♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Monday, August 1, 2011

♥ Half Day @ Tokyo ♥

Salam ramadhan buat blogger muslim yang ai sayang ketat-ketat....macam mana puasa hari pertama? everything ok? ai alhamdulliah just super tired lepas jejalan kemarin. Semalam weols terjah Tokyo sebab darl nak jumpa kawan kaisha/company masa kat mesia dulu kebetulan dia orang ada business trip ke Japan so bos nihonjin ambil peluang lepaking together with us. Before weols jumpa dia orang weols pergi Maihama ...ada apa dekat Maihama? apa lagi Tokyo Disneyland la sebab nak jumpa kawan lama so weols beli souvenir kat disney shop kat depan jer tak masuk dalam pow.


Weather semalam hujan sepanjang hari tapi rintik-rintik la nasib baik tak lebat. So mood nak bergambar pun kurang sebab malas nak kuarkan DSLR takut kena air (ada kena mengena ker?)
Jom skodeng kat dalam disney shop....weols beli chocolate & cookies disney. Pics kat dalam disney shop ni ai snap guna iPhone jer sebab darl bz memilih barang....dan perangai ai memang suka click2 ni...nampaknya kena beli camera digital la kat ai senang skit nak bawa ngeeee.



page

if masuk disney shop memang berbinau biji mata tengok chocolate & cookies yang sangat cute itew....weols beli total ¥3600 (RM 139) just for souvenir.


Lepas puas ronda satu kedai weols kuar click2 kat luar plak....dapat la 2-4 keping pics...x banyak macam selalu sebab tempat ni dah terlalu kerap weols terjah *______~


IMG_3714
lepas shopping baru sempat click2 kejap...terasa diri macam dah kurus...yipeeee

IMG_3724
tapi kenapa muka ai kat sini nampak mokmok...tipuuuuuuu...uwaaaa

IMG_3711
with my lil hero

Untitled-1
nampaknya ai kena pasrah muka dah chubby.....uwaaa hentak kaki


Then setengah jam lepas shopping dan snap pics weols terus terjah ke Tokyo eki/ Tokyo terminal sebab janji nak jumpa dia orang kat situ. Actually kawan darl yang weols jumpa ni ai dah kenal berfore weols kawin lagi. Mr Gary dulu senior engineer manakala Mr Arobi assistant manager tempat kaisha/company darl kat mesia dulu. But now dia orang dah keja ngan kaisha omputih plak. Letih kena ngan kaisha jepun ni bz memanjang....Now Mr Gary dah jadi senior director kat Seagate Johor manakala Mr Arobi senior manager kat kaisha yang sama. Sugoi/hebat Gary ni umur baru 37 tahun dah jadi director. Jumpa dia orang pukul 11am lepak kat Japanese restaurant until 2pm memang BISING weols .........yalah dia orang lama tak jumpa pot pet pot pet dalam bahasa melayu dan nihongo -__________-


IMG_3730

Arobi san, Hashimoto san,Iwachi san, Gary san and darl....semua dah kawen kecuali iwachi san ngeeee....@____~


Makan kat Japanese restaurant wajib menu ala jepun khen....

IMG_3733
menu lunch ai.....BEFORE

IMG_3734
after, tak ader lincin macam selalu maybe sebab ai kenyang lagi masa ni~


Lepas lepaking ngan dia orang then weols terjah Akihabara yang terkenal ngan electric town nyer itew...tawaf satu pusingan kat situ sebab kat sini penuh ngan lautan manusia...dah macam semut ai tengok...ai memang MAlAS sket if terjah akihabara ngan shinjuku sebab umat manusia terlalu padat.


281983_2189274326940_1099546789_32611590_815092_n
salah satu tempat yang pemes kat situ


Lepas puas jejalan kat akihabara weols ke Ueno sebab ai request nak balik awal sebab hari ni nak puasa then dah tahu mesti letih punya....sampai kat Ueno darl ajak jejalan kejap kat ameyoko tempat ni ala petaling street cuma yang beza kat sini semua barangan original hikhikhik.



ameyoko UENO
rasa macam orang SIKIT jer semalam selalunya ramai kat sini.


Masa kat dalam eki ada bagitahu yang line ke Yokohama di tutup kejap sebab ada orang bunuh diri...actually memang banyak kes bunuh diri terjun kat rel densha ni....menyusahkan orang jer sebab semua densha kena delay...


183925_2189276326990_1099546789_32611593_6887825_n
bomba dan ambulans dah ready nak bawa keluar mayat orang bunuh diri tue...ngeri rasanyer


Ok masa jejalan kat ameyoko ni ai sempat beli barang basah iaitu Ikan Tai 5 ekor just ¥500 dan udang galah 16 ekor ¥1000...gulp haiyaaa manyak murah lol if ai datang ngan kuruma/keta wajib ai borong banyak sebab fikir nak bawa naik atas densha semua terbantut niat nak beli ....sebab ikan tai besar yang jual kat supa ¥1900 kat sini leh dapat 2 ekor just ¥1500 mahu tak hentak kaki kuat-kuat ngeeee.


ikan
puas hati memborong ikan dan ebi....ngeee sebab mood nak puasa dan sahur kot ...sebab selalu kuar memanjang ai beli baju,kasut or handbag kali ini terbalik plak.



