♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Thursday, August 25, 2011

♥ Geram + Sedey ♥

Salam uols pada yang nak balik ke kampung tu hati-hati di jalan raya ek...sayu nya hati di saat-saat gini mesti teringat umi.. diri masih tak setabah orang lain even this year bukan kali pertama beraya kat perantauan.Punya tak nak dengar lagu raya tertiba masa tengok TV3 semalam waktu citer Kasih Alia tue ada iklan wan maimunah yang zul huzaimy (sedey iklan itew) siap ada lagu raya even tutup telinga pow boley dengar dah la panjang iklan dia sekali terrrr bukan terr dah memang nangess pow uwaaaa...sob sob tabahlah duhai haty!


Ok la hari ni citer pasal umah ai yang kat Kulim Hi Tech Park tue...weols dah beli since tahun 2005 kira umur Adam la dah 6 tahun. Alhamdulliah hanya mampu beli teres 2 tingkat sebab waktu tue beli tu darl keja pow tak sampai setahun lagi.Kat umah ni la Adam membesar dan ai belajar memasak dari 0 sampai lah dah boleh buat makan-makan kat kengkawan kaisha darl so memang banyak suka duka kat umah sini.


Teratak kecil weols


Al kisahnya berberapa bulan yang lepas (lama dah ngeee baru ingat nak citer) umi ai call cakap air bertangkung kat dalam umah sebab lubang air kat balkoni atas tersumbat ngan lumut so air tak boleh turun siap bertangkung dan masuk dalam bilik tengah.The prob is lantai umah atas theyols  jenis kayu taw so kembang dan busuk dah. Memula dengar dah sedih bila adek ai Celinda upload pics lagi sedih tengok umah weols jadi gini. Padahnya biar umah kosong 3 tahun sebab sayang nak kasi sewa last-last weols juga rugi. 


Almost umah kat area tu memang ada prob masa beli taw...but 1 year duduk nak repair apa ok la sebab dapat warranty 1 tahun lepas tu if rosak apa-apa memang repair sendiri la jawabnya. Then bila umi cakap master bedroom pun kena juga itew yang buat ai heran sebab bilik tengah ke master bedroom tue agak jauh macam mana air boleh masuk cantek punya kat tengah-tengah tue. Bila ai ingat balik kat celah-celah cermin tingkat tu ada ruang kecil if hujan lebat memang tempias air tu akan masuk....then abah check dia kata betul la...dah gam rasanya. Di sebabkan umah ai end lot dan putaran hujan kat situ lebih dari biasa memang result terbaik dari ladang la....issyyyy memang ai geram sangat taw bila tengok pics umah tu semua rosak....salah orang buat umah la tak bikin betul-betul merekah sana-sini sampai air boleh masuk.....issss sakit hati betul. 


kesan dari air masuk so lantai kayu jadi kembang....kena buang uwaaaaa



Dulu nak masuk umah baru habis beribu-ribu buat itew dan ini so kali ni pun kena kuarkan duit gak la kena repair apa yang patut. Sigh sakit jiwa raga gini.....tunggu ai balik cuti  kat mesia so boleh buat apa yang patut....kena pasang lantai baru rasanya ai tak akan guna jenis kayu dah nyesal gilerrrrrrrrrrrrrr. Siap air kat atas meleleh sampai kat bawah umah...almari pinggan ai pow rosak....uwaaaa stress giler ni ...hentak kaki kuat-kuat.Nasib baik barang dalam umah ni ai dah kasi kat umi dan family member yang lain if not lagi rugi.


if jadi uols sedey tak tengok nie....sob sob uwaaaaaa


Even lepas ni weols balik for good(yang tataw bila ni) memang weols tak tinggal di sini dah kot sebab darl cakap dia tak nak keja kat Kulim Hi Tech Park dah so umah ni weols akan kasi kat Adam (kecil2 dah dapat umah gitew ngeee).InsyaAllah jika ada rezeki lebih better beli tanah dan design umah sendiri rasa dari untung dan jimat. Sebab ai tengok umah jenis ai ni kat Penang dah sampai RM 800 ribu dan above perhhh tak berbaloi betul kan. Same ngan umah ai ni dulu beli Rm 140 +++ now dah jadi 200K sebab kat Kedah so  harga umah stil murah dan mampu beli lagi.Beli rumah ni untung sebab makin hari makin naik harganya...better beli umah dari keta...sebab keta lepas 5 tahun dah jadi besi buruk so jangan membazir beli keta mahal-mahal baik invest beli umah gitew....panjangnya mak bebel kan jah...gini la biler stress kira nak pot pet pot pet jer keja nyer ngeeeee.




