♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Thursday, October 6, 2011

♥ Mexican Bun ♥

N3 berkaitan recipe kat blog ai ni jarang bonar ai tempek bukan apa banyak sangat dah orang buat but kali ni dah janji ngan kaka cantek nak letak recipe roti mexico / Mexican bun but semalam letak n3 lain plak...gomen ne kaka. Ai ni actually suka bangat ngan bun ni dulu kat mesia selalu beli taw. But kat sini ai tak jumpa lagi bun ni. Even ai kureng part nescafe ni but ngan bun ni ai boleh telan plak...magic bukan...so dah lama ai cari recipe ni buat keciwa finally ai jumpa kat blog si gadis manis Dr Fida aka ML recipe dia pow senang sangat plus dia letak step by step ngan pics lagi....ai loike....so izikan ai C&P recipe ini plak ekkk (tiru ayat geng blogger masakan ngeee).





bun ai tak selawa orang lain buat, tapy rasa sodappppp ngeee...(angkat bakul sendiri nampak)


Ai buat separuh jer sebab bun ni dulu ai buat ikut recipe ni terlalu banyak buat family kecil ai ini....recipe ni banyak step kena buat so bila mood ai rajin jer ai buat setakat ni baru 2 kali ai buat....tq fida for da recipe ai like it.

Bahan untuk inti:

100g mentega dilembutkan
1/4 sudu teh esen vanilla
35gram gula perang

Bahan Topping :

100g mentega di lembutkan
80g gula icing diayak
2 biji telur dipukul sedikit
3 sudu makanan nescafe + 2-3 sudu makanan milo atau serbuk koko
2 sudu besar air
Secubit kulit kayu manis (optional)
100 gram tepung serbaguna (ML guna tepung gandum je) ai pow sama

Bahan doh manis:
500gram tepung roti di ayak ( Standby sedikit tepung gandum untuk di tambah waktu menguli) ini ai kurangkan sbb 500gm terlalu byk buat weols
20 gram tepung susu di ayak
75gram gula kastor or gula icing 
1 sudu teh garam
satu peket yis
1 biji telur di pukul sedikit
270 ml air
60 gram mentega di lembutkan


Cara-cara membuat:

Inti:

Pukul mentega lebih kurang 2-3 minit. 
Masukkan essen vanilla, gula perang hingga sebati. 
Tak perlu terlalu hancur,agak2 da gaul rata antara gula dan butter tu da ok da. 
Masukkan adunan dalam mangkuk kecik dan sejukkan dalam peti sejuk. 
ML selalu masukkan dekat tempat sejuk beku tu dalam 10-15 minit. 
Nanti adunan ni macam agak keras dan beku.
So senang nak bentukkan menjadi bulat.
Lepas tu keluarkan dan bulat2 adunan tadi kepada 16 bahagian.


Topping

Pukul mentega & gula icing lebih kurang 5 minit sehingga adunan menjadi gebu.
Masukkan telur sedikit demi sedikit.Masukkan nescafe,milo @ serbuk koko, air & tepung.
Kemudian putar pada kelajuan perlahan sehingga semua aduanan sebati. 
Topping akan jadi agak pekat. 
Ianya penting,sebab dalam roti boy topping ni la yang bagi rasa dan aroma roti boy tu. 
Korang perlu rasa topping ni,kalau korang suke pahit,tambahkan milo or nescafe, kalau korang suke manis tambahkan sedikit gula. 
Bila da sebati adunan tadi,masukkan dalam piping bag dan simpan dalam peti ais sampai la time korang nak guna nanti,baru keluarkan.


Doh manis

Masukkan 270 ml air biasa & gula kastor.
Kemudian masukkan yis.Biarkan sekejap dalam 10-20minit.Tunggu sampai yis naik berbuih-buih.
Masukkan tepung roti, yis tadi, garam,tepung susu, telur & butter. Uli dan uli dan uli.
Time ni kalau korang rasa doh agak melekit,campurkan  tepung gandum. 
ML dah buat experiment, kalau buat roti ni guna tepung roti semata, roti tu bila makan die macam melekat-lekat dekat gigi. 
Tapi kalau tambah sedikit tepung gandum, bile roti tu masak, die sangat best utk dimakan dan xmelekat-lekat. Korang kene keep on uli sampaila doh cantik. 
Lepas da habis uli, bulat-bulatkan kepada 16 bahagian dan simpan dalam bekas.Tutup bekas tersebut dan bairkan dalam 10 minit.

