♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Wednesday, July 27, 2011

♥ DOG SALON ♥


Actually dah lama nak buat n3 ni
tapi asyik terlupa jer
last weekend jejalan kat satu supa/supermarket ni
terjumpa satu salon yang khas untuk anjing
OMG ai jakun hocayyy sebab kat mesia tak dak pow
tapi kat sini bukan perkara baru
dan yang paling penting sekali
nihonjin layan binatang macam anak sendiri uols




so sempat gak ai curi-curi snap pic dog salon ni
maklumla dalam supa ni tak boleh klik-klik
tapi macam biasa ai ni suka langgar rule
so pic senget sket...guna iPhone jer...terblur tue ampun yer




semua sama ngan hair salon yang biasa cuma yang beza manusia dan anjing jer
masa ni nihonjin tengah bz potong bulu 2 ekor anjing itew
bab caj berapa yen ai tak sure sebab tak tulis pun
rasanyer lebih kurang ngan hair salon gak kot



then kat sebelah salon ni ada jual neko/cat
but weols hanya mampu tengok sebab apa
siler belek gambar di bawah
nampak tak
?
?
?
?



yang si neko/cat plak adam suka sangat main
setiap kali datang mesti dia mintak nak main ngan neko
tapi tengok betul-betul harga neko ni
OMG ¥168,000 yer (RM 6366) then ada diskaun ¥134,400 (RM 5088)
siler pangsan tengok harga neko ni
ni kira standard neko bukan baka mahal or bulu kembang itew
if yang mahal sampai ¥300,000 (RM 11,353)
jawapannyer tak mampu beli bintang kat japan ni
semuanyer berinsurans dan tak ader binatang liar macam kat mesia itew




kira orang mesia beruntung dalam bab bela binatang ni
terjah pasar mesti jumpa banyak giler neko khen
sini tak der semua itew
adam minta beli even kat mesia 2 kali dia kena cakar ngan neko
siap kena gi clinic cuci dan balut tangan bagai
tapi tak serik plak budak ni
ai sanggup bela and bagi makan jer bab najis memang x sanggup
uwaaaa...hentak kaki



nota ibu jari manis ai:: uols ada bela pets x? ai teringin nak beli usagi/rabbit sebab rasa sangat kawaii sangat....kat sini ader juga SPA khas buat binatang...nangesss tengok...curlasttt gitew *______*




60 comments:

azam said...

kat luar negara biasa nih....
kat malaysia belum lagi kot....

Anum said...

wow sis, mahalnya harga neko...
memang x mampu la nak beli binatang kat sane

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

anum::nak beli boley cuma rasa sangat tak berbaloi~

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

azam::x biasa tengok sbb tue mcm jakun sgt ngeee

LuN@_aiDi said...

i nanges guling-guling tengok harga kucin' kat japan! Tak bela kucin' pun tak per ler..hihihi btw i mmg tak suka pets^___^ hehehe

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

luna::kat nz mahal x nak beli pets?
mmg fengsan tgk rega gitew khen uwaaaa

アヌム ちゃん said...

aa saya rajin nk main2 je dgn neko..nak layan yg lain2 sangat la mls.hee.tp suka tgk nihonjin dkt sini punya anjing punyala comel2..geram pulak..hahaa

saba@kagawa japan said...

neko rege ratus ribu yen??? adoyaii....xmakan laa kite.....kalo rege gitu..tp seyes jepon xpnh lg jmp kucing2 berkeliaran...smpi kite pernah tny ottosan gitu knp lgsg xnmpk kucing tepi jalan..huhuh

yatie chomeyl said...

tu la, angjing pun masuk slaon okeh. i duk sini dh 2 thn lebih sekali pun x pernah masuk salon :p

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

anum::khen::jenis anjing pelik2 pow ader....
neko ai x berapa naik main sebab pernah kena cakar so dah serik la

WuMing said...

Bela anjing kampung memang tak ada kos.. hanya bagi sisa makanan saja... Tapi anjing baka maintenance tinggi woo... Ubat dia,injection, penjagaan bulu dan sebagainya...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

saba::nihonjin jaga betul kebajian pets khen....sebab anak x der so bela pets ganti anak pengubat sunyi....

