♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Thursday, July 19, 2012

♥ Tart addicted la pulak ♥

Lately ai noticed macam ai dah addicted sama tart terutama blueberry cheese tart (BCT)....ai start try buat BCT ni last weekend masa gi picnic kat 海/laut. Godek kat blogger masakan jumpa recipe step by step kat blog Kaka Ita Masam Manis tue. Pucut di cita ulam mendatang  *awwwww BERperibahasa plak ai pagi ni* clap clap clap ngeeee.


tara my 1st blueberry cheese tart....tak der lawa sangat but rasanyer sangat sedap *tak malu puji diri sendiri DUSH* hahaha.(o^^o) 



Recepi nya ai ambil kat SINI....ai buat half jer so dapat dalam around 20 biji....10 biji bawa gi picnic 10 biji makan kat umah....seriously tak cukup kena buat adunan penuh macam kaka ita buat juga la baru best. Then darl plak suka gak kecuali adam makan sebiji saja sebab tak suka cheese. Last Monday ai buat sekali lagi...tak sedaq berapa biji dah ai telan...uwaaaa habis la BAMOK lagi ai nanti...dah la cheese uwaaaaaa hentak kaki...butttt sedap...what should ai do???? *muka simpati*



shell ni ai letak dalam fridge dulu before letak blueberry ngan cheese *sebab tue nampak macam kering sket shell tu*....then lepas dah bakar & sejuk ai letak dalam fridge sekali lagi. 


rupa kat dalam....so yummy....oishikatta suka ketat² (((o(*___*)o)))  


egg tart 1st time try.



If nak kira 1st time ai buat homemade tart ni masa tahun 2010 sebab ai suka egg tart...hasilnya not bad bukanlah terror masak sangat time tue...now pun tak terror mana lagi still need to improve. Lucky ai dok kat obesea if duk kat mesia harus la penyakit M tue ada lagi. Tak mungkin ai reti buat segala jenis cake, tart etc macam sekarang ni ngeee. Kat sini nak makan bukan boleh beli macam kat Mesia so optionnyer kena buat sendiri la....terpaksa merajinkan diri sendiri hukhukhuk....*pompom gurlz dance* m(._.)m









37 comments:

Anum said...

nyum2.. sedap nie

Cik Awin said...

adoi...sedapnya kak oi...nasib lum pose, x de la meleleh air liur ;)

yatie chomeyl said...

mak buyong terliur huuhuhu

MizzTina said...

sedapnya...tp xsuke cheese..

AzuraFazil DIN said...

WAAAAAAAAAAAAAAA bikin nangis tau pepagi ni ...

harus kene pi KING's nk beli tart teluq..
kalau nk tunggu buat sdiri .. thn depan lew hhhehehehe

Cik Eka said...

eka pun dah jatuh cinta dah ngan cistat nie kak..hehehehe

haritu beli,5 biji RM 3.00.alahai comel je masuk mulut..sedap!

resepi kak ita masam manis tu,memang nampak cam nak buat je sebab kak ita bgtahu step by step.

eka je malas nak buatnya....

lieyalatif said...

peberet ni sis!!!! luv ketat2 ngan tat..peberet gile2 nie...lagi2 blueberry cistat...berbijik2 leh bedal.....diet pun tak hingat ekekeekekekek

sudipVSsenduk said...

nampak cantik dan sedap la your tart.. especially egg tart, yummy!

selalu buat tart shell banyak2 & simpan dlm bekas kedap udara, bila terasa nak makan just buat filling je..

farah wahida said...

wah...sdapnyer...

Kesuma Angsana said...

but KA hantu gila kat pineaple tart dari dulu kini n selamanyer hehehe

Lyaa Suriany said...

kite suke sgt egg tart tu
tp pmls nk buat
so keje p kdai cake je cr egg tart tu..

Asrul "iLham" Sany said...

sy dh stop jap baking2 ni... takde masa hahahaha

Eey said...

