♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Monday, August 8, 2011

♥ ISU HALAL & HARAM ♥


Lately banyak keluar isu halal dan haram lepas kes butter yang ada DNA vavi itew....cuma kalau boleh biarlah isu ini diberitahu secara telus dan jangan ada yang mengambil kesempatan di atas isu ini. Rasanya isu starbuck coffee dah lama orang confuse...sama ngan ai juga kejap kata halal kejap kata tidak...rasanya 2 hari lepas ai ada baca status kawan-kawan kat fesbuk yang kuarkan benda ini........


sa



Ai tak sure mana dia orang dapat info ni but masa tue ai memang berangin satu badan sebab starbucks antara tempat fav yang weols selalu terjah, bila baca status ini rasa geram sebab dah minum berapa banyak dalam badan ni. Serius stress giler memang berapi-api ai,ika & saba dok bahas benda ni. But semalam masa ai kat twitter ai ada baca retweet kawan ai Cik Peah dia postkan benda ini....agaknyer uols boleh baca tak....yang pasti starbucks dapat kelulusan JAKIM dan HALAL diulangi sekali lagi HALAL. Dan Jakim tak pernah kuarkan apa-apa kenyataan media mengenai starbucks haram. Benda ni terjadi sebab banyak sangat orang yang cerdik pandai mereka cerita yang bukan2....kenapa la buat orang confuse...rasanya lepas ni kena percaya jika kuar kat paper or tv jer....sebab tak nak tertipu sekali lagi.




untitled



Kenapa benda yang sedap-sedap kena letak vavi ek??? confuse ai...cara halus nak sesatkan kita orang islam so be careful. Nak gi minum tengok logo halal kat cafe dulu ek...part kat nihon ai kat sure plak but ai akan email tanya pada pihak yang menguruskan part halal dan haram ni cuma now ai akan stop tak terjah ke starbucks selagi benda ni tak clear.


Macam weols yang tinggal di Japan memang susah nak cari makan halal dan of course tak ada logo halal etc cuma yang weols mampu makan seafood jer selain itew kena rajin tanya ingredients sebab nihonjin selalunya honest orangnya dan bagitahu benda betul selalunya part cake sebab sesetangah suka guna gelatin but ada ader juga yang guna telur so kena clearkan benda itew baru boleh makan.


Isu halal haram ini pun product DCT iaitu simply siti pun kena juga....pic ni ai ambil from forum cuma nak cakap benda ni tak betul....cian DCT tak kan dia nak guna bulu vavi sedangkan dia pun guna gak.....nak serbarkan fitnah pun agak-agak la jangan menyusahkan orang lain. Sebab ramai dah cekap bab nak design or edit something so dia orang buat nampak macam official yang JAKIM buat gitew. Part ni kena bijak sikit if rasa was-was jangan guna or masuk website JAKIM check status halal or just call staff JAKIM tanya.


ss



Nak say TQ kat Ika sebab sudi share E code ni ngan ai...so dah copy and print pow letak dalam wallet cuma kat nihon jarang ada E code but berguna gak sebab masa gi kedai siam weols check maggie curry dia memang letak E120. But Ika cakap ikutkan list ni lagi banyak....


p




nota ibu jari manis ai::if ada sesiapa yang tahu lebih detail bagitahu la ek....buat tomodachi kat nihon if tahu tentang status starbucks ni sebarkan la ek...sebab ai baru email tanyakan benda ni harap dapat response dari pihak berkenan ASAP.






58 comments:

azam said...

kenapa tak inform dalam TV je....better kan?

Anum said...

macam2 sekarang isu kan
ye la anum pun suka sangat starbucks..

Niena Pengembara Ilahi said...

ntah la.. skang ni isu halal haram mcm xdiamik endah plak... klau diikutkan dlm pemakanan kte skang ni pasti ke betul2 halal.. klau nk beli jgn percaya pda cop halal tu, tpi baca kandungan...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

azam::itew la pasal...cuba ambil berat skit bab ni sebab jadik darah daging kiter nnt

ijayuji said...

Salam ayu!! sabo jer lah budak sorang nii g tayang ai punyer kertassss darjah satu tu! wakakakaka.... Tu la benda ni sgt sensitip nyerrrr sbb berkaitan vavi, tp kan satu jer lahhh, kalau dah kuar statement gini kejap kata ok kejap kata tak halal pastu kuar statement lagi kata ok, pendek kata kalau dah was2 tinggalkan terus sbb dah jadi haram kalau masih ada keyakinan teruskan sbb benda2 mcm ni tak sure, rasa mcm nak g kol tuan pengarah jakim mintak kepastian yg sebenar benarnyer kan kan... Tp ai think lah lan kalau kat nihon mmg dia org honest, tanyer apa bhn mesti dia org bgtau apa dia since kita ni islam kan kan...

