♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Monday, February 6, 2012

♥ Ichi Nichi Newgaku ♥

Hola uols... ni cherita Jumaat lepas yang super busy tue. Kena gi shogakko /sek rendah untuk settle everything then ada taklimat sket buat parents ni . Lepas ambil Adam kat youchien terus ke shoggakko nasib baik la dekat ngan umah jalan kaki 3 minute jer ngeeee. Kali ni briefing pasal benda yang kena beli etc....


hall kosong lagi masa ni


budak makin kurang kat sini dulu ada 4 kelas now dah jadi 2 kelas jer...mari beranak hahahaha!!!!



kena lekat num rumah guna sticker kat map.....penin zzzzzz!


Yang beza sekolah kat sini ngan mesia ialah dalam dalam setiap area tue akan ada sekolah so dalam berapa KM wajib gi sekolah tue tak boleh pilih sekolah yang jauh sebab budak dari darjah 1 sampai 6 semua akan jalan kaki dalam group ngan senpai/senior so basikal tak di benarkan naik kecuali dah masuk sekolah menengah rendah. Apatah nak hantar guna keta lagi la tak boleh so system ni sangat different from Mesia. Cuma ai keciwa bila tahu english di ajar 10jam dalam setahun OMG macam mana nak improve eng if 10 jam jer di ajar dalam setahun sigh....so kena buat extra class kat umah la nanti sekali ngan BM.


antara barang yang ai beli untuk Adam masa kat sekolah...hikhik terbeli kasut dalam kelas yang rega sen yen actually kat kedai kasut leh dapat ¥380 jer..nangessss!


So since anak nak masuk sekolah ni wajib ada meja study la...so 2 malam lepas darl dah pasang meja tue...almost 3 hour nak siap kena cantum part by part. Meja ni beli kat nissen kebetulan waktu darl masuk website nissen tue ada sale 2 hour actually meja ni rega ¥15000 (RM668) but dapat ¥7040 (RM277) OMG murah kan...sebab darl selalu beli barang from nissen so dapat less ¥500 lagi so bayar just ¥6540 (RM257). Renyah giler tengok ai cuma tolong pasang drawer yang darl dah siap pasang kat meja hikhik.


berserak bilik kecik weols ngan segala jenis kayu dan papan.


Actually umah kat nihon ni semuanya kecik-kecil termasuklah bilik otel sebab tanah kat sini mahal dan terhad sebab japan kan island so jangan mimpi la boleh ada umah besar2 kat sini if ada kena bayar mahal giler. Dulu umah weols ada 4 bilik biler masa memula terjah sini terkejut nyapalah umah kecik sangat nangessss...so sepatutnya orang mesia bertuah part umah ni.


taraaaa dah siap meja study Adam cuma tak beli lagi lampu meja ngan kerusi jer....hon/book kat atas rak tue semua Adam punya...now dia suka membaca alhamdulliah ...minat dia sama ngan darl pasal alam & manusia...binatang etc..boleh layan national geographic berjam-jam taw.






nota ibu jari manis ai:: new experience lagi for us...ituew yang bagus tinggal di bumi asing ni. Syukur ngan apa yang ada alhamdulliah!













23 comments:

Liza said...

salam Ayu...Adam dah nak masuk sekolah yer...nnt belajar rajin2 yer Adam....

CikUna said...

oh! ni adam first time masuk sekolah rendah ke... hihi nanti mesti pergi sekolah pakai beg merah dan topi kuning...(macam tu kah??? main agak je... sebab terpengaruh cerita2 jepun...hehe)

btw, gambatte adam-kun... =)

アヌムちゃん said...

comei meja adam.best2 dh nk msuk shougakkou.huhuu

Ida,Japan said...

slm ayu..sama la kita, ari Jumaat lepas pon akak ada taklimat utk anak boy akak nk masuk ichi nen...segan lak nk bawa kamera hikk..hikk k'ida pon dh beli sikit2 brg2 sekolah dia..ayu beg sekolah yg mahal tuuu dh beli ker.hee..he, k'ida beli yg murah jaa..ayu sorang ja, boleh beli yg elok sikit

