♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Monday, December 19, 2011

♥ Lobster ♥


Salam di hari Isnin yang makin hari makin sejuk, sampai ai dah start pakai sock 2 lapis sebab jari kaki ai tak tahan sejuk nanti akan bengkak selalu jadi time fuyu ni....menciiii taw, cepat la bulan April. Ituew la manusia bila panas minta sejuk bila dah sejuk tak tahan nak panas pula...serba tak kena DUSH!


Hari Jumaat lepas lobster yang weols order dah sampai wootz wootz!! Last month if tak salah ai weols tengok citer pasal lobster kat TV then theyols terjah gi lobster village kat ken/negeri mana ai tak ingat so kat situ la ogisan/uncle cakap pakej if nak beli lobster berapa ikut saiz actually. Selain lobster ada jual seafood  macam kani/ketam, sakana/ikan, hotate etc. Di sebabkan darl tahu sang isteri dia ni memang teringinnnnnnn (panjang harkat tue ngeee) sangat nak makan so dia order la thru internet. Memang kat situ dah pesan if nak order kena dalam 2 minggu sebab dia takut tak ada stok. Alhamdulliah rezeki weols ogisan tue reply cakap stok ada then akan pos so date 161211 tu weols yang letak suruh hantar. 


Lobster ni memang senjak azali dah mahal khen kecuali la uols tinggal kat Sabah yang mana seafood murah-murah jer...bak kata kawan ai duduk Sabah makan lobster macam makan ikan bilis jer...uwaaaa jelezzz nyer ai but tak boleh makan selalu gak sebab banyak cholesterol.


 yatta finally boleh juga makan lobster kat nihon....sorang sekor weols ambil medium saiz.


model kecil ai...memula takut nak pegang muka dah cuak but bila tengok mama pegang ok jer baru dia berani lepas tu asyik pegang jer ...sukaaaaa hahaha!


lobster ni jadi uji kaji adam....siap kira kaki berapa etc....dia memang suka bab2 gini.


Bila sampai part masak ni prob gak sebab tataw mana boleh best untuk di makan...last cari kat ternet then decide buat grilled lobster...sapu butter,letak la onion, ginger etc. Simple jer janji kat manis isi tu tak kuar...if buat benda berkuah air manis tu tak der so tak best. Benda gini ikut tekak nak makan macam mana rite???? 


siap! simple jer...tunggu nak telan jer.


Owh lalalalala senangnya dalam hati dah boleh makan lobster lepas dah ai mengidam....haaa terkejut opocottt tak ai tetiba mengidam???? Mengidam ai ni hari-hari ada ngeeee ouch! So total bayar just ¥5000 (RM 203) gurai... 5sen tu kira murah giler la kat sini sebab boleh dapat 3 ekor. Selalu if makan kat Red Lobster sekor set tu dah 5sen. Memang puas perut hati la makan meratah sampai tak tinggal sket pun....hahaha bab tue ai yang tolong habiskan sebab darl jenis ni dia kurang makan sebab dia cepat muak.....rugi ngeeee!


Sebelum lobster sampai ai sempat try buat kuih seri muka sebab tengok beras pulut jepun ada sket lagi so buat sket jer takut tak jadi sebab kat umah tak ada periuk kukus but nasib baik weols ada microwave steam oven so kukus guna ituew jer....ai set 250 deg dulu untuk 20 minit then kukus pulut 25 minit guna suhu 210 deg then kukus lapisan atas 22 minit plak. Hasilnya jadi gini taraaaaaaaaaaaaaa!


alhamdulliah jadi cuma kat atas tu nampak kering khen maybe lepas ni kena tutup ngan aluminum foil...habis kejap jer heroes ai suka ruapnyer.




Ai ni nampak macam moden tapi selera tekak nak makanan kampung juga ngeeee. Ai selalu buat apam pun kukus guna steam oven ni jer. Ai selalu lupa nak beli peruik kukus bukan mahal pun sen yen gurai jer ngeeee!













44 comments:

Anum said...

seram pun ada anum tgk

mizzkechique said...

waaaa...sedapnye.. pepagi dh buat org terliur!!!

Cik TeN10 said...

Dh ade microwave serba gna tu tak perlu dho kot periuk kukus.. Lg senang kn sbb leh set time suhu segala..

Seri muka pn fevret i jugakkk !! Siap bentuk love lg tuuu.. Oo buat pkai beras jepun biasa tu ke ?

Wahhh nmpk sedap.. Bila dh msak jd kaler merah eh.. Jakun sbb xpenah mkn !!

Juliet_iRa~" said...

wahh smuanya sedap kak..:D

lobsterrr sdapnyaa..kuih seri muka sweetnyaa..heeee...bntuk love lagi..heeee

Jue said...

lobster mmg sodap giler..aku kna mkn sorg2 br ckup hahahahaha
besanya kitaorg rebus sbb lg prefer rs ori..tp tp wajib ada kicap ngan cili utk cecah hahaha lg pdas lg la...slurp!!

kuih ejau tu fav wor!

Umie said...

ayu..lobster uolls tu buat iols kecur liur je tau... plan nak pi pasar besar nak mencari tarabagani ke lobster ke nanti...hehehe

Asrul "iLham" Sany said...

suke lobster best! :D

btw, Fullhouse Cafe tu kat Penang Time Square, baru bukak rasanya

azam said...

sedapnya...pernah makan kat hotel masa family day company...sedap cuma liat skit kot

Teratak Hami said...