Pssst>>nak itutttttttttt!!!!!!! **siap bwk laundry basket nak tumpang basuh umah ayu** wakakakaka....

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

anum::khennn even mahal skit tapy sedap x per...sini harga tak terasa sgt beli compare harga kat mesia tue

Teratak Hami said...

Yelah, isu halal & haram ni memang sensitive skit. Sedih dengan Kluang Station, more than 70thn bertapak, pasal isu kopi ada vavi, terus kedai kosong dalam "sekelip mata" gitu.

Akak pun nak kena call JAKIM, nak pastikan kek Apollo punya ingredients. Anak2 suka makan tapi ada E code tu la ...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

niena::agree kena tgk ingredients baru puas haty

CIK JATT said...

macam2 pulak isu sekarang. dah confuse mana betul, mana tipu.

tapi macam yang ada experience stay kat negara orang ni, kita dah terbiasa kan cek ingredient tuh. takut gak termakan yang tak sepatutnya. i pun ada list tu. shopping sentiasa kena ada

L said...

jom bfikir di bulan ramdhan..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/jom-berfikir.html

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

IKAAAAAAAAAAAAAA
if nak tunjuk ai punya yg print tue same gak sebab ai guna u punya pic gak malas nk tulis hahahaha...oke la tue cute pa tulisan u tue ngeee


betul nihonjin mmg honest even dia tahu if nnt kiter x makan....ok dari kes menipu org sebab nak untung...vavi pow kasi org x bersalah makan ngeee

itew la biler dah was-was mmg hukumnya adalah haram so if was2 jgn makan or minum ek....baju??? alamak ai pun belom cuci lagi asyik ngadap sini jer ngeeeeeeeeee

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.fizah::byk juga cafe kat mesia jadik kes gini....eh appollo ada E code ek....akak check E yg mana satu...if ada E code mmg x boley makan la....sedeynyerrrrrrrr

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

tu la kan...mcm2 la skg ni....

ayu memang kena lebih behati2 sbb cheq dok negara org kan....

ayu raya tahun ni balik mesia dak?

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Cik Jatt::sama ngan ai dulu masa kat mesia ai beli brng tgk logo halal jer....lepas tinggal kat japan mmg baca ingredients la...even balek mesi pun ai buat gitew gak baru rasa selamat dan puas haty.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

L::nnt ai terjah jer :______:

aTy _faRed~ said...

sekarang banyak sangat makanan n bende yang halal nyer diragui.. sangat menakutkan..!! lelebih lagi kalau memikirkan makanan tu semua akan jadi darah daging kite n anak2 kite... baru2 ni ade terbace pasal soya yang dibasuh ngn arak..tapi tak tau which soya... so..sekarang..saye yang giler sangat minum soya hari2..terus berenti minum semua jenis soya..!!! [grrr..] haram minum kalau kite was was kan...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

KakD:: tq akak
owh sedey citer part raya ni
this year cheq tak balek uwaaaaaaa

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

aty::la air kayang soya kena gak ker????aduhai haru gini...apa la yang selamat nak makan dan minum zaman skrng nie ek...semua diragui gini....yes if was2 haram minum

ieda said...

mende2 nie semua membuatkan kita letih memikirkan semua bahan dlm malaysia nie dah x selamat .. mcm mana nak guna .. kalau ada diantara kita2 nie x tahu baca .. kesian kan ..

tolonglah pastikan perkara2 mcm nie x berlaku .. kdg2 pelik mana perginya pihak berwajib masa mereka nak daftarkan setiap produk mereka .. x der penilaian ke .. dah lama kuarkan @ di gunakan baru nak cakap x HALAL ! huhuhu

PinKy MoMMa said...

sekiranya betul sepatutnya pihak JAKIM boleh sebarkan melalui TV bukan hanya di internet..bukan aper takut terjadi fitnah kan..

harap2 ada penyelesaian utk kes ni..

psst..dh la ku minat caramel dia huhu..sabar je la..