Cik TeN10 said...

a`ah.. diorg mmg xbyk msa utk bljr english.. even dalam kelas english pn sensei akan speaking nihonggo jugak.. jgn terkejut kalau buku teks neglish penerangan grammar dalam nihonggo.. huhu ;p

et said...

seronoknya ayu yer..huhuhu...

p/s:tekejut i tau bila masuk blog uols tetiba not found....emo sekejap...muahaha.

tanjat gegerl

シャイマ said...

uuu ganbatte adam-kun. study rajin2. jangan lupa ajar english!

ps. first time tgk word jepun yg di-english kan ejaan nye. haha comel je. buat mcm BM pulak.

Sue @ Nenie said...

Salam Ayu..wahhh dah masuk sek ren yaa Adam...Belajar rajin2 tauuuuu

ieda said...

aah dik
baru kita tahu susah senang duk negara org kan
memang dibandingkan jepun lebih maju
tpi bila berada di negara sendiri kita lebih selesa kan

dute je meja study tuu .. hurmm lebih kurang meja study anak2 akak je .. cuma skrg lebih besar

Martika Diyana said...

waahhh.... menarik2... hehehe... Adam sure seronok pg sekolah jumpe kawan2 baru kan :)

Munnafendy said...

tu la kan..bila tengok cite2 jepun pun rumah mmg kecik2...bilik pun siap bleh laga punggung lagi..hehe

comel la meja dia =)

Hanis MY said...

wee semua dah cukup lengkap mesti semangat adam nak belajar nanti... best la part sekolah dekat tu, jepun selamat lg nak jalan kaki ke sekolah kat mesia tatau la mcm2 kes huhu...

anamizu kaito said...

wahhhh!!! adam skolah kat jepun!! besnye!!!


owhh mmg x bleh p skolah nek beskal ea kak kat sane?? cik ana baru tawu ni..


belajar rerajen tau adam! ganbate ne!





luv,
cik ana

Cik TeN10 said...

Haru ni tak balik la.. Nk pindah umah.. Huhu

annshana0706 said...

memang jepun sgt berbangga dgn bahasa kebangsaan dia,,x kisah la kalo 10 jam setahun belajar english,,
tapi, agak sedih jugak la bg yg bukan berketurunan jepun mcm kita,,kena ada extra class tuk adam

happyichigo♥ said...

jauh nya perbezaan sistem pembelajaran di jepun dan malaysia ye..gambatte adam...

kasihredha said...

cantik meja adam
semoga rajin belajar ye nak.

Juliet_iRa~" said...

adam dah besar!heee..

da mula nak sekolah..semoga adam dapat belajar rajin2 kat sn...:)

comel meja adam..hee..selesa sikit ada meja kan kak...

teringin nak tgk adam pakai selipar dlm kelas y mahal tu..ngeee

jeBateja said...

Pehhh...kalau 10jam setahun English...jadi mcm english den lah...terbalik terlangkup...ahakz

Kamalia said...

ai pun bab2 DIY ni memang boleh tengok ja pun..last2 tolong pasang drawer je..
masa ai kat hospital dulu, 1 hari hanya ada 1 kelahiran ja..nangis..

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

wahhh..bestnya...dah siap meja...

YONG JIAO XIU said...

hehe grenti adam nti xcelent bahasa jepun. adei teruk gak kan klo 10 jam je english ni. dah la nak speaking melayu pun gan ayu n husband ayu je.
good luck!semoga berjaya latih adam dlm bahasa hehe.
huh, semakin kecik bil org jepun ya. mmg kesian, but on the bright side, cikgu akan beri tumpuan lebih kat stdnts.

PinQib said...

heeeeeee.. everything in japan is sooo kawaii dess. Adam ada masalah komunikasi x???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...