Lepas 10 minit, leperkan adunan doh roti tu tadi, dan masukkan inti, tutup dan kemaskan betul-betul supaya intinya tak terkeluar bila bakar.
Bentukkan bulat-bulat &letakkan atas loyang pembakar yang telah disapukan mentega.
Letakkan roti pada jarak jauh2 sikit dlm 7cm,sebab roti akan mengembang dalam oven nanti. 
Ketepikan untuk di perap selama 45minit.
Selepas 45 minit, pipe kan topping di atas roti dalam bentuk spiral bermula dari tengah.


snap guna iPhone jer.... pixel pecah bila dia zoom uwaaaa....gini la rupa bun ituew b4 di bakar...ini masa 1st time ai try buat yang latest tak sempat snap pow. 


Panaskan oven terlebih dahulu lebih kurang 10 minit.
Lepas tu, baru masukkan roti ni untuk dibakar. 
bakar pada suhu 170 C selama 15-20minit. 
Kadang-kadang bile oven dah terlalu panas sebab banyak kali bakar, roti bakal jadi overbaked!  

Ade possibility untuk roti pecah di bawah or pecah di bahagian atas (time bakar) depends on kekemasan time kite tutup adunan dan inti tadi. So,be careful! 


ai rasa bun ai pow overbaked ni....macam mana nak kasi cantek lagi topping kat atas tue ek? macam kemek sket bun ai kat tengah ituew.


Ai memang follow semua step tue alhamdulliah mejadi cuma terhitam sket kat atas tue ngeee. Tapi still yummy uols....BAMOK lagik ai gini...makan bun ni kenyang tak makan nasi pow tak per.....sekali uli roti memang kitchen penuh ngan serbuk tepung ngeeee. FYI ai tak der BM (bread maker) siler la simpati so ai uli roti semua guna tangan, tataw kenapa memanjang ai lupa part nak beli BM ni bukannyer mahal pun...so ai selalu terjah blog Ros JMC sebab dia selalu letak recipe if uli guna tangan....Ida selalu pesan beli la BM but ai jarang meroti lagipow guna tangan tak der la susah mana pun. My heroes pun suka memula darl tanya apa benda ni??? dia tak pernah makan lepas rasa tak cukup 1 daa 3 ketul dia makan hikhikhik....ureshii sesangat.



nota ibu jari manis ai::sorry uols tak sempat nak reply comment lagi just BW jer sebab ai jarang mengadap pc sebab tak nak urat mata stress dan bengkak takut kembali sakit macam dulu. Tq uols yang sudi comment tu nanti2 ai reply na.....sayang ketat-ketat♥ ♥ ♥ ♥





54 comments:

WuMing said...

Semalam baru tengok Mexican Bun ni kat Tesco Extra Seb Jaya...(ronda-ronda dgn kawan)

Tak beli pun laa.. Dalam poket tak da cash...Tertinggal card ATM kat Ofis...
Malas nak pinjam duit kawan...

Anum said...

terbaik

azam said...

woh...super sedap.....

terbaiklah......kenapa xletak iklan nuffnang ...dapatlah sen skit??

Niena Pengembara Ilahi said...

nampak sedap... erm, tp xdpt mencuba, bukan xberani nk mencuba tpiii xblh mencuba...

LuN@_aiDi said...

lazatnyer nampak bun neh.. suke jugak makan bun.. tp
idak ler rajin membuatnyer!! uwaaaa!!!

CIK JATT said...

pergh. salute la ayu. rajin la u. mesti best nih.

NM02 said...

pinggan tu cute!

PinKy MoMMa said...

rajinnyerrrrrr uols! kagum sekejap!
pencapaian yang dasaaaat okeh...eh tukar header lagi kah..aduh kreatip sungguh kak bedah sorang ni hehehe..

K.Nor said...

MB seploh biji pls :)

Syaima' said...

terbaikkkk terliurrrrrrr.

Teratak Hami said...

