♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Tuesday, October 25, 2011

♥ Diet Cara Ai ♥

Salam mina san konichiwa ...today ai nak share ngan uols cara diet ai sebab ada kawan minta share benda ni sebab dia cakap dia nampak perubahan ai daripada super chubby then back to normal. Actually ai tak ikut mana-mana petua just ai decide apa yang ai nak makan ngan benda yang ai harus BERPANTANG.


1- Jangan SKIP breakfast ini sangat penting
2- Lunch berserta ngan salad adalah menu wajib (makan salad dulu b4 makan nasi sebab lepas tu perut    boleh di tipu kata dah kenyang) agak2 paham?
3 - Air wajib adalah air kosong atau suam dalam kata lain kurangkan minuman yang bergula.
4 - Jika lapar boleh makan pisang ngeeee sebab pisang ada banyak serat, vitamin A & C dan kalsium.
5 - Jangan makan selepas pukul 7 / 8 pm.
6 - bersenam sekurang-kurangnya setengah jam setiap pagi.
7 - Lepas makan make sure kena buat pergerakan badan contoh exercise yang mudah selama 5 minit ...benda ni ai tengok kat TV.


Kena ingat if nak cantek kena korbankan juga sesuatu macam ai suka sangat benda berasakan cake and desert...so menu ituew memang tak ada dalam list makanan ai sekarang. If  terasa nak makan sangat ai cuma buat sebulan sekali sebab cake or desert banyak kolestrol dan gula. Dan yang pasti perut makin bolat jika makan selalu.


Kunci UTAMA adalah displin sebab ramai cakap tak boleh buat ituew dan ini....bagi ai ituew cuma alasan....nak seribu daya tak nak seribu dalih.....(tetiba ai jadi CIKGU yang garang plak....ngeeee). Uols tahu ai ni memang selalu try new recipe betapa seksa jiwa raga bila tengok geng blogger masakan tayang cake or desert...hati merota-ronta nak buat tapi akal cakap JANGAN. Sebab ituew kena tanya AKAL bukannya HATI sebab hati boleh menipu. (ya ampun melalut ke mana plak ni dushhhhhh). So itew jer tips yang amalkan...part yang paling cepat naik ialah kat muka ai.....lemak berkrim gituew ngeeee.


saja tunjuk kat muka jer....tak sanggup nak tunjuk kat paha dulu kala...sadis tengok balik....now dah boley senyum kambing lebar sampai ke telinga sebab dagu dah runcing balik ...woot woot ureshii~







34 comments:

Zana Adieyza said...

nice sharing!! zana pun dgr ramai yg kata jgn skip bfast.. sbb kalau skip bfast, nnti akan lebih ras alapar masa lunch so automatik akn makan banyak masa lunch..

zana tgh cuba utk kurangkan berat badan gak.. tp kadang2 x kuat disiplin.. adoi!!

Asrul "iLham" Sany said...

susah nak diet sb amoi2 cun kat opis slalu bawak dessert

muahhahaha

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

tahniah2....cayalah...lepas ni mesti kelasssss gitu khen(ayat mcm kenal ja no.....)

aTy _faRed~ said...

dolu2 tak pernah nak merase berdiet..bukan body dah lawo sangat..tapi badan kurus kering..huhu..tapi sejak pegnan badan dah naik..baju kurung dah banyak tak ley pakai..seluar pon dah ketat..jadi maknenyer lepas beranak nanti merase ar ai berdiet..;)

yatie chomeyl said...

patutlah i x berjaya nk naikkan badan sbb i buat kek x sedap..so terbantut selera eheheh

*org lain baca tips utk kuruskn badan, i pulak baca tips ini nak gemukkan badan* :)

Ida,Japan said...

wahhhh...begitu nekadnyer ayu on diet, huwaaaa...bila la agaknyer k'ida nk ikut cara ayu...nk kata k'ida mkn byk..idak la byk..cuma mkn tak menentu masa kut..isi rumah ramai, msk mmg la nk kena msk byk..pas tu ada la time food testingnya...k;ida masa dtg nihon dh mmg bam2...ingat nk kurangkan la BW tu...heran la tahun ni puasa, weight akak tak turun sgt berbanding puasa tahun lepas boleh turun 6 kg...lepas puasa naik balik sbb dh tak control...pas satu lagi badan cepat naik

Teratak Hami said...

Akak ni try jugak berdiet dalam seminggu tapi hati takle tahan. Nak-nak si Imran ni asyik nak makan bersuap, 1 mulut dia, 2 mulut ibunya :-)

Ayu,
Lunch & dinner ambil nasik tak? Ada orang kata jgn ambil nasik. Ayu, dah turun brapa kg? Dalam masa berapa lama berdiet baru turun?

hazila said...

Bab lain tu okay lagi tapi bab nak excercise tu tiba tiba cam malas je. Boleh gitew.....

Hanis MY said...

huwaa u mmg dh kurus nanti i nak praktikkan la tips u ni, tapi i kuat makan wuwuwu... sori sgt smalam mmg jikken smp mlm lepas tu i misplaced my hp puas cr tak jumpa nasib baik jumpa gak wuwuwu... ampunnn...rini pun ada jikken apa2 u msg hp or fb k...

Asmara said...

good info n good job! kene coba nih! lemak degil ni payah betul nak pegi. ni kene hari2 masuk blog ayu utk dptkan semangat diet mcm u! hehe..:D

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

zana::more important thing is SABAR...kena tahan gelora nafsu makan tue.

