♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Thursday, September 1, 2011

♥ Cherita Raya & From Finland with Love ♥

Salam syawal ke 3 uols urmm weather dah start hujan since semalam sebab taufan nak datang weekend nanti but Adam dah start masuk youchien hari ni...so umah kembali sunyi sepi. Meriah tengok kat fesbuk dan blog semua orang upload pics raya ek just ai jer tak upload apa-apa cuma sempat upload menu 1st day jer sebab ai tak beraya macam orang lain beraya. Salam dan minta ampun di pagi raya pun pakai singlet ngan hot pants jer (sadis betul) but if nak melawa pun tak gi mana-mana pun. Hope next year boleh beraya ngan meriah kat mesia hope plan nak balik cuti jadi nyata insyaAllah.


Ini ada menu yang tak seberapa dari ai...tengok macam ramai makan kan buat weols jer yang bedal siler la percaya ngeeee.


Ada nasi hujan panas,ayam masak merah,rendang ayam,sate,kuah kacang,nasi himpit,lemang,kek marble, kuah raya just 4 jenis dan serunding daging yang kak ita kasi hari tu.



Sate tu macam tak cukup kunyit pucat semacam...mokmok khen sebab ai tertiba jadi pemalas nak potong kecil-kecil. Semua siap masak pukul 1am ..start masak malam raya sempat berwebcam ngan family kat mesia...berbeza this year air mata tak kuar langsung last year ai ngan umi asyik nangess jer. Masuk tahun ni dah 3rd year weols kat sini 1st year tahun 2009 weols balik beraya so kira 2 tahun tak balik beraya...maksud raya berbeza bagi ai bila raya di sini...ada baju raya ker tak tak kisah so ai dah request kat darl nanti balik raya next year nak beraya sakan ngeeee.


This year juga ai buat new menu iaitu lemang hasil recipe dan tunjuk ajar Ida ratu lemang kat nihon dulu...ingat susah rupannyer simple jer...but di sebabkan ai ni 1st time masak pulut (siler pura-pura terkejut) so ai sempat call my umi tanya tips ...memula ai letak air macam masak nasi lepas umi cakap kena letak sikit jer air cepat-cepat ai buang air dlm rice cooker tue (masak lemang guna rice cooker jer uols) if not tak menjadi la lemang ai...alhamdulliah darl puji sedap...lepas ni boleh buat lagi ngeeee.


Semalam darl kasi ai 1 sampul besar  memula dapat terkejut apa benda ni...bila tengok kat belakang from Kak Nieza yang tinggal kat Finland tue...jeng jeng jeng...nak tahu apa dia kasi kat ai....








dapat FM (hip hip horayyy) ngan kad raya...sayu jer hati baca kad raya akak...tq akak sayang ketat-ketat taw...FM from Finland, Estonia & London.


Memang ai terkejut sebab kaka nieza now kat Penang balik jaga her mom yang sakit dan lumpuh akibat stroke...simpati sungguh ngan apa yang terjadi sesungguhnya kaka nieza ni sangat tabah dan kuat. Baca kad raya ai suka part yang dia kasi FM ni sebagai tanda persahabatan weols....terharu giler alhamdulliah berguna juga dunia blog ni mempu menambah bilangan kawan yang ada...tak perlu berjumpa untuk jadi rapat. Syukur sesangat sebab ai di ketemukan ngan kawan-kawan yang sangat fabulous ...sayang uols ketat-ketat juga....ai doakan moga ibu akak cepat sembuh insyaAllah....fighting!


Cherita kad raya this year ai dapat 2 satu from kak nieza satu lagi from cik peah (nama glam dia ngee) peah ni every year kasi kad raya kat ai taw...dia juga antara kawan yang ai tak sempat nak jumpa lagi...kenal masa join fesbuk tahun 2009 ...weols KG kat Kedah dia kat Gurun ai kat Alor Star...dia ni rajin jejalan dan antara orang yang rajin beli FM kat ai juga ekkk...arigatou peah.


kad raya from peah.



Actually banyak benda nak type buat tertiba jadi malas (fengsan) nak kuar gi supa (supermarket) kejap nak cari ikan sebab teringin nak makan laksa lagi...ai khen hantu laksa ngeee.


muka budak happy boleh gi youchien balik....










31 comments:

アヌム ちゃん said...

terernyeee kak ayu masak..cukup semua menu ada..sate siap..wahh teringin nk satee.huhuu..bestnyee dpt fm banyak lak tu..mesti dh byk la fm collection kan..best2..and gambar last tu..comel sungguh adam..adam dpt duit raya tak.heeee

Hanis MY said...

wahhh pengsan tgk menu tu semua kellass... syoknya dpt kad raya n magnet lg, sori takde FM italy, tak byk pun beli bagi family terdekat je, next time i g conf or holiday sure i belikan tuk u...

uwaa nak buat laksa ke??? nak jugakkkk...

kawainya adam kun...

Asmara said...

Selamat hari raya Ayu! fengsan tengok menu. hehe.. sejuk dan ujan je taifu nak mai ni. huhu..

sitiezahim said...

wahhh...adam pakai short...comeelll...hehehe...sini dah sejuk la, arituh raya pon ramai pakai jaket tp time bergamba terpaksa tahan sejuk sbb nak bergaya ngan baju raya hehee

ajumohit said...

