♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Thursday, August 11, 2011

♥ Genap 5 Bulan Tragedi 11 March ♥






11 August genap lima bulan tragedi 11 march 2011, sungguh tak sangka cepatnyer masa berlalu walaupun hakikatnya ai terasa macam baru semalam jer jadi....nak baca pasal pengalaman ai masa jishin/earthquake terjah link ni...pengalaman yang paling menakutkan sepanjang ai hidup even tak seteruk tomodachi yang kena tsunami.


Hakikatnya bila tinggal di Japan ni banyak natural disasters terjadi terutama setiap kali berubah musim mesti akan jadi bencana selain dari jishin....taufan,banjir,tanah runtuh,tsunami etc Namun nihonjin tak pernah panic sebab sudah di latih dari kecil. Tak berbayang bagaimana jika benda gini terjadi di mesia...moga di jauhkan selamanya.




Even dah 6 bulan berlalu namun sampai tika dan saat ni jishin tetap ada almost every weeks cuma beza jishin M kecil atau M besar jer. Now kat TV automatic akan keluar warning if ada jishin kat mana-mana tempat 5 saat sebelum kena...if keluar yang map nihon color merah mean akan ada jishin kuat lebih M5 so boleh prepare apa yang patut waktu itew...then ai pun ada install app kat iPhone untuk alert pasal jishin ni, boleh pilih M berapa nak alert alarm ni...My son Adam still fobia bila jishin datang maybe dia takut benda yang sama akan kena sekali lagi. Jangan kan dia yang kowaii/takut ai yang besar gini pun still nervous but alhadulliah setakat ini semuanya dalam lindungan Allah.


Bila tinggal di negara yang memang banyak bencana gini... diri pun makin dekat ngan Allah syukur sangat-sangat sekurang-kurangnya weols tak alpa bukan apa takut terlambat if jadi apa-apa nanti so selagi bernyawa beramal lah. Lepas 11 March memang weols dah tak beli benda kaca banyak-banyak sebab dulu gegar kuat habis pecah segala bowl, gelas etc...so now banyak plastic so sapa-sapa yang datang jangan terkejut umah ai penuh ngan benda berasaskan plastic ngeeee.





11 March mengajar ai erti berdikari,sentiasa bersyukur ngan nikmat yang ada dan jangan cepat panic...keselesaan boleh di tarik pada bila-bila masa jer. Sungguh tak terbayang jika benda ini terjadi sekali lagi, dan ai sentiasa berdoa dihindari semua ini. Benda ni actually terjadi 100 tahun sekali jer now di ramal akan ada jishin kuat di sebelah tokai pula....if terjadi macam yang weols alami ni maybe gunung berapi pun ada aktif kembali sebab area jishin itew termasuk kat fuji san/gunung fuji...gerun ooo bila fikir.


Ramai juga tanya kenapa dah tahu tempat tu penuh bencana then pilih nak tinggal di sini...jawapan ai~ hidup ini tiada pilihan yang di buat tanpa risiko so andai kat kata tinggal kat negara yang tak ada apa bencana sekali pun if dah ajal tiba akan mati juga....so tak payah la dok perli benda gitew ek....dan ai suka tak suka orang yang persoalkan benda gini....sebab orang yang persoal itew tak rasa apa yang weols rasa....dari sakitkan hati orang better duduk diam-diam jer.



nota ibu jari manis ai::super tired now ...semakin hari semakin panas kat sini...dugaan di dunia moga di tabahkan hati sepanjang bulan ramadhan ni...tengok news semalam 2 orang mati,2 koma dan 38 orang masuk hospital gara-gara panas sangat...cian part ni ai pun gerun uwaaaaaa......so mempegaruhi mood sedikit sebanyak juga....ngeeeeeeeeeeee. ....peace!



61 comments:

yatie chomeyl said...

tu la, dugaan betul..panas menjadi-jadi. x sbr tunggu autumn memunculkan diri nya

azam said...

semoga malaysia selamat selalu hendaknya......

sabar kagawa japan said...

kak ayuu elok2 same date bday hubby genap 6 bulan tsunami..huhuh....cian kan jepon...tp pagi ni duk bincang lg tokai jishin.....ohhh gerun dgrr kalo betol2 jadik kan.....
sini pon panas...rs nk berendam dlm bathtub ajee kang batal plak pose...

Anum said...

macam-macam kan dugaan dari allah utk menguji umatnya

Teratak Hami said...

Ayu,
Baru baca N3 pasal tsunami tu .. kowaiiii!!!

Semoga semuanya selamat kat sana.

WuMing said...

Memang sekejap saja masa berlalu..

Jepun ini pulaunya terletak di rangkaian gunung berapi, sebab tu kerap gempa bumi dan sebagainya..

Tapi kalau kita tengok keadaan mangsa kat sana kesian betul..

WuMing ada baca tentang kisah seorang budak jepun..
Tapi panjang sangat kalau nak buat entri pun..

