♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Wednesday, June 22, 2011

♥ Antara Keta Manual Dan Auto ♥


tertiba n3 pasal kuruma/keta la plaek ek...ai actually kat mesia memang drive keta manual dan dalam family ai semua pakai keta manual kecuali my bro. Sebab utama advice dari abah sebab dia kata pakai keta manual lagi better dari auto kalo rosak pun senang nak repair compare keta auto...owh ai bab keta memang angkat benda putih benda satu benda pow tak reti...just pandai isi minyak ngan drive jer (lap peluh sat :D) hentak kakiiii.


But since sampai kat nihon nie kami beli keta auto sebab kat sini banyak sangat traffic light kalo kat Tokyo lagi la selang 10 langkah asyik ada traffic light jer so susah kalo nak pakai keta manual dan ai noticed almost kat sini pakai keta auto. Kat sini pelik skit nak beli keta kena ada surat parking dulu if not memang tak boleh beli sebab tue rule plus kat sini tak boleh suka hati jer parking macam kat mesia tue.


Kalo ada 100man (lebey kurang RM30k++ for 2nd hand) dah leh dapat MPV or SUV yang hebat-hebat, ramai kata sebab HONDA,TOYOTA from japan so murah la...urmmm maybe betul cuma hairan nyapa kat mesia tak boleh buat murah ek? sedangkan kos sebenar teramat murah? Jawapan nya orang mesia tak suka untung skit theyolls suka sekali untung berlipat ganda, sedangkan kualiti keta tak setanding ngan harga.



Ok back to story tadi almost 2 year ai drive kat sini bila balik cuti mesia jadi bengong kejap nak drive keta manual memanjang masuk gear asyik nak mati jer engine hahaha...serius macam lupa ingatan kejap sebab lama tak bawa. Kalo ikutkan kepuasan ai suka drive keta manual sebab lagi pickup waktu nak masuk gear dan nak merempit pun best hahahaha...ampun. But lately macam urat saraf tak tahan nak tekan clutch ...yalah umur bertambah kot...ibarat dulu boleh pakai high heel 4 inci jejalan tak sakit kaki now pakai jalan 5 langkah dah sakit kaki hikhikhik...



So ai ada cakap kat darl if balik mesia nanti nak beli keta auto la but dia disagree nak manual juga...adeh ni yang buat ai nak hentak kaki kuat-kuat lalalalala, dan satu lagi ai suka yang gear ada kat atas bukan bawah sebab rasa kalo gear tak ada kat bawah macam selalu ...kat situ ada space yang luas.Kat mesia weolls dah ada keta waja so plan nak beli MPV plak sebab leh angkut ramai hahahaha. Antara keta manual dan auto lagi mencabar bawa keta manual la but ikut keadaan sekarang ai macam comfortable ngan keta auto...senang tekan minyak jer ngeh ngeh ngeh. So apa keta pilihan uolls plak..prefer keta auto or manual?



keta idaman haty darl & ai honda type R nie sebab 2 in 1 ada manual dan auto...kalo kat mesia almost RM200K (OMG rega keta macam rega umah jer)






24 comments:

Hanis MY said...

ha ah betul tu, naper ntah byk betul tax nk kena byr kan? wow nice car! belilah u...sekali bonus dah leh beli kete tu hehe...i assume je tau saje nyakat di hari rabu hik2...

p/s: mahalnya sakuranbo sana, kalau i mahu tak beli mahal sgt wuwuwu

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

nak beli boley but keta bukan harta...lepas 10 thn akan jadi besi buruk gak.. darl ai suka spend duit kat rumah or tanah la babe...

p/s:: mahal ka sakuranbo itew dan ai x beli lagik pow ngeh ngeh...sebab x rasa nak makan waktu :D

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

22 kakD suka boleh jawab mcm tu?hehehehehe..kakD kan tamak...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

KakD:: boley x dak hal...kiter sama2 tamak eeeee (*☻-☻*)

アヌム ちゃん said...

aa sy ni memang tak reti bawak kete manual..hehee..reti auto je..sebab lps amik lesen bwk kete auto je..dkt cni pun xdrive sbb hubbynye kete manual..sob2..

onedurrani said...

Kak..sy mule2 smpi nihon..tuelh pertama Kali pegang keta auto..sblm ni mmg manual je..mule2 Asl jln je asyik tertian break...maklumlh..org xpndi...ingot nk tkn clutch utk msk gear...hehe...n the answer is..sy mmg suke keta manual..boleh excercise kaki..hehe..boleh ke bg Alasn mcm tue akk...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Anum::rugi2x nyapa x bljr x susah pow
But mmg org yg reti bawa auto x pandai drive manual
Yg manual plak bawa auto ok plak...Cian uols (^_−)−☆

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Aimi::curlasttt jawapan gitew...bagus2 nnt blk mesia agak2 ok x? Sbb lama x drive manual? Rupanya Ada geng drive manual ek ヾ(@⌒ー⌒@)ノ

Papa Mifz said...

kalo kat lembah klang nih elok la pakai kete auto kalo xmau lenguh lutut...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Wajib kena pakai auto Kalo Jem gitew ☆〜(ゝ。∂)

YONG JIAO XIU said...

WOW MURAHNYA keta kat sana. 30k je? honda n toyota plk tu, my fav car. owh sy prefer manual kot, mcm kata ayu, mudah nak merempit nih. hahaha bila pick up nak memotong mudah cz sy paling benci klo kena drive blkg lori or bus.
umoq sy? 24 ogos nti dah jejak 26thn dah.hehehe

Juwita Jamaludin said...

Salam ayu caya tak akak x pernah drive kete auto.. Ihik2 tp kete kat nihon kete auto.. Nasib balik
msia tiap yahun x lupa nak drive kereta

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Yong:: keta manual mmg best bab merempit nie
Hikhik Eh mudanyer uols dari ai wink (。-_-。)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

K.Ita:: sama ngan Ayu smpi nihon baru drive keta auto kihkihkih (^_−)−☆
Caya2x

Ijah EmoTemo said...

errr mek jing rasa mek jing tak akan berani bwk kereta hehehehe.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Tell me why mek jing??
Takut ke uols

Kamalia said...

Best2 keta Honda tuh.. Sngkn ade dua2skali..kot msuk bndr bole guna auto,xdela lenguh kaki bagaikn..

Asmara said...

my dear ayu! this time kali ke 3 i'll try to comment, tp rupanya tak lepas. uhuhu..
kat jepun kalau nak bawak kete manual kene ada lesen manual kan! rasanya ramai yg amik lesen auto je, hehe.. ayu amik dua2 lesen ke? tp betul la kan bila dah biasa bawak auto tetiba patah balik manual mmg jadi mengong sikit. hehe..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

lia::arrr sebab 2 in 1 special sket...rega ok special gak hahaha

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.as::nyapa ek x leh comment???
urmmm ayu ambil lesen auto but if ambil manual leh bawa auto kot kalo x salah la...x sure sebab both kami balun auto jer kat sini....bengong sket tera nak ingat lagik step bawa manual kannnn :D

YONG JIAO XIU said...

hehehe muda eh? er kena panggil kak ayu ke? cz tak tau umur kak ayu.
klo panggil ayu je blh? lagi rasa muda. hahaha

Asmara said...

haha.. terlupa nak letak password terus tutup. ingat dah masuk post. (psstt.. xyah password la, patu wat pop up comment ke) ecece.. cadang je. :D

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

yong::ai don`t minda...suker muda ngeh ngeh ngeh
tua 3 thn jer dari uols

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.as::chup chup rasa x request letak password la...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...