♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Tuesday, August 9, 2011

♥ Makin MokMok Di Bulan Puasa ♥



uwaaaaaaaaaa memula n3 dah nangess sambey hentak kaki kenapa??? sebab orang lain waktu bulan posa kurus but ai terbalik pula. Baru 9 hari posa tapi badan naik mendadak la apa kes???
Ai ibarat waktu posa badan slim jer....lepas berbuka perut dah macam orang preggy 3 bulan taw...sangat scary plus stress.



rasa gemuk
pic dari uncle gugel


Lepas sahur around 12 am or less memang ai tunggu 45 minit before nak tidur but macam kiter tahu la bila makan banyak without exercise lemak tak boleh bakar ngan elok so akan jadi banyak lebihan lemak di perut. Ai bulan posa memang tak exercise sebab cuaca sangat panas dan tak sesuai ai nak walking or nak kayuh basikal just buat sit up skit2 jer. Bila Adam tengok perut ai dia cakap yeahhh adam nak dapat adek ekk mama...dushhh macam bola kena hit kat kepala jer ni...uwaaaa help me .....



IMG_3579
pic masa winter last year ...slim jer waktu nie


but memang ai berazam lepas raya nak badan macam dulu...so uols tak payah la cakap ai kurus ker apa sebab hakikatnya hanyalah ilusi plus part kat perut ni.....sigh...stress patut la ramai retis cakap dia orang tak sahur makan nasi sebab tak boleh tidur lepas makan nasi, rupanya ada betulnya. But ai if tak sahur makan nasi perut memang tak tahan la...so pilih makan biar seksa jiwa janji posa dan janji dengan NYA kena tunaikan.


langsing-vs-gemuk

tak mustahil diri akan jadi gini if tak control makan dari sekarang....lawa kan body catherine zeta jones ni....itew yg dia orang edit if dia gemuk...gini la rupanyer~


Darl ai cakap biar tak elok pada mata manusia tengok janji Allah tengok kita cantek....auwwwww so sweet but kiter ni manusia nak yang elok dan indah-indah belaka kan....other option maybe ai nak join gi gym just nak bayar 1man lebey terasa sayang giler la. Maybe salah satu faktor umur dah meningkat kot sebab dulu waktu sekolah lepas sahur tidur balik perut tak buncit pun ngeeee.....fengsan nak samakan diri waktu muda remaja gitew. So uols ada petua etc yang boleh improve part perut ni? selain buat sit up, apple vinegar and exercise? Orang cakap minum air limau nipis pun oke gak kan....dulu kat mesia selalu minum but bila datang sini tak pernah buat sekali pun....nak cari limau nipis pun susah ngeee.



f

antara menu berbuka posa yang ai masak....macam mana tak mokmok ek



nota ibu jari manis ai::dah start minum air ngan banyak compare makan sebab dahaga giler ngan weather sekarng memang super hot lol.



54 comments:

Anum said...

ye la sis
anum mengalami masalah yang sama
lemak kat perut je

aTy _faRed~ said...

sonok tengok orang bulan pose selera makan..saye bulan pose mesti jadi kurus kering..!! sebab tak selera nak makan... ggrrrr....

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

anum::laaa ader geng jugak ek...
tension mak uwaaa

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

aty::jgn ckp gitew
kang nnt badan mokmok nyesal mcm ai tak guna...akan ada 1 tahan badan akan naik gak so don`t worry k

PinKy MoMMa said...

yang mana ada mok mok..sgt selim okeh..wahhh meriah gak menu walaupun diperantauan hehe :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Pinky Momma::eh ader laaaaa
u tgk pic lama kot itew nampak slim jer....sekarang rasa mcm cermin yg lebaq taw....

meriah ker? tekak teringin nak makan ngeee

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

relex la ayu...dah berselera kira ok la...

nanti kalau dah rumput selambau dok ketuk atas dada mcmana?


hehehhehe..lariiiii.....

ieda said...

ekekek bulan pose nie bulan menguji minda dan emosi .. hermm emosi masak time2 nie memang membuak2 dik ..

kena lak ngan emosi minda cakap x per makan banyak berbuka sbb siang dah pose ekekke yer dok ! :))

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kakD::kejap cheq x paham ni
`rumput selambau dok ketuk atad dada`
apa itew...uwaaaa explain sat

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.ieda::itew la pasal godaan sana sini...if tak masak terlioq plak nanty kan...biler dah masak diri jadi mokmok haiyaaa manyak susah lol

Kakzakie said...

Kakak nie minum air limau nipis pun sama gak...

Rajin masak itu yg kakak salute...

hazila said...

Mokmok ke? Akak tengok ok je. Takpe nanti lepas raya double the exercise.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kakzakie::ya ker???
sama gak ek maha tahu limau dia potong sket selera nak makan tue

x der rajin mana pow akak...masak simple2 jer

ijayuji said...

