♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Monday, August 15, 2011

♥ Cherita Weekend ♥

Salam Isnin uols...2 hari `cuti` so blog pun kena cuti kang darl perli siang malam pagi petang blog jer ngeeee. Pejam celik pejam celik dah 15 hari puasa ek? kejap jer rasa this year....ai ni baru nak prepare nak buat biskut raya....tak der la banyak punya maybe 5 jenis jer sebab nak makan weols anak beranak saja so buat banyak-banyak pun nak buat apa kan...ikutkan darl tak kasi buat sebab dia kata nanti membazir plus tak nak ai letih (sayang darl ketat-ketat laaa) tapi macam tak meriah plak raya tanpa biskut kan even weols tak sambut raya tapi sukarang-kurangnya makanan tentang raya kena ada gak ngeee. Alhamdulliah raya darl dah minta cuti but tunggu approval dulu.... even approve pun weols raya kat sini jer tak gi embassy sebab darl tak suka bersesak-sesak plus dia tak suka bersosial ...beza betul ngan ai yang terkinja-kinja nak gi embassy ni...leh juga jumpa tomodachi yang lain...uwaaa meraung sorang-sorang ni!


Suasana gini dah biasa sama macam last year weols raya kat umah then gi masjid dekat oyama ni jer cuma tahun 2009 jer weols puasa dan raya kat mesia ....next year insyaAllah if x der apa-apa halangan memang plan nak balik puasa dan raya kat mesia...yipeeeeeeeeeeee! Melalut citer benda yang tak pasti  ni,...mukadimah dah panjang tapi citer weekend tak start lagi ngeeee.


Last weekend ai gantung kuali sebab darl bawa weols iftar kat luar...ai bulan puasa ni Japanese food memang kurang sangat nak makan sebab tekak nak makanan melayu jer but nasib baik darl bawa gi makan kat kedai pakistan...kedai ni memang selalu weols terjah....restoran ni namanya Pak Curry House dekat ngan Oyama eki/train station.Ingatkan ada buffet ramadhan rupanya tak der semua pakai order macam biasa jer...ai keciwaaaa....meh skodeng apa yang ai makan~


nasi briyani pakistan with chicken curry,salad...yang small bowl tue ada french fries,kurma,  cucur sayur kot...ntah sebab rasa sayur jer dalam tue...cicah ngan kuah apa ntah yang penuh ngan rempah...itew ai memang tak lalu cicah maybe ai terlalu JAKUN untuk kuah sebegitu rupa....ampunnn   


Set gini just ¥800 jer haiyoo manyak murah lol.... 

terserlah ai sangat lapaq tahap badak dewa dewi ni...lincinnnnnn


If kat Mesia selalu gak iftar kat luar but bila tinggal kat sini boleh kira ngan jari berapa kali kuar iftar kat luar...ikut selera juga la....sebab ai ni tekak orang kampung so menu nak berbuka pun menu orang kampung jer jah oiii.


Habis citer pasal iftar nk citer part my lil hero plak....dah nama boboy memang dia suka sangat ngan binatang tak kisah menatang apa pun...last sunday lepas ai bangun terkejut ada satu benda yang dia tangkap siap letak dalam box...katanya nak bela...binatang tu nama SEMI dalam nihongo la dalam BM memang ai tataw nama ai seriyesss tak hingat sebab bukan selalu tengok.


blur sebab guna iPhone then ai cut and zoom ngee...inilah semi itew...menatang ni suka buat bunyi kuat tue...apa ek....?


Tapi angan-angan adam nak bela semi tak kesampaian bila menatang tu mati bila petang gara-gara weols buka aircond ...hikhik adam marah dia cakap lepas ni biar panas jangan buka aircond  ngeeee.....lupa yang semi ni hidup dalam cuaca panas if sejuk skit dia mati...now adam kalut nak suruh cari binatang lain dia nak bela....ai ni seriyess geli ngan semua benda ni...mau terjerit if mai dekat ai....heroes dalam umah ni syok gelak baik punya kat ai...


nota ibu jari manis ai::uols semua dah buat biskut raya ker???? fengsan ai tengok geng blog masakan tunjuk biskut raya theyols ...rajinnyer...kalo la kitchen ai tak sepanas sekarang rasanya ai akan rajin sket kot ngeee *____^








.

58 comments:

Niena Pengembara Ilahi said...

menatang apa tu?

hazila said...

Amboiiii sedapnya baryani tu. Bulan puasa ni tak makan nasi baryani lagi.

ajumohit said...

