♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Tuesday, July 26, 2011

♥ BERUBAH ♥



Jika di namakan manusia insyaAllah satu hari pasti akan berubah....n3 ni berkaitan ngan diri ai. Ai melalui zaman gelap sebelum bertemu ngan NUR yang sepatutnya. Lately ai tengok ramai berubah ke arah kebaikan mean ramai juga dah start pakai tudung dari retis sampai la kawan-kawan ai...syukur alhamdulliah.



dulu gaya ai ala-ala gini la but pic ni super impose jer... guna muka ai badan Jessica Alba felling retis kejap ngeeeeeeeeeeee hikhikhik



Ai start berubah lepas bersalin adam lebih kurang umur dia setahun gitew kira dah 5 tahun ai bertudung...tanpa paksaan sesiapa cuma ai dapat hidayah dariNYA. Hati tak senang macam-macam yang ai rasa waktu tue, diri dapat rasa kekurangan sesuatu then bila ai cakap ai nak bertudung everyone happy. Bila dah start bertudung tue benda yang selalu serabut dan tak damai pergi alhamdulliah....ketenangan yang ai rasai saat itu. Ai start pakai tudung bukanlah jenis yang selalu di pakai tu, ai pakai jenis serkup sebab ai minat pakai jenis tu.......sometimes jer ai pakai tudung bawal etc but selalu nyer jenis ni la.



dulu pesen gini...nak gak pakai subang besar etc hikhikhik


last year punya image...insyaAllah lepas ni legging akan di pakai dalam umah jer.



Ai mengaku yang cara pakaian ai bukan ikut syarat yang sepatutnya dalam Islam buat insyaAllah hati semakin ingin berubah. Kira nya ai berubah step by step macam tudung gak dari yang serkup ai dah tukar ke tudung yang proper since ai cuti-cuti mesia last January...benda ni actually datang sendiri...jika akal mahu berubah insyaAllah everything can be alright.



start new image January 2011



Yang paling penting proses menutup aurat kena seiring ngan solat sebab solat tiang utama dalam setiap amalan. Hati lagi tenang jika solat ngan betul.....ai actually ada target dalam bab berpakaian ini insyaAllah benda ni akan berubah perlahan-lahan. Syukur sesangat sebab ai antara orang yang dipilih mendapat hidayah dariNYA.


Selalu orang cakap benda WAJIB kena perlu tunggu hidayah bagai.... seriously ai sangat rasa bersalah sebab tak bertudung dari kecil mean berapa banyak urat dah ai dedah dan berapa azab yang akan terima nanti....sungguh takut bila bayangkan benda itew. Benda ini terpulang pada diri sendiri dan yang paling penting biarlah perangai kiter seiring dengan image yang di bawa.
Berilah sokongan pada orang-orang yang ingin berubah ni sungguh benda yang baik akan sentiasa diuji sebelum berjaya dan jangan menilai orang dari luaran saja...pecayalah selalunya penilaian gitew selalu fail ngeee~




nota ibu jari manis ai::n3 yang agak serius tak kena mengena dengan orang lain jika tersinggung 10jari mohon ampun sesungguhnya tak terlintas di haty ni nak sakiti sesiapa pow sekadar ingan berkongsi *_____* peace!







52 comments:

Diana @ bilakukatacinta said...

mula2 tuh tudung pesyen gypsi ye tak? hehe...tapi style ni..cam ramai gak retis pakai...Dct..n Norin...

tkpe..sekurang2... (ayu or sis ayu ek???) belajar mmperbaiki diri..yg dah pakai tudung sedari sek ni pon lum tentu sempurna..yelah,,tudung jek pakai ..ati..perilaku segala..DIA jek tahu

Asrul "iLham" Sany said...

kadang2 orang lebih pentingkan 'imej' Islam dari amalan Islam itu sendiri... ;D

Teratak Hami said...

Alhamdulillah ... memang banyak dugaan sebelum nak pakai tudung. Lepas dah pakai tudung, semuanya ok sahaja. Duduk kat Jepun lagi kena kuat iman.
Berdoa semoga diberi ketetapan iman.

