♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Thursday, June 23, 2011

♥ Chenta Tak Kenal Usia ♥



Orang cakap sekarang trend lelaki muda kawen ngan wanita berumur dari mereka, betul ke??? Macam nie la actually JODOH itew adalah rahsia Allah siapa pun tak tahu jodoh kiter sebelum tiba waktunya. Hari nie berchenta ngan orang lain tup tup kawen ngan orang lain ...itew namanya takdir.


Tertarik nak buat entry ni sebab sorang kawan ai nak kawen hujung bulan depan ngan lelaki yang 6 tahun muda darinya. Memula dia takut gak sebab family lelaki tu macam tak suka but tak sia-sia dia menunggu selama 2 tahun finally dapat gak green light dari bakal FIL. Benda nie banyak kali jadi dalam hidup kita cuma bukan retis so tak masuk dalam paper or tv kecuali kisah nenek wook kundor tue yang kawen ngan sominya yang beza umur 70tahun...WOW itew special case sket.


nenek wook & sominya


Bagi ai setakat beza 4 - 5 tahun tak jadi isu besar kecuali la yang berpuluh-puluh tahun beza. Dalam dalam dunia retis rasanya yang howt start ialah rita rudaini ngan aidil zafuan sebab kawen senyap-senyap gara-gara tiada restu dari FIL sebab rita agak berumur dari aidil dan memegang title miss J. Banyak sangat baca kemelut di muara kasih rita dan aidil ni....but alhamdulliah kehadiran anak merubah segala-galanya now rasa rita dan aidil bertambah bahagia.


rita 33 thn dan aidil 22 thn (both sesuwei gitew ai sukaaaa)


Lepas itew orang pertikal kenapa maiza(ex wife akhir hayy) pilih nak kawen ngan lelaki yang lebih kurang sebaya ngan anaknya. Kalo baca kat forum macam-macam isu naik if ai jadi maiza boleh stress but itew HARGA yang kena dibayar bila jadi celebrity. Soalnya di sini siapa kita nak menilai pilihan orang lain??? ai rasa yang melalui semua ni dah fikir masak-masak sebab dia orang dah matang dan mereka juga lalui derita sebelum bertemua sinar bahagia. Usia bukanlah penjamin sesebuah kebahagiaan....lelaki muda tak semestinya tidak matang.


maiza (33 tahun) dan yassin (23 tahun)


Yang penting mereka yang memilih lelaki muda nie bukannya PERAMPAS atau pemusnah kebahagiaan orang lain aka somi orang. Cuma maybe cabaran sedikit di pihak lelaki, sebabnya ada tanggungjawab yang kenal pikul di usia muda but trust me usia bukan halangan. Ada juga cakap yang susah pilih lelaki muda sebab theyolls tak puas enjoy urmm actually bab enjoy ni tanya diri sendiri sampai bila nak enjoy?? ai sendiri kawen muda waktu umur baru nak masuk 22 tahun tapi tak leh lawan Ika dan Kak Anie yang kawen lagi muda (19 tahun waktu tue) :D...maybe bebeza cara matang lelaki dan perempuan but jika tak cuba mana tahu kan. Perkahwinan ini ibarat sebuah kapal yang berlayar di tengah lautan terpulang kepada kapten kapal samaada bawa ngan selamat atau karam di tengah lautan.


Chenta akan lebih manis jika kedua-dua belajar menerima kelebihan dan kekurangan diri pasangan masing-masing. So uolls pernah ada experience gini tak???



nota ibu jari manis ai::owh hary nie ai lovely mood sket...tak sabaq nak tunggu esok sebab nak dating ngan darl ♥♥@____^!






30 comments:

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

Perkahwinan ini ibarat sebuah kapal yang berlayar di tengah lautan terpulang kepada kapten kapal samaada bawa ngan selamat atau karam di tengah lautan.<---eeemm..betoi tu kakD sokong N3 kamu 200%

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kakD awat skit sangat percent setuju tue??? larikkkkkk hahaha :D

ieda said...

tepuk dada tanye selera .. jodoh pertemuan memang ditentukan allah tapi kita kena pandai memilih agar pilihan kita adalah tepat walau tidak menjanjikan 100% perfect , kerana allah dah beri kita akal fikiran utk berfikir soo kena pandai mempergunakan nyaaa ?:)

selamat penagntin baru buat kawan adik
dan maiza dan suami dia tuu sgt2 lah mudaaa :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

akak ieda betul kena tanya akal bukan haty ek...haty boley menipu tapy bukan akal rite...maiza dah dapat bb pow with yassin tue :))

アヌム ちゃん said...

