♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Tuesday, August 2, 2011

♥ Personal blog VS blog Masakan ♥

Kemain tajuk n3 ni....saja nak kasi howt sket boleh gitew?? Bukan apa terbaca kat 1 blog yang dia cakap personal blog tak leh ngan ngan geng blogger masakan. Isssyyy ai sangat tak setuju tahu kenapa? sebab almost 80% blog yang ai follow adalah blog masakan. Ai suka masak dan makan so wajib ai try recipe yang macam-macam maybe uols tengok ai teramat jarang buat n3 recipe etc buat tak bermakna ai tak masak yer.


Ai selalu tempek kat fesbuk jer sebab laju nak snap guna iPhone but if nak masuk dalam blog kena guna DSLR kena edit etc aaa part tue ai malas giler. Ai ingat lagi dulu sebulan sekali jer post n3 sebab tak minat nak type panjang-panjang lagipun VIRUS nak berblog tak ada dalam diri lagi waktu tu...but now tak masuk sehari dah tak senang duduk, macam cacing kepanasan gitew.


MyEm0.Com



Blog masakan pertama yang ai follow ialah blog kak hazila sebab masa main klik-klik tue ai terjah masuk blog k.zila ni terus jatuh hati sebab 1st ai berkenan ngan cara dia ambil gambar selain recipe dan isi yang simple tak merapu macam ai ni hahahaha. Then dari blog k.zila la berkembang ngan jayanyer ai follow blog masakan ni. Almost kawan blogger ai semua dari geng masakan...selalu ai terjah buat BISING kat situ....sometimes di layan sometimes tidak itew biasalah kan. But ai jenis muka tataw malu terjah buat BODO jer even orang itew tak pernah follow or comment kat blog ai but ai still suka singgah blog theyols.


If tengok ada blogger masakan yang berbakat selain masak part klik2 pic ni ada yang setaraf photographer terkenal gitew....yang kira mampu buat buku masakan sendiri ngeeee. Ramai yang same age ngan ai memang tempek recipe macam-macam tinggal ai jer suka merapu bagai lagi....but ai suka gini...if semua but n3 masakan jer buhsan plak khen. Dan ai perasan gak ai pembawa virus dalam 3 4 words....kalo dulu tak ramai guna sekarang dah jadi trend ayat itew ahaks......ai jenis tak suka nak buat blog macam tulis karangan sat gi ai sendiri yang buhsan nak baca but maybe ada gak blogger yang tak suka ngan cara ai tulis but itew terserlah la...if tak suka jangan follow khen...lagi 1 nak pesan sangat-sangat ai bukan jenis ai follow blog u then follow la ai balik...NO NO NO...dan jangan cakap benda yang sama gak kat ai.....kiter nak follow blog sesorang mesti bersebab jangan sebab dia follow blog kiter then wajib kiter follow balik ker?


Sebab itew follower ai tak ramai sebab bagi ai kalo ramai pun pada angka jer tapi tak pernah kiter terjah umah dia tak guna gak.Macam comment juga seharusnya give and take...orang dah comment then harus juga kiter buat benda yang sama kat blog orang itew. Itu baru tanda appreciated...see ai dah bebel bukan-bukan ngeee.


But ini just my opinion,uols ada hak tak setuju ngan apa yang ai type ni...just lately macam tomodachi dari personal blog makin bertambah kat umah kecik ai ni...arigatou ne (terharu :-P dush dush)......owh before lupa nak cakap start 5/8 ni maybe ai tak bersiaran macam biasa sebab weols tukar provider ternet so maybe ambil masa 5-10 or less untuk dapat line macam biasa...ai just BW from iPhone jer...bergantung harap pada 3G jer uols....ader yang rindu ai tak nanti??? (fengsan) hahaha!



nota ibu jari manis ai::type waktu 12.30am...baru sudah bersahur dan macam biasa ni n3 auto publish.




27 comments:

mizzkechique said...

wah..rajinnya masak..

blog masakan memang dpt sambutan..

WuMing said...

Betul tuu.. Blog kita adalah hak kita... Kita buat lah apa kita suka..
WuMing follow balik orang yang Follow WuMing kerana WuMing rasa mereka beri penghormatan pada kita, dan kita pun perlu hormat mereka balik saja..
Komen pun sama.. Tapi kadang-kadang ada juga Blog yang WuMing masuk.. Tak tahu nak komen apa... n3 dia macam buat bagi kita baca saja..
Memang suka baca.. tapi tak tahu nak komen..Terpaksa laa merapu...

LuN@_aiDi said...

Aik cam tuh pun ader ker?hhihi.. tak kesah ler blog peribadi or masakan i follow jer^^ sama gak blog masakan 1st i terjah blog k.hazila^^ gambar die chantek kan?hihihih..

azam said...

campur pun ok....kira rojak xpe....
orang suka jugak.....

ijayuji said...

Ayu, betul tuuu opinion kita pun sama mcm ayu, skrg niiii kena tgk SIKAP n PERANGAI masing2, kita ni jenis tak kisah tp memanjang tak sempat nak BW wakakakaka... Tp tak beik lah kan nak bezakan blogger masakan dgn personal blog nii masing2 unik n masing2 ada cara tersendirik mcm mana nak menyampaikan n3 masing2.. pendek kata blog masakan pun ada yg kita tak suke jugak n personal blog pun gituuu.. pendek kata tepuk dada tanyer selera, bila dah tak suke tu tak yah nak gaduh2 atau buat n3 yg sgt panas, memadailah dgn ucapan yg elok2 jgn guna bahasa kaxar sgt sesekali kasar tu tak pe kan kan ai pun kdg gitu ikut mood :D moral of the story setiap org berbeza :D

yatie chomeyl said...

mesti sangap nanti menunggu line tenet tu . BW dgn ipong x berapa best sbb kecik, tapi OK lah dari takde ye dak? ehehe.