** AKak pun ada entry yg sama, tapi sampai sekarang tak publish lagi... hehehe

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

bagus la kalau mcm tu....lagi kita tutup aurat tu lg kita nampak cantik dipandang...

sama2 kita berubah kearah kebaikan amin....

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Diana::arr gypsi style dulu kala la
naseb baek x comot pakai hahaha :D

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

asrul::islam sebenarnyer mudah :)

xomie said...

Alhamdulillah...moga Allah tetapkan iman kita aminnn:)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.faizah::kiter serupa ker????
alhamdulliah....eh mmg sini lagik kena kuat iman
bila dah tutup tu biar tutup sampai bila2 khennn

publish la nk baca jugakkkkk :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

KakD::itew la lagik manis gitew....amin :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

babe asal guna acc xomie???
hikhik...amin bertudung x bermakan x boley berfashion rite *_____*

xomie said...

tgh bukak xomie 2pasal guna acc tuhh hehehe... yup btoiii..btoii..insyaAllah kite berusaha ke arah yg lebih baik:)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

jelez biler terjah kat xomie
nk order jauh bonar plus duit pos mahal giler
uwaaaa hentak kaki
but if mak nak mcm nyah buat dulu harusss baru kt mak yer...mahal pow x per janji puas haty *_____*

ieda said...

alhamdulillah dikkk bukan semua org allah bukakan pintu hidayah utk jadi baik dan berubah .. ada yg bertudung tetapi hanya sekadar syarat utk berfesyen .. jadi adik beruntung sbb berubah dengan hidayah dari allah ..

semoga berkekalan dlm menutup aurat dan menjaga kesuciannya .. aminnn :))

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

amin k.ieda
moga terus di beri kekuatan insyaAllah :))

アヌム ちゃん said...

Alhamdulillah hati dah terbuka :)
pakai tudung pun cantik, sekarang ni baju dh ada mcm2 fesyen..hee..tp sy je x brape reti berfesyen..hik2

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

anum::apa yg anum pakai now dah ncie dear
x payah try takut karang jadik mangsa fashion plak...

Hanis MY said...

bestnya entri ni! curlastt u edit gambar.. alhamdulillah i pun bukan arif sangat tapi cuba yg terbaik, kdg hubby tegur etc so dr situ terjaga... lawa gambar jan 2011 tu kalah model ok...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

hanis edit tahun 2007 if tak salah pic tue ngeeee....kalah model??? curlasttt ayat u
model versi pendek dan mokmok boley la ngeeee @____@

yatie chomeyl said...

semoga istiqamah dan semoga semakin sempurna pakaian kita semua *Ameeen* :)

LuN@_aiDi said...

Alhamdulillah sis Ayu terpilih menerima hidayah dari NYA ^___^ , skng neh byk pesyenpesyen yg chantekchantek utk wanita bertudung..

amjan33 said...

iols nak cadangkan uols pakai tudung versi kak senduk...
check link ni tuk try tudung dia...
http://meriahuoll.blogspot.com/2011/07/dutung-dulu2.html

jeBateja said...

Bravo....taniah......dosa2 lalu jgn di ingat...Allah itu MAHA pengampun.....kan..?

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

yatie::itewlah yang ai doakan :))

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

luna::mcm2 pesen ader
nak order jauh bonar la
memajang ai TERLEPAS jer :D

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

amjan::awat x invite iols lagik????
still x leh masuk ur blog la
hahahaha gelak guling2 masuk blog MAKCIK itew
geng forum gak ker dia tue????

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

jebat::yes its true
moga taubat di terima hendaknyer :))

Syaima' said...

Alhamdulillah. Just nak share ape yg i baca haritu 'Selangkah kita keluar rumah tak tutup aurat, selangkah suami kita makin dekat dengan neraka'. Semoga kita sama-sama makin dekat dengan Allah S.w.t. AMINN

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

syaima::sian somi kan banyak dosa dia kena tangung.....:((...amin dear

WuMing said...

