♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Thursday, September 8, 2011

♥ Mama Chari @ Fukushima ♥

Mama chari ni actually nama untuk basikal yang selalu weols naik ni bukan mountain bike...ni cherita last year masa haru/spring dah lama actually but since dah otak kering ngan idea.. apa salahnya ai buat N3 pasal ni khen.Then for da 1st time weols terjah Fukushima b4 crisis nuclear tue sebab ada event mama chari so kaisha/company darl join gak.From Oyama ke Fukushima lebih kurang 158KM (betul ker tak tak ingat sangat la ngeee) masa weols terjah dulu weols ikut jalan bawah tak naik highway pun so lebih kurang 2 jam setengah juga .


Lepas masuk Fukushima ken dah redup sebab banyak pokok besar tutup jalan ai suker bangat sebab hijau dan sejuk gitew. Jalannya ala-ala nak naik ke genting Highland tue...naik bukit turun bukit naik pening ai...berapa banyak bukit yang weols naik tataw la. 


But sepanjang jalan mesti ada sungai kecil or taki/waterfall cantek giler...suker lagik ngeeee.


Lepas sejam setengah drive weols stop lunch dulu kat tempat rehat....tempat rehat macam dalam hutan jer sunyi...nasib baik kat Nihon kalo kat Mesia memang tak berani nak stop risau kang kena simbah asid or kena rompak plak....larikkkkkk!



kebetulan masa weols tengah lunch geng konvoi motor besar ni stop....curlastt uols rasa macam duduk kat USA jer...motor ni lagi mahal dari keta weols....nangesss hentak kaki ngeee....konvoi ni semua geng pakcik2 ngan makcik2 jer...jangan terpedaya ngan gaya mutu keunggulan thyeols itew ngeee....


Lepas makan weols terus kan perjalanan mencabar juga jalannyer yang berbukit-bukit itew...tunnel pun banyak...tempat yang weols kena terjah ni atas gunung namanya Minami Izu if waktu fuyu/winter memang meriah sebab orang main ski but di sebabkan weols terjah masa off season so town tue sunyi sepi macam bandar mati jer....weols lost nak cari mansion yang weols nak stay so darl call si owner kena tanya jalan mana kena ikut sebab banyak giler jalan kecil2 kat sini plus mansion pun lebih kurang sama jer bentuk nya. After 15 minute weols sampai kat mansion ni....



masa weols terjah bulan 5 but yuki/snow still ada atas gunung itew...sejuk gak la angin sepoi2 bahasa gitew...auwww dah la ai pakai baju nipis jer...feeling macam cherita hindustan la plak ngeee.


Lepas check in weols masuk bilik neru/tidur kejap ....terlupa nak snap pic bilik itew...not bad la just tak boleh shower kat bilik if nak mandi kena turun bawah sebab kat sini ada onsen/kolam air panas. 1st time ai masuk onsen ngan darl dan adam ...but adam tak berani nak mandi kat onsen sebab air panas sangat so dia mandi guna air biasa jer. Ai plak lepas half hour berendam-rendam dalam itew then bila bangun rasa nak pitam pun ada....so kira darah jalan tak elok...memang lepas mandi kat onsen badan fresh giler...sapa yang pernah terjah onsen akan tahu NIKMAT itew ngeeee.


Weols just ambil pakej breakfast kat mansion ni sebab ingat mesti banyak kedai makan...alih-alih menyesal tak ambil dinner sebab kedai tak sini banyak yang tutup dan tak banyak choice yang boleh di makan. Banyak kedai ramen...nasib baik masa weols pusing-pusing kat town  bawah ada jumpa kedai soba...satu-satunya kedai soba kat situ. Weols order soba sejuk...sedap sebab semua thyeols buat sendiri dari soba sampailah ke yasai/sayur. 1st time rasa soba yang sesedap gitew but darl cakap kat Nagano lagi sedap...ai tataw la sebab tak terjah Nagano lagi...setakat ni soba kat situ yang ai dok ingat akan kesedapan nyer...perhhh (lap ayaq lioq sat ngeee).



ai kasi A++ untuk menu ni...super duper yummy


Lepas makan balik tidur but sakit hati juga sebab owner mansion ni suka nyanyi ngan main gitar so ramai gak yang lepak kat hall dengar dia nyanyi (dah la sora ke laut bunyinyer hikhikhik) dan di sebabkan bilik weols dekat ngan hall pecemaran bunyi tak dapat di elekkan...sakit hati part tue sebab nak tidur tak senang coz esok pagi kena bangun awal.Last-last ai tutup telinga ngan bantal terus neru. Esok pagi lepas breakfast sekali check out weols terjah tempat event mama chari itew...nihonjin buat kat kelab golf....kena naik basikal keliling jalan berbukit itew ...basikal ni tak ada gear yer....bayangkan macam mana seksa thyeols kena naik bukit last ai tengok ramai yang tolak basikal ngeee.



antara pics yang sempat ai snap that day...but banyak sangat tataw nak pilih ngeee...kaisha darl hantar 2 team yang di beri nama NATO 1 dan NATO 2. Rezeki tak der sebab tak memang....yang dapat no 1 geng dari Hokaido...ok la datang jauh-jauh kasi menang la.