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

yatie::nangess tengok ek....
ai gi salon sekali jer dalam 3 tahun ni :D

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

WuMing::ai tataw sangat part anging nie...:-p
mmg if bela apa pow nak kasi bersih dan sihat kena belanja lebey la kan

Nadzirah K. said...

mahalnye harga...better beli benda lain,
kalau ade duit lebih baru beli,itupun kene pk 2 ke 3 kali....hehehe

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Nadzirah k::itew la pasal sebab rasa sangat tak berbaloi....ai terbayang gucci handbag jer compare ngan neko ni hahaha

aTy _faRed~ said...

tuk tuteng ade tak agaknyer ek... tapi rase macam pernah jumpe..cume bukan secare terbuka macam ni..:)

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

lepaaaa....siap ada salon lg kan....sempoi lah...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

aty::arrr itew la kat supa ni 1st time tengok dog salon jenis open gini

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

KakD::sini semua benda sempoi2 ngeeee :D

Syaima' said...

rabbit dia berak banyakk gilaaa setiap hari tak payah la.hehe.dah penah bela masa kecik.jenuh nak bersihkan tiap hari hehe

Papa Mifz said...

amboi harga kucing kat sana...baik papa mifz beli motor...huhu

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

syaima::itew la pasal
if bukan fikir pasal najis rasanyer lama dah bela hahahaha

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

papa mifz::rega kucing boley buat kenduri kawen :-p

PinKy MoMMa said...

salam kenal dear :)
pinky ddk sini..ur 175 follower..

sgt mahal neko itu..hukhukhuk
tak mampu ai ;p

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

pinky momma::tq sudi terjah sini
mmg mahal binatang kat sini
mampu tengok jer kot *_____^

Lady of Leisure said...

kat malaysia ada tempat grooming untuk dog tapi yang kat jepun ni ala2 salun rambut gitew kelassss kan hehe...
i ada dua anak2 bulus(kucing) yang demok2 bam bam hehe..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

lady::owh ader gak ek
ai dah tgk neko u tue...kawaii giler
geram nnt blk nak bela la ahaks ...
kalo berani lagik la :-p

Hanis MY said...

mmg curlasstt anjing sini mmg jangok2...harga neko memang tak menahan lagi mahal dr kereta uwaa... stuju dgn komen anum tu hehe...inu sini mak aih ditatang bagai minyak yg penuh!

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

hanis::khenn kadang2 baju inu lagi mahal dari baju ai....hentak kaki uwaaaa

Amy A. said...

ihihi..sy pon sejak datang jepon rse suka plak kat anjing..comel terlampau!

jepon kt mne?

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

hi amy...
ai suka tgk anjing mcm paris hilton tue
bulu bulat2 hahahaha
ai kat oyama tochigi...amy kat hiroshima ek?

Cik TeN10 said...

ahaa.. itu la pasalnye.. anjing pun ada mcm2 accecories.. tapi kan.. jarang sgt nak jumpa kucing kt nihon kan.. tak sangka pulak kucing semahal tu kat sini.. kat m'sia xyah beli pun.. kdg2 kucing sape ntah tba2 termenggu depan pintu umah.. >.<

btw dulu masa kecik2 mmg suka sgt kucingt.. tapi sekarang ni minat beralih kepada rabbit.. comel sgt2 !! >.<

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

cik ten10::mmg masa ai tgk rega neko tu dulu memang terkejut double check betul ker harga gitew

auwwww kiter geng suka rabbit ngeee~

ieda said...

wah2 terjakun jap akak nie .. perghhhh layanan istimewa ! :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kiter sama-sama jakun k.ieda @________^

ajumohit said...

ke main hebat lagi anjing tu ekk, saya pon tak pernah ke salonn hehehe...kucing tu ke main mahalnya rege dia

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

rega kucing sama ngan sebulan gaji kat mesia kot :D

Teratak Hami said...

Dulu masa kat Jepun ada bela hamster. Beranak bukan main banyak lagi. Last2 kasi kawan nihonjin. Kat M'sia pulak anak2 ada pelihara rabbit. Penat nak bersihkan najis. Last2 beri free kat orang jgk.