Tunjuk2 je hehe, saya mmg tak pandai Dan tak rajin nk wat cookies, Rajinnya Ayu... Sib bek Ada selera Kari di situ, klu tak msti kebas lidah asik mkn shushi jek;)

Anum said...

bestya

sabar kagawa japan said...

kak ayu..kite pon 2 ari gantung kuali....sabtu berhanabi...ahad p matsuri,,,gilerr kann bulan pose. gini ahaha....arini br nk meriahkan dapo balik....uhuh biskut raye akak dah start buat? wah bagusnyee kite br plan nk buat kuih jenis ape nih...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

niena::semi BM ai tataw benda apa ngeee

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.hazila::ai dah 2 kali makan sekali homemade sekali makan kat kedai ni @_________@

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

aju::ader free time best gak try buat cookies ...sushi bulan posa x makan lagik sebab x terasa nak mkn kot...itew la pasal nasib baik kari dia sodapppp :))

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

anum::best leh mkn org lain masak hikhikhik

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

saba::issyyyy sanggup uols kuar berhanabi di bulan posa ni? ai x sanggup la ngeee,baru start beli bahan buatnyer belom lagik ngeee

azam said...

800yen murah.......ades rm20 ape??
mahal gak nih

PinKy MoMMa said...

uihhh aihhh ni kalau encit papa tgk ni melelehhhh..kuih raya?
tunjuk2 je ahahaha...

ada anak kecik tak leh lagi yang..kang jadi kuih bantat pulak huhu

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

azam::32 hengget jer
dlm yen mmg murah la leh mkn gini :D

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Pinky Momma::mmg mampu tunjuk if ader anak kecik...ai ni anak dah besar sket baru start buat cookies if not tunjuk gak la

ieda said...

oh tahun nie adik beraya di perantauan lah ye .. aduh sedihnya .. tapi kalau dah biasa x rasa sgt kan .. 1st 2nd year yer ada rasa sedih kan .. dah lam2 tu lali dah :)

ermmm iftar masakan pakistan adalah rasa2 melayu sikit kan :) sedap tuu nasi tuu dah mcm curry house di mesia je dik .. :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.ieda::yes ikutkan 2 kali la raya d sini...biasa cuma x leh dengar lagu raya...sedey plus sayu sangat...x sanggup nk dengar uwaaaa

curry dia sedap arr mcm mesia gak sket la

Syaima' said...

omggg.bintang tuuu i benci gilaa.haha serangga pape pon mmg tak suka. tapi yg ni sebab dia besar and bisinggg. scaryyy haha.

samalaaa tang tekak kampung.kdg bukan tanak makan kat luar, choices takdeee.hehe.

post sikit biskut rayaa ke niigata pls.hihi

yatie chomeyl said...

I order biskut raya dari u je la leh x? u nk buat beskut apa? ;)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

syaima::itew la pasal
nk buat mcm mana hero kecik ai suka benda2 gini...ai x suker...

nak makan siler terjah ke umah ai ekk :D

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

yatie::fengsan if u nak order ngeeee hahahaha
ai beli bhn basic baru mcm tepung ngan gula halus....biskut apa nnt ai belek buku resipe dulu ngeeee

L said...

nk3 nasik beriyani.. sedapnyaaa.

sy syg awak?
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/kasih-sayang.html

aleen aiden said...

wah3..baiknye hencek asben die...hu3

Hanis MY said...

semi yg urusai...syoknyaa makan kat luar...

CIK JATT said...

i tak buat pun lagi. weekend ni kut, balik rumah mak, buat sama2. tak syokla buat sorang2. tak feel.

binatang apakah itu. penyayang sungguh adam nih:)

Ijah EmoTemo said...

tahun ni tak tahu lagi buat biskut raya ke tidak sbb oven rosak -.-'

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

kakD tak buat pun kuih...main tunjuk2 ja...tak dan dikkk...

huih ko jaahhhhh....sakan mkn sampai lincin ye...(kata kat org...aku pun sama la...mkn mesti sampai lincin wajib tu...)

sitiezahim said...

saya tak buat lagi ayu..tah smangat tak datang lagi hik hik hik

アヌムちゃん said...

cengkerik ke dlm bm dia ehh..besar gk kan..aritu ada mati 2 ekor luar tmpt sidai baju..geli gila tengok..huhu..aaa btw beriyani tu sedapnyaaa..dh lama x mkn beriyani..huhu

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

L::sedap sedap chef pakistan yang masakkan ngeee @________@

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

aleen::takut sang bini makin mokmok kot ngeee

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

hanis::urusai tahap x boley d maafkan dah hahaha

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

cik jatt::bestnyer buat kueh raya ngan mak uwaaaaa

boboy mmg suka menatang ekk...same ngan papa dia

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

mek ijah::alololo cian uols
suruh abah beli baru la...semangat sket nak buat nnt ngeee

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

KakD::ya la dah keja mana nk sempat kan....ai mkn luar mmg licin taw mmg untung bawa ai kuar makan hahahahaha

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

hajar::nnt ai tiup semangat tue ek...ai buat kueh raya kot lagi lagu raya mmg x tahan.....x boley dengar ngeeee

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

anum::cengkerik ek???
akak x sure la..sini besar
mmg geli tgk depa pegang relax jer kiter yg terjerit2 sorang diri...home made la nasik briyani x susah pow...nak recipe pow ai leh kasi :))

LuN@_aiDi said...

wahhh rajin ler kak ayu wat biskut raya^^
kter tak tahu nak buat ker idak..
cam malas jer..kuikuikui

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Luna::semangat ader hikhik
sbb last year buat laku hahahaha

Asmara said...