Ayu,
Roti yang dah siap gambar last sekali tu dah siap topping ke belum? Ke topping dah meresap dalam roti?

Then, cara untuk doh manis tu, baris pertama, Masukkan 270ml biasa ??? Masukkan apa?

Sorry le banyak soklan tapi tak tahu bila nak buatnya :-)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

WuMing::hikhik sana RM1.50 jer khen?

Anum::sedappp

Azam::ader letak bro

Niena::nyapa x blh mencuba??

Luna::arr bab meroti ni mmg kena tunggu mood la

Cik Jatt::ai luv it ngeeee

Nmo2::pinggan murah jer tu

k.nor::dah lincin 2 hr lepas punya menu ni hikhik

syaima::bikin cepat ....if rajin la ngeeee

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kak fizah::nasib baik akak baca betul2...kat link tu fida x letak jugak agaknyer dia lupa kot...tue ayu dah edit...270ml air biasa......
gambar last tu bila siap dah dibakar...so topping tu mmg meresap kat roti

aanie said...

nampak cam sedap....:)
dah follow sini...salam kenal..

Amy Syaquena said...

wowww..nak cuba la pasni..nampak menarik sekali..

Asmara said...

pergh! cayalah! ai jugak tak pass lagi wat MB ni. hikhik.. nnti cam nak try gak la. tq share. :D

aanie said...

ooo...ye ke...sebelum ni mmg ada link tu..tp x perasan lak bila dia hilang...thanx ye...dah letak dah...

sabar kagawa japan said...

wah sooodappp peberet kite ni..bau je mexican bun sure ilang ngantok..

mizzkechique said...

wahhh, gebunya.. hehe

laskar pelangi said...

waaa...nak rasa sikit boleh? pos ke msia la kak..hehe;)

pinggan pon comel jer..siap ada love2..

Little Syrena said...

Auntie Ayumi, unkle Asrul ngah sibuk ngan keje. Hari ni pun dia baru ada masa nak BW sambil layan2 feeling blues dia.

=)

Soo Hae Daa said...

wahhhh...sedap nih..suka...kte beli je sng..xpnah buat roti...hu...

ieda said...

aloor menyelerakan sungguh maxican bun nie .. sedap je mata memandang ..
pandai dan rajin adik buat :)

sitiezahim said...

ooohhhh ayuuuu kami satu famili sangat suka ngan bun ni masa kat Msia..kat sini tak penah buat lagi..tapi hebatla tabik spring kat ayu sbb rajin menguli pakai tangan...toink toink :)

Juwita Jamaludin said...

Lama x buat ayu.. Yum yum mkn dgn kopi panas sedapnya

Ida,Japan said...

wahhhh..pandainyer dn rajinnyer ayu meroti mexican bun ni..lum pernah buat,tapi suka dulu2 kt m'sia mkn...bila2 nk try juga

Ijah EmoTemo said...

hee favourite ai ni noks!! setiap kali pergi mana2 kedai roti mesti cari ni dulu heee.

Zana Adieyza said...

rajinnya!! zana selalu berangan nak cuba macam2 resepi, tp selalunya mesti tinggal angan2 kosong.. hihihi..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

aanie::tq dear :))

amy::try la mesti puas haty

k.as::sebab my fav ituew yg mengagahkan diri buat gak ngeee

saba::sama la peberet dari zaman moda mudi ni

MK::gebu??? ahaks

laskar pelangi::nak terjah sini ai buatkan...luv luv la sbb ladychenta ngeeee

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

asrul::yalah bz betul la uols khennn

SooHaeDaa::hahaha dulu kat mesia mmg beli jer but kt sini x der jual la

k.ieda::x der rajin mana....tgk mood gak actually ngeeee

k.ita::khennn sejuk2 gini mmg best mkn panas2

mek ijah::sama la ngan ai...hantu bun ni

zana::hahaha org keja mmg gituew x sempat khen

Soo Hae Daa said...

kak ayu...ampun...tak tau...kte ni sbaya ke ni?thun bape lahir ni ayu [tkr terus, tp nape rs cm xbes..bes pgil k.ayu gakss]

アヌム ちゃん said...

wah tgh mood masak2 ye..aa sori lambat.ni link yg kak ayu nak tu..

http://frommetoyou85.blogspot.com/2011/09/hasil-jam-1-pagi-semalam.html

Papa Mifz said...

siap ado resepi lg...thx for sharing..:)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

SooHaeDaa::ai dah jwb kat blog uols jer ngeee

anum::tq nak buat dessert kat adam esok...buatlah label senang nk cari nnt

mamaNoriz said...

sib baik kat jepun, klu kat sini abis bankrup paparoti...hehe

hebak mu!

