♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Tuesday, June 7, 2011

♥ Alahai JPA ♥


N3 pasai Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) la plak...alkisahnya ai baca paper 3 hari lepas if tak salah citer pasai JPA nak suruh ex student (kat obesea) yang tak nak balik berkhidmat kat Mesia kena bayar penuh scholarship (tajaan JPA) termasuk faedah JIKA kabinet bersetuju nanti.


."Sewajarnya golongan berkenaan patut mengenang budi kerajaan yang memberi biasiswa dan menghantar mereka melanjutkan pelajaran dalam bidang profesional tertentu di luar negara,"


Gulp gitew la plak ek...adeh if JPA nak buat gini sepatutnya dari mula sign agreement scholarship dah letak term and conditions buat student2 nie agar tak menyusahkan semua orang. Ai study kat local jer but my darl dapat scholarship dari JPA...dulu sepatutnya darl dapat scholarship dari SHELL but tahun 98 negara kat krisis ekonomi yang teruk kan so SHELL terpaksa cancel, 2nd optional adalah JPA. Darl pilih nak study kat Japan so 2 year kena spend kat UM belajaq nihongo dulu lepas past exam baru dia fly ke Japan tahun 2000 dan konvo tahun 2004. Dia plak pilih subjek yang jarang budak melayu ambil iaitu chemical Engineering but dia citer tahun dia konvo tak sampai 20 orang yang tamat pada date yang sepatutnya. Then lepas tue JPA letak term sapa yang failed kena bayar balik dan if repeat tahun JPA stop bagi scholarship. Itew citer dulu la...now JPA nak suruh semua student balik keja kat Mesia if not kena bayar semua really unfair.


Macam kos sorang student kat Japan JPA bayar RM 275,000 but if kat America dan Europe sorang student di beri RM 400,000 hingga ke RM 1.5 juta (gulppp mahai giler nie mesti kos untuk student medic). If JPA nak ex student balik keja kat Mesia sepatutnya kena ada kekosongan buat mereka nie, if balik gitu jer terjamin ke dapat keja?If nak minta keja kena interview bagai..kos lagi nak pergi dan balik. Macam my darl lepas konvo dia memang balik Mesia dan keja selama 5 tahun sebelum dapat offer keja di Japan. Lagi satu soal gaji adalah benda penting yang ai rasa semua orang fikir 2 kali bila nak balik keja di Mesia. Bagi gaji ciput tapi barang, keta, minyak, umah etc semua mahal ...macam kawan ai cakap hutang dia lagi banyak dari gaji so macam mana tue? kat sini baru merasa gaji 5 angka (nie bukan ai nak riak cuma nak tunjuk perbezaan) walaupun orang cakap u x per la keja kat negara maju so tak hairan la gaji 5 angka ..urmm tue maybe betul sebab salary di negara maju but macam ngan harga barang...? sebab tak balance antara gaji dan harga barang.


Walaupun my darl tak termasuk dalam student yang kena bayar balik scholarship sebab dia balik keja juga kat Mesia tapi rasa simpati kat kawan-kawan yang lain. Sebeb once dah balik everything kena start from zero. Tak balik keja kat Mesia bukan bermakna tidak mengenang budi tapi atas faktor yang lain menyebabkan ex student ni buat keputusan gini. Actually tak best pun dok obesea ni dah jauh dari sedara mara sakit demam sendiri tanggung ibarat indah khabar dari rupa jer, tapi setiap benda kena ada pengorbanan. Sedangkan tempat jatuh lagi di kenang inikan pula tempat tumpah darah sendiri. Ai harap apa pun keputusannya nanti biarlah fair buat ex student dan JPA.


Last year staff dari JPA ada datang ke embassy Mesia kat Tokyo explain atau lebih tepat kasi offer untuk kembali ke Mesia but dengan syarat keja kena lebih 6 tahun boleh bawa 2 buah keta, tax dapat half if tak salah dan etc la...ai pun tak ingat dah. But macam ai cakap la semuanya fikir pasal gaji. Satu hari pasti kembali for good ke Mesia juga bukan selamanya di bumi asing. Ini hanya pendapat ai jer...jangan salah paham if uolls tak setuju ngan n3 nie. PEACE *____*




sekadar gambar hiasan darl waktu konvo April 2004...kat sini tak der jubah macam kat mesia...yang sebelah kanan darl tue sempai dia JD (yang masuk Raja Lawak dulu..lain muka dia waktu nie) uolls kenal tak?


21 comments:

Hanis MY said...

wahh kawan ur darl masuk RL tu... syoknya ayu gaji besar eh keje sini..tulah betul jugak u ckp kalau keje dah tersedia ok la depa nak balik.. lepas tu gaji tak belen dgn brg betul gak tu... beruntung u dpt tinggal luar, guna sepenuhnya utk ambil pengalaman kat sini k...

p/s: smalam lupa bw hd hari ni baru nk mencari gambar hehe tapi ada meeting la pullekss hadoiii

ijayuji said...

Ayu, kita ni nak komen2 tak reti satu benda tp bila ikut perkembangan mmg kerajaan skrg ni mcm unfair, kesian kan student2 yg akn balik mesia, dah sah2 mmg kena tanam anggur dulu baru dpt kerja, itu pun KALAU ada jawatan yg memerlukan, mmg tak patut pun.. hidoi!

