♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Tuesday, February 28, 2012

♥ Nak kurus or Bamok??? ♥

Cakkkk hola uols moh ceria-ceria hari ni seceria hati ai ngeee....ni scheduled n3 maybe waktu ni ai sedang sibuk 調理/masak untuk iryd,pitt & ai chan nak singgah umah nanti. Segala comment and BW ai buat lepas semua tetamu ai pulang ekkk.

Hari ni nak cherita pasal The Body Mass Index (BMI) so agak2 uols punya BMI oke ker tak??? Meh kiter tengok chart kat bawah ni::


weight & height 


Macam ai height 160cm sepatutnya berat ai 56.3kg but now my weight 53kg but ai still rasa diri dah BAMOK then lately ai terlebey rajin baking plak...darl plak height 178cm then weight dia 83kg oppsssss dia terlebey berat oke....terlebey zat yang bukan sket ni....dulu masa terjah nihon weight dia 90 lebey taw but nasib baik dia jenis tinggi tak der la nampak sangat hikhikhik. Dulu BMI ai teruk sangat ngan tinggi 160cm tue berat ai cuma 39kg paling berat cuma 41kg taw...sigh memang boley jadi model kurus kering masa tue...saiz seluar pun 24 or 25 jer susah nak cari saiz sebab kuruih sangat.


Now even weight ai dah naik jeans ai still boleh pakai saiz 26 or 27 saiz baju S lagi tapi ai prefer pakai M sebab kasi longgar sket. My target nak turun jadi 47kg nak sangattttttttt.But ai ni pemalas sket compare ngan darl....macam darl now everyday dia jalan kaki gi kaisha 3km pergi balik la then dia suka minum air yang sihat2 untuk body contoh macam tea untuk turun cholesterol dan lemak dalam darah. Kat sini memang ada medical checkup every six month untuk darl dan untuk ai setahun sekali yang result cukup detail. Bayangkan level cholesterol darl dari G turun  ke C now. Yang level G tue tak lebih ngan level cholesterol kat Mesia but kat sini level nya lagi rendah so sensei memang bising part ni. Sensei advice nak kasi ubat tapi darl tak nak sebab ubat selalu ada effect so ituew yang darl start makan benda berkhasiat macam tea berubat, natto & juice. Ai rasa kat Mesia pun kena buat medical check up yang detail macam ni....sebab tue kat sini jarang sangat ada penyakit 3 serangkai kencing manis, darah tinggi & sakit jantung. Now darl nak try kurangkan lemak dalam darah plak....


100% pure tomato juice adalah air wajib darl sekarang....sorry to say tak sedap giler...macam mana la darl boleh telan benda alah ni....kawan nihonjin darl pun tak lalu nak minum...bravo darl!!


stok seminggu juice weols....ai ngan adam minum air buah tue jer...yang tomato tue darl sorang jer.


So jangan pandang rendah ngan kesihatan diri....sebab kiter pemalas nak exercise so kena jaga bab makanan la....kurang benda lemak berkrim di suka ramai serta berminyak tue. Sebab yang manis dan sedap pun bahaya yer! So macam mana ngan BMI uols oke tak???






nota ibu jari manis ai:: kiter yang gegurlz (gegurlz hocayy) kena jaga badan sebab umur makin meningkat so lemak pun senang bermaharajalela....so mari kiter amalkan makanan yang sihat sejahtera @_@













43 comments:

lieyalatif said...

ikut jadual sis bagi ni, lieya dlm kategori kurus lagi....tapi tu laa lemak tersembul2 ni tetap kene diet gak le..bawah bmi pun bawah le heheehheh....

menarik plak tgk jus2 tu sis....tgh pikir gak ni ape laa rase jus tomato tu....kalo masam2 manis sedap le kot...

azam said...

hehehe....diet food jom....

dah tua ni kurang cergas itu sebab cepat GEMOK

Teratak Hami said...

