♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Friday, November 25, 2011

♥Fuyu / Winter♥



Sekarang kat nihon dah masuk musim fuyu/winter pagi tadi suhu pagi 1 degree kat sini....tengah hari ok sket 12 deg but today angin kuat giler....samuiiiiiii.   Adeh memang mencabar nak kuar dari futon plus nak buat bento kat si Adam ni dah dapur tempat paling sejuk...rasa fridge lagi panas dari suhu kat dapur ni ngeeee. Fuyu la antara musim yang paling ai tak suka....maybe sebab dah lahir kat tanah melayu sepanjang 25 tahun hidup kena hujan panas jer tetiba kena suhu 1 deg terus rasa badan boleh beku hikhikhik. Tahun ke 3 rasa fuyu kat sini still tak suka gak ngeeee. Meh ai nak citer antara fakta bila fuyu kat sini.


1) Illumination 


If haru/spring ada sakura, natsu/summer hanabi, aki/autumn momiji sini fuyu ada illumination yang sangat cantek bercahaya dan warna warni gituew.....seluruh nihon bercahaya gituew...budaya theyols gini.


kirei ne...pak cik gugel jer sebab pic ai tak lawa plak tengok...suker yang pink tu




2) Winter dish 


setiap musim kat sini ada makanan yang wajib di makan...setiapnyer ada kebaikan untuk musim tersebut....untuk fuyu ada 4 dish yang selalu nihonjin makan.


 nabe, udon , soba & oden. 

Nabe & oden  made from various ingredients stewed together in a kelp and dashi based stock
Oden is served at many Japanese street stalls and convenience stores and often cooked at home served in a big pot at the table so everyone can enjoy eating this tasty and warming dish together. There are so many different ingredients that you can use in oden, but the most popular include fish cakes, boiled eggs, daikon radish, konnyaku and tofu. So selalu orang makan atas kotatsu sambil masak ....kaki plak kena heater....memang terbaek la...nabe ai selalu buat guna kuah tomyam dah macam steamboat gituew...


3) electrostatic


Benda yang paling ai benci sekali bila selalu kena electrostatic (betul ker orang pangey gini ek) hahaha ...obvious bila pakai baju bulu-bulu yang boleh kasi caj letrik tue...ai selalu kena bila buka pintu keta or kunci umah...serik oiii sakit giler. So kat sini ada jual ring anti static & jenis spray kat tangan tu.





yang ni just ¥100 jer beli kat daiso hikhik but ada yang jenis mahal gak...ai pakai last year tak effect pow (ker sebab murah???)...still kena gak,  last buang jer ngeeee.




4) Kulit Kering


Bab ni rasa semua kena kot....bila fuyu kulit jadi kering sangat plus buruk giler if tak letak moisturized so ai guna Nivea Body Milk untuk sapu whole body.



nivea skin milk just ¥635 jer ikut supa gak....250ml tahan 2 weeks if guna every day. 




5) Badan Gatal


Selalu waktu fuyu badan akan cepat gatal-gatal right??? ai selalu kena kat kaki maybe sebab selalu letak kat kotatsu then malam ai tidur guna futon yang letrik tue. so hari tu ai ada tengok tv sebab apa kiter selalu gatal...salah satu punca sebab electric dalam badan tak kuar habis. So theyols give 2 solution... first jalan atas tanah tanpa pakai kasut or second ambil sikit tanah then buat macam kita samak tu...then after that should be ok. Ai tak pernah try lagi...nak buka kasut jalan atas tanah pun tak sanggup sebab sejuk giler...*fengsan*  


6) Main yuki/snow


Mesti ramai yang plan nak snowboard or ski waktu ni....jarang sangat area kanto ni yuki nak turun lebat-lebat kecuali di kawasan /bukit. Kalo kat ken ai tempat yang paling banyak yuki kat area Nikko la. Selalu terjah situ jer if nak bawa adam main /snow.


biler ada anak ni mampu naik sori jer....nangesss! 


7) Dumbo & Toyu

Dumbo/heater & toyu/minyak tanah sangat penting waktu sekarang....untuk tolong memanaskan suhu dalam umah. Tak der dumbo boleh beku lol!


antara heater...crdt uncle gugel 

So ituew antara fatkta tentang fuyu kat sini....rasanya ada ai tertinggal tak ek...ingat benda-benda yang penting jer....!




nota ibu jari manis ai:: now ai down with flu & cough sigh....berjangkit from adam...sangat tak best rasa badan sekarang.