Sepatutnya haru this year theyols plan nak buat kat sini lagi but cancel lepas nuclear crisis last March. Ai pun tataw if lepas ni boleh terjah Fukushima lagi atau tak but sekurang-kurangnya ai ada kenangan di situ. Tempat yang amat damai jauh dari kesesakan...sesuai untuk orang yang suka kan privacy.



nota ibu jari manis ai::not feeling well right now...down with fever uwaaaa~ 








42 comments:

NM02 said...

wooooooo

gua jatuh cinta ngan motor2 besau tu

Teratak Hami said...

Time haru ke ni? Takde sakura pong !!
Tapi belah2 sana pemandangan memang cantik sebab byk hutan kot. Aki ni pergi ler Nikko. Boleh nanges tengok keindahan time Aki.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

NM02::sempoi khen motor itew
jrng leh jmpa gini

Acik said...

kite nak main snow la u ... :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.fizah::ader ai snap lupa letak...but x byk pokok sakura kt citu...owh aki mmg wajib terjah Nikko every year ke citu...cuma x naik atas sbb jem teruk sgt...x sanggup nak Q smpi 4 jm nk naik ke atas...smpi2 dah mlm uwaaaa...selalu weols gi kat bawah jer jejln situ....daun merah byk.

yatie chomeyl said...

odaijini :)

mizzkechique said...

wahhhh..santeknye view.. motor tu pun nmpk syiok je.. nape xrembat seketul..

ajumohit said...

Seronoknya tgk gmbr2 tu smbil mengimpikan daku yg berada di situ huhu, moga cpt sihat ye, jgn lupe mkn ubat

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Acik::snow???
hikhik kena tunggu winter la

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

yatie::arigatou :))

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

MK::x mampu rembat
reti bawa motor kapcai jer
motor mahal2 ni lesen pow x der ngeee

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

aju::hikhikhik cherita lama ni
haitt wakatta...tq

Juwita Jamaludin said...

Ayu.. Cantik tmpt tu.. Tula tak pernah gi kwsan atas.. Skrg ni nak gi mcm gerun gitu tp nak gak gi nikko aki ni

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.ita::nak terjah nikko ker aki ni??? jom la reramai gi situ

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

sungai yg menarik perhatian akak...

ayu boleh tlg ajar dak mcmana nak kombain gambar2 senang kalau byk2 boleh ja buat mcm gitu...i loikee...maklum lah akak ni buta it sikit,,,,

sitiezahim said...

cantikkk viewnyeee...kalau autumn kompom lagi lawa kan ayu

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

KakD::guna photoscape paling senang buat...if photoshop kena atur sendiri pics tue...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

hajar::arrr if autumn mmg lawa rasanyer....ni pow dah masuk awal musim autumn ngeee

Amie said...

teringin nak naik motor besar tulah... he hehehh, sejuk mata memandang kehijauan di situ!

ieda said...

cantiknya permandangan kat sini kan dikk tenang je jiwa .. cantik lah !

adoiii cantik tul motor2 konvoi tuu x der layie pernah tgk kat mesia mcm nie :)

fazilzura said...

wahhhh smart arr moto beso tu

Anum said...

bestnya
smartnya gambar2 sis

Asmara said...

dtg sini rasa soba yamagata. mesti nak lagi. hehe..;D

Papa Mifz said...

cantek2 view kwsn tuh...

Niena Pengembara Ilahi said...

Subhanallah cntiknye :D

a'ah..nmpak cam jln nk gi cameron kot... erm.. tmppat tu jauh tak ngan kanagawa ken?

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.amie::sama la teringin stabil sebab guna 4 roda gitew...cantek kan

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.ieda::sapa2 yg stress tempat ni mmg sesuai la sangat ...itew \yg snap sebab kt mesia x der lg

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

faz::merempit pow oke gak ngeee

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

anum::ni pic snap guna digital camera biasa jer dek

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kak as::nak terjah jugak...bilerla boleh konvoi p sana ek

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

papa mifz::arr kwsn kg mmg lawa

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

niena::jauh sangat ngan kanagawa itew yang...

Ana Ghazali said...

Hehe baru tahu, yasai tu sayur...:)

Ida,Japan said...

slm ayu.....rajin ayu update story lepas2 ni....cantiknyer....mmg2, air terjun kt sini cantik sgt,..

CIK JATT said...

cantiknya. teringin nak g jepun. bilala ada peluang nih.
my frind study kat situ dulu ckapa, living cost kat situ mahal. ke certain area je eh

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ana::berlajar bahasa baru hary ni ekk

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

k.ida::betul la taki ni cantik2 khen then jernih giler air tue...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

cik jatt::yes living cost sgt tinggi sebab negara maju kan....but if stay sini x beza sgt kecuali dtg travel mmg terasa sgt la...mcm town besar sewa umah ngan parking mmg mahal compare town kecil2 ni

Run Away♥ said...

woooooooooo....best.....;d

Cik TeN10 said...

i pun sempat jugak gi fukushima last year.. tp i gi water theme park je la.. namanya Hawaian kl xsilap.. seronok main air kat situ !! ade sauna segala..

PinKy MoMMa said...

berjalan sajer diaaaaa..nak pi jepung gak la camni..tapi wit wit tak dok..camner ;p

tiefazatie said...

best btol tgk mknn sis..haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...