♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Monday, February 14, 2011

♥ Puding Caramel ♥

Tak pernah ai buat entry pasal recipe but ada kawan request recipe ni so ai letak kat blog senang dia refer nanti. Actually senang sangat nak buat puding caramel ni, dulu masa kat mesia bila ada makan² ni antara menu wajib yang ai buat sebab kawan² suka makan :))


gambar tak berapa nice sebab taken from Iphone jer

Bahan²::

1 liter susu segar
8 biji telur
200gm gula

Bahan untuk caramel ::
200gm gula

Cara
²::

- goreng gula tanpa minyak hingga cair keperangan, kemudian tuang ke dalam bekas.
- satukan susu dan gula kemudian pukul hingga gula larut
- masukkan telur dan gaul hingga adunan menjadi sebati
- tuang adunan ke dalam bekas yang berisi caramel
- bakar pada suhu 170 menggunakan kaedah bain marie selama 30-35 minit.
- sejukkan dan sedia di makan.

taraaa senang dan simple jer bahan
² nya kan... uolls boleh control banyak mana gula yang suka...ni untuk acuan yang bulat besar yer.


6 comments:

Lady of Leisure said...

love cream caramel so much, lelebih lagi kalau makan sejuk2 kan.. :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Arrr Sedappp kan (^з^)-☆
now ai mcm hantu cake plak
Selang 2 hary sekali mesty bikin cake
Bdn makin d pam2 rasanyer ε=ε=ε=ε=ε=ε=┌(; ̄◇ ̄)┘

aisha said...

sedapp ye..sejak ade 2nd bb ni, lagi tak sempat2 nk masak mcm2..;)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

aisha mmg pow if ada bb susah nk bergerak
faham2...beli jer la
nak bikin u kena tunggu bb besar sket :))

faRa_diLa said...

huiii nak try la, siap ada bentuk love tu. hehe.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

try yerrr
nnt ckp jd x oke :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...