Soo Hae Daa said...

nasib baik...so, still leh pgil kak ayu..sy 27..heheh...

anie,Nagoya said...

oooo...gini gupe rotinya.gayat sikit.walhal, mggu lepas kkanei beli roti ni kat jusco.maceh ayu cayang, insyallah...nak cuba.bdk2 pun suka.nak tau rege roti tu?seketol 150yen,mahal gak?.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

papa mifz::blh suruh wife try nnt

mamaNoriz::x mampu lawan...buat hary ni esok dah malas ngeee

k.anie::OMG kat sana ader ker??? manyak senang lol sini x der plak...¥150 seketul???hahaha not bad sebab nk buat byk step ngeee

Hanis MY said...

owh noooo nak pergi sana skrg jugak wuwuwu...

babe tq watermark yang cun kebabooo...i loikeee

nyonyacyber said...

sedapnya.. terus lapar aku weihh,, pandai hang masak.. aku confirm gagal kalau masak2 semua ni tau.

Fatin Mraz said...

nyum nyum!! nak try juge lah! ;)

Ana Ghazali said...

wah...suke3!!! sangat suke mexican bun nie...tapi ana tak rajin nk buat...hehe...((malas nak bake)beli jer la...

Cik TeN10 said...

alamak.. buat i terliur je nengoknye.. pos la sni sket akak.. kalau2 ade lebih.. haha i skrg ni busy dgn lab research.. next month dh nk kna present.. so xde la msa nk buat kek segala.. blogwalking pn mcm chipcmore dah.. kejap ade kejap xde.. haha

ajumohit said...

Bagus sbb rajin mencuba hihi, Aju ni jgn harapla nk mcuba, tp klu Aju kt tmpt Ayu pon msti tingin nk mkn mknan yg susah nk jumpe kt sana, so mmgla kene buatnya sendiri kan, sedapnya nmpk bun tu

anamizu said...

wahhh sedap3!!
terliur ana tengok ni! hehe

*ana dah tempek blog akka kat geng supermak..hehe
terime kaseh sudi mlwt blog ana :)



luv,
cik ana :)

WuMing said...

Ya... alasan saja tu... sebenarnya ronda time kerja... nak simpan mana nanti..

Lagi pun perut bagai nak meleTOP dah masa tu.. makan banyak sangat...

Nieza said...

uishhh sedapnya! akak pun suka mexican bun ni...lama dah tak buat.suka bau harum jer bila time bakar tu..:)

Nadzirah K. said...

sedapnye..mcm papa roti..hehe

Jue said...

mcm spageti ltk ats bun bfore bakar hehe tp i can sense its yummy!!
nsb aku br pas lunch, kalau x! mleleh air liur!haha

Hanie_Dew said...

uuuu~~~ nampak sedap. presentation pun not bad. kale agak kegelapan. leceh la nak buat. beli je la. hhehehe..

org kata kalau oakau BM tu senang je nak meroti.

YONG JIAO XIU said...

hehehe sama la alegik kot gan kopi n nescafe ni. tp yong memang tak leh nak telan roti ni mcm ayu. huhuhuhu. klo lalu je kat kedai yang ada jual kopi/setarbak(starbuck)mmg tahan nafas dah. klo roti ni masuk dalam keta mmg bukak tingkap jawabnya.tp tu la lain org lain citarasanya.

YONG JIAO XIU said...

er ayu..awat pict sorg belogger yang comment tu macam hantu?seram betul bila masuk nak komen tadi,sebab dia first komen, ternampak. huhuhu...nama dia Wu Ming kot. Rambut panjang,muka merah....seram ni. Jangan la termimpi tu.

happyichigo♥ said...

woooow hebaaat!!

tiefazatie said...

wah..terer ah sis buat..hee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...