Asmara said...

duduk oversea biasanya kita akan selalu aware, tp kat msia semua bantai halal je, asalkan produk jual kat msia mcm confirm halal. hehe.. tu dulu tp skrg org dah semakin amik tau pasal ing. makanan. kat UK pun sng nak tau biasa kat plastik dia mesti tulis nyukazai dari haiwan atau tumbuhan. kat nihon ni mmg payah sangat, kami biasanya call comp tu tanya, tapi sementara nak cek tu kdg setengah jam, last2 beli product yg biasa beli je. hehe.. tapi diorang pasti akan call back, so next time dah tau mknn ni boleh makan atau tak. lg satu akk selalu check kat junjungbuih tu senarai mknn yg boleh mkn, simpan gmbr siap2 dlm hp. :D

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.ieda::itew la pasal sepatutnyer kiter tinggal dalam negara islam so benda ni sepatutnyer x terjadi la...cian kat kiter dah telan brpa byk benda haram dlm badan ni

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Pinky Momma:: caramel dia sangat sedap kan...cookies jugak....adeh sebab isu ni kena hold nk terjah :((

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.as::tepat sekali setuju ngan akak...
jap junjungbuih tue mana apa link penuh dia ek??? nak terjah check jugak la

Kamalia said...

bab2 halal haram ni mmg makin panaskn skrg..ai ade ikut satu belog ni tau,ade isu psl kluang rail coffee tuh..actually JaiJ(jab islam johor)dah mengesahkn ade dna vavi dlm kopi(sbb guna golden churn butter n butter tu siap dirampas skali)..siap dah kuar statemnt bagai nih,tup2 Jakim buat statement baru pulak yg golden churn butter tuh bebas dr dna vavi (sbb sample yg diguna tuk buat test tu diambil dr batch johor je)..haha,kat sini kan,dah bole nmpk tau ketidakkesepakatan dr pihak jabt agama sendri..sbnrnye byk lagi la kenyataan yg mengelirukan dr Jakim psl isu halal haram ni.kalaula diorg boleh memperincikan kenyataan yg ingin disampaikn kpd pengguna tnpa mnegelirukn..
pstt..sori,dah mcm buat entry sndrik la pulak..
my 2 cents :)

WuMing said...

Kat Jepun susah tak cari makanan Halal.?

LuN@_aiDi said...

itu ler.. susahkan isu HALAL & HARAM neh, bab ader sesetgh pihak suke amek kesempatan
bagi sy, serahkan ler kat pihak JAKIM jika derang sahkan halal, so halal ler..^^
tp dok negara org mmg susah nk cari logo halal
seb baek kat Nz byk juge mknan halal yg diimport dr Msia, singpore , indon,,
List E code tuh nnt nk copy juge yea k.ayu^^
senang juge macam tuh(: thanks^^

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

LIA::it`s ok ai don`t mind...sharing is caring gitew...isyyy susah kan kalo jadi gini sepatutnyer kena ada 1 sistem yang detail pasal semua benda ni....confuse mana orang yg bijak pandai dlm hal ni....kat mesia berapi2 api citer pasal politik jer kes gini cuba ambil serius juga...sigh

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

WuMing::yes sebab mereka semua non muslim bukan mcm mesia....

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Luna::bab cop logo halal kat obesea mmg susah nak cari....kecuali ayam dan daging mmg wajib ada logo tue la...copy la akak pow baru print jer benda ni ngeee

yatie chomeyl said...

member kat sini ckp starbucks nion memang xleh minum. starbucks msia i tak sure la pulak :)

WuMing said...

Masak sendiri laa...lagi best...

Hanis MY said...

betul tu dear... mcm2 skrg ni pelik betul menkonfiuskan kita semua huhu...wahh byknya code tu, thanks share...i nak salin lah... dah la i ni antara penggemar starbucks betul ckp u beli kat sini tak terasa cm beli kat mesia. kalau mesia boleh kira berapa kali je i pernah beli huhu...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

yatie::really? lepas ni gi minum jus jer la ek kat citu :((

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

WuMing::owh ai masak everyday...weols jrng makan kat luar :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

hanis::salin la mmg berguna untuk product from USA etc...nihon x der sgt e code gini...

khennn sama la kiter hantu starbucks selalu lepaking kat situ...:))

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

Salam,sis. =0).
pernah jugak dgr isu ni..tapi tu ler kan..nape org tak siar dlm tv..biar kita clear and aware psl benda ni kan.
akak duduk japan ya? insha-ALLAH, november ni saya ikut hubby ke Japan..lokasi utama Tokyo..dkt x dgn sis? ;0).

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

salam V
itew la pasal...apa guna tv kalo berita gini x siarkan

yes from tokyo just 85km dari umah akak...uiks nak datang ker??? bizz trip ,holiday or mmg akan stay sini?

L said...

jom berfikir sejenak..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/jom-berfikir.html

aisha said...

assalammualaikum wbt ayu,

sekadai ingin berkongsi juga..

di sini pun duk bincang2 hal ini..

boleh juga refer link ini :
http://ridhauddin.wordpress.com/2008/04/23/lagi-lagi-starbucks/

atau

Rumusan

: Starbucks haram kerana membantu orang Israel membunuh saudara kita di Palestin (boleh rujuk palestinkini.info).