Wahh mmg Ayu curlasstt!!!! Rajin masak, bestnya dpt fm!!! Bertambah lah fm kt fridge ye

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

anum::buat jer homemade satey x susah mana pow yang oii potong2 peram then bakar ngeee....FM obesea ni baru collect since kat nihon x byk sgt rasa FM ai kt mesia byk lagik...adam dpt la duwet raya dah besar pandai demand part duwet nie ngeee

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

hanis::ai x demand benda mahal2 asal beli FM suda la...larikkkk

laksa dah lincin sebab buat ai sorang jer makan 3 kali tambah habes suda ngeee...habes mcm mana x mokmok nie

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kak as::menu kaka pow curlastt terlioq tgk laksa akak itew yg terlioq sampai kena bikin laksa hari ni ngeee...sini hujan tapy x sejuk pow uwaaaa

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

hajar::cepatnyer dah masuk autumn ek..sana summer x panjang sangat kan...uniform ni masa winter pow pakai gini cuma plus ada jaket tebal kat atas :D

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

aju::menu raya kena curlastt even baju raya x der pow ngeee...alhadulliah bertambah collections ai ngeee

Iryd and Pitt's little diary said...

kawaiinye Adam..terliur tgk makanan yg byk itewww...

Ijah EmoTemo said...

perghh , meriah meja uolss kaka ayu! hikhik.

heee sama la ai pun baru dpt FM dari cousin yg balik summer holiday. tak pasal2 ai terlompat2 masa salam raya dpt lagi FM dari London ahaha.

Ijah EmoTemo said...

eh lupa nk tulis... comel nya adam uols dgn topi tu... hiks. okbye ahahah

YONG JIAO XIU said...

wah wah wah meriah nye menu ! kalah org kat sini tu hehehe yong mkn satey gan nasi impit tu je. biskut je terlebih byk.
org jauh dpt byk kad raya. yong satu pun tarak.suma now main sms saja.jimat huhuhu.rasa mcm tak meriah bila tak dpt kad raya ni sbnrnya.tp tu la bila dah tua2 ni,sapa nak bg, suma member mls.

Lovely Kitchen said...

ni abis ke makan 3 beranak...byk benor menunyakot x abis pos ler nagoya sikit...bestnya dpt kad raya...

abah khalisha said...

Satay tak cukup color ke tu..hehehhe
http://abahkhalisha.blogspot.com/2011/09/pesanan-buat-superman-raya.html

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Iryd::bukan senang nk dpt pose gitew
selalu dia buat muka kalo depan camera..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Ijah::coming soon ader lagik FM yg cantek...siler sediakan tisu masa terjah nanty ngeee

comey jer???? tq

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Yong::mana boley lawan menu org mesia lagik...la langsung x dpt ker?? if ai kat mesia mmg ramai yg kasi kad raya taw...syukur ada kawan yg mengingati :))

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kak e-na::habesssss
siler la percaya hikhikhik
sebab tue makin mokmok ni

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

abah::x cukup color pow lincin x sampai 2 jam ngeee

Nieza said...

Assalam Ayu, tq dear...ada masuk special n3 lak yer pasal kad raya dan fm tu..tqvm. Lately ni memang akak jarang online tak sempat pun tapi bila online ni terus nampak n3 ayu ni...terus jer terjah..hehe tak sangka cepat pula sampai yer.oklah dah sampai tu risau juga kalau tak sampai.Banyak menu raya tu sure sedapx2 kan...sabar la beraya di perantaun memang gitu akak pun pernah merasa.tapi pengalaman mendewasakan kita kan.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

K.Nieza::paham sangat ngan situasi akak now...memang x sempat nak beron9 la...arr sorry ayu lupa PM kat fb pasal FM tue...TQVM yer akak...susah payah pos kat ayu...yes this x sesedey last year alhamdulliah :))

Niena Pengembara Ilahi said...

wah... pandai nya masak suma.. :)
mst sedap2 smua kan ^^
nina nk ucpkan salam syawal :)

Wanita2u said...

Jom join giveaway dari Wanita2u pula. :)
Hadiah mmg sangat menarik. Berbaloi-baloi join. Hehehe.

http://portalwanita2u.blogspot.com/2011/09/wanita2u-2nd-giveaway.html

Juwita Jamaludin said...

salam ayu.. sorry baru sempat nak jalan2 sini kalau tak tgk dengan iphone.. kadang tak leh nak komen kat iphone akak.. bila tgk guna laptop baru bleh nak komen..

sorry akak tak call pun ayu tanya datang ke tak.. busy masak2.. huuhuhu.. lain kali nak datang yokohama cakap ye.. awai seminggu tau.. leh pikir menu apa nak jamu ayu.. ihiks..

ingat dapat jumpa tapi tak de rezeki.. tak pe lain kali ye.. InsyaAllah ada rezeki nanti kita jumpa

アヌム ちゃん said...

k.ayu dpt x request sy dkt twitter tu.huhuuu

Cik TeN10 said...

wahhh meleleh air liur tgk hidangan akak.. sy masak nasi tomato dgn ayam masak merah je.. akak punye hidangan penuh meja ha !! berbaloi la raya walaupun sehari kn..

ehh sy pn sama pakai baju tido jekk hari raya.. singlet polkadot dgn tight sudah.. kih3

ahaa akak dpt dua kad raya.. sy dapat satu je.. dr senior yg tengah bercuti kat mesia..

ohh akak org AS rupanya.. kg sy kt As jugak akak !! ehh sy sgt suka laksa teluk kechai !! sedap bangat !!

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.ita::it`s ok mmg x der rezeki nk jmpa la last weekend isyaAllah nnt kiter plan lain na

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

anum::dpt dah approve pow :))

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Cik Ten10::blk raya mesia jugak khen best giler la....curlastt nasik tomato ai loikeee ngeee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...