♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Thursday, June 2, 2011

♥ Lately ♥


Tiga empat hari nie mood nak berblog ngan masak kurang sebab susah hati my lil hero demam tak kebah-kebah. Masuk ni dah 4 hari since last monday. High fever kejap 39 turun ke 38 then naik balik and ai noticed dia selalu demam kuat lewat petang. Plan today nak gi buat blood test sebab risau kan but alhamdulliah check suhu badan dah turun jadi 36.9...lega sangat sebab lately dah fikir macam-macam taw.



Lately juga dapat berita duka banyak dari gumbira example semalam dapat news my neighbor kat TRM arwah lily meninggal dunia setelah almost sebulan kat ward then masuk ICU 2 hari sebab kegagalan 3 organ dalaman berfungsi. Nak kata weolls rapat tak juga buat masa remaja dulu selalu gak lepaking together and seriously ai terkejut sangat bila tahu dia meninggal. Arwah actually muda setahun dari ai buat ajal adalah rahsia Allah tiada sapa tahu melainkanNYA. Sekarang nak mati tak tunggu tua dah sometime benda yang kita tak duga terjadi so ai selalu cakap kat diri tak payah dok urban sangat dah la ni...takut andai ini adalah hari terakhir buat kita. Kira semalam ada 2 berita kematian satu lagi teman kat FB meninggal sebab lelah. Sedih sangat but kiter doakan mereka di tempatkan di kalangan orang-orang yang soleh dan semua amalan di terima olehNYA. Alhamdulliah mereka dah menuju ke alam abadi kita pula pasti menyusul cuma waktu tak pasti bila.



Waaa sedey nya n3 kali ni...oke kita lupakan kejap kisah sedey itew ..meh nak share ngan uolls 1 benda. Semalam ai try buat macarons, sebelum nak citer nak hentak kaki dulu (bambambam) hikhik sebab tak jadi seperti dia harapkan. Ai buat 14 ketul jer bila bakar yang jadi just 6 ketul serius frust giler nasib baik tak buat aduan banyak. Excited tengok kak anie buat nampak nice bila call citer potpet potpet baru tahu 1st adunan kak anie buat pun tak jadi so sebab kak anie bersemangat kental dia buat 2nd round so tue yang jadi cantek molek. Ai tak de semangat tue sebab ngan anak tak sihat plus lepas rasa macarons tue teramat manis macam lori gula tumpah dalam tue terus angkat benda putih tak sanggup nak makan...boleh kencing manis gini...orang France sanggup ek makan benda manis nie...so dah ada pengalaman buat macarons sebelum nie dengar jer citer yang susah nak buat kena try 3 4 kali buat baru jadi so lepas try baru tahu hikhikhik...sampai si Saba sanggup ke class masak nak buat macarons nie....bravoooo! So uolls jangan tanya mana pic macarons ai yer sebab ai x snap *_____~!


pic nie yang copy from uncle gugel jer uolls...harap maklum @___@


Sapa yang buat jadi tue memang ai tabik spring la kat uolls sebab terror. Just renyah tang part nak letak color tue...if nak buat banyak color banyak keja kena plus jawabnya hikhik...Nampaknya lepas ni ai nak order jer la but janji tolong kurangkan gula dah tue. :D..This weekend maybe busy sket sebab engineer baru from kaisha mesia nak datang training kat kaisha mr husband kat Oyama selama sebulan so kena prepare apa yang patut. So uolls have a nice day!




18 comments:

Hanis MY said...

owhhh macaroon saya suuukaaaaa...tapi mahal la nak wat snirik tak reti wuwuwu...siannya deman get well soon to ur hero...

anie,Nagoya said...

laa.....ingat ayu yg buat.suspen je.lawo je wanenya.what???dak saba g kelas nak wat mac ni.tabik ko saba.hahaha...dah jumpa resepi yg rasanya tak manis.tp bg ai wat ekprimen dulu.tp masa tak de.mggu ni sibuk.kalo tak penat n rajin ada le ari ahad ni.tgh cari inti yg tak manis.

n takziah tuk kawan ayu tu.muda lagi.moga rohnya aman n dirahmatiNya.

alhamdullillah...adam dah pulih.anak2 kkanie tiap2 ari suruh komoh tekak n mkn vitamin c.kita mencuba.kalo dah sakit terima jelah....

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

hanis suka ek manis gitew? arrr ramai cakap nak beli mahal...tak berbaloi buat if ke dalam cik tong sampah jer hikhik...tq :))

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.anie::wah surprise gitew ingat lawa sangat ai buat ek...hikhikhik...x manis nie tera mana agaknya levelnya ek...try dulu if jadi habaq na...saba mmg ada attend class masak bukan buat macarons jer masak lain puw masuk...rajin ooo dia...arigatou akak!