48 comments:

Hanamiko Sakura said...

wah2.. betul ke tek best waktu fuyu?? haha.. teringin jugak nk merasa waktu fuyu..

Ira said...

okay, jom kita main snow kat nikko.. errr, bila ek?? :P

Anum said...

wow seronoknya

アヌムちゃん said...

takpernah lagi rasa yg oden tu.huhu

azam said...

seronoknya....

tapi makanan....hahaha dah jepun sgt dah....
tomyam ke....ikan bakar ke?? sedap gak

Teratak Hami said...

Fuyu adalah hari orang jarang mandi pagi .. dan malam hari berendam dalam ofuro (eh, betul ke ofuro?) Camne pun akak tetap mandi pagi tau!!!

Zaman student kaya, main ski sampai ke Niigata dan berkali2 pulak tu. Snowboard takut sebab takde "hand brake"

Hanis MY said...

kulit kering dan kena tahan sejuk pg2 asa mandi uwaaaa.... tapi time tuki turun depan rumah syok la jugak.. yuki kat rumah kak as banyak nak pengsan huhu...

et said...

bestnyer uols...sabaq yer..moga flu uols akan kebah n boleh njoy fuyu dengan gumbira..
rindu nak main snow.tapi kulit gatal+ kering sungguh..blik m'sia, tinggal kesan hodoh dikulit i..hahaha

sedapnyer musim sejuk makan benda berkuah yg hangat2..huhuhu

sudipVSsenduk said...

Fuyoooo.. tak besnya fuyu. Err nak tanya sikit, agak2 seminggu berapa kali mandi ek?

lieyalatif said...

hai....salam kenal

wah bestnye...lieya suke mkn makanan jepun ni.....nak gi jepun ntah bile dpt merase ekekekeek..tumpang bace citer org dok jepun dah cukup syukur dah......he he he

Fadzli Amir said...

Salam kenal...
Memang tak tahan kalu sejuk sangat...hehehhe...bermacam2 penyakit datang...mungkin dah terbiasa ngan malaysia...org malaysia la katakan....

sabar kagawa japan said...

rindu fuyu,,,,uwaaaa kite kt nihon alhamdulillah xsakit lgsg...in fact selseme pon x...mmg badan ni perasan nk jd nihonjin...adoii dah turun yuki ke kt sane?

Kamalia said...

Kulit ai pun kering,nk2 kat bhgn muka..pipi ai dah nmpk mcm pkai blusher, tp xleh pkai bedak sbb akn nmpk kulit tu mngelupas..sobs! Pkai moisturiser pun still sama gak..mlm td yuki trun lebat, pastu hujan n arini angin kuat sungguh..samuii kn.

Amie said...

brrrrr...sejuknya Ayu!
menu tu sedap2 belaka....sharelah resepinya...

hazila said...

1 degree Celsius? Tidur malam pasang aircond 20++ pun boleh menggigil. Untung boleh dapat pengalaman macam ni di tempat org. Kalau kat tempat kita ada musim panas dengan musim hujan je...

Asmara said...

bab electrostatic tu mmg betul, tensen lg2 nak pegang pintu kete, fobia jadinya. haha.. gelang tu mmg tak efektif, try guna yg spray. nivea mmg wajib utk bdk2, lg satu lip balm harus pakai sebb bibir kering dan merekah. uhuhu..

Cik TeN10 said...

Yeahhh fuyu la plg i tak suka skali..dekat sendai salji tebal !! Nk gerak susah !! I bru je taip entry pasal pengalaman pahit dimusim fuyu..tp tak publish lagi la..hehehe

aTy _faRed~ said...

beshnyer main salji..!! musim winter..dolu2 asben kate nak bawak hanimun kat tempat ade winter.. tapi tak bekesempatan lagi..sebab asal kan winter jer ai muler ngandung..tak ley ar nak jalan2 sangat kan..[last yer ai ngadung bulan 11-12 ni sebelum keguguran] tahun ni pon same..jadi kene tunggu bawak anak sekali nanti..aru besh kot..:)
lampu tu sangat cantik..[cantik sangat2 dari i-city yang kat meysia ni..huhu]

Aziela said...

nanti mandi air panas kat hot spring....reda sikit demam kot... ehh..boleh ker kita mandi? Public sgt kot kan..haii.. Semoga sembuh segera yer... Rehat dan alot of fluids...

