal ke ok tak Ayu? Keh keh apala idea Aku ni

Liza said...

salam kenal Ayu...akak follow yer...jemputlah ziarah dapur akak pulak yer...
dlm bnyk2 menu kat atas tu kan, nasi tu yg akak pilih....muahahaha

Nieza said...

amboi sedapnya menu ayu ni...semua nampak menyelerakan:)

Soo Hae Daa said...

Sy tgk pic kak ayu ltk ni cam xslera jr tgk..lau sy mybe xlalu gk..tp lau pk demi kult cntik n kesihtn..iAllah leh pksa rela tuk mkn...kikiki

Hanis MY said...

mi dgn i hantu natto hehe... yumm!

Run Away said...

kalau tak meleket-leket munkin leh di makan juga...hekhek..;d

Rtp Farra Arisha said...

the dishes are so marvellous and delicious..can you cook for me too? :'P

alexa yussida said...

woww...nyum22..cantik2 la puding tuh...hehe

netto?tgk dari rupanya mcm surrender jugak je...xleh telan nih >.<

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

Salam rindu utk kak ayu! =0)
alahai..tak der rezeki kita nak jumpa hari tu kan..tak pe kak ayu, kita jumpa lain waktu...
Wow!nampak sedap nya natto tu..terliur nengok... V rindu nak mamam fresh sushi dari japan...huwaa! teringat2 dibuatnya...

YONG JIAO XIU said...

saja je ayu ni kan,kasi meleleh air liur...lazat betul lah. gaya mkn kat kenduri kawin sudah.hahaha ye betul tu ramai yg kawin,ari ni org sebelah umah bersanding, pelamin buat kat umah yong.tp yong busy gila smlm tak sempat jenguk pelamin. tdo pun 2jam je. tu pun dah kira terlajak tido, sebab report bertimbun. time org dok bsanding depan umah, yong tdo. ni kira mcm baru lps bangun la ni. bc2 blog sikit, sebelum sambung buat kerja balik. esok due.huhuhu.

Daddylicious said...

rupa macam tempe laa...

anymz said...

biasa la ayu.tekak melayu lah tu.tekak melayu b/fast nya dgn nasi goreng lah.mi goreng lah,nasi lemak lah..semua pedas2 kan?
eh!banyaknya menu tu.terliur pulak akak tgk ptg2 camni.hehe

happyichigo♥ said...

natto tu tak pernah dira try...nak try tapi tak tahu kandungan ade alcohol ke..sedapnye tengok masakan yang ayu masak tu,yum

kasihredha said...

akak suka miso soup :))

Jue said...

aku nengok je mmg cam xkena ngan lidah aku hahaha
kalau Hanie neh bole layan aku rs sbb dia urm pcinta makanan hahaha
wah kemain ko present hidangan tu! kelas!

محمد رازيق said...

tak boleh bla rupa nato tuh.. huhu :(

Ros said...

Salam ziarah
Kak Ros tengok pun rasa macam tak boleh nak telan, mungkin pasai bukan makanan tempat kita kut...tapi menu yang kat bawah tu,Kak Ros dah teliur dah ni....

Niena Pengembara Ilahi said...

erk...ada rasa cam tempe x?

E-na Lovely Kitchen said...

belum pernah try dan x rasa nak try...;p

11.11.11 pukul 11.13 baby boy family malaysia kt sini dilahirkan...maminya cuba nak push kul 11.11 tp xde rezki...

Ana Ghazali said...

heee...11.11 befday anak sedara sy...tue jer yang ingat..haha...wah..natto...macam mane la rsenyer yer...kalau masam saya tak makan...hee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...