Aaa sy lg xleh lawan akak2 suma yg kwen awal
Sy umur 25 bru kawen
Tu pun rasa dh abis awal tu hik2

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

anum akak pow lepas konvo 4 bln terus kawen...jodoh awal kot and actually dlm geng akak...akak yg kawen awal ngeh ngeh....jarang skrng org kawen muda kan~

nafham said...

aiols pun kawen muda juga masa umuq 20. Beza umuq weols 28. OMG.... *pura2 terkejut.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

motip tipu??? suka ekk kenakan iols :-p...uwaa hentak kaki

XORA said...

kita smua tidak smpurna tp dgn ketidaksempurnaan itu kita sbnarnya saling melengkapi antara satu sama lain dan belajarlah mencintai org yg tidak sempurna dgn cara yg smpurna....

Hanis MY said...

waaa bestnya entri ni mmg seswai la u jd lady chenta...

p/s: selamat berdetim2 dgn darl ok... have fun!

Hanis MY said...

yeyyy dah tak perlu word verification sng sket i nk komen berjota lemon haha

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

babe ader new blog x bagitahu mak ek...sedeyyy (over hocay haha) tepat sekali mak sokong nyah :D

XORA said...

baru nk brjinak nyah oii itupun terkedek-kedek lagi wakakaka..:)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

hanis::hahaha nih gara2 k.as tegur smlm suruh x letak word verification...check blk betul la ai terletak hikhik...nak tengok wayang....jommmmm

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

baru mak nak suruh nyah buat personal blog tertiba hary nie dah ader bagus sekali...dah ramai geng hikhik...mak dah letak nyah dalam list tomodachi oke...xoxo

XORA said...

wahhhh trharu mak nokzzz..tp tomodachi nih apekebenda mksudnyerr hahahha:)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

tomodachi tue mean kawan dalam bhsa jepon...rajin2 la uols hapdet n3 nanty yer....:D

XORA said...

oooic...baekkkk hehehe:)

Kamalia said...

Sbr ek kwn ayu tu tgg 2thun.yela,kalu dah jodoh xkn kemananya.sy pun kawin awl gakla bndgkn dgn kwn2 lain,ade yg skang ni still single mingle lg..Dan rsnye stakat ni sy yg mmpunyai ank yg ramai.haha

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Lia chenta buat owg kuat & tabah (。-_-。)
Ai ni Mcm Kawen muda tp anak paling sikit
Org lain 3 4 org dah anak ai jer menten sorang ni jer uwaaaa 。・°°・(>_<)・°°・。

Juwita Jamaludin said...

Ayu nice topik.. akak pun kahwin 21 tahun waktu study lagi.. yup terpulang kepada pasangan itu yang mencorakkan bahtera meraka.. moga kita semua sama2 bahagia dan dirahmati Allah selalu..:)

Asmara said...

aha..betul tu chenta tak kenal usia kan! tp harap2 la jodoh2 semua itu berkekalan. amin..:)
* hahah.. ayat sebenonya word verification bukan password, patut cam ayu confuse. ekekeke.. sorry dear. ;) dah x letak eh. yeay2!! smlm tu smpai 3x post baru masuk. sbb terlupa nak type wv dia tu. heheh..(penat taip pepanjng, idea pon dah lain, ecece..)

hazila said...

Bagus juga kalau kahwin muda/awal especially untuk elak zina. Tapi kena bersedia dari pelbagai segi juga.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

K.Ita wow masih study dah Kawen ekkk..sugoi...insyaAllah itew yg d harapkan(~_~;)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

K.AS:tq bagitahu sbb leceh nk msk WV tu actually kan
Lupa nk ubah setting dulu...now better Arigatou ヾ(@⌒ー⌒@)ノ

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

K.hazila:elek sama maksiat ek
But make sure laki yg nk Kawen item kena ada keja la nk tanggung sang istri nanty!(◎_◎;)

❤paperdoll❤ said...

kejap2..mak terasa nokss ;pp

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

terasa kerrrrrrrrrrrrr?
ampun lap peluh sat :D

Nieza said...

nice n3..menarik...akak suka baca..hehe jodoh pertemuan ditgn Allah...siapalah kita untuk menolaknya tapi sebelum buat keputusan tu eloklah kita minta petunjuk dr Allah dgn solat sunat istikharah dulu..:)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.nieza::insyaAllah perempuan yang baik adalah unuk lelaki yang baik...begitu juga sebalik nyer :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...