nota ibu jari manis ai::25hb hari yang bz sebab kena setel segala jenis bill so segala comment dan BW ai akan buat lepas setel semua na....hug!









62 comments:

ajumohit said...

alahai mmg frust tgk gmbr tu, sabar ye wak...kt kulim tu dh byk shoplot baru naik kan, tak rugi beli umah ni for investment...

NM02 said...

harga umh kat kl skang ni mcm merepek plak...

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

terkedu v nengok lantai kayu tu tercabut ngn almari kaca dh rosak..sayu hati nengok..
a'ah...setuju ngn akak..invest duit utk rumah lagi berbaloi compare to beli kereta mahal2...

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

huihsss..kalau kakD memang boleh stresss juga dik kalau gini jadinya....

aTy _faRed~ said...

waaaarrrhhhh...memang ley nagis kot tengok umah sendiri macam ni... lelagi jauh n tak ley buat ape2... sabar ek dear... nanti baLik.. u repair elok balik..ni sekarang sebab tak de orang nak jage lebih...

@tune® said...

sayangnye rumah macam tuh..

kt selangor ni smua hutan dah jadi batu

fazilzura said...

ala jgn ler sodey2 ye.. nnt dh balik msia aci peluk umi kuat2 key ..

umakaiiii...sodey nye tgk rumah , nape x kasi sewa? syg je bior kan cmtuh ... rumah mmg kene duduk kalau ado brg2 kt dlm , kecuali kalau kosong sume

hazila said...

Sayangnya.....

Tapi memang tension pun kalau jadi cenggini. Akak dulu pun pernah kena, kawasan rumah lama senang naik air bila hujan lebat. kadang kala hujan malam, bangun esok pagi, tingkat bawah dah masuk air paras lutut. Nak nangis pun tak ada air mata....

Anum said...

sedihnya sis
mesti geram kan
dah kt beli kan

Teratak Hami said...

Ayu,
Sayangnya rumah rosak camtu jer. Rumah kami kat Sg Buloh tu memula memang sayang nak sewa kat orang tapi setelah dipikir mungkin jadi rumah mistik, sewakan jugak kat orang. Pilih penyewa yang boleh dipercayailah.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ajumohit::arr dulu masa ai beli penuh ngan hutan...last january blk mesia sempat terjah hutan dah clear mmg byk shoplot yg di buka...untung giler

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

NM02::ramai x mampu beli umah area kl tue mmg mahal gilerrrrrrrrrrrrrrrrr smpi berjuta2 x sanggup ai

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

V::mmg sedey uwaaaaa
tapi nak buat mcm mana benda dah jadi

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

KakD:: ai yg stress lebey tgk darl dia relax jer...mcm x der apa2 ngee

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

aty::haaa boley tgk jer nak buat apa x boley harap umi ngan my siblings yg tolong setel semua :(

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

@tune®::sayang kan uols
sama x syg umah sendiri
now hutan susah nak jmpa
kecuali hutan simpan kot ngeee
semua bini umah bangunan etc
bumi makin panas la jawabnyer

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

fazilzura::sebab beli umah baru syg nk kasi org sewa sbb takut dia orang x jaga...last2 jadik gini plak lg rugi ekkkk

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.hazila::mmg syg sgt uwaaaa
umah ni nasib baik atas bukit
kat umah area bawah if hujan mmg air masuk umah...lagik cian.....air mata pow dah kering ekkk hikhikhik

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

anum::geram tataw nk garam ni....mcm nak cekik org yg buat umah ni...bocor sana ni sigh

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

K.Fizah::salah satu sebab ada byk brng lain dlm umah tue...tataw nk letak mana kalo kasi org sewa....tgk la lepas ni mcm mana ....lepas repair semua nnt kiter fikir lain

ieda said...

aduhh dikk x terkata akak .. frust nyeee bila rumah yg kita beli jadi mcm nie kan ..
got to do something dik .. huhuhu

Niena Pengembara Ilahi said...

rumah pasang parquet mmg akan jdi cmni la kalo xde penghuni..


rumah kalau rosak camne pun akan ada yg nk beli :) ..

