♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Monday, June 27, 2011

♥ SEDEY ♥


Dua hari ni mood ai memang tak menentu kejap ok kejap tidak sebab risaukan adam plus wan. Semalam pagi dapat berita yang arwah wan telah kembali ke rahmatuallah pukul 2am di Hospital Kulim, meninggal pada usia 81 tahun. Arwah sakit jantung,darah tinggi serta kencing manis...pengsan kat umah sebelum di bawa ke hospital Kulim dua hari juga tak sedarkan diri dan doc telah tebuk dekat leher untuk masukkan ubat sebab wan tak boleh telan apa pun. Masa MIL call cakap ngan darl memang darl agak marah sebab kenapa bagi permission tebuk kat situ sebab ada other choice leh masukkan ubat melalui saluran darah. But my MIL cakap masa doc tanya suruh berbincang memang tok yang bagi kebenaran maybe sebab dia pun risau. Tak per la benda dah jadi dan dah pun berakhir.


Darl memang close ngan arwah wan but bukan rezeki kami nak bertemu ngan arwah buat kali terakhir, sedih bila di kenang but tak guna menangis untuk yang telah pergi cukup sedekah yassin serta al fatihah dan doakan semoga roh arwah di tempatkan di kalang orang-orang yang soleh serta di cucuri rahmat. Dulu darl pun tak sempat jumpa ngan arwah tok ai sebab masa tue darl outstation kat obesea. Hidup di perantauan ni ada HARGA yang perlu di bayar contoh kes kematian gini. Sungguh ai tak kuat untuk berhadapan ngan saat sedih begini...tak terbayang akan kehilangan orang yang kita sayang tanpa sempat melihat buat kali terakhir. Sangat sensitive citer pasal ni...kan dah nangesss...uwaaa....(cari tisu lap ayaq mata sat).


Citer pasal adam plak semalam sepatutnya weolls gi bufday party baby muaz iaitu anak UMIE.
Tapi sehari sebelum itew badan adam penuh ngan biji kecil dari muka sampai ke kaki, memula ingat kena chickenpox bila jumpa sensei rupanya bukan cuma ruam panas dan memang bila start natsu ruam ni banyak jadi bukan kat kids jer kiter yang adult pun sometimes kena gak. Kira dia tak boleh berpeluh sangat dan last week kat sini memang hangat sangat. Gomen ne umie tak der rezeki nak jumpa uolls, insyaAllah ada rezeki weolls terjah next time yer.


Adam kun hero tunggal ai


Ingatkan adam tak payah gi youchien hari ni but sensei kata tak berjangkit so dia boleh gi macam biasa la...last week memang yaguchi sensei kat youchien tue ada kasi note yang student kat situ pun banyak kena bintik-bintik kecik gini. Tak sangka adam kena juga sebab natsu sebelum-sebelum ni dia ok jer. Semalam pun tak boleh tidur sangat sebab adam muntah dua tiga kali sebab batuk so hari ni kepala ada bintang 3 4 ketul kat atas ni...peninggggg!


Lately banyak dapat bad news but ai ambil sebagai dugaan dariNYA, kira ai kehilangan 2 orang dalam bulan ni last 2 weeks ago mak sedara ai sebelah umi meninggal dunia sebab sakit kencing manis then semalam wan. Hanya doa mampu di sedekahkan ...alhamdulliah mereka dah selamat pergi ke alam abadi kiter pula pasti akan pergi ke tempat yang sama cuma waktu dan tarikh saja yang tak tahu.



nota ibu jari manis ai:: So uolls jaga pemakanan sebab segala penyakit bermula dari makanan.





32 comments:

ijayuji said...

Salam ayuuuuuuuu!! salam rinduuuuu :D.. sabar ya ayu, sbb DIA sygkan kitalah kita di uji, tp kalau darl ayu close sgt dgn arwah bila tak dpt melawat tatap wajah arwah mmg sedih kan, mcm ni lah kalau duk berjauhan, kena redha, kalau leh terbang mmg leh terbang itu jam jugak, kalau boleh balik pun belum tentu dpt balik tepat waktunyer, apa pun alfitah buat arwah, dan takziah dr kita buat keluarga arwah n ayu sefamili..

Sambil2 dtg lenggang lengguk bwk roti canai :D

ijayuji said...

Eh??? mcm campak yerr, payah duk kat negara byk musim ni kan penyakitnyer mcm ni lah, kang bila haru penyakit lain kuar, natsu penyakit lain kuar itu belum musim bunga lagi, kalau tak bahaya tak pe jgn sampai tahap serious tu yg tak nak dgr kan, odaijini adam kun!

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ikaaaaaaaa ai pow rindu bangat sama kamo (uiks tertiba kuar bahasa indon plak :D)
itew la nak balik pun memang x sempat....nasib baik bukan campak dan take time nak ilangkan bintik2 tue :(

saba kagawa ken said...

akak..alaaa jgn sedey222 tau......setiap yg hidup pasti akan pergi....sabaaa tau...kan da dpt satu yg menggembirakan.....legakan hati dgn membuat apam k.....