: Haram bukan kerana ada unsur-unsur babi atau lain-lain tetapi kerana mereka membantu israel menakluki Masjid al-Aqsa dan membunuh orang islam di Palestin.

: Kenapa harus mencari sesuatu yang ragu-ragu padahal masih banyak lagi produk yang dijamin kehalalannya dalam semua aspek.

: Sebarang komen boleh ajukan ke ridharster@gmail.com

dan kesimpulan yg mereka ambil ialah :
Yang Halal itu Jelas & Yang Haram itu pun Jelas..Dan diantaranya "KetidakJelasan"...Tepuk Dada, Tanya Iman.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

aisha:: Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh tq sbab sudi share benda yang penting disini....insyaAllah tiada lagi starbucks lepas ni

Umie said...

ayu.. kat nihon nie mmg mencabar sikit kan nak mencari yg halal..kena pandai2x survive la kan..

starbuck seingat aii cuma sekali @ 2x je kot seumur hidup aii penah beli air dia..tu pun beberapa thn yg lampau...;-) kampung kan aii?? hehehe

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

umie::x der la kg mana pow....itew la nasib baik ader darl...so refer kat dia semua benda ngeeee

LinChan said...

Ayu kt nihon ni u kena refer kt website company yg u nk mkn tu. kebykan ada tulis ingredient origin. Mcm mcd filet o fish n funfries pon xbleh makan, sbb dlm minyak goreng ada lemak lembu. Then mister donut pon certain donuts je bleh mkn, the rest aDa cikbabs n gelatin. Starbucks pon few products xbleh mkn gak. Lagi moss burger dulu i tgk sos utk limited edition ebi burger pon xbleh mkn, so i bli without sos nye. Most of the info dlm nihongo, so u suruh bijan la tgk la. Kiwotsukete.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

LINCHAN::arr bab itew mmg selalu b4 makan bijan baca dulu....by the way u tahu tak sadia ayam ader yg x der logo halal? sebab last week ai gi satu supa ni dia jual ayam saida nga doux but half ada logo half lg x der....mmg kena tgk betul2 la...takut salah beli sebab bukan semua brand saida ngan doux ni halal...ai lupa nk snap pics plak

ajumohit said...

Makin hari makin byk pulak isu2 vavi ni kan, Kt sana pon susah nk dpt mknan halal ye Ayu?

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Aju::Arrr susah bangat
Sbb byk non Muslim 。・°°・(>_<)・°°・。

LinChan said...

A ah ayam sadia n doux pon ada halal n xhalal. Kitorg akan tgk if xde tanda halal mmg xbeli ayam tu.

Papa Mifz said...

tu la...dorang nih suka confuse kan org...bg jer tau sebenar benarnye kan...buat la announcement kat TV ke...hmm...

Juwita Jamaludin said...

ayu.. tadi tgh baca kat iphoe tetiba hubby balik tak sempat nak komen.. huhuhuhu.. tula macam2 hal tentang halal ni kan.. poning kepala.. akak tak pernah gi starbuck sini.. walaupun tahu ada yang kata leh minum..:)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

lin::ai mkn ayam or daging kat kedai pakistan kat eki jer...situ jer ada halal food pun...kira oke gak la

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

papa mifz::x ambil serius pasal part nie...kalo politik tue sejm tayang kat tv pow x per...sigh

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.ita::akak bz hary ni ekkkk....nanty kiter calling2 lagik ek...nasib baik akak x pernah gi minum....

YONG JIAO XIU said...

Wah isu hot gitu! my cousin plk kata ada yang kuarkan yg pes sunquick pun ada gelatin vavi (selamat bukan myvi hehehe) tu.
Never went inside starbuck pun, sebab I can't stand coffee. Bau dia...mmg sesak nafas.hehehe. No offense ye, biasa la ada yg jenis alegi kopi ni. and I'm one of them.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

yong::ai x minum kopi...selalu minum air chocolate dia yang best giler tue ngeeeeeeeee

Asrul "iLham" Sany said...

aku antara frap addict... mencik ngan rumors ni...

WuMing said...

Tapi bahan-bahan masakan senang cari kan?

miszlullaby said...

saye suke minum frappe choc kat starbucks. hehe...kalau dok di over the sea gitu~ memang tak banyak makanan halal. Tambah-tambah macam kak ayu di jepun and saye pun penah rase time duk Russia. Memang susah nak cari makanan halal. tapi kite dah usaha, tanye ingredients sume, selebihnya kite berserah la pada Allah. Untuk nak makan everyday, mostly kite masak kan.

Bile da kuar cerita laporan-laporan palsu macam ni, tak tahu nak percaye atau tidak sebab ade segolongan pihak yang suke tengok orang lain jatuh.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...