アヌム ちゃん said...

k.ayu bile ada plan nak balik cuti mesia..kalau balik, tengok skali rumah tu n repair ape patut..sewa kat org pun ok gk..bulan2 masuk gk dwet.huuuu

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.ieda:: speechless khen tgk
tgh usahkan la ni...ada suruh umi repair sket2

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

niena::khennn nyapa la dia org ni pasang parquet itew...weols x plan nk jual pow...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

anum::puasa next year hahaha lagik sethn lambat lagik khen....alah sewa pow brpa sgt 500 jer kot...tgk keadaan nnt mcm mana...syggggg :(

Run Away♥ said...

wah..kalau sy rasa penat lau jadi mcm ni...;d

Juwita Jamaludin said...

Ayu rumah ayu lebih kurang desugn dgn umah akak.. Tp akak sewa kat kawan suruh dia jaga, sewa murah2 je Alhamdulillah doa jaga elok rumah .. Mula syg bagi sewa tp bila dgr kata rumah x de org lagi cepat rosak tu akak sewa tu.. Bagi akak baik ayu repair dan sewakan paling tidak rumsh terjaga...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

K.Ita::design skrng kot ngee...umah akak kat mana ek perak ek?
itew kena carik org boley di percayai kasi sewa ek...insyaAllah doakan yg terbaek nnt yer akak

CIK JATT said...

laaaa.. sayangnya rumah jadik macam tu. nak repair semua tu pun kopak gak kan
rumah kat penang ni memang mahal, langsung tak masuk akal harga dia

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Cik Jatt::sblh kedah n perlis rumah still murah lagik penang sblh island jgn harapla nk dpt rega 100-200 K semua stgh jota dah...makin nipis poket ni tgk RM melayang nk repair nnt ngeee

Umie said...

ayu...gomen ne... account "mdrazali80" tu belong to my husband.. tak perasan la plak terguna acc. dia... dia tak log out tadi tu...adehh, nnt tolong delete naa...adoiyaii!!!

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

umie::ai confuse dah ni ngeee
nak delete ek..oke no hal :D

Kamalia said...

Uwaa..sedihnye tgok umah jd gitu.Sabar nooo..kalau ai pun konpem tensen + sedih+ geram.rs nk trbg balik mesia je nk settlekn sume ni..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

LIa::masa umi ckp then ai tgk pics mmg stress giler almost 4 hary x der mood nak buat apa sebab susah haty fikir pasal umah :((

Asmara said...

oww.. siannyer Ayu! sayang kan rumah camtu. rumah akk kat mesia pun sewa kat org. masalah ada gak pasal tanki bocor, selalu menitik air, tp dah suruh org betulkan. sewa dgn kawan2 InsyaAllah ok kot dia jaga rumah. kalau x nak sewa apa kata buat homestay, akak plan camtu kot lepas penyewa keluar. hehe.. sbb asben nk beli rumah dia pulak, atau mybe nk buat rumah kat tanah yg kami beli. masih dlm perancangan.. :D

mizzkechique said...

alorr..ciannya.. byk tu nk kena baiki..

sitiezahim said...

betul..umah makin naik harga tapi kete beli mahal2 pon akan jadi besi buruk...memadaila beli kete tak mahal sangat kan..hik hik hik

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

K.As::dulu ramai yg suruh sewa tapy kami syg plus byk juga brng dlm umah tue...if kasi sewa kena cari tempat nk letak brng plak....