Camne ni ... "anak" ku teringin nak lobster jugak !!! Kalau kasi kat akak, entah masak sambal je jadiknya. Sah2 tak reti nak masak canggih-manggih gini. Makan retilah.

Kecil kenot comel je kuih serimuka tu.

YONG JIAO XIU said...

seri muka mmg my fav tu ayu. hehe, bentuk cinta lagi tu.
oh ya,klo nak kurangkan kolestrol, perah je air lemon ke,or letak cuka.yong baru belajar gak ni, cz ayah sakit kes kolestrol gak.nti lah klo rajin yong letak entry pasal ni.

hazila said...

Memang sangat jelez tengok lobster tu.... sebab nak beli kena fikir berkali kali.....

ajumohit said...

Meleleh air liur tgk lobster tu, sedapnya Ayu, pehh dah lepas ngidam ye hihi, seri muka tu menjadikla

lizz said...

ummp sedapnyer lobster...menyelerakan betul...seri muker tu besstnyer...

Kamalia said...

uols,nmpk sedap sgt seri muka tu. aritu ai nak komen kat fb,dah trlmbat dah..ai pun tekak kg gak.
kami dulu pun belikat internet gak.adik nila tlg belikan..mmg pueh perutkan makan lobster..haha
eh,buat grilled lobster tu sedap ye?nextime ai nak cube gakla.

ieda said...

wah2 besarnyeee lobster dia dikk .. hurmm mcm mana masak nie ?? :)

Liza said...

salam ayu...best ke lobster tu, biasa masak apa yg sesuai ngan lobster tu...hihihihi org jakun tanya....maap la...kuikuikui
cantik serimuka tu, ada love lg....hihihi

Cik TeN10 said...

Oooo guna mochikome la..ok2.. Nk buat jgak la.. Nk tggu blik mesia lmbat lg.. Huhu

Resepi cheesecake tu nt i tempek kt blog ea.. :)

yatie chomeyl said...

perghhh masyuk gak lobster tu 5 seng..mesti puas hati makan ye dak

Sue @ Nenie said...

Salam Ayu..wahhhhh sedapnya lopster....geram tgk....

aanie said...

x penah mkn lobster..takotttt....
comel lak tgk kuih seri muka tu..bentuk love lagi....

Juwita Jamaludin said...

Salam ayu bestnya mkn lobster.. Rajin darl ayu layan selera isteri dia.. Serimuka tu cantik sagt

Hanamiko Sakura said...

jum makan... lapar la pulak tengok lobster tu... hehe

Asmara said...

wowee.. baru sekali dpt mkn ise ebi kat sini, tu pun terpengaruh ngan rancangan tv dok tunjuk org mkn, kami mkn kat satu kedai yg selebriti selalu mkn kat ohara. mmg mahal giler. tp nak rasa punya pasal. pejam mata dan makan. haha.. order 2 ekor satu tu dia buat sashimi, satu lg bakar, mmg sedap! teringin nk mkn lagi. huhu..

lieyalatif said...

pergh sis...lobster tuuuu....kalo kat sini mahal tuuu....kat jepun kire okey le harge die yeak sis......

cantik la sis seri muke tu...dah le bentuk hati....berseri2 lagi seri muke tu ekekekeek

Totie@Tomy said...

tak pernah makan..kalau sekali dapat makan agaknya teringat2..

Ucu Faridah said...

tak pernah mkn lopster...mesti isinya manis..
cantik sri muka tu..pandai buat..

So Shy Lady said...

nmpak aneh skit lobster tu...ayu kamu ni rajin btul msk, akk t.pnah lg buat kuih talam. slalu bli je.

zuwaidah said...

sangat canggih boleh order lobster thru internet...

Syaima' said...

uuu penah makan kat kedai jee masak sendiri belum cubaaa.

Nieza said...

waduhh sedapnya tgk lobster tu ayu...akak masa dok dhaka dulu memang puasla makan sebab murah dan senang dpt..sini mahal la semua import frozen punya.

cantikla seri muka tu...akak pun suka mkn kuih lamax2 gitu:)

Amie said...

uuuuu...lobster! sedapnya ratah.
pandai buat seri muka ye Ayu...cantik!

sitiezahim said...

nak jugak..saya pon mmg mengidam forever sbb tak penah makan..taktau bila nak dapat uwaaaaa

kasihredha said...

perrghhh memang sedappp
sebelum makan jommm buat ujikaji dulu :)

Ijah EmoTemo said...

aiyohhh... sedaaap wo!!

aleen aiden said...

waaaa lapornye tengok....aaaaa jeles!

SEPHIA said...

wuaaaa..last year uols order jugak kan..sedapnyaaa!

Papa Mifz said...

mkn lobster kat sabah harga nye lebih kurang mcm mkn ikan bilis..wow...

alexa yussida said...

nk stay kat sabah terus lah..haha

Hanie_Dew said...

Saya sabahab.dah boring asyik mkn lobster kalau balik kg.hahaha.jeles tak. comel gila kuih seri muka tu.penuh kasih syg.

Bulan 7 balik kg.weeee..kalau turun kl roger tau

si ngokngek said...

fuyooo,lapaq ceq aih..haha

cik fadh said...

erk ! blum masak nmpak geli geleman, da masak nmpak selera je plak..hehehe

sudipVSsenduk said...

teringin nak rasa isi lobster, sama mcm udang harimau kah?

aTy _faRed~ said...

seri muka tu memang berseri gile bentuk hati...nak makan macam sayang jer..:)

mamaNoriz said...

mak aiii, cantik beno seri muka nye!

rasa berseri tgok dia...hehehhe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...