Wah.. rajin tukar fesyen

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

rajin ker??? tukur kepada yg much better ok khenn 0____o

Cik TeN10 said...

xde manusia yang tak pernah buat silap.. alhamdulillah dan tahniah.. >.<

psstt.. sy stdy kt sini.. nk panggil ape ehh ??

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

cik ten10::hikhik sambung PHD macam hanis ker?
just call me ayu :))

Cik TeN10 said...

tak lah.. skrg fatin buat diploma.. tahun depan smbung degree.. >.<

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Kira muda belia lagik la ni
Lama lagik la kt nihon nnt (。-_-。)

YONG JIAO XIU said...

yeah bagus ayu! sy sentiasa sokong org nak berubah baik. hmm kengkawan sy plk ada yg nak jd makin baik, ada yg makin hampeh. Itu atas hati sendiri n pengaruh sekeliling. sedih tgk kengkawan yg berubah makin teruk-dari tudung labuh now dah pakai tube-suma geleng kepala;kesal.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

yong ai pow ader kawan gitew BUT tak berani nak cakap lebey2 sat gi kena batang hidung sendiri plak....tapy harapnyer berkekalan bergini...dan moga `mereka` juga bergitu :))

Juwita Jamaludin said...

ayu.. clap3.. bagus yang penting ada niat dan disertai dengan perbuatannya.. suka aka dengar.. moga hidayah sentiasa sampai buat kita untuk berubah kearah kebaikkan InsyaAllah

sitiezahim said...

syukur..semoga kita semua berubah ke arah yg lebih baik..unt saya jugak :)..psstt sebenanyer bila bertudung kita jaauhh lagi cantik dr tak bertudung..cuma kengkadang ada yg tak sedar hakikat tuh..:D

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.ita::insyaAllah tq atas doa yer akak @_____@

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

hajar::khennn even ada sora sumbang cakap pakai tudung muka nampak tua.....sweet khen bertudung ni :))

Ijah EmoTemo said...

tak apa akak , berubah sedikit demi sedikit lagi baik daripada berubah drastik than back to normal yg tak sepatut nya hehe.

jgn risau rmi yg kasi sokongan pompom dkt kaka ayu! :)

anie,Nagoya said...

insyallah....ai the next.ada niat.semakin hari, semkin tak tenang.sungguh.terlalu leka dgn kenikmtan dunia.Allah sentiasa beri jln n ruang tuk kita.blek mesia....rajin ke kedai buku.lagi kat belajar n mengenali islam.

Love you dear.mengingati tuk kkanie.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ijah::pompom ader karpet merah x
ngeeeee eksen nyer ayat :-p

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kaka cantek::rinduuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
akak on9 sebelah pagi jer ek?
x per kaka perlahan2
akak perlukan sokongan kuat dari somi dan anak2
mengingati sesama kiter @_______@

amjan33 said...

iols dah invite lah and said u dah jadi follower iols. hm... bak dtg emel balik

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

mana ader powwwwwwwwwwwwwwwwwww
uwaaaaaaaaaaaaa hentak kaki...
invite iols lain ek
awek_ranggi2@yahoo.com

Aisha mimi said...

penah tak dgaq, menutup aurat tp bertelanjang? aku pn salah 1 dr itu..dosa byk..pakai tudung singkat, nampak potongan bdn..yg leh nampak muka dan tapak tgn..tp kaki pn xtutup kalo pakai sandal...wajib tetap wajib xda diskaun nak kata nanti la apa la..dosa tetap dosa..

saba@kagawa japan said...

kak ayu...mati2 igt kak ay pnh jd model dulu huhuh...usah dikenang yg penting kite keep up dan jaga aurat betol2 skg....tak gitu...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

mimi::sama ngan aku la
itew la dok harap makin berubah ke arah yang lebey baik....

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

saba::if ai x cakap super impose harus percaya ekkkk hahaha....agree wit u :))

LinChan said...

Nak like lapan juta kali boley?:)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

lin::x der function like la ahaks...:D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...