Then weols balik... 1st time pergi jejalan kat Tokyo kejap jer selalu malam baru sampai...ni pukul 5.45pm dah sampai umah....tak sempat terjah Odaiba tempat wajib ai lepak this time .



IMG_3738
adam senyum lebaq leh snap pic ngan densha... mr driver dah standby nak jalan tue....


So selain barangan basah yang ai beli... let`s skodeng apa lagi yang ai borong kali ni....


page2
hasil UMPAN semalam...kawaii tak???


Disebabkan weols beli ebi/udang yang banyak so sahur tengah malam tadi weols makan nasi goreng udang...simple jer....


251400_2189567894279_1099546789_32612123_7771694_n
penat nak kunyah ebi tue...punyalah besar plus isi yang sangat padat...memang TERBAEK


Weols kat Japan puasa almost 15 hour...sahur pukul 3.08am then berbuka pukul 6.48pm ...akan ada plus minus lepas ni waktu berbuka dan sahur...selalunyer ai dan darl sahur awal....dan ai jarang skip sahur sebab perut tak tahan.


Nota ibu jari manis ai::panjang giler n3 kali ni ek....rajin type sebab baru sudah sahur tengah tunggu nak solat subuh plak then baru nak neru/tidur (n3 auto publish)....Selamat berpuasa uols~
MyEm0.Com









45 comments:

yatie chomeyl said...

kitorang kat fukuoka lak, subuh kul 3:56 . maghrib kul 7:20.

slmt posa utk u jugak

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

yatie...weols alhamdulliah x sampai pukul 7pm pow...last posa nanti 6.15pm....

PinKy MoMMa said...

owh bila la nak sampai sana ni :)
suka baca kisah2 perantau ni hehe..
bunuh diri? uih aihhh memang saspen tul..

slmt berpuasa dear :)
hep nape tido? bangun bangun nnt pening hehehe..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Pinky Momma::baca macam bestnyer but actually indah khabar dari rupa ngeeee...sini mmg tinggi case bunuh diri...everyday ada taw

azam said...

wah seronok shopping......xtau lah bila nak ke jepun ni....

hari tu dapat pergi tapi ada orang jeles tak bg pergi pulak...hehehe

Anum said...

selamat berpuasa

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

azam::mesti sang isteri tak kasi ek....:D

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

anum selamat berpuasa jugak

LuN@_aiDi said...

errr kne komen bertingkat juge neh:p
1. Sis ayu nampak ramping ler.. aper kah rahsianyer? hihihi mana ada muka mokmok.. nmpk cam rusrus jer..hihihi

2. wahhh nmpk cm besh jer menu lunch, derang mmg bagi byk ek side dish die.. nk cube... (oOoo kne p Japan dlu)

3. Ader org bunuh diri?? wahhh suspen! hihihi

4. Awalnyer sahur..err biasa ler negara matahari terbitkan.

5. Saya suka giller ngn udang! Nasi goreng udang sis Ayu tuh mengodakan diri ler..hihihi

6. Selamat menunaikan ibadah puasa tahun ini^_____^

errr sekian komennyer.. wahhh pjg btoi sy komen..hihihi

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Luna::bertingkat2 ai baca hikhik
kurus ker??? owh maybe on diet sama kot x der rahsia tapy makin makin mokmok jer ni...muka ai makin bolat sebab kuat makan dan tidur ngeeee...

jpnese food mmg gini...but kalo tgk semua benda skit2 jer termasuklah nasik...moh dtg la sini

itew namanyer nasik goreng orang pemalas hahaha...asyik fikir menu udang jer ni nak berbuka nanty :D

fazilzura said...

Selamat berpuasa org jauh di mata...


Wahhhhh besh nye pi jalan2 ... emmm zr ni entah bile le rs nye nak dpt hidup udara kt jepung nun

WuMing said...

Puasa kat Jepun ni rasa lain sikit dari kat M'sia kan?... sana tak panas sangat... Kat sini Panas woo...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

fazilzura::semalat berpuasa juga uols....dtg le jejln ni lepas raya....baru leh rasa mcm mana udara jepun :D

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

WuMing::nope totally wrong sebab puasa waktu summer paling uji kesabaran sebab pananyer lebih hangat dari mesia...dulu ai tawtaw biler dah rasa baru tahu peritnyer summer kat sini....patut semua orang LARI kuar dari japan waktu summer!

mizzkechique said...

bestnya g disneyland... nk FM jepun satu!!!

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

MK::nanty ai buat GA menang FM nippon na....kena join taw :D

Syaima' said...

Best nyeee udang n ikan murahh.kat kedai mana tuh beli?nak jugakkkk udang masak lemak cili apiii.hehe.

happy fasting k.ayu.