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

hadek saba arrr citer bab apam x buat lagik...semalam sempat buat cheese cake jer...tgk la 2 3 hari nie...mood x oke lagik nie...kena bagi terapi sat kot :D

Anum said...

salam
banyakkan bersabar ya
jgn sedih2

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

anum::much better today...tq yer

nyonyacyber said...

alfatihah utk arwah wan.. aku pun dah dua tiga hari tak sihat.. agaknya musim tak sihat kot skrg nih..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

peah::cuaca tak ok kejap panas giler2 then turun sejuk tertiba...badan confuse kejap...tc na...and tq :)

Kamalia said...

takziah ye ayu..alfatihah tuk arwak wan.semoga tabah dan jgn sedih2 sgt kay.
mmg time natsu ni, ruam sume kuar. trio kat umah ni blum lagi, tunggu ms je tuh.kebetulan hujan je 4 hari ni..

Kamalia said...
This comment has been removed by the author.
☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

lia::x ilang still ada ai tamak publish both hahaha...thanks yer...lelaki ni lebey tabah dari kiter yang pempoan nie...insyaAllah 2day much better...natsu paling ramai orang gi hospital nampaknyer...

Hanis MY said...

semoga u tabah dengan semua ni, pasti perancangan Dia adalah yg terbaik... sama2 kita doa k

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

thanks hanis memang pujuk haty nie...mcm2 dugaan yang pasti ada hikmahnyer~

YONG JIAO XIU said...

takziah tuk ayu n husband ayu. yeah..kita pun tengah dalam perjalanan ke sana cuma entah bila kita akan sampai ke perhentian terakhir kita. dah banyak ke amalan kita? n brp banyak dosa kita buat setiap hari? (muhasabah diri).
btl tu ayu, we're what we eat- ngeri je ye klo ada kencing manis,my cousin kena kencing manis masa form1,lagi sadis bila dia dapat detect sehari lepas birthday dia. kemuncak masa birthday dia,dia bantai segala makanan manis. kalau hari2 dia wajib akan minum air bergas terutama 100plus.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

yong::budaya makan kiter sama dah habit makan lebey gula dan garam nak buat mcm mana...better kurangkan b4 terlambat. harap cousin u tue ok...insyaAllah sama2 la kiter perbanyakan amalan kiter .

ieda said...

sabar ya dik dan takziah buat arwah wan .. doakan semoga roh dicucuri rahmat .. amin ..

skrg nie musim x menentu , paling takut demam x kebah2 nie ... anak2 akak selsema lah selalunya huhu , bintik2 tuu ruam panas kan dik .. x per insyaallah will be ok :)

YONG JIAO XIU said...

skg ni cousin sy mmg betul2 pantang, mkn nasi sikit sgt,breakfast n jajan dia cuma biskut jacob je. klo buah pun mmg control habis, buah yg mmg tasteless,mak dia try dulu sebelum bagi(klo dia nak mkn sgt).kena amik air dari daun apa tah. mmg betul2 seksa je tgk. klo dtg umah ktorg pun hidang air masak je kat dia.dia bwk biskut sendiri.huhuhuhu.
jwpan tuk comment kat blog sy:pegi terengganu gan keta.hohoho klo gan basikal,jwbnya mau 2hari baru sampai sebab pancit(letih).hahaha.
kitaorang kayuh basikal kat dalam taman tamadun islam, terengganu.pernah pegi tak?kat situ klo tak silap ada 22 masjid replika.kitorg kayuh basikal dlm kawasan tu je.pastu singgah msjid kristal.

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

harap ayu dpt bersabar...

Al-fatihah utk wan...

utk adam moga cepat2 semboh ok...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.ieda::musim x menentu habis kacau kesihatan nie yg susah haty betul

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

yong::hentak kaki sebab x pernah sampai citu la...dulu pernah plan nk gi situ tertiba ticket yang weolls tempah tue di return balek sebab flight ada masalah break apa ntah...so frust...arr kena jaga2 sebab local fruit pow selalu manis kan...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

tq kakD...dan ameen :)

Asmara said...

Takziah Ayu. Al-Fatihah untuk arwah. Gitulah duduk perantauan byk jugak benda berkenaan family kadang tu terlepas kan.
* Nasib baik bukan chiken pox tu kan. Taun lepas rumah akk 4 org kene, mmg seksa gak la sebulan berjangkit2. tp yg ruam kecil tu mmg normal keluar time natsu camni. Haziq pun baru kene. uhuhu... tp takde sakit apa pun. dia pun normal je main cam biasa. :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

banyak benda terlepas kan kak.as...urmmm adam semalam jer gatal asyik garu jer...but kalo tgk x macam sakit pow relax jer....hahaha

Juwita Jamaludin said...

Ayu.. Tula kat sini pun sorang2 ceruta anak2 sakit.. Panas cepat je bdn x sihat.. Anak aksk masih srlsema nadib tak demam dah..

Takziah ye ayu dan darl awak.. Moga tabah itu yg paling ditakuti bila ada kematian keluarga x leh balik... Al fatihah..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

musim sakit la ni kan k.ita....
risau sungguh...tq atas doa kak

Ijah EmoTemo said...

al fatihah dan takziah ye buat kaka ayu sekeluarga.

Papa Mifz said...

al-fatihah untuk wan....semoga roh nye tergolong org2 beriman...amin...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

mek ijah & papa mifz:: tq uols atas doa dan ingatan really appreciated :))

アヌム ちゃん said...

al fatihah..bawak banyak2 sabar ye kak ayu..

Nieza said...

sorry ayu, akak lambat singgah sini...btw salam takziah buat ayu sekeluarga dan al-fatihah buat arwah..semoga ayu sabar dan tabah hadapi dugaan kehilangan org tersayang. memang mcm tu la hidup kita merantau ni kan..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

anum & k.nieza::tq today dah ok...alhamdulliah :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...