Ayu! kalau duk rmh akk ni, mmg rasa mcm dlm hutan. ahaha. kiri kanan bising, tp lama2 dah biasa. summer je dia keluar, nnti winter senyap la balik. haritu pun ada sekor besar giler kat tmpt sidai baju, tak smpat nk amik gmbr pun dah buang. riang2 atau cengkerik. nama dan rupa pun x sama, byk sangat la jenis serangga ni. uish rajinnya u nak buat kuih raya. please buatkan untuk aii sekali boleh? heheh..

WuMing said...

Raya di sana tak boleh layan mercun laa..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

K.As::bunyi mcm dlm utan ek?
hikhik nk dengar gitew weols kena gi utan sket la baru leh ader feeling hutan ngeee...

hahaha buat pow sket2 jer akak...jemput mai umah rasa kueh raya ai nnt

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

WuMing::mercun?
x der bunga api jer yg d jual :))

Teratak Hami said...

Monday malas2 bagi akak :-)

Ayu, memang tak control ayu sungguh. Licin ko makan .. hehe.

Natsu ni memang banyak kumbang2 berkeliaran kan? Suruh Adam pergi kat semak2, carik kumbang.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

K.fizah::ai hr ni bz sket
Nk malas pow x sempat ngeee
Owh bab mkn mmg x der control ayu punya ...ngeeee 。・☆*:.。. o(≧▽≦)o .。.:*☆

YONG JIAO XIU said...

owh mula2 tgk menatang tu, igt pak belalang. pastu bila ayu kata ada bunyi rasanya cengkerik. hmm mmg ada rupa cengkerik.
biskut raya? ades, lom start pon lagi, nanti la bila dah 3 or 4 hari nak raya baru terjah dapor wat biskots ini bagai. but my lil bro n mak kata tak yah buat, boring, bukannya abis pon. seriously, biskot raya lepas pun ada je lagi dlm peti tu. hahaha maybe wat testing dulu kot nanti klo ok lagi, blh angkat yg itu saja. oh my lil bro n mak kata wat kek saja. i just know buat kek coklat saja, maybe yg lelain my lil bro yg buatkan sebab dia xpert bab memasak.
makanan pakistan?ha ada gaya cm melayu gak tu, ada curry.hehehe asalkan dekat gan rasa melayu dah jadi dah kan.

@tune® said...

nyesal I tgk gambar makanan tuh...
demit!lapo suda..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

yong::cengkerik ek? ai binatang ni mmg fail bab nama ngeeee
la ruginyer awat plak x laku?
wah kek coklat...fav tue yummy
arrr curry dia best :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

@tune::oppsss salah waktu terjah ek?

Juwita Jamaludin said...

Ayu tadi dah taip ada ke tak komen ni takpasti sebab komen kat iphone je.. Ayu x gi embassy ke..? Zannen kalau tak boleh jumpa.. Binatangbtu kat rumah akak ada ayu

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

K.Ita::nope x dpt
Just dapat yg ni jer
X gi embassy la akak zanne ne
Uwaaaaaa (`_´)ゞ(´-`).。oO(

Papa Mifz said...

bela kalo dah besar jadi kesatria baja hitam ke apo tuh...hehe

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Bela Kasi umah bising Boley la ngeee

Asrul "iLham" Sany said...

curlast... :D

Umie Artoqiemie said...

sodappppppppppp

Diana @ bilakukatacinta said...

kat embassy tu mesti ada rendang ketupat segala kan? ajak lah darl u..bukan ape..dpt merasa suasana hari raya bersama tomodachi mareshia gitu... Nt boleh posing2 baju raya bawah pokok sakura.. I suke....posed banyak2..upload laju2 nt ek?

Psss... tak sedar raye lg 15 hari dah terover cam bdk kecik..sungguh tak malu

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

asrul & umie:: *________*

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Diana::benda makan itew mmg ai masak pow last year....darl ai x suka reramai gitew so pasrah jer lagipow baju raya x der la....posing kat bawah pokok sakura ada daun jer bunga next year plak baru kuar ngeeee

aTy _faRed~ said...

kat sane ade jual kuih n biskut raye tak...?? :)
ai kat meysia ni pon dah 2 mnggu lebih pose..tak gi lagi makan kat luar...tungu asben balik dulu..;p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...