Now akak mmg dah terlebey BMI.. hehe. Makan selagi mampu sebab kalau perut masuk angin skit pun, mabuknya takle tahan. Cuma paras bergula2 ni akak kena kurangkan skit. So far check-up ok.

So Shy Lady said...

aikk akk pon tkurang brat nmpaknya walhal zahirnya dh byk lmak d sn sini. sape lg nk jg ksihtn klau bkn diri kita sndiri ye, dak? mncegah lbih baik dr mrwt.

jus tomato mmng t.sdap huhu

yatie chomeyl said...

BMI I memang underweight dr zaman anak dara smp lah skrg. huhuuh kdg2 nak jugak merasa montok sikit, baru lah seksi ehehe

シャイマ said...

nak kurus!haha tapi berat i takde lgsg dlm tu. tapi asian kene kurg sikit dr bmi normal yg ni rasanya. i underweight takpernah normal;p

cik fadh said...

BMI fadh mmg lari dgn ape yg fadh ade skang..adoiiiiiii stress !

Asrul "iLham" Sany said...

gemuk ke kurus ke sy tetap menten JAMBU bley? muahahhaa

aanie said...

mak ai, kurusnya uolss....
bmi ai dah overweight kot...lepas bersalin, susah nak kawal makan....berat naik melampau-lampau...

byk gile stok jus tomato....ai takleh telan kot...darl u sgt bertekad...

sabar kagawa japan said...

kak ayuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu kalo mcm kite ni lebih berat ke idakkk hihihihih....skg ni sejak baby makin membesoo badan kite lg membeso...xsanggup tgk....mmg da cop nk masuk gym kt bwh lepas bersalin...jus tomato tuh sedap sbny...mule2 je mcm nk munn...kite penah jgk minum....

ajumohit said...

Ayu klu tgk kt situ Aju turun lg 4 kg, owhhh sungguh susah hihihi

ajumohit said...

Silap taip, kene turun lg 4kg huhuhu

Ria said...

mak aii..ringan ny kak ayu..nk gak berat 53..ria lg la tnggi 153..berat last timbang 59..giler bamok..sedih je tau..lepas bersalin je berat 50kg..amani da start kurang nyusu naek balik..nk nanges..

Ros said...

Salam Ayu,

Betoi tu Ayu.....cara pemakanan yang tak betoi lah boleh mendatangkan macam2 penyakit ni kan....

Totie@Tomy said...

kalau makan tak seimbang bdn cepat rasa lemah..

mizzkechique said...

uols..aiols bmi sgt rendah.. hukhuk.. org kata, aiols xnormal..

CikUna said...

wuuuu... okey la tu kak Ayu punye BMI.. Una punya pun stil ok tapi yang tak puas ati ada je part2 yg seronok je lelemaks tu nak berumah..huhu.. makan oat everyday tu,,,heee

\\( ^_^ )//

Munnafendy said...

ai skrg dh stabil...dulu kuriuh gila...hihi

eh, ai suke la tomato juice! yummmehhh!

Aziela said...

huwaaa......!!!! Nak nanges kuat2, huwaaa!!! BMI taraf bahaya.... Penat betul nak turunkan berat... Skip dinner pun susah komain. Minggu nie start puasa pula...huwaa....!!

WuMing said...

Sebenarnya gemuk atau kurus tu biasa aarr... Tapi yang penting tahap Kholesterol tuu..

Ayah WuMing menginggal hanya kerana ini...

Hanis MY said...

u dah gojes la dear.... takde bamok2 pun... jus tomato tu kalau cmpur dgn buah or sayur lain ok la kalau tomato je pengsan ok! wahh pengsan tau tgk menu yg u msk tuk tetamu tu... have fun k! kita jumpa hujung bulan depan hehe...

Jue said...

aku pun tlbh berat weh
tinggi 152
berat 70kg hahaha
gomok!haha

Jue said...

aku pun tlbh berat weh
tinggi 152
berat 70kg hahaha
gomok!haha

ainnoraini said...

alahai...byk lagi angka kakain kene turunkan ni...nnpk jer mcm kurus tapi bila timbang..ambik kouu...pitam sekejap...