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

hanis::walaupun selalu dengar brng negara kita murah dari negara lain...ai heran hocay tang mana murah? alah gaji nie hanis banyak mana pun tak pernah cukup...clear bayar hutang jer hikhik...owh JB tue agak pames antara kawan dia ngeh ngeh ngeh

p/s::its ok take ur tyme sebab nk edit tue kejap jer.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ika::ai pow x reti comment gak nie hikhik ni base pengalaman sang somi jer...bab gaji dan barang tue mmg logik la....ingat senang ke keja kat obesea ni...uolls x per sang somi nihonjin so x der prob...uwaaa nangesss!

sitiezahim said...

salam..dah buang link kat fb ke? hehe..
betul la apa ayu ckp, bukan soal tak kenang budi..tapi memang tak balance harga barang - gaji. mcm kat sini, sebulan gaji leh dapat sebijik kete 2nd hand..kat Msia nak beli kete sebijik pon utang bertahun2..huhuhu

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Hajar::Tak senaja terclick remove tadik (`_´)ゞ
Itew la mcm ai ckp yg melalui jer paham
Keta 2nd pow murah dan cantek khen
Paling penting x pyh berhutang ...☆〜(ゝ。∂)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Hajar::Tak senaja terclick remove tadik (`_´)ゞ
Itew la mcm ai ckp yg melalui jer paham
Keta 2nd pow murah dan cantek khen
Paling penting x pyh berhutang ...☆〜(ゝ。∂)

kew_chop said...

tula kak ayu. kalo betul depa soh balik n keje memang confirm memang sah2 kami nak balik. ingat syok ke dok obersi, huhu..
tapi masalahnya kalo ada keje tu, kena la ada surat hitam putih. ckp byk kat media takde maknanya..

Asmara said...

Isk2.. kalau nak soh balik bagi la keje dulu kan. Ada ke keje kosong lg kat msia? Skrg ni untuk pengambilan kerja kerajaan pun dah kene freeze. Kata bagi biasiswa, satu lagi kan..kat Malaysia ramai lagi student tak dapat kerja, lepas tuh wajibkan lagi semua balik malaysia. huh tak kan naya yang grad malaysian univ. berebut kerja. Rasanye biar laa diaorang nih kerja kat oversea dan bawak balik pengalaman tuh untuk orang Malaysia lagi bagus. :)

Papa Mifz said...

wife papa mifz staff nurse...dia berhasrat nak pergi Saudi sebab tawaran gaji 5x ganda...selain pasal gaji nak gain more experience la kan...kontrak setahun pun ada...tapi perlu ke papa mifz izinkan...huhu

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

murni:: arr yes yang penting ada keja...tolong la jgn selfish kat other...ibarat nila setitik rosak susu sekotak khennn :(

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.as::itew la kawan ai pow cakap keja tak ader sakarang ni...habis study keja kfc jer asal ada master...tue lagik cian. Kena ada term yg untung buat semua org...sepatutnya kaji nyapa mesian suka keja kat obesea ni.Lagipun bkn selamanya kita nak stay kat cini!

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

papa mifz:: urmm u ikut sekali tak?
depend la if u ok berjauhan ngan ur wife
if rasa boleh elek....elek la sebab PJJ ni byk menguji kesabaran taw...elok sentiasa bersama masa susah dan senang :D

Juwita Jamaludin said...

Ayu.. Baru sempat nak BW hari ni... Tula mcm2.. Pasal kerja ni memang isu sensitif.. Tp dulu kwn akak kat australia memang dia bayar sebab JPA panggil balik tp dia x nak.. So dia bayar ansuran kat JPA RM 275 ribu x silap sebab dia doktor... :).

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kalo rm 275 pe lagik k.ita tapy yg 1.5 juta tue mau pengsan nak membayor nyer.kena naik mahkamah semua nk settle bab bayaran balek ni...mintak2 la kawan2 lain tak kena.

Nini Hartini said...

1st time singgah sini..kwn hubby yg masuk RL tu yg suara donald duck tu ke?yg pandai melukis...

mmg klu kerja oversea then balik malaysia, mereka mula sbg 0 ?? uishhh... kalau yg kerja sana bukan sebab belajar sana, tp mmg apply kerja sana mcm mana pula ye? adkh blk m'sia sbg 0 gak?

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.nini::x sure sebab x pernah tgk RL pow cuma taw dia masuk RL sebab kat fb kawan2 cakap...

selalunya gitew la akak sebab ramai yg habis study kat obesea terus keja then if balik mesia mmg from 0 la...sebab benda apa pow x der lagik...tera nak stabil...

Amie said...

assalamualaikum,
siannya.... patutnya krjn m'sia sediakan imbuhan/ elaun khas, bukan bermula dr 0, tp terus ada kenaikan pangkat, barulah ada semangat nak blk kan...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

amie::as salam
if x der kenaikan pangkat pow just bagi jaminan keja bila dah pulang itew dah cukup..sekurang2 dah blk dah taw keja ada dan gaji :))

thanks singgah sini

AmY DeaN said...

Kita grad nihon...rasa menyesal tak keje sana dulu..gaji sini dhla kecik..berhutang manjang... Beli krete 2nd pun nak kene behutang....kat nihon tu..futsu sarari man pun sebulan punya gaji dh boleh dpt kereta 2nd. Rasanya taraf hidup Malaysia ni tak balance..

Lagipun semua org senang2 dpt degree. U bersepah2. Sudahnya takda sapa nak keje bawahan...last2 org Malaysia yg menganggur org asing yg bekerja..ha..mcmana tu?

Fikir psl duit gaji..sampai bila tak sudah......isk isk..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kaka amy khennn tepat sekali...bab gaji ngan taraf hidup sangat x balance...apa kata akak dtg keja kat sini....setel hutang blk la....dulu akak dai mana ek....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...