Sedapnya cheese tart tu, dah lama x mkn. Bak sket, heheheee...
:p

nn lylyn said...

suka gak tart tp xprnah wt ^^

FnF Simple Life said...

Alaaa...makan je...esok puasa kompem kurus kikiki... saya suka tat tulur... anak yg first pun tak suka cistat tapi kalo tat telur tu siap buat bekal pi sekolah...ehehe

PinQib said...

untung suami akak =)
lo0k delish

Hanamiko Sakura said...

my favorite.. nak sikit kak ayu >.< hehe

Aziela said...

Jelesnyaaa AYu dah pandai buat tart...! Akak masih di kuasai oleh vitamin M tu.

Er...those ice cream and ais batu nampak menakutkan utk akak coz I have tonsilitis too...uwaaa!

Beach trip nampak mcm happy movie la... Sukaa sangat...

Er...x per ekk.. komen utk 3-3 entry sekali. Dah kata dah, ada vitamin M skang nie..heheheheh

* FAR * said...

nampak sedapppp!! nk sikit..

sy suka blueberry cheese tart.. best!

Langkawi Ink.Com said...

Amboi..Macam Momiji manju yang famous kat Hiroshima tu aiihhh.. :D

Tentang Kita said...

seriusly mmg nmpk sedap tp saya x boleh nak telan...bila telan sure muntah balik...tak tahu la kenapa.... rugi sungguh x leh nak menikmati kuih tart mcm nie

Aju Mohit said...

waaa hebatlah uols!!! memang kagum banget, ayu, ajunya link

http://ajumohit.com/feed

nanti ayu updatelah ye link baru ni...

Tentang Kita said...

kak...tu sebenarnya madah...skang tgh berjinak2 nk tulis madah pujangga

Sherwieyna Muzzawer said...

Alahai sedapnyaaaaaaa! nak jugak boleh tak..heee

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

urm , dapnye.. kalau egg tart pakai pastry tu lagi yana suka !

kasihredha said...

bagi akak tart tu dah sgt2 cantik
kalau akak buat sure penyot2 rupanya

jemarisuri said...

clap clap...utk ayu sbb berjaya buat...js jugak tak pernah merajin diri...hahaa

Amie said...

Good try! Clap clap clap!!! Ni yang buat terbakar semangat nak buat jugak ni... sedapkan Ayu!

Asmara said...

cantik! eh ayu guna acuan apa ye? dari msia ke? cantik la bentuk dia tu.

*salam Ramadhan buat Ayu sekeluarga. ;)

et said...

wow...bestnyer...my feveret tapi tak pandai buat crust dia lorrrrrrr...adush..sedey

Ijah EmoTemo said...

peberetttt ai ni noks!!! tak gheti nk buat sendiri sobs.. padahal malas nk buat sendiri hahaha

Zana Adieyza said...

mesti sedappppppp tu!

mmg kalau kat msia ni penyakit M tu kuat sgt.. maybe sbb senang nak cari makanan halal, so x payah susah2 fikir.. kalau M masak, beli jer kan..

ros_reeza said...

sedapnya tart tu.. Dulu Ros tak suka Tart ni. Tapi, bila dah rasa, emmm terus jatuh cinta :)

happyichigo♥ said...

ayu suggoi, semua tart pun terer buat..i never tried buat tart insyaAllah nak cuba gak especially egg tart, my favourite..ayu, egg tart kfc sedap tau..tapi sebab dira selalu makan dah muak plaks..ahaha

Juliet_iRa~" said...

alaa da puasa..huhuhu..

cpt2 scroll bwh..BCT mmg sedapppp :)

ira nak try buat egg tart plak..hihi

ct kektus said...

akak buat menjadi lah jugak. kite ni dari dulu beria nak buat egg tart dgn cheese tart. tapi hampeh, penyakit M terlalu kuat. haha last2 beli je lah. :D

izz iizza said...

rajinnya buat sendiri..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...