♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Monday, September 12, 2011

♥ Budou Gari ♥

Last weekend hari sabtu weols terjah ladang nak berbudou gari (petik grape) fresh from ladang gituew. Weols terjah ladang dekat sini jer from umah weols tak sampai half hour pow. Ladang yang diberi nama Ohiramachi Budou Danchi...tempat sini antara ladang budou yang terbesar kat area kanto ni sebab ada 115 ladang...so uols boleh pilih nak terjah ladang yang mana satu.Kat Kedah pun ada ladang gini...nak baca terjah cini yer.


ini la tempat nyer....model hero kecik ai

masuk-masuk dah terhidang ngan keindahan budou ni.


Tahun 2009 weols pernah terjah area sini gak but waktu tue dah off season so tak banyak choice yang ada...last year berbudou gari kat supa jer sebab tak sempat but alhamdulliah kali ni sempat weols terjah.Kalau tahun 2009 kira tangkai ....setangkai ¥500 sangat mahal taw but kali ni kira jam....half hour ¥700 tadehodai  makan la banyak mana within half hour tue. Weols sempat makan 5 tangkai jer budou sampai lidah dah jadi kelat sebab banyak alcohol  khenn mabuk bagai dah ngeeee....seriyess tak enjoy sangat sebab weather terrrrrrsangat la panas. 


acara wajib pose ngan budou ...muka penuh ngan peluh...kemanisan lebih dari level 13...terlalu amai/manis dan memang confirm kat mesia tak akan rasa manis gini....dulu tak percaya ada budou semanis ini. 


Lepas half hour sempat weols click2 pose sana sini kejap...b4 balik sempat beli budou sekilo nak bawa balik...sekilo just ¥700 manyak murah lol coz kat supa mau beribu2 yen kena bayar taw....lepas beli buduo tue baru perasan ruginyer weols makan kat situ sebab kalo beli lagi untung...nak pilih buah besar or kecil semua ada....dan yang penting bawa balik kat umah simpan dalam fridge lepas itew makan lagi sedap berganda-ganda gitew sebab sejuk hikhik.


si adam dah buat muka semacam sebab kacau dia nak tangkap chou/butterfly ...:-p

dress yang kembang...diri ku jadi kembang semacam dah la already kembang...tema hari tu KEMBANG setaman yer uols ngeeee


Beli sekilo budou shacou (boss/owner) kasi weols key chain rabbit sepatutnyer 1 ¥200 but weols dapat free 3...curlasttt shacou ni rezeki weols alhamdulliah.


Lepas balik dari makan budou memula plan nak terjah ke Sano Outlet tapi kelapa ai rasa semacam plak sebab panas sangat so mood nak jejalan dah tak der...cancel so weols balik Oyama, lunch makan sushi...dah berbulan lamanyer weols tak makan sushi. Tempat peberet weols harus la sushi ro sebab sedap dan murah.


unagi/belut ni still lagi sedap...ai wajib order udon kat sini even tak sedap pun ngeee...skit jer weols makan khen....ader new menu fro aki/autumn nanti....lepas makan sushi rasa nak muntahhhhhhhhhhhh sebab perut penuh ngan budou masuk plak sushi uwaaaa.Cian perut ai *____-



nota ibu jari manis ai:: Adam down with fever,flu and cough pity yang lil boy...odaijini yer cayang...darl pow cuti hari ini sebab malas gi keja...boley gitew???





48 comments:

yatie chomeyl said...

i pun nk tggu sejuk sikit br g budo gari, weekend lepas panas sgt..nanti mekap cair dlm gambar eheh

Syaima' said...

hee teringin nak pergi jugak tapi tak pegi2.sbb tak makan sgt budou sini sbb kulit dia tebal.tapi mcm nak experience tgk pokok je haha.

NM02 said...

syoknyerrrrr

Teratak Hami said...

Freshnya budou. Kat M'sia ada ke activiti2 camni? Mango gari? Rambutan gari? Durian gari? Jenuh nak tunggu gugur :-)

Odaijini pada your darl & adam. Terlebih "gari" le ni :-)

azam said...

woh.....terbaik......hehehe

kat malaysia pun dah ada ni.....
cuma kurang lagi.....

petik strawberi je yg byk

wa khairul onggon said...

Ya Allah byknye buah anggur freshhhh... Best nye dpt bergambar kat situ... Salam Aidil Fitri, maaf zahir dan batin :)

Asmara said...

haah kan panas lagi ni, tunggu sejuk2 sikit la baru nk pegi. kebun 10 minit je dr rumah, taun lepas dah pegi ingt nak try kebun lain pulak kot. :D
*minggu ni 2x mkn sushi, mcm balas dndam plak sebulan lebih x makan. ahaha.. suka oder aburi sushi kat suhsiro, tp jauh dr rumah. uhuhu.. balik2 pegi kappa atau kedai sushi aburi yg sedp kat sini. :D

LinChan said...

Waaa syioknye, i ajak meor dia kata apakata kita beli kt supa lg dpt byk Budo n laaaagi manis? Sbb kt area cni budo gari mcm mahal je n xbape puas ati. Dulu masa iduk nagaoka budogari mmg best. Odaijini adam kun,

アヌム ちゃん said...

ramai g budou gari skang ni kan..tapi kitorang tak pegi la kot..xde dlm list jalan2.haha

WuMing said...