Nadzirah K. said...

tinggi kite 163,berat kite 50,hehehe
rsnye bmi kite ok je kot...hehe

Juwita Jamaludin said...

Ok la BMI ayu.. Akak pun susah nak turun berat walsupun sekrg bmi ok.. Rajin ayu masak mcm2.. Nak dtg umah atu gak la.. Ihik

Cikgu Ma said...

mak aiii, saya kena berat 5o kg ke baru ideal??? tinggi 152...adehhh...
berat sekarang 42kg, tu pun kdg2 semput...hehe...

latest entry psl berat badan gak...

wa said...

tgh struggle nak dptkan bmi yg ideal..aduiii

YONG JIAO XIU said...

wah nasihat sakan tu,hehe ha nti kurangkan buat kek ya ayu.haha.
adeh jeles gila rrr ni..saiz s! huhuhu yong saiz xl tau.huhuhu.
mmg la menjaga kesihatan betul ur darl tu ya. tp tu la klo nak jaga, telan saja asal blh makin sihat. ayu penah telan oat yg kosong yg letak air masak biasa?honestly, rasa cam nak muntah!huhuk tapi sy kekadang bantai cengitu gak. pastu time oat yg menimbun gan sup, sama je rasa cam mkn oat gan air masak.
but selalunya mmg mkn oat gan air milo pun(milo tak sihat,huhuhu better omega, blh kuruskan badan lagi gan omega tu, mmg ramai org ckp cengitu).
huh pastukan ayu, kat kelantan ni mmg la pakat suka mkn manis! klo kat hosp tu mmg berderet la yg g sebab kencing manis.
tp alhamdulillah la, family yong takde lagi kes cengitu.
n i'm proud gan my mak sebab dia mmg sihat!hehe, mkn la apa saja dia bantai,tp still takde apa2. alhamdulillah.

kasihredha said...

bila dah umur mcm akak susah benar nak kurus...nak naik cepat

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

ok zuan nye 59.2! macih!!! :D

sitiezahim said...

huhuhu mmg nak kene gerak gempur diet ni..tapi tabik la kat ur husben sanggup minum air tomato tuh...huhuhuhu

Hanamiko Sakura said...

huwahh...tak sanggup nak minum jus tomato macam tu je... kalau makan tomato mentah macam tu je boleh lah... er... kita kalau nak kurus bersenam je... sebab kita suka bersukan... kalau bab2 jaga makanan memang tak boleh... tak boleh tahan tanpa makan banyak2.. eh! hehe

imie fatiema © said...

hehe samalah tinggi kita,160 cm tapi berat saya dah over..kena kasi turun 5kg lagi..

Fatin Mraz said...

same hieght la laling..
tp part weight tu x pasti..dah berapa srg..tp +-53 gak

saiz levi's pun 26-27..
S. tp prefer M..

selamat mencapai 47kilos ya~

zaty luvlianncezzz said...

kurus ke chubby ke,asal sehat sudaa kan XD

Jum hayati di sini (^o^)


jiwa-jiwa #1

@tune® said...

aiyak...

kene turn berat badan lagiiiii

LuN@_aiDi said...

aiyaakkk!! sepatutnyer 48.5 kg jer berat i..
leh consider neh sbb berat tok 2 org neh..hihihih

lizz said...

biler nak diet jer nafsu nak makan membuak2...sib baik metabolism tinggi....

Ida,Japan said...

waduhh2..bestnyer gather2..makan2..meriahnye menu2 tu ayu...
bab2 BMI tak mo tenung lama2....menci!!adooii bila la nk tanam azam ni...

PinQib said...

kite pon dalam poses nak kecikkan badan skarang..hahahaaa

Juliet_iRa~" said...

btol2 kena jg mkn kan..

ira pnya berat mmg under y disarankan..so healthy la...

tp still kena jaga gula smua..uhuu

Hanie Dew said...

Lepad derma darah berat aku mcm xnk trun.cisss..tp bmi still ok

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...