♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Wednesday, October 12, 2011

♥ Alahai Gigi ♥

Uiks tetiba pasal gigi pun nak buat n3 ker???? Al kisahnyer hari Isnin lepas weols kat nihon cuti sebab cuti hari sukan memula plan nak terjah Ibaraki nak gi market basah kat Oarai tu tertiba darl sakit gigi teramat sangat...actually dia start sakit gigi malam sebelum undokai/sports day kat youchien adam lagi but dia kata ok boleh tahan then malam siap dia tak boleh tidur...cian sangat if ai harus nangess bengkak biji mata nak tahan sakit kot.Yang susahnyer kat sini bila cuti hospital or clinic pun cuti gak susah nak cari yang open tak macam kat mesia, masa darl gugel cari untuk emergency terjumpa satu emergency central opposite ngan city hall yang ni buka waktu cuti jer.


biler sakit gigi semua jadi tak der mood khen....



So pepagi buta weols terjah ingat kan weols yang awal rupa2 nyer ada nihonjin yang awal dari weols ramainyer yang sakit gigi rupanyer. Darl kena turn number 3 setiap patients ambil masa 40 minit so bayangkan berapa lama weols kat situ termasuk time darl lagi. Masa darl masuk jumpa sensei ai ngan adam tak masuk sekali sebab ai ni bab2 jumpa doc gigi memang gerun since kecil lagi ngeeeee. Biler darl kuar dia citer sensei x-ray gigi then nampak 1 saraf yang bengak teruk sebab ituew darl menderita sakit sampai ke kepala etc. Then sensei dah potong saraf 1 yang sakit tue then dia cakap kena cucuk ubat kebas ngan jarum yang super panjang.....biler dia show me da pic rasa macam nak fengsan pun ader uwaaaaa......




inilah JARUM ituew....ader berani?? if kasi kat ai... tak payah bius dulu harus fengsan terus sebab takut sangat tengok jarum gini uwaaaa....tak nak sakit gigi la.




Darl ni jarang sakit taw but sekali sakit mesti teruk so kira 1st time dia guna insurance since 2009 kat sini selalunyer ai ngan adam jer.




nasib baik ada insurance bayar sikit jer....total  ¥16070 (RM 653) but kena bayar just ¥4680 (RM 190) murah kan pakai insurance gini.




But if nak kaya jadi la dentist kat Jepun sebab sini benda berkaitan ngan gigi memang super expensive.Ai memula plan nak pakai braces kat sini sebab gigi ai tak cantek (tak malu nak bagitahu ni but ada hati bila snap pic senyum kambing sampai ke telinga lagi khen....) Sebab ai dulu masa kecil penakut giler nak jumpa dentist meraung dan menagis masa duduk kat kerusi then my umi cakap lepas ni if ai sakit gigi pun tak akan bawa jumpa dentist dah...my umi memang garang (macam ai juga kot hikhikhik) then lepas tu if sakit ai telan ubat jer....gigi pun ai cabut sendiri (gigi susu).


Then bila ai cakap kat darl ai pakai braces dia tunjuk kat ai rate ni.....terduduk tengok...mak aiiiii awat mahal giler ni...if kat mesia paling murah 3K dah boleh buat khen siap boleh bayar ansuran every month gituew....tak sini insurance tak cover if tak sakit ...


oke sapa yang paham boley baca yang tak paham meh ai citer yang penting jer ek....


Fee for consultation 0 to 10.000 yen
(ai tak rasa 0 selalu mesti ada caj punya...max ¥10000 (RM407) ).
Examination fee for orthodontic diagnosis
3-10 million yen ( min RM1220 max RM 4068).

Orthodontic treatment fees
(Base price) see details below. 30-150 million yen  ( RM 12K- RM 61K)

Adjustment of wires and adjusting regular checkups.
(Required once every 1-2 months), time / 3.000  yen to 10.000 yen  (RM122 - RM407)


kira yang atas tue memang basic la nak pakai braces uwaaaaa meraung bapak punya mahal ....now dah paham kenapa ramai gegurl nihonjin yang tak kisah part gigi tak cantik ni rupanya cost nak pakai braces pun dah boleh beli keta 2nd hand sebiji uols. Paling murah 12K baik ai simpan buat benda yang penting lagi.....orang mesia bertuah dalam part ni sebab mampu pakai braces....nampaknya ai kena bersabar dulu la....adeh bilalah nak dapat gigi cantik ni...ituew la akibatnyer penakut nak jumpa dentist sangat.Uols bertuah ada gigi yang tersusun indah gituew ai sangat2 jelezzzzz uwaaaaaaa. Hentak kaki!




nota ibu jari manis ai:: dah 2 weeks tak buat WW ni....













33 comments:

Anum said...

anum paling x tahan sakit gg
semua jadi x kena
mahalnya sis rawatan kat jepun

azam said...

waaaaaa......xpaham lah...

xpe yang penting bikin insuran ok..hehehe

TwIstiEs*meSti Mau* said...

penakot...haha

CIK JATT said...

mak aiii. jarum tu, seram
gigi i pun tak cantik. tapi takut nak pakai braces. tu yang senyum tak tunjuk gigi tu

aTy _faRed~ said...

walaweeiihh... mahal giler nak pakai braces kat sane... yer ar.. kalau ai pon..tak per lar gigi tak cantik pon.. huhu

yatie chomeyl said...

sama lah dgn I, dari keick takut gile nak jumpa dentist sbb fobia bila nurse yg dtg buat treatment kat sekolah garang nak mampus. bila dtg nihon je I berani gi jumpa dentist sbb diorg sopan santun.

x kisah byr mahal sikit, sbb puas hati dgn layanan diorg. if kat msia, i rela sakit dr jumpa dentist ..uhuhuhu

Hanie_Dew said...

ee..macam askit je kene potg saraf tu. jarum ngeri tak hengat.

nggeee...mahal nye nak buat gigi besi kat sana. ada hati jgk nak buat ni tp memandangkan kemalasan yg melampau so biarkan je sbb penjgaan yg amat rumit dan leceh. well nak cantik kene la rajin dan sabar kan..=)

Zana Adieyza said...

kalau sakit gigi, mmg x boleh nak buat apa pun.. semua rasa serba x kena.. dgr org bercakap pun rasa nak marah.. hihihi..

mahal betul kos rawatan gigi kat sana..