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

MK::mmg byk kena tukar kt tangga pow maybe kena pasang baru :(

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

hajar::ai pow tataw blk mesia nnt nak pakai keta apa...now dah ada waja tue...maybe bw keta from sini kot...tahan sket kualiti pow oke :))

sabar kagawa japan said...

perghhh kak ayuuu sedeynyee tgk...gigit jariii kitee smbil pejam mata....kene repair cepat2 kak ayu nnti senang plak naik anai2.......

p/s; ari2 tukar headerr rajin betol die yerk..

WuMing said...

Rumah memang tak boleh di biarkan kosong lama-lama.

Tapi kalau nak juga kena jaga..

Rajin pi tengok

yatie chomeyl said...

kalau i jd u pun mesti lah sedih tgk cenggiu jadi nya rumah...sadis2x

Nadzirah K. said...

banyak nye yang rosak ...
jangan sedih2 ye :)

YONG JIAO XIU said...

kesiannya.abis rosak umah. tu la geram tau gan tukang buat rumah ni. tak reti buat jgn la keja. buat keja sambil lewa, habis jahanam harta org. igt org beli gan daun ke hape, sesuka hati dia je buat sambil lewa. ari tu, yong pya rumah pun teruk kena kerjakan dek tukang rumah, ayah yong suruh buat lain,dia bantai lain. sakit la hati ni, apa lagi, yong g sembur org tu kaw kaw, anak dia pun mula2 nak back up dia pun tak leh dah sebab mmg habis jahanam rumah org tua yong, now mmg bermasalah umah ni, tak pasal2 now kena invest tuk renovate lagi sakit la hati ni, duit lagi kuar. tak pasal2 ayu kena dgr luahan hati yg sakit gan org tua tu, yg geramnya, rumah dia, chantek saja dia buat. yong pya rumah klo hujan mmg dinding habis lembab basah,sampai luntur cat n berkulat dinding n syiling tu.klo kaya tu,mmg la rasa macam nak rombak balik part yg dia buat ari tu.huhuhu

anie,Nagoya said...

aduh mak.....kkanie tgk pun simpati.umah you.bukn sikit punya duit mau kuar.sama2lah...uuwwaaaaa.....nak repair tu duit lagi.saba ya.....

tgh gagah kumpil duit tuk umah.tgk umah ayu cam ni, patah semngat.

abah khalisha said...

Abah tengok jenuh juga tu nak repair..abah beli area selayang ni pun harga dah dekat RM300K..adooooiii pecah kepala..tp teringin sangat rumah yang ada laman..ada tanah..

Hanis MY said...

wuwuwu siannyaaaa... itulah mesti berbelah bagi nak sewa kan mesti syg, hopefully dpt baiki cepat2 n lg comey dr dulu... i jgnkn rumah, tanah pun takdak lg huhu lg sedih naaa

jeBateja said...

aiyaaaa....ini macam manyak lugi oooo.....kasi untung sama itu tokeh renovate rumah....ahakz....

Dr. Ben said...

huuu teruk gak tu

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

saba::gigit jari pow x boley dah uwaaaaa...nnt mmg kena buka semua benda yg berkaitan ngan kayu

p/s::header lama la jrng guna ngeee

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

WuMing::my mom selalu singgah every month but masa jadi musim hujan.

yatie::sedey bangat la ni

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Nadzirah K::ader lagik yg rosak terlupa nak upload

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Yong::ai rasa nnt ai nak hire tukang buat umah cina la bukan na kata org melayu buat x kemas la...sambey lewa...ni realiti sebab byk kali ai kena suruh org kiter repair mcm2 kena blk lepas tue...mmg sakit haty...ai paham perasan u ngeeee

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

K.anie::nk beli boley make sure ada org kat umah tue nanty....gagah kena kumpul nk repair bagai lepas ni

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

abah::beli kondo ker???
umah kat sana if ada tanah dan lama mesti mahal kan...last umah kg jugak yg best....:D

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

hanis::jgn sedey lepas balek beli la buat harta untung pow untung nanti...beli tanah kawasan kg dulu sebab murah ja

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Jebat::haiyaa ini manyak susah haty lol....gua manyak rugi lol :D

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Dr.Ben::mmg teruk ngeee

sephia said...

sabaq naa..tp tak pe value umah semakin naik..:)

tiefazatie said...

pergh..mmg sedih btol nie sis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...