Syok nya....

Umie Artoqiemie said...

kalau kat malaysia takdenye free keychain rabbit bagai hahaha

L said...

waaa... sedapnyer... bungkus kat L taw... antar kat cni..

kamu berakhlak ker?
http://lolz-l.blogspot.com/2011/09/beribadah-tp-xberakhlak.html

ieda said...

wow anggur hitam .. sure manis nie dikk kann :)

Hanis MY said...

Bestnya budou gari yg kaler pepel plak tu manis n yummy!

Miss u too babe, thanks for ur support...hugs!

PinKy MoMMa said...

mama vougeeeee ai rinduuuu u lah :)
wah jeles okeh tgk uols nk makan anggur segar itu..huhu..

mizzkechique said...

aiols jeles sbb uols buleh mkn anggur fresh cenggitu..okbai!!

@tune® said...

mak aih...
terliur
liuran dah nih!

ajumohit said...

alahai ayu takla kembang setaman mana pon hihii, sukenya dpt eptik grape, siap bleh gigit tanpa dipegang pon kan...aduiyai tetiba terus ngidam nk petik anggur bleh??? hihihi

sitiezahim said...

bes bes...ta merasa kot kat sini...tak tau mana nak terjah, dok carik kat internet pon tak jumpe uwaaa

aleen aiden said...

mak aih,awesomenye kak..boley makan anggur fresh..bile la nak sampai.hu3

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

yatie::next week sini dah habes la

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

syaima::buang kulit la ngeee...terjah jer ader gak moment budou nanty

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.fizah::ichigo gari pow x seAmai mcm kat nihon ek...durian gari fengsan nak tunggu gugur...arigatou :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

azam::ader tapi x sama saiz buah dan tahap kemanisan gitew...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

WKO::summer ader la budou ni...hikhik mai la click2 cini....salam syawal uols

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.as::bestnyer umah dekat ngan segala ladang....next week sini dah habes la...ai x makan sushi berbulan2 bkn masa puasa jer taw....

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Linchan::lain kali ajak meor terjah sini leh join sesama ngeee....

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

anum::owh dah ader list jejln ek...?

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

umie::ntah sepatutnyer dia jual key chain tue maybe sebab weols beli dan makan byk budou kot ngeee

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

hanis:;:welcome home
nnt kiter calling2 na
its ok babe kat supa pow byk lagik ni

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

pinkkymommy::miss u tooooo
lamanyer bercuti ek
rasa kat mesia pow dah byk ada ladang anggur ni

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

MK::siler la jelez lagik larikkkkkkk

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

@tune::hikhik terlior siler terjah supermarket beli ...x dapat cheq nk tolong ngeeee

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

aju::kembang lebey dari setaman ni risau buatnyer taw...hikhik mengidam plak ek...kat sik ader terjah la biler free my fren ckp oke gak sana

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

hajar::alololo ciannyer dengaq
kena terjah supermarket berbudou gari kat sana la ek...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

aleen::dtg masa summer baru la musim dia ngeee

Ijah EmoTemo said...

dah lama gilaaa wokeyy tak mkn anggur *nangis* nmpk sedaap je hiks

Nadzirah K. said...

seronoknya....
key chain tu sungguh comel.. :)

Soo Hae Daa said...

huwaaaaaaa..........akak..!! dengkinye...nk p duk jepun gak...nk main petik2 anggur cenggitu gak..jeles22...huhuhu

YONG JIAO XIU said...

wah grapes! bestnye...btl tu, cuaca panas klo mkn mknan sejuk mmg best. waaa....nikmatnya...cuaca kat sana panas sgt ya. mmg tak leh nak imagine panas kat sana. kat kelantan ni, setiap hari hujan ribut petir.
oo ye bunyi grape bahasa jepun tu...bunyi dia macam budu plk. hehehe. ada bakat la org kelantan bantai jepun nih. kehkehkeh. igt td g ladang bunga, tgk tema bunga kat atas tu..hehehe

Juwita Jamaludin said...

ayu gomen lambat datang.. hari ni sibuk main dengan anak2... anak2 tidur baru mamam bersengkang mata masukkan entry dan balas komen kawan.. syok gi budou gari tempat akak tak de nak kena gi yamanashi... amainya tgk pun da tahu .. kalau beli kat supa mahalkan...

Ana Ghazali said...

wah..besarnyer buah anggur tue...

CIK JATT said...

nak ikut!! bestnya
dress u cantikla, i segan nak pakai dress sebab pendek. rasa hudus

Cik Suheela said...

bestnya..saya ni jelajah satu mlysia pun tak habes lagi :'(

Run Away♥ said...

teruja sy....memang best....;d

Cik TeN10 said...

panas kat sini len macm sket kan berbanding panas kat mesia.. i pn cepat je sakit kepala kat sini kl panas sgt.. nak2 kalau ramai org bersesak-sesak.. berdenyut-denyut ja kepala..

seronoknya !! tak penah lagi gi budou gari..

Lovely Kitchen said...

xde ke tmpt yg non limit kat sana..tp kan pegi yg non limit pun mkn budou xleh nak masuk byk gak...bila balik umah baru teringat kemanisan yg amat sgt, terasa nak mkn lagi...adeiii

tiefazatie said...

alahai...geram tgk mknn2 itu..haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...