Salam ayuu!! hihihi alaaaaaa tak mo citer aaahhh! ai belum g timbang lagi ni sbb timbang kat umah tgh sakit biol setiap hari nak kena beli baru tp takut jerr nak beli yg baru nak tgk baper berat, kalau nak timbang kat shopping compleknyer segan sbb dia ada lagu2 wakakakaka... aduhhhhhh... bila nak menimbang eak? seram sgt2! sib baik ai sahur tak ambik nasik just kurma n water jerr :D TAPI bila dah bukaaaaa, balas dendam!!! egegege...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kak hazila::tunggu kemuculan wajah baru ayu lepas raya nanty hahahaha

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

salam IKAAAAAAAAAAAAAA
jenis perut tahan x per la x makan nasik ai mmg boley if not smpi tgh hary dah x larat sgt....ai kat umah pow x der penimbang mmg terjah kat supa jer....malu2 neko nak naik atas tue ngeee...tunggu org x dak baru naik hahahaha

yatie chomeyl said...

I pulak tgh cr tips nak gain weight. skrg ni mcm underweight untuk tinggi I 165 cm, tp berat 45kg. pakai baju semua hodoh je sbb gedoboh terlebih. semalam MIL hantar baju raya, bil atry besar kat pinggang. sedihnya..terus sentappppp uwaaaaaaaaaaaaaaa

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

yatie::oppsss nak gain weight ek...ai dulu keding jer then everyday ai makan cheese cake dalam sebulan dah nampak perubahan ketara...may be u should try ngeeee....makan cheese cake dalam 4 slice sehari

LuN@_aiDi said...

pompuan n pewot tak dapat dipisahkan..^^ hihhi..
cube elakkan minum ais n minuman ber'gas'..
pas2 slps makan jgn terus minum air tunggu 30min - 1jam baru minum..^^hihih

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

LuN@_aiDi:: ai dah lama bonar x minum air bergas ni.....perhhh lepas makan kena tunggu sejam nk minum air ek...nnt ai try...tq dear for da tips

Hanis MY said...

tang perut mmg merisaukan la...kdg peduli kdg malas nak peduli...ala u dah cun dah no worries... curllasstttnyaaa menu berbuka pengsan i tgk uwaaaa nk berbuka kat tochigi la cenggini...

アヌム ちゃん said...

sayaponn semakin gemok..(T__T)

kak ayu..facebook saya http://www.facebook.com/nooranumatan

lupe lak nak kasi.heeee

Asmara said...

eh2 ntah betul cakap Adam tu. jgn2.... hehe.. uish! menu tu sangat melazatkan! ;D

Asmara said...

Ayu terlupa nak bagi link junjung buih tu. tp dlm bhs indon la.

http://junjungbuih.multiply.com/tag/info%20makanan%20jepang

selamat menyemak. :D

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

hanis::sebab makin serius mmg x boley buat bodo jer uwaaa....

mana der curlasttt pow menu biasa jer dear...meh la berbuka kat umah kecik ai plak ...nnt ai buat nasik ayam penyet kat u na @_____@

Ida,Japan said...

yeb ke ayu...alah tak lama lagi turun la tuu....jgn mkn lewat mlm dh la, k'ida pun harap2 posa ni dpt turun..debab gak ni, awal posa ni ada turun pas tu naik pulak...haiii, posa tahun lepas boleh turun..tapi lepas posa, masuk winter emmm..naik balik sbb asyik nk mkn jer kerjanya

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

anum::tang mana gemuk??
akak tgk biasa jer
oke tq dah add pow :D

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

K.As::masalahnyer perut ni naik lepas berbuka uwaaaa.....kalo betul ai suker giler dah lama tunggu nu auwwww.....

baek ibu terima kaseh ya...nnt ai terjah....

alah akak menu biasa jer tue...akak masak sedap lagik :D

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

K.Ida::biler naik ni berbulan2 plak nak turun...naik nyer cepat....ayu mmg sahur pukul 12am la...lepas tue baru tidur....sama la kiter badan ni kejap kembang kejap kecut hahahaha

Amie said...

kadang-kadangkan Ayu, bila kita risau diri kita gemuk, maka jadilah kegemukan itu... hi hi hi...saja usik dia... jangn risau sangatlah pasal gemuk, yang penting amalkan gaya hidup sihat, ambil pemakanan seimbang, senaman yang konsisten...bla..bla..bla...