Memang menyayat kan hati...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

yatie::itew la pasal terasa terlalu panas la this year...moga kiter mampu bertahan dalam bulan ramadhan ni sbb kurang air dlm badan kan...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

azam::insyaAllah itew la yg di doa selalu

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

saba::kebetulan kan sama date ngn bufday ur husband.....smlm ai mandi 5 kali taw...setiap kali solat setiap kali itew la ai mandi ngeee

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

anum::itew la dugaan dariNYA dari dari segala bentuk...redha jer la

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.fizah::orang yg baca kowaii inikan yang alami nyer bayangkan....
moga di jauhkan benda gini terjadi lagik insyaAllah

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

WuMing::nihonjin even teruk musibah yg kena tapy mereka tabah ....ai nak pinjam kekuatan dan ketabahan mereka...mmg salute habes la

ieda said...

sedih juga bila baca keluhan adik nie .. tapi akak paham2 sgt2 .. semua nie dugaan allah .. tapi takut tuu tetap ada kan dik bagai nyawa di hujung tanduk ..

bila tgk dlm tv arituu huhuh rasa nak nangis .. duk terbayangkan kalaulah akak ada disituu apa yg akak mampu lakukan huuhu

syukur dikk adik selamat dan banyak2 berdoa agar allah sentiasa melinduni kita ..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.ieda::masa jadi itew mmg ingat mati jer akak...dah hari itew hari jumaat dok terbayang dah nak kiamat ker sebab teruk sgt waktu tue...
alhamdulliah moga di lindugi olehNYA...amin

PinKy MoMMa said...

semoga kita smua, tak kira di mana sentiasa dalam lindunganNya..

sangat menakutkan kalau berada dlm situasi camni..aihh

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

PinKy MoMMa::insyaAllah itew yang di harapkan amin :))

CIK JATT said...

banyaknya dugaan kat sana kan ayu. harap2 semuanya selamat kat sana. tabahkan diri k

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

tq cik jatt insyaAllah :))

NM02 said...

sekarang tragedi kat london plak kan

Asmara said...

betul la makin panas pulak skrg nih. kami dah pasang econ siang hari. maafle tepco xleh nak jimat dgn cuaca skrg. ;D. *pagi td kul 7 ngantuk2 masuk bilik air mandi sbb panas sgt rasa. huhu.. x larat skrg kene tungu sahur ngn subuh kul 3 lebey dah. bgn pagi lemau je rasa bdn. Moga kita semua terus tabah dan sabr ye ayu. :)

Diana @ bilakukatacinta said...

ada yg mati kerana panas??....dah macam musim kemarau pulak... pepon..natural disaster ni sebenarnya peringatan DIA wat kita.. secanggih dan semaju mana sebuah negara (even nipon tu..tak dpt nak mengatasi kebesaran DIA)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

NM02::london itew citer lain...itew sebab orang x reti berfikir

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

K.As::khennn itew la pasal...on aircond ngan kipas ni 24 hour plak tue...jgn meletup dah la hikhik

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Diana::yes ader panasnyer bukan panas mcm mesia tue...lagik panas sebab kering sama kot....

aTy _faRed~ said...

5 saat jer...!! tak ley ek awak sikit sekurang2 seminit dua..sempat nak buat banyak bende kan..
takutnyer kalau menghadapi semua tu.. mesti jadi mimpi ngeri n akan sentiasa berjage2 kan.. apepon.. take a gud care of urself key..[risau]

onedurrani said...

kak ayu..tahun ni mmg terasa bahang panas dia kan...kdg2 rs nk pitam je...semoga kita tabah ye akk...;)

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

sabar byk2 dik...kalau terlalu panas cuba ambik wuduk tngk kot2 boleh kurang...

tngk pict kat atas tu rasa sgt menyayat hati...

Niena Pengembara Ilahi said...

Yg pnting sntiasa igt Allah.. kt Malaysia skang ni masih lagi aman.. :) semoga akak & fmly sntiasa di lindungi Allah :)

Amie said...

waktu tragedi ini berlaku, kakak bersama rakan-rakan melawat ke Pulau Jawa, melihat dengan mata sendiri padang jarak padang tekukur dan mangsa gempa bumi di Gunung Merapi.... waktu itu kami bercerita juga tentang tsunami di Jepun tu... kesiannya.... syukurlah, negara kita aman makmur dari segala petaka alam...

aleya said...

tuptup je dh 6months tsunami..cam xsedar plak..time tu sy xde kat nihon..ni kalo tokai jishin ni jadi..xtau la..nauzubillah..mintak2 la xjd tokai jishin tu..huhu

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

aty::owh x boley sistem dia org mmg gitew sebab jishin laju x sempat nk tunggu seminit lebey la

TQ dear

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

aimi::khen mmg terlalu panas smlm akak dah rasa nk fengsan so stop masak buka aircond and kipas duduk kt situ then baru rasa oke

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

KakD::kerap mandi baru rasa ok
mmg selalu tgk pic or citer tsunami ni mmg sedey sangat

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

niena:moga aman itew kekal selamanyer insyAllah

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.amie::mmg sedey kalo tgk akak...mcm kt indon lagik la sebab rumah bangunan semua bukan tahan gempa..nasib baik mesia x duduk dlm lingkaran api pasifik if tataw nak cakap uwaaaaaaaaa

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

aleya::awak area tokai ker???
nasib baik tak rasa....

