♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Tuesday, June 21, 2011

♥ Service Untuk Orang Mabuk ♥



Kat Japan ada satu kaisha or company yang sediakan service untuk pemandu yang mabuk.
Mean call kaisha tue bagitahu tempat nak suruh pickup sang pemabuk tue then akan ada dua orang pemandu akan datang jemput. Sorang staff akan drive keta orang yang mabuk sorang lagi follow belakang hantar sampai umah orang itew.


gambaq blur plak sebab snap guna iPhone jer masa tengah drive last week hikhik...nie keta yang dia orang guna...(WARNING jangan drive sambey berphone macam ai na :D)



Sebab rule kat sini sangat strict untuk driver yang memandu dalam keadaan mabuk. Kat kaisha darl pun if di tangkap drive dalam diri masih mabuk akan di buang keja tanpa notice.Ai rasa ini antara cara nak cegah accident di sebabkan mabuk, dan ai perasan ramai yang follow rule ni walaupun minum tak banyak.


nak tengok keta nie selalunya sebelah malam jer.


Caj untuk service ni tak tahu plak sebab tak pernah tanya nihonjin yang pernah guna hikhikhik. Bagus kan ada service yang berguna buat yang suka mabuk untuk tak menyusahkan orang lain...another country ai tak sure ada ker tak service gini yang pasti kat Mesia tak der *_____^!




30 comments:

azam said...

malaysia jarang sangat orang mabuk²....

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

JARANG????? mcm susah nak percaya sebab kalo gi key ell tgk pukul 2 3 pagi byk org mabuk :((

Kamalia said...

hehehe,ade gak nmpk keta2 ni duk beratur kat tepi jln dpn kedai2/club..kalu kat mesia, bersepah org mabuk duk drink n drive.pastu,ramai2 masuk hospital or jd arwah.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

khen...mabuk dah la jgn menyusahkan org lain plak...byk accident sebab mabuk...gerun!

Hanis MY said...

haaa...patut la pernah nampak kete ni sebelum ni, ai pelik naper la cumil sgt cab ni skrg baru tahu service apa...

p/s: syoknyaaa dah tak lama lg u nk g disneykan? i plak terlebih excited haha over!

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

itew la keta dia mcm kotak kecik jer....
hanis jom la join sekali....but takut ujan plak...hope weather ok la waktu tue

saba kagawa ken said...

bagus kan jepon....kt sini selalunyee kete yg hangkut tuh...mcm teksi....bkn comel2 cenggini.hehe..tp kite faham lerr org kt dalam tuh dgn mabuk.....selamat kan....xdek la isau kite pernah nk kene langgar dgn org mabuk kt labuan...mcm nk nyumpah2 jek rase...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

saba pernah kena langgar ker? teruk x?

hazila said...

Kat sini selalu yg terlebih mabuk but still pandu kereta sampai langgar lampu isyarat. Yg masalah org lain yg kena bersesak sebab takde lampu isyarat.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.hazila sepatutnya dah tahu nak minum ambil la public transport rite...x susahkan other

Juwita Jamaludin said...

Ayu.. Akak x pernah nampak la.. Or tak perasan.. Bagus info ni ayu paling tidak tahu gak apa2 pasal jepun ni.. Ihiks.. Sugoi ayu ada lesen jepun ye.. Bestnya drive kat sini

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

K.Ita::ramai x perasan pasai ni sbb kiter x perlu semua ni hikhik....x de sugoi la akak biasa jer...dulu memula drive kt sini kekok sbb jln kecik then confuse part traffic light juga la ...x sama Mcm mesia now dh oke (~_~;)

アヌム ちゃん said...

Salam kenal dari fukui :)
aa memang bagus kan ade service mcm ni..so takla membahayakan keselamatan org lain..kalau dh drive time mabuk tu..tau2 jela mcm2 pun boleh jadi kan..huhu~

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

ooo..pulak...baguih pulak lepa ni ye...mesti mahalnya bayaran dia kan?

Papa Mifz said...

wah ada eh service mcm nih...praktikan kat Msia baguih ni...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

アヌム ちゃん (nak panggey apa anu?)
salam kenai dari ai jugak...tq sudi follow

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ladyzul::x sure pasal bayaran sebab tak pernah nak tanya...rasanya berpatutkan ikut mile kot

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

papa mifz::khenn sebab accident kt mesia byk jadi sebab mabuk...just kena trust la kat dia org

Umie said...

ehh..iols pun baru nampak kete ni lalu depan rumah semalam..owh, nie kereta utk org mabuk tu ye..naruhudo...;-)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

x per uols ramai yang tak perasan akan keta nie ngeh ngeh ngeh

Asmara said...

Iye lah aii pun x pernah perasan kete ni. Hihi.. Tp nihonjin mmg camtu penat keje pastu gi mabuk tuk release tension. Nomikai ni mmg dah jd budaya diaorg kan! :D

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.as::arr gitew la habit thyeolls khen...letih keja so spend time nak berhibur plak~

miszlullaby said...

bagus jugak sistem camni. Mesti org tak wat da sebab takut kene buang keje. Kat msia pun kene ujudkan jugak driver yang amek org kalau mabuk tu. ramai je kat msia yg mabuk.

YONG JIAO XIU said...

WAH mmg bagus la jepun ni. sy suka gan budaya jepun. bgs la gov dia wat mcm ni, grenti kurang yg nak mabuk. klo mabuk pun mmg penuh berhemah tu. hahaha.
cter masa tsunami ari tu pun mmg respect abis kat depa, tak berebut, lebih dahulukan yg kurang upaya,tua, perempuan.
ni la country yg sy respect gan kemajuan n budayanya. bertuah ayu dpt dok sana. anak grenti terlatih gaya depa.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Fida::Kalo buat rule gini agak2 org kt mesia patuh x?
Sbb selalunya rule d buat x pernah berkesan pow☆〜(ゝ。∂)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Yong:: Semua benda kt cini bersistematik gitew
Since kecil dia org d latih gitew
Sgt bersopan lebey Dari bangsa kiter sendiri
Owh my son still learning (#^.^#)

niey_muhaini said...

hai ayu..

klu kt mesia ni tangkap org yg mabuk,dibuang keje tanpa notis..agaknya lengang ofis kot.ramai bebenor yg kene buang keje..hehehe
patut kt sini kuatkuasakan undang2 cam kt jepun..lbh aman&selamat.

Nieza said...

kalau kat finland ni keta/van polis yg angkut org mabuk....tapi memang kuat mabuk tul especially bila winter time...sejuk depa kuat minum.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.niey::khennn undang2 kat mesia part mabuk ni x tegas sangat...if tegas mau depa takut nak mabuk hikhik

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.nieza::arr winter sebab sejuk khen so minum tue kasi badan panas la kot :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...