Qaseh dalia adelia said...

huhu qaseh nak berat ...
salu je makan tido makan tido .. tapi tak gemuk2 gak ..perut pun xde lemak

NM02 said...

salam singgah

jom tukar link

kalu sudi, nnt follow ai plak eh

maceh

^_"

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.amie::dok bayang kurus tapy tak kurus2 pow uwaaaa

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

qaseh::its oke u muda dan single benda gitew biasa nnt dah kawen mesti bertambah zat di badan ngeee

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

NM02::salam
tq sudi singgah nnt ai terjah umah u na *_____^

fazilzura said...

biasak le tu , lg2 time pose kan .. dugaan bile tgk mknan , rs cm nak terkam sume kan kan ...

tp zr thn ni lain , psl selalu nye i yg terkam , pehtu penuhkan smp sarat pinggan .. thn ni , ciput2 je makan... pehtu air masak sgt banyak le minum & kuih2 je... tp x rs pun kurus

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

fazilzura::if berbka x kisah minum air byk mana pow but sahur mmg ai kena makan nasi...perhhh semua nk kurus ekk hahaha

Ijah EmoTemo said...

aiolssss hade masalah boncitz dkt perut uolsss *meraung*

skrg berat dh turun sekilo mcm tu la. tp mak ai bila berat turun , makin sedap dia masak maka naikla balik berat itu huwaaaaaa

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

mek ijah::copy ayat yg selalu uols ckp kat iols

*bertabahlah*

Ijah EmoTemo said...

sedang bertabah sgt2 ni uolss *nangis*

WuMing said...

Yeayy.. Adam nak dapat adik..


Pandai pulak dia... Kesian Mama dia..

Papa Mifz said...

wah pandai yer masak...terbaik....

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

mek ijah::nah tisu lap ayaq mata na...jgn nangess byk sangat ekk :D

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

WuMing::kalo perut berisi sbb dpt bb mmg terbaek la hahaha

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

papa mifz::x ler pandai sangat masak biasa jer ~

Teratak Hami said...

Ayu,
Takde ler mokmok.... Pasal perut, akak memang takle kasi petua sebab my perut lagi teruk. Tapi akak dengar orang kata kalau nak perut tak buncit, lepas makan jgn terus minum air dalam 1/2 jam gitu...

Lovely Kitchen said...

byk petua spy perut kempis jgn mkn bersulam air, minum air slps 1/2 jam atau lebih lps mkn...semua tu jadi amalan k.e-na tp lemak2 kt peruttetap ada...mungkin pd org lain petua ni menjadi...tapiiiii ada yang berkesan...

-amalkan makan mlm sebelum pukul 7 mlm...paling lmbt pun kul 8...
-senaman utk perut
-walking or jogging at least 1/2 jam sehari..

tu semua masa tak pose leh la buat kan...bln puasa ni cuma jgn tidur terus slps sahur...

psssttt: k.e-na pn gemuk gak ni...huhuuuu

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.e-na::bulan puasa yg teruk sgt ni maybe lepas sahur neru balek....mmg kena usaha lebey ni ngeeee...tq for da tips k.e-na :))

YONG JIAO XIU said...

makaih menu mkn!superb ah. lazat hingga nak menjilat pinggan tu. adeh.hahaha. mmg lazat tu ayu! hmm sweet lah ur hubby. ok r tu dia syg je klo ayu gemok pun.hehehe. ok ok tau suma org nak kurus. hmm air asam jawa pernah try?hehe ada ke asam jawa kat sana? hmm wat sit up tak jalan jgk?hmm selalunya yg tu plng berkesan tu. selain tu mmg tak tau dah.kurangkan garam jgk ye. skipping dlm rumah?buat 300 sehari. sekali buat 100, klo tak jejak jugak seratus, kena ulang balik. sy dulu wat yg tu. klo skipping 98,tak cukup seratus, sy repeat blk hingga genap seratus. kekdg tu smpi 4kali kena ulang, smpi kekadang sehari buat lebih 600.sebulan turun 6kilo gak.hehe.plus sit up, kawal mkn, amik sikit2 suma,pelbagaikan warna mknan.terung,tomato,sayur hijau,kubis.pastu lauk ikan sebab ikan mmg dpt membantu kurangkan mkn. terlebih sudah cerita ni. mcm nak wat entry tuk blog plk.hahaha. harap dpt membantu.

Juwita Jamaludin said...

salam ayu.. akak jenis badan kalau winter kurus la sikit tapi kalau summer ceoat je naiknya tah kenapa tah.. akak la ni lagi jarang naik basikal .. dulu waktu tak de kereta itu yang buat kurus tu..:) sekarang ni betul sebab panas nak exercise pun tak de moood

mizzkechique said...

MK lak trn berat bdn pose ni.. sbb puasa+sakit.. elok sgt la tu.. sedey!!

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

yong::panjang giler ai baca comment uols ni ngeeee....nanty la lepas raya ai akan start semua aktiviti senaman itew...insyaAllah....tq for da tips yer :))))

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.ita::owh gitew la plak ek....
mmg dulu ayu selalu kayuh basikal mmg kurus jer....ader keta jadi pemalas nk kayuh basikal dah uwaaaaaaaaa

IDA said...

kurangkan gula..kurangkan minum yg manis2..ada org kata berkesan..bolehla cuba..tapi i tak cuba pun..tp berat ada penurunan sbb sibuk uruskan 2hero yg aktif huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...