♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Friday, February 3, 2012

♥ Carrot Cake & Gigi ♥

Type lelaju ni sebab lepas ni super busy nak terjah sekolah Adam nak kena setel everything before dia masuk sekolah this April. Orang lain kat Mesia masuk darjah satu, bulan January kat sini bulan 4 baru masuk lewat 4 bulan from Mesia. Baru masuk 3 hari di bulan Feb ai dah gatai tangan nak buat cake even tengah tak sihat sebab down with flu & cough but asyik nak mengidam ni tak boleh di tahan so terus bikin carrot cake....second time buat dulu dah try sekali masa celebrate 7th anniversary last year but agak sweet sebab puasa so tak leh rasa now ai buat less sugar baru puas hati.


sekeping ni jer sempat snap ai buat 2 hari lepas ngeeee.


So bulan ni ai kena stop la makan cake sebab dah buat 1 feb ahri tue...nak cantek kena displin diri tak gituew??? but ai buat setengah adunan jer...sugar ai guna 150g compare recipe asal 300gm.

Recipe American Carrot Cake  (recipe from Fida)


3 biji telur
150ml susu segar
300 gm gula halus (ai kurangkan jadi 150gm..ikut citarasa masing2 nak sweet or not)
1/2 sudu kecil garam
180gm minyak jagung
1 sudu kecil vanilla essence
285gm tepung gandum 
1 sudu kecil baking powder*
1 sudu kecil soda bikabonat *
1 1/2 sudu kecil sebuk kulit kayu manis (tak letak sebab tak de stok)
200gm carrot di parut
150gm kacang walnut di patah2 (stok x der ai ganti ngan badam cincang)

Cream Cheese Frosting

250gm cream cheese
60gm butter
120gm icing sugar
1/2 biji lemon di parut kulinya
2 sudu besar lemon juice

Hiasan

kacang walnut di tumbuk kasar
coklat parut brown sugar

Cara-cara::

- panaskan over terlebih dahulu pada suhu 180 deg
- satukan tepung dengan bahan-bahan yang bertanda * gaul rata dan ayak
- guna mixer, pukul telur & gula sehingga kembang dan masukkan susu sedikit demi sedikit dan masukkan garam.
- masukkan minyak pukul perlahan kemudian masuk vanilla essence
- masuk adunan tepung tadi pukul hingga adunan sebati, masuk carrot, walnut.
- masuk dalam bekas pembakar bakar ada suhu 180 deg selama 50-60 minit (ikut oven masing2 ai guna 120 deg jer).

- from cream cheese topping pukul cream cheese hingga lembut masukkan butter, lemon yang di parut & lemon juice.
- pukul hingga pekat 
- sapu pada permukaan cake dan taburkan kacang,coklat parut & brown sugar sebagai hiasan.


*ai letak apa yang ada kat umah jer...parutan kulit lemon ai tak letak...then control sket bab lemon juice tue sebab nanti termasam plak...ikut la uols suka macam mana*  ai recommend  cake ni try la sebab sedap....my neighbor & Adam request lagi suruh buat....malasnya ai sebab nak kena deco etc...ngee!


Kat sini makin hari makin sejuk walaupun tempat weols tak der yuki tapi sejuknya sampai ke tulang itam taw...simpati gak kat umah orang yukinya dah sama tinggi ngan bumbung umah ada pro & kontra bab yuki ni.

nak tahu sejuk ker tak tengok pipi budak kecik ni...ada original blusher pink color mean samuii la...ni kira ok lagi ada sesetengah budak lagi teruk blusher tue ngeee.



Citer pasal Adam kun ni last week gigi kedua dia dah di cabut sebab longgar...weols tak bawa gi clinic pun sebab boleh cabut sendiri...owh ai tak seberani tue nak cabut...darl take over jadi dentist kejap ngeee!


malu nak senyum sebab gigi dah HILANG....alhamdulliah gigi dia tak der masalah masih elok...2 batang gigi ni ai simpan sebagai kenangan....maybe lepas ni nak simpan semua gigi dia kot ngeeee. Uols simpan tak gigi pertama anak uols yang di cabut tue??






nota ibu jari manis ai:: oke ai kena stop kat sini...kena bersiap nak kuar dah....later biler ai free ai terjah umah uols ekkk....sayang ketat-ketat @_@





32 comments:

ady said...

as-salam
sedapnye carrot cake..npk moist dan gebu..

Cik TeN10 said...

demam2 pn rajin jugak dok buat kek.. i rsa mcm nk try buat red velvet cake.. tak penah buat tu yg excited smcm nk buat tu.. tp nak keluar cari brg tu yg malas bila jalan memutih je ngn salji.. huhu

yatie chomeyl said...

nak kuar gi man atu ayu? sejuk2 ni nak keluar pun malas kan?

Asrul "iLham" Sany said...

Wahhh, dessert curlast!!!!

mizzkechique said...

mintak mak..kek sepotong..sy mau mkn kerna perut kosong.. ngeeeeeeee...