CIK JATT said...

saya suka gak blog masak2 ni. baru boleh tau nak masak apa, then boleh try n error:)

bila kita follow blog tu, at the same time, kita dah create friendship la kan. kena keep in touch la:)

Amie said...

Ayu,
betul tu... kita kena ikhlas... kalau kita bw & komen tak semestinya kita harap dikunjungi & dikomen balik sebab kadang2 mereka pun ada masalah juga, line tak ok, busy dsb... apa pun kakak sentiasa menanti kedatangan Ayu ke dapur kakak... sebab kakak selalu masak banyak untuk jamu tetamu kakak, kang tak habis makan... kang membazir pulak ye... hi hi hi

Syaima' said...

hehe blog masakan the best!sgt berguna untuk org yg kena masak setiap hari sebab duduk overseas.ehehe

Teratak Hami said...

Ayu,
Akak suker datang blog awak ni tau. Komen / tak komen, janji datang if ada N3 baru.

** Tapi kekadang akak "busuk hati" jgk tau bila kita suka datang blog someone, suka komen, suka follow tetapi orang tu buat "BODOH" jer. Cancel to be friend alam maya.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

MK::sbb boley buat koleksi recipe gitew kann (^_−)−☆

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

WuMing::hahaha ai pow pernah jeba gitew gak
Last merapu larik dari tajuk n3 daaa(@ ̄ρ ̄@)

Yatie::itew la x puas nk belek gmbr etc
Dh la ai ni rabun ngeeee (((o(*゚▽゚*)o)))

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Ika:: khennnn
Selalu yg tulis pedas2 tu sbb Tgh berangin kot
But kena ingat blog ni 1 donia boley baca so kena fikir byk Kali nk type apa pow d(^_^o)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Azam::Selalu blogger masakan buat mix...
Owh rojak sedappp ...motip tertiba kuar rojak ngeee
*・゜゚・*:.。..。.:*・'(*゚▽゚*)'・*:.。. .。.:*・゜゚・*


Cik Jatt::try and error tue biasalah
Then lepas tu Akan improve la
Don't give up bab masak2 ni ☆〜(ゝ。∂)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

K.amie::haha lincin if Ayu terjah Selalu dapur akak sbb Ayu kuat makan hahaha !(◎_◎;)

Syaima::sgt3 berguna kan...idea tu penting
Just mcm Selalu bhn x pernah cukup la (>人<;)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

K.Fizah::Owh tq terharu
Lap ayaq mata ☆〜(ゝ。∂)
Perasaan gitew rasa semua org rasa
Sbb Nama pow manusia kan (。-_-。)

PinKy MoMMa said...

ish tak mo la pilih2 kawan kan :)
sama2 ada keunikan yg tersendiri..kite berblog nak happy2..tak gitu?

Juwita Jamaludin said...

ayu.. betul2.. akak suka cara ayu datang je terjah blog orang dan berkenalan suka akak.. lagi satu ayu open je.. seronok tgk kecerian ayu.. hihihhi. bagi akak kita punya blog adalah tempat kita meluahkan sesuatu suapa masa terisi dengan baik dan kita rasa puas..:)

Lady of Leisure said...

hehe.. blog masak ke idak tak mengapa, yang penting ada kimia antr satu sama lain gitu.. :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Luna::x perasan ader comment kat atas ...
Arrr lawa kan pics kt umah k.zila tu
Itew yg ai suker *・゜゚・*:.。..。.:*・'(*゚▽゚*)'・*:.。. .。.:*・゜゚・*

Pinky momma:: bukan semua berperasan Mcm kiter ni
Mmg nk hepi2 pow (^_−)−☆

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

K.Ita:: malu kejap d puji oleh akak ni ahaks ☆〜(ゝ。∂)
Khennn agree ngan akak d(^_^o)

sitiezahim said...

saya nye blog kategori mana ek? cam campur2 aje hehehe...sbb nak isi recipe semua, bukan resipe sendri..main cuba resepi orang gak kan..lgon kita semua jus nak share pengalaman ngan orang lain..tak gitu? hik hik hik

YONG JIAO XIU said...

hahaha sama la kita, klo tak masuk sehari mmg tak senang duduk. rindu.
start buat blog ni pun sebab nak bagi komen kat blog org, sebab sesetgh blogger, dia cuma letak org yg ada blog saja blh bg komen. so terpaksa buat. pastu ketagih.
sebab tu sy tak penah ada fb sebab takut nti tak leh nak tinggal mcm blog ni. kekdg dok pk nak wat blog baru je.hehehe.
buat gaya sendiri je ayu, tul la, klo tak suka jgn follow kan. klo suka je follow. hahaha. so sy suka.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Hajar::yes ur blog mix gitew
Mmg best baca kisah perantau ni (。-_-。)

Yong::laa x der fb ker??
Sukar nk percaya ni
*・゜゚・*:.。..。.:*・'(*゚▽゚*)'・*:.。. .。.:*・゜゚・*

Asrul "iLham" Sany said...

blog sy pun campur2 kak... suka masak, tapi part mengemas tu...Zzz...suh bini yg buatkan hahaha

アヌム ちゃん said...

best apa tgk blog masak2..tapi tergugat iman bulan pose ni..selamat berpuasa k.ayu :)

azam said...

:) :) :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...