Asrul "iLham" Sany said...

bestnye salji2

leh pakai kot bulu2

or pelok abang bulu2 cam Amer

muahahhaa

ieda said...

wah cantiknya dikk
teruja kejap akak tgk nie :)

makanan mereka disini sedap2 ye .. semua steam2 je kan :)

ajumohit said...

Bestnya duk main salji tu, mmg gigil2 nk wat bento si Adam, Ayu, dgrnya Japan Ada earth quake, semua ok kt sana?

aanie said...

ai x pegi jepun pun kena elektrostatik kalo time sejuk2 pegang besi....kalo g jepun, pengsan la asyik kena je...huhu...tp dah ada gelang tu ok la kan...kalo ai pakai kat sini mesti org gelak..kekeke...

WuMing said...

Best nyer..........

Juwita Jamaludin said...

ayu good info baru teringat pasal elektrostatik tu akak selalu gak kena dulu.. hahahaha.. rupanya sebab fuyu ye.. akak pun x suka fuyu tapi suka snow boleh tak gitu...;)

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

nak gi jepun..wuwuwuwu!!!

EpoLღKekunangpelangi said...

Dari kecil dulu teringin nak ke jepun. Bila tahun tu, tak tahulah. Agaknya, Takuya Kimura pun dah kerepot. :D

YONG JIAO XIU said...

lawanya.maybe dia taknak org stress sebab cuaca tak nmpk cahaya matahari kan. sebab klo kat rusia grenti meningkat org bunuh diri sebab kemurungan tanpa cahaya. yong pun tak suka klo tak dpt tgk matahari. huhuhu selamat la hujan kat sini, but still kekadang matahari muncul.
amik je tanah tu, dlm bekas, pastu letak kat dlm umah.hehe nti blh pijak. bijak tak? hahaha, pijak salji la klo kat luar tu. beku terus darah nanti. hehehe

kasihredha said...

bestnya...
dapat tengok gambar pun jadi le

Che'gu Anuar said...

uihhhh.. syoknya.. sejuk.. i like sejuk... tapi kalau sampai beku, naya jugak noooo...

Kazen said...

untunglah leh rase sume nie :(

Entry Terkini | 12 Kelebihan Mandi Air Panas

sitiezahim said...

comelnye heater kat sana..mm betul la kata en husben saya...hihhi..kami kat sini pakai heater lekat permanent kat dinding, ada tombol just pulas aje..hehehe...

Mrs. Lady's Stylo said...

Salam buat semua stylo ladies di sini! :)

Khas buat PENCINTA HANDBAGS!
Koleksi yg menarik & stylo serta tips2 berguna.

Kunjungi kami di http://mrsladysstylo.blogspot.com/

TQVM! :)

si ngokngek said...

waa~untunglar dpt gak rasa salji tuh..
kena belajar pepandai,yeah!!

kak jgn beku sudah lar,take care..wink**

EmpayarUtama said...

gamba-gamba pakcik gugel tu memang cantik

Rtp Farra Arisha said...

winter dishes look very delicious..hehe.

Kazen said...

jgn lupe kat mane2 pun Salam Maal Hijrah :)

Entry Terkini | Doa Awal Tahun Dan Doa Akhir Tahun Hijrah

L said...

waaah.. beshnyer.. huhu.. salam maal hijrah k.=)


jom baca sekejap..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/11/pandai-sangat-dah-kan.html

Papa Mifz said...

1 degree..wow sojuk tuh...

jeles nyer tgk gmbr main salji tuh...huhu

Run Away said...

wahhhh....best nyer.....bila agak nyer dpt merasa main salji ni..

Schajar McFlurry said...

sini dah start fuyu dah.... besh sangat2!

Papa Mifz said...

* den mmg org nogori..;)

Dalila Hamid said...

seronoknya... cantik

Saiazuan said...

cantiknya illumnation tu :D

Ijah EmoTemo said...

nice entry uols! ;)

kulit kering tu mmg selalu baca kengkawan I yg merasa musim sejuk heheheh....

p/s: sorry lmbt singgah belog yu eh...

Blog Skuter Merah Jambu said...

wah..lampu ict jepun...hehe...

Umie said...

ayu, aii pun tgh mengalami kegatalan badan..& mcm uols gak, tak sanggup rasanya nak jejak kaki ke tanah tanpa kasut...samuii...;-(

Hanie_Dew said...

teringin nak main yuki. kurier ckel bole ke.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...