Boy akak baru2 ni mintak anjing. Penat ler nak terangkan anjing tu haram ...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

x jadik la nak beli rabbit biler dengar citer akak ni...beli patung rabit jer la hahaha....how cute boy akak tue...sama la adam si adam pow tnya kenapa kiter x boley pegang anjing tapy nihonjin boley....mmg penat nak jawab kan akak :-p

Hanamiko Sakura said...

wah! first time dengar ada dog salon...

p/s : hehe,, saya tak duk kat asrama kak.. ulang alik je..^_^

aleen aiden said...

ha3,samela.alin sker jugak binatang.tp bab nak handle berak die tuh,adess...sesak juga pikirkan.hi3

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

hanamiko::hikhik kat sini ada mcm2 yg x der at mesia....owh ulang alik rupanyer :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

aleen::x sanggup nak bau kang muntah ai
bukan belagak tapy dah pernah kena dulu
rasa x mau dah :D

Juwita Jamaludin said...

betul ayu akak pun suka ke tempat pet sebab fathnin dan fateh minat sangat kucing.. jadinya selalu la ke tempat2 macam ni kalau di Conan ke atau supa yang ada binatang.. comelkan kat sini semua binatang terjaga sampai taik pun kutip ..huhuhhuh

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

K.Ita part itew mmg salute kan
Siap bawa bag nk simpan najis
X biar najis kt citu
Kalo kt mesia jgn harap la kan (>人<;)

Asrul "iLham" Sany said...

rasanya kat kota damansara ada satu salon untuk hanjing2 comel ni

YONG JIAO XIU said...

makaih!! rega cat yg murah pun dah sama gan rega motor tu! kot baik beli moto kot, blh meronggeng. klo naik atas badan kucing, mau patah riuk kucing tu or trus arwah.
huh, klo kat mesia ni, kucing kena buang je. kesian kucing, abis bdn berkurap. jahat tul la org yg buat cmtu.
lagipun, mmg sy tak suka kucing, dia cakar org n suka kejar org. tp still klo tgk kucing yg lapar,bagi gak keropok lekor(time dok mkn keropok lekor lah)

jeBateja said...

bela cicak jer lah wehhh...malas nak jaga...campak jer atas siling.....melekat beb.....ahakz

Lovely Kitchen said...

kawaii jer kan inu ni kt saloon...E-na pun snap gak gmbar ms jumpa saloon inu...hihii kt mesia xde kan...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

asrul::owh ader jugak ek...tataw plak ai :D

LinChan said...

I main kucing kt parking je. Xtau sape punye. Dulu2 masa xde audra ada gak pergi neko cafe buat stress release n bermanja dgn kucing. Nak beli xmampu, high maintenance lagi huhu. Org jepun ni yg gile pet mmg sanggup berabes duit kan, aritu i tejumpa japs tu bawa stroller anjing cap DIOR!!! Huh sure mahal tu!

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

yong::hahaha beli motor merempit sakan nanty ngeee...sini kucing nihonjin x kasi makan mcm kiter nasi ikan etc tue....dia kasi jenis whiskas jer

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

jebat::geli la cicak
uwaaaaaaaaaa

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

E-na::tue ada ckp ada juga kat kota damansara...ai pow x sure sebab x pernah tgk kt mesia

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

lin chan::anjing pakai cap DIOR ker???
uwaaaa nengesss giler dengar...mmg pow nihonjin suka perabih duwet kat pet theyols ek...u dekat ngan tokyo leh selalu lepak kat citu...ai ni agak jauh nak terjah tengok kat neko cafe...eh teringin nak gi la ngeeee

ida said...

ohh kalau ida..nk pegang anak kucing pun takut..apetah lagi nk bela....hihi...so,bela nak jela 2org ni pun tak terjaga sbb asyik membuas je 2org ni..pengsan !! :-p

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

IDAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
rindu la....
sou des ne ader 2 orang tu pow x larat tangan nak pegang hahaha

onedurrani said...

Totemo takai lah kak ayu...xjd nk beli...tgk je lah..hehehe..beruntung kat msia...neko bersepah2...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kan kat mesia... org bertuah lagik bab bela neko ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...