Jue said...

kenapa kita x terserempak ek semalam ayu..jue pun kt tokyo..pegi Ueno Zoo..dengan yatie n family..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

syaima::beli kat gerai tepi2 jalan itew...murah giler kan....hepi fasting dear :))

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Jue::yatie mana ek??
ader sorang yg ai kenal tinggal kt yokohama nama yatie gak baru sampai this year...husband dia sambung PHD ek??? kalo jumpa pow x kenal jue sebab x pernah tengok pic pow...uwaaaa

Jue said...

a'ah..yatie tula..hasbend kitorang satu dai..hahaha..xpe..lepas ni jue upload gambo banyak2..hehehe..

Hanis MY said...

weee syoknya jenjalan dpt ikan n udang murah i likee ebi tooo, nampak sgt best isinya tu huhu...

fewiitt sukalah gambar u, mcm model, mana ada tak mokmok pun...handbag pun cun, handbag baru eh? nampak mcm G je hehe...

LinChan said...

If tg tokyo n pergi odaiba ping i ok, boleh kita makan kt the oven american buffet. Aritu i g makan diorg kai ayam halal buat masak ayat grill golek2.. Sedappppp sgt

Papa Mifz said...

bila la den leh sampai ke Tokyo nih...huhu

sitiezahim said...

heehehe besnyeeee ikan dan udang segarrr...sini semua beku beku aje..huhuhu

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

jue::owh betul la org yg sama ...but ai yatie pow x jumpa lagik asyik sembang kat fb jer....oke lepas ni upload bebyk k:D

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

hanis::isi ebi tue amaiiiii giler
model versi pendek dan mokmok boley la babe.....ahaks...
handbag lama la hadiah bufday 2009 but ai jarang pakai...bukan G still C lagik...uwaaa hentak kaki

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

lin::ader halal ker nyapa x bagitahu awal2...x der rezeki kiter nak jumpa khen..insyaAllah lepas raya kiter plan lain jumpa na :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

papa mifz::x per jadikan 1 impian mana tahu boley dtg nanty :D

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

hajar::alhamdulliah sini fresh...sedap isi manis gitew :D

LinChan said...

Tlupa nk bgtau. Lgpon i xguarantee halal tiap masa so tiap kali nk makan situ kena tanya ayam apa diiorg guna. Kebetulan je diorg pakai sadia/doux sbb nk panggang whole chicken.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

lin::owh really ....ketidaksabaran nak terjah situ nnt...kat mana ek?

Teratak Hami said...

Ayu,
Memang awak kuruslah. Muka tu nampak bambam maybe terlebih makan coklat. So hantar skit coklat2 tu kat akak.

Gary si hencem tu dah jadik director?? Mesti bodek lebih .. hehe. Ish, ish... dosa tau!!! Dia tu batch akak masa kat UM.

Ijah EmoTemo said...

kaka ayuuuu nk souvenir itueewww! nangiss

YONG JIAO XIU said...

br nak mention yg ayu kurus,tgk2 ayu dah mention. hehehe. ai, puasa br start ayu dah kurus? dah diet ke ni?.mmg slim lah.
kwn hubby ayu sorg tu nama nak dekat gan ajinamoto lah. hehehe jgn marah,no offense ye.

YONG JIAO XIU said...

n udang tu....wah besar. yummy...terliurnya ... glup...

selamat berpuasa ayu!

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.fizah::ai jarnag makan coklat but selalu makan cheese cake....

owh akak ngan gary 1 batch rupanyer...dia x bodek tapy rajin keja...dan dia pemes ....anak dia pow chomel taw :D

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

mek ijah::nak souvenir itew ker
tunggu ai balek mesia dulu
baru jumpa kedai souvenir yg best hary tue ngeee

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Yong::owh kira ai x perasan kata kurus ek...caption tue nak sedapkan haty actually hahaha....jarnag makan nasik sebab tak lalu....hahaha sini nama orang jepun mmg pelik2 sikit...puas makan udang jer 2 hary ni...selamat berpuasa gak buat yong and family @______@

ijayuji said...

Ayuuuuuuu!!! lmbt sampai maklomlah satu hari ni ai bz mencarik ikan bilis tak sempat nak cek blog nak reply komen pun tak sempat2 lagi hihihi... Sakitttt mata tgk u jalan2 sana situ sinun senan ahahaha... sib baik b4 puasa yer ayu kalau tak 3 3 fengsannn di tgh jalan :D

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ika meh ai ubatkan mata uols itew ngeee...owh bula posa mmg ai cuti jejln sebulan kecuali ke supa la...x larat ooo mau kalo panas membahang...seksa jiwa raga :D

アヌム ちゃん said...

tak penah makan ikan tai tu..xde pn jual dekat sini..huhu..tp nmpk sedap..and ebi2 tu menggeramkan betul huhu..selamat bpuasa eh k.ayu :)

Juwita Jamaludin said...

salam ayu.. selamat berpuasa. lambat boleh datang sini. semalam sibuk seharian.. huuhuhu.. ayu akak pun suka gi ueno tu best pasar tu.. barang banyak murah2.. ikan dan udang tu besar ayu.. murahnya....

LinChan said...

the oven american buffet kt aquacity odaiba

tiefazatie said...

sis..best tue mkn menu sis!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...