Nur Hafiqa Ismail said...

blh la try wat cake carrot plak!:)
tp,serius comey pp pink tu!
dah blh jd c pinky!:p

laskar pelangi said...

sedapnyeee nampak kek tu.uhuk uhuk uhuk. terliur nak g beli kek rasanya..=)

Ummi said...

Assalam Lady Ayu, lamanya akak x jenjalan ke dapur org jauh nih...apa khabar? Terliur la pulak tgk kek karot tu...dgn cheese frosting lak tuh...adeeiii... Take care ya Lady Ayu...muaahh

Aziela said...

Aduduhhh.....sedapnya carrot cake... Akak pun x suka manis....

Papa Mifz said...

carrot cake...wah sedap tuh...ado resepi lg...bagus2 nk suh wife den cubo buat la..hehe

Asmara said...

umur dia mmg gigi kekal akan tumbuh. kalau goyang cepat2 cabut, takut nnti gigi kekal tak sabar nak keluar dia keluar tmpt lain. (huhu.. terjadi kat ank dara aii)

man said...

nampak sedap kek tuu..

アヌムちゃん said...

bagusnya simpan gigi..gigi sy dlu mana2 tahnya.x igt bila cabut pun.mmg penakut cabut gg mslahnya.hahaa

Liza said...

salam ayu...ngidam nk mkn carrot cake yer, adam nk dapat adik lg ke? eekekekekeeke

PinQib said...

hee.. sedap nyew.. x pernah try makan menda ni.. ape3 pun.. muke adam yang macam pink3an tu macam katon3 jepon je....

Ijah EmoTemo said...

melerts uolss buat kek! hihihi! harus ku cuba wlupun feeling diet nangis

YONG JIAO XIU said...

hehe mmg betul, kena jaga body klo nak lawa n dpt pakai baju cantik2. oh mmg jeles tgk org pki baju saiz s n m.
haha mmg jimat r tak perlu beli blusher cuma kena pasang pemanas plk. mmg kesian klo tperangkap gan salji ni. slmt la mesia ni cuaca bkn 4musim, klo tak, mmg berabis duit gak gan bil elektrik gan pemanas n air cond segala ni.

Hanamiko Sakura said...

sedapnya!!!

haha.. pasal gigi tu, tak pernah simpan pun... tapi dulu first time kena cabut dekat sekolah... tak pasal2 kena cabut... padahal okey je... hihi fikiran budak2 masa tu...
tapi, kata org2 tua.. kalau nak cepat tumbuh gigi, gigi yang cabut blah bawah campak atas bumbung.. then, kalau gigi blah bawah campak kat tanah je...

hihi... entah betul ntah tidak..

fazilzura said...

amboi2, rajin nye diaaaa..
pos arr skit kt msia ni

ajumohit said...

Ayu siyes telan air liur tgk kek tu, Dah settle Hal skola rasa lega kan ;)

ieda said...

akak memang suke2 gile kat carrot cake .. huhuh windu tul nak makan .. x tahu sape boleh tlg buatkan .. eiiii dah terliuq dahhh ;)

adoii cabut gigi .. besar tuu , tgk abang rilexxx je nie huhuh

kasihredha said...

adam 6 years old ye lady?
tahniah2 dpt cabut sendiri :)
simpan jgn x simpan...kenangan tu...nanti ada 20 btg semuanya...bila diorg besar boleh tunjuk

anamizu kaito said...

aaarrrrr laporrrr le tengok cake tu kak!! T___T



wahh akak jd dentist!! kelasss jahh =P




luv,
cik ana

Juliet_iRa~" said...

akk!rinduu..hee :)

sedapnyaaa kek carrot..nak2..;p

thanks utk resipi..ira nk salin tau nt..kalo ada ms br buat..skang xda ms..:(

pss : comelnyaa adam ada blusher..gg susu da tercabut..hee..nt tumbuh gg baru..dun worry..

Hanis MY said...

Pengsan tgk carot cake u beb... Next time g sano harap2 dpt la merasa I tak kompiden nk wat tak jadi nnti nangess.. Gigi I sah2 la tak simpan.. Nnti nk simpan jgk la Gigi anak hehe...

Nur Hafiqa Ismail said...

hehehehe !:)
japanese :p
lame fiqa x update blog coz entry dok bahgia jer smpai x tau nk wat entry ape lg..:p
agaknyer smbungan 'thank u' bln 3 nnt jer la:p
anyway,thanks Japanese coz slalu komen ^___^
krim salam kt Pinky Boy! :p

SHAHIDA SHIDA said...

carrot cake suka makan tak suka buat hahaha...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

masa ila kawin mak tempah caroot kek mahal jugak tau..bagusnya pandai buat sendiri

Daddylicious said...

bab makan kek mmg suka...kalau buat...rasanya lain kali je la...hehe

ABU said...

tak pe nanti akan tumbbuh yg baru hehehe

QA's ~ mamapapa said...

yummy!!!!nmpk sgt sedap..sy follow ur blog :) jim follow mine too :)

hafrawiey ozakawa said...

tengs 4 sharing..btw ssalam maulidurasul....:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...