Teratak Hami said...

Akak memang tak tahan sakit gigi. Rasa sakitnya sampai kat otak !!!

Buat braces kat M'sia jer. Murah pun murah dan ditanggung HALAL ... hehehe.

Aziela said...

Hubby selalu cakap, medical cost kat nihon memang mahal dan semua org kena ada insurans. Tapi x sangka la plak dental cost mahal sampai mcm nie... Adoiii....

ieda said...

sakit gigi x leh dibuat main kan dik
kena cepat2 cabut bila dah x sakit

bagus jugak ada insurans nie kan dik
banyak membantu
mahal tuuu bila dah diinsured jadi 190.00 je , ok lahhh

nyonyacyber said...

uishh kalau sakit gigi.. org borak kat sebelah pun rasa nak kasi penampar jer hehehe .. tak boleh tahan oo

PinKy MoMMa said...

uolsss..mahainye nak pasang besi tu huhu..tak pe la..lupakan sayang duit ai hukhukhuk...

plus takut tengok peralatan doktor gigi tu..ngeri ai uols..

anamizu said...

sampai 12K ke kak???
mahalnye! eeee tak suke
jumpe dentist :(


luv,
cik ana

tiefazatie said...

mati la...belas ribu nak pakai braces??pengsan..

farmys said...

memang takut tengok jarum-jarum tu..

mahalnya nak pasang besi kat gigi tu kak.. walaupun kat m'sia ni murah lagi, tak mampu den nak buat. biar la berseranggah pun.. hahaa..

Asmara said...

tp tak bestnya mesti kene ada 2/3 kali appointment lagi. eh sama ke ek? mybe utk yg tak serius kot. pernah sekali cuci gigi kt sini, mmg best, lemah lmbut sopan santun gitu. ;) japanese tak ramai nak jadi doktor sebab diorang takut risiko org mati. hehe..

mamaNoriz said...

uiskhhh, mahal ek bil nye!

cuba lah buat sndiri cam mr.bean... hihihihi

mekasih kasi resepi hujan panas tu..

Syaima' said...

sakit gigi mmg tak boleh nak buat ape kan?
mahal gilos braces sini. malaysia gak murah compare memana, hehe.

Diana @ bilakukatacinta said...

mak ai ayu..kalaucamgini rupenya...baik ayu jga gigi ayu tu..jgn kasik sakit...huuuu

yg tak boleh terima..mak ai....cot nak pakaai braces... pe kate ajak dentist kat mesia bukak kelinik kat nihon..boleh buat duit maaaa

YONG JIAO XIU said...

rega(Harga)gigi sama gan keta sebijik tu. hohoho yong lagi sanggup bayar keta cash gan duit 61k tu)baik wat kat mesia. kawan ari tu buat kena 1800je.

mizzkechique said...

mahalnye!!!

Papa Mifz said...

dah lamo x jumpo dentist..huhu

kasihredha said...

fingsan kalau duk jepun
mahainya kan

Ijah EmoTemo said...

perghh jarum panjang gila @__@

ai klu pergi klinik gigi selalu buat drama mueheheheh smpikan doc gigi akan borak2 dgn ai smpi ai akan tanya eh dah siap? ekekek.

tp serius ai sgt takut dgn doc gigi. ngeee.

Juwita Jamaludin said...

ayu kami sekeluarga ada dentist sendiri kakak suami.. hihihihi jadi selalu gi klinik dia je walaupun dia kerja kerajaan tapi sebab dia pakar jadi tak yah buat appointment..:) tapi anak akak yang bongsu tu memang takut sangat dentist gigi dia dah mula rosak dah

Hanis MY said...

tak suka sakit gigi dan tak suka g dentist wuwuwu,...mahal eh i tak pernah g dentist sini takuttt, mesia pun takut pendek kata semua dentist la wuwuwu...

Ana Ghazali said...

hehe...ana dulu pakai braces mase
sek menengah..nak tak nak memng jumpe dentis..Bonda yang pakse dulu..heee..Alhamdulillah..I've A big Smile...heee..Tapi mahal sangat lakat Jepun tue...ish3..(sambil geleng2 kepala)

Hanamiko Sakura said...

mak oii.. besarnya jarum...

Cik TeN10 said...

perghhh mahal gile! cbut gg sje dh 1mang gurai.. nseb bek de hoken.. org kata sakit gigi la plg sakit skali antra semua2 sakit..

nk pakai braces ke? my friend ckp sakit..

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

Salam kak ayu...=0)
sori lama dh saya x muncul di alam maya since bizi sgt2 skrg...
oh ye..pasal hotel dh settle...ofiz hubby settlekan...=0)
saya sama jugak ngn kak ayu...takut nak jumpa doktor gigi...pasal jarum yg mereka guna pjg sgt...hehehehehe ;0)

Run Away said...

waa..tak sangup sakit gg...tengok jarum tu bertapa besar kan..

Jue said...

aku dah la takut jarum weh..nengok yg camtu..maun pengsan!hahaha
mahal gilos consultation fee dia wehh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...