Asrul::alasan jugak tue ngeee

KakD::harusss curlastt khenn

aty::owh dulu pow ai x der istilah diet ni....start march 2011 ni baru jadi BAMOK....sigh

yatie::hahaha bukan buat everyday kot cake tue...sebab ai makan almost everyday so mcm mana x BAMOK khen

k.ida::kena jaga wkatu makan kak...so lepas tue dah boley control byk mana kiter makan.


k.fizah::march 2011 58kg...1 oct 54kg...today 51kg jeng jeng jeng...nak turun kasi jadi 49 kg ni....ayu ambil masa 3 minggu lepas tu dah ok la....ayu kena mkn nasi sebab nnt perut x tahan ngeeee.


k.hazila::hahaha mmg ramai yang LEMAH part exercise tue ngeee


hanis::jikken ekk patutla bz semcm...just nk tanya pasal koyou this weekend.

♥♥Cikngah♥♥ said...

nk kurus jugak!!especially part paha&bahagian bahu.susah sgt nk keciknya

PinKy MoMMa said...

ai kaguuuuuuummm dengan semangat kamu uolssss ;)

pembakar semangat ni..

aleen aiden said...

bab breakfast yg alin payah tu.memang xpnah nak breakfast.hu3

mizzkechique said...

boley x pasni bg tips mcm mn nk naikkn brt bdn.. nk diet berat tggl 38kg je.. sob..sob..

Ira said...

nak kurusss jugak!! huhu
selalu skip bfast, lepas tu brunch makan berat!
badan still maintain (takmo turun) walopun tak amik dinner :( oh sedih!

NM02 said...

ai penah ada kursus kesihatan, dorg cakap makan pisang banyak pun tak elok. nnt ai selidik balik atas alasan ape ye

アヌム ちゃん said...

waaa omedetou k.ayuu..kena diet mcm k.ayu gklaa nih..nak kena kuruskan diri lagi..tak ckup kuross..huhuuu

ajumohit said...

ayu, aju pon nak kurus jugak!!! tp takmo tahan mkn bleh? hehehehhe..dulu berat aju 57kg, skrg ni 61kg, susahnya nk turun even 1 kg..help me i help u hahahha...

tulun!!!!!

tiefazatie said...

nice la sis..hehe..btol2..bekpes la paling penting skli nie..

aanie said...

sy x penah skip breakfast....tp tetap xleh turun....hehe, mana taknya....3x sehari makan nasik...huhu...

farmys said...

betul-betul ada misi nak kurus.. tapi saya bab nak bersenam tu selalu liat..

mamaNoriz said...

jeles ai tau!

nak ikut tapi cam tak kesampaian je...huhuuuu

Syaima' said...

hehe.i kurus ke gemok ke pipi tetap tembam. tapi i likee.hehe.berapa lama dah diet nih kak ayu? tak kempunan ke eh bila diet?

Hanie_Dew said...

hoh ye la. dagu tu luka tu kalau sentuh. hikhikhik.joking. jgn mara ye.

betul tu rahsia utama bekfes. bial bekfes serba serbi jadi senang. lunch tak lapar sgt.bila lunch jgn skip jgk. kang malam xde la lapar sgt.

jeBateja said...

fulamak...ada kelas kurus kan badan lah plak...den tak po...slim jerk....

Juwita Jamaludin said...

Yatta.. bestnya ayu dah kurus akak je la ganbatte lagi tapi asyik makan je bila nak kurus ni.. hahahahaha..

Kadang bila tgk gambar muka tembam tu rasa menyesal tak sudah tapi bila makan tak ingat plak..

P/s ayu.. akak tak pakau tepung pau tapi guna tepung roti je.. dah bagitau kat resepi tu terlupa..:)

sitiezahim said...

memang disiplin sangat penting..kalau kat Msia diet saya selalu fail sbb dugaan banyak sangat..roti canai, nasik lemak, teh tarik, mee dan lain2..uwaaaa

Nuridah said...

Ayuu...

wah on diet ya...ini yg kak nur lemah nie...kak nur suker cari mknan mlm2...biasa mlm tu la perut dh berbunyi2 nak di isi...hehe...

Ijah EmoTemo said...

lps SPM ai mmg nk berdiet. now tak mampu nk kawal selera mkn , ada jgk kawal cuma sometimes bila ai stress roti pun ai bantai makan hihi. jd ai rasa lps SPM lg syok utk diet :D

harus mintak tips dari yu okes!

Soo Hae Daa said...

wahhh....nk kurus jugak..!! thnx for sharing this info kak ayu.. =)

YONG JIAO XIU said...

ha betul tu,mmg yong tak leh n tak penah skip breakfast lah, even dah lambat masuk keja or lmbt g clas dulu pun, grenti bantai gak breakfast tu. asal celik bijik mata, lepas mandi grenti cari breakfast.
ayu tau tak, ada colleague yong ni kan, yong offer pisang(sebab suka makan pisang, so mmg mkn pisang je byk), dia ckp taknak sebab diet. erk, yong dah pelik apakes klo diet takblh mkn pisang? padahal selama yong baca tenet or newspaper suma kata pisang utk diet. tp tu la, dia senior so tak ckp apa2 la, dia mcm bersungguh dah gan fakta dia. mmg pelik pya fakta, maybe 1/130 yg kata pisang tak sesuai tuk diet n dia sorg yg terjumpa fakta tu kat mag. ape2 pun yong percaya pisang mmg tuk diet-serat melawas.hehehe

Papa Mifz said...

teringin nak diet tp sampai skrg kecundang lg...huhu

Schajar McFlurry said...

makaceh! skang ni pun hajar tga nk cari tip2 diet.. plus nk masuk winter dah.. mmg makan banyakkkk je keje.. huuuuuuuuu~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...