Ijah EmoTemo said...

heeee. baru igt nk tgk gmbr macaroons. hehehe.

igt nak try jgk buat. tp kena make sure tgk betul2 dlm utube tu. ekekeke. klu tak jwb nya cik pah jgk yg makan nya nnt T_T

nak beli mmg mahal wooo. tak sanggup T_T

saba kagawa ken said...

hahaaha kak ayu....kite pon tertifuuu...sumpah....kite dah puji2 giler222 dlm hati cantik akak buat...rupnye alahai....xpe...kite da tau sikit2 teknik n ade lg tekcik italian meringue...harap2 xmanis mcm lori tumpah gula nih....saba pnh try sbny kurangkan manis...tp mmg xcantik sbb macaroons totally dr telur dan gula...gula ni utk bentukkan macaron ni kalo kurang gula maka kuranglaa sedapnye cewah......aih kite balik nihon nnti musti buat lg..sbb tau kt sini family mostly kencing manis baik jgn carik pasal..hehe.....

p/s: takziah kt kawan akak...ermm nk tny lagu background ni lagu ape...mase 1st time jmp blog akak pon lagu ni...trus jatuh cinta gitu.......n xlupe....odaijini adam-kun..:)

Juwita Jamaludin said...

Ayu.. Wah dah buat mac ye.. Akak nak buat gak tp tula lum seru lagi.. Ihik2 tula susah yek buatnya

Papa Mifz said...

harap hero cepat sembuh yer....hero papa mifz pun td baby sitter call bagi tau demam....huhu

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ijah::arr ikut utube byk cara dia orang tunjuk...kat sana jual ikut biji ke timbang ek?

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

saba::mai singgah sini kiter try semakkan dapur akak buat mac ek ngeh ngeh ngeh! yg 6 jadik terbentuk elok yg lain sama ngan pic yg saba kasi tue..nampak leper!

owh lagu nie ek...kira first time dengar mesti masa jishin hary tue...kiter kalo haty x best mesty layan lagu nie...saju jer...from suju(super junior) in ur heart :))

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.ita::ikut skill orang gak kot...but almost blog yang ayu baca memang ckp 1st time buat tak jadik..ganbatte ne akak ...if jadik mmg ayu serbu umah akak la hikhik :D

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

papa mifz::tq kerna sudi follow ai...jarang lelaki terjah sini hikhik...get well soon mifz yg kawaii tue @___@

Ijah EmoTemo said...

kat sini ikut biji klu tak salah mek.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

biji ek...brpa sen? 50 sen ker? pitam beli kira biji hikhik...gula mahai :D

Nieza said...

wow memula akak ingat gambar tu ayu yg buat..memang perfect la...tapi bila baca tak jadi rupanya..sedih la pulak....akak dah lama simpan resepi dan berangan nk buat mac juga ni tapi takutlak nak mencuba bila dgr ceter ayu ni...tapi kalau tak cuba tak tau pula kan.

semoga anak cepat sembuh yer ayu....banyakkan kasi dia minum air dan mkn buah vit c....takziah dan al-fatihah buat arwah yg meninggal dunia.

nyonyacyber said...

wahh gigih hang buat macaron ni yer.. opis mate aku siap g kelas lagi belajar buat mender ni.. tp dia ckp dah g kelas pun dia buat dah dua kali tak menjadi.. so kira hang terer la kan tak p kelas pun menjadik! hahah aku tabik spring kat hang! kalau balik malaysia hang try la beli macaron ni kat harrods klcc.. perghh sedap ko.. tp aku rasa kesedapannya bertambah sbb harga yang meletup kot haha 8 ketui rm10.44 hahaha

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.nieza::jgn sedey kat cheq sebab jadik gak walaupow x 100% oke...jgn penting dah merasa mac tue hikhik...akak try mesti jadik punya :))
alhamdulliah hary nie adam dah g youchien...semlm sensei call tnya keadaan dia...ckp kawan2 rindu dok tanya kenapa adam x datang...cute kan hikhikhik

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

cik peah::gigih sebab aku nk try rasa sebab baca blog dia org yg buat tu bersemangat tapy x jadi so aku nak merasa kesedihan x jadik tue ngeh ngeh ngeh...mak aiii mahai giler...padan la jual kat harrods KLCC mau x mahai...manis x kat citu? maksud aku manis giler x hahahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...