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

didoakan moga akak n famili sentiasa sihat n selamat di sana..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

V::tq and amin dear *_____*

Hanis MY said...

sama2 doa ye...betul tu walau kat mana2 kita ni kalau Allah dah tentukan jadi jadilah dia sekalipun di negara yg tak ada bencana,...

Syaima' said...

chop.kenapa i rasa 5 bulan instead of 6? 11.3-11.8 = 5 bulan kan?

ps.rumah ni pun aircond memanjang.tak larat ah panas sgt puasa nih sbb direct matahari belakang takde umah dah.

Papa Mifz said...

semua bencana nih dah tertulis kan...mmg dasyat...

biar la pado org yg nak perli2 tuh...kito x rugi apo2 pun...:)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Hanis::itew la plus u mmg tinggal kt tempat yg teruk kena tsunami....Moga d lindungi(#^.^#)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Syaima::ekkk?
Gulp haiyooo pening pala ngeee
Kira bulan hahaha
Umah ai bila Tgh hr mmg panas sbb kena sblh tepi aduhai aircond ngan kipas pow nk rest gak ngeee !(◎_◎;)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Papa mifz::agree 150%
But sometimes tu mmg geram (>人<;)

ajumohit said...

Smg menjadi iktibar kpd semua, stp itu Ada hikmahnya....

sitiezahim said...

Itulah,kt mana2 pn kena beringat selalu..

Juwita Jamaludin said...

salam ayu.. sorry lambat nak BW la.. semalam keluar.. tul la ayu panas kan sekarang akak tiap hari berpeluh tambahan akak kalau panas mengantuk tau,.. huhuhuhuhu semalam ada jishi kowai gakkan.. lama nasib M kecil

YONG JIAO XIU said...

panas kat sana lagi teruk dari kat malaysia ke?
hmm betul tu, ajal bila2 boleh berlaku so kena prepare dengan amal. igt cap botol yang comel yg tulis pray for japan....

LuN@_aiDi said...

btoi tuh kak ayu, klu dah ajal kat mana2 pun ader gak kan?
urrm umah kterorg terletak 1 km dr valcano yg aktip,
tapi harap dlm masa 3 taun neh die tak berape aktip ler..hihihi

p/s: ngerinyer berita org mati sbb panas.. fuhhhh dugaan dibulan ramadhan. Moga kak ayu tabah yea(:

Asrul "iLham" Sany said...

the horror...

Ida,Japan said...

semoga kita semua yg berada di bumi sakura ni selamat dari segala musibah dan bencana...semoga kita tabah harungi dugaan ramadhan di cuaca panas yg amat terik & siang yg pjg sehingga akhirnya..
tu la, rasanyer spjg masa badan ni tak henti2 berpeluh basah..sgt berbeza dgn cuaca yg panas kt mesia kan

Lovely Kitchen said...

tu la makin ari makin panas sekarang..berbahang...sian tgk anak2 pose, haus...skrg setiap ptg mesti on ekon...yg x bestnya ekon on kt living, mama kepanasan cooking di dapur...huhuuu

semoga kita di dalam lindunganNya selalu...tu pengalaman dok jepun yg x dpt dilupakan...

mizzkechique said...

dugaan tu.. hukhuk. mmg tkt tgk video gempa tu.. seb bek xde pape..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ajumohit & hajar::insyaAllah :))

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.ita::kan if harapkan kat kisap jer mmg x cukup la...mmg kat sini kuat gak jishin tue

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

yong::panas mesia lembab kira ok sini panas kering giler taw....mmg lain sgt kena rasa baru tahu kot ngeee

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Luna::OMG 1km ker???
dekatnyer moga di lindugi yer

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.ida & k.e-na::tepat sekali mmg if buka aircond kat living room jer kuar dr sini panas giler ek...ayu bawa kipas masak kat dapur if not rasa mcm nak fengsan :(

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

MK::alahmdulliah semua dlm lindungan NYA lagik :)

アヌムちゃん said...

mmg kejap je dh 5 bulan kan..isk2..hrp2 lps ni xde kjadian mcm ni dh dkt jepun ni..aminn

IDA said...

tragedi ni akan dikenang sampai bila2 terutama bagi yg pernah alaminya kan.panik la bile check ade jishin